Obstipatie: oorzaken en verhelpen met deze 3 voedingsadviezen

verstopping

Ieder heeft zijn eigen ritme, ook wat betreft de stoelgang. Als deze traag of moeizaam gaat, is er sprake van obstipatie ofwel verstopping. Maar liefst tien tot dertig procent van de bevolking ervaart dit regelmatig. Gelukkig kun je zelf veel doen om het te voorkomen of te verhelpen. In dit artikel lees je over de oorzaken en drie veranderingen die je kunt maken in je voedingspatroon om klachten effectief te verminderen en voorkomen.
Officieel is er pas sprake van obstipatie wanneer iemand drie keer per week of minder naar het toilet gaat en wanneer het moeite kost om dat wat eruit moet er ook uit te krijgen. Tien tot dertig procent van de bevolking heeft hier regelmatig last van en er zijn aanwijzingen dat vrouwen tweemaal zo vaak obstipatieklachten hebben als mannen, aldus onderzoek in 2008 (Peppas G.). Uit ander Amerikaans onderzoek in 2008 onder 2109 vrouwen tussen de 40 en 67 jaar rapporteerde 12,5% ernstige obstipatieklachten als moeite met ontlasting, langer moeten persen dan vijftien minuten of onvolledige lediging. En maar liefst 60% van deze vrouwen hadden last van lichtere obstipatieklachten (Varma MG et al.). In westerse landen hebben vrouwen tot wel drie keer vaker last van allerlei spijsverteringsklachten in vergelijking met mannen. Hiernaar wordt nog onderzoek gedaan, maar in onderzoeksrapporten zoals gepubliceerd in The American Journal of Gastroenterology (2003) staat als een van de redenen dat de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron een invloed hebben op de darmflora. In de twee weken voor de menstruatie vertraagt de spijsvertering, aldus deze onderzoeken.

De gevolgen van obstipatie

Wanneer afgewerkte voedingsresten te langzaam door de dikke darm gaan, wordt er meer vocht aan onttrokken dan normaal. Hierdoor wordt de ontlasting droger en harder en kan verstopping ontstaan, aldus documentatie van de Maag Lever Darm stichting. Zo hopen voedselresten zich op in de dikke darm en komt er een rottingsproces op gang. Het gevolg hiervan is dat schadelijke en toxische stoffen die normaal dezelfde dag nog uit je lichaam verdwenen zijn, nu langer in het lichaam blijven. Of ze komen via de bloedbaan in het lichaam terecht. Hierdoor stapelen afvalstoffen in het lichaam zich op en dat belast de lever en ook de darm zelf. De darm wordt door de verstopping onvoldoende gereinigd. Je kunt hierdoor bijvoorbeeld last krijgen van lusteloosheid, vermoeidheid een onzuivere huid en een lage weerstand.

Er zijn geen vaste regels voor het aantal keren dat je ontlasting zou moeten hebben. Er wordt wel gesproken over verstopping bij minder dan één keer per dag naar het toilet. Meerdere darmbewegingen per dag zijn normaal. Gemiddeld wordt 100 tot 150 gram ontlasting per dag met een frequentie van één (tot maximaal drie keer) per dag als normaal beschouwd. Al gaat dit maar op voor 50% van de mensen. Wanneer je het lichaam wilt reinigen, is een goed dagritme belangrijk om die afvalstoffen ook kwijt te raken.

Obstipatie oorzaken

* Een van de meest voorkomende oorzaken van verstopping is een tekort aan vezels. Vezels stimuleren de darmbeweging en zijn nodig voor een gezonde spijsvertering en stoelgang. In de darm werken vezels als een soort spons en nemen ze water op. Hierdoor zorgen ze ervoor dat ontlasting zacht en soepel blijft. Gemiddeld hebben we zeker rond de 30 gram tot 40 gram per dag nodig. Volgens de Gezondheidsraad krijgt slechts 5 tot 10% van de Nederlandse bevolking genoeg vezels binnen. Gemiddeld maar 18 tot 23 gram. Te weinig vezels in voeding kan nog veel meer gevolgen hebben voor onze gezondheid. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds heeft in 2012 een artikel gepubliceerd waarin zij stellen dat het risico op darmkanker verlaagd kan worden door een gezonde voeding en leefstijl. Dat is de conclusie op basis van onderzoeksanalyses in het kader van het Continuous Update Project (CUP), een baanbrekend project van het World Cancer Research Fund netwerk. In dit project wordt al het wetenschappelijk bewijs naar het verband tussen voeding, voedingspatroon, lichaamsvet, lichaamsbeweging en de kans op kanker continu bijgewerkt met nieuwe onderzoeksresultaten. Een update vanuit het Continuous Update Project heeft bevestigd dat het risico op darmkanker verlaagd kan worden door minder rood vlees en geen bewerkt vlees te eten, geen of minder alcohol te drinken, regelmatig te bewegen en een gezond gewicht te behouden. Het bewijs dat een voedingspatroon rijk aan vezels het risico op darmkanker kan verlagen is niet langer waarschijnlijk maar overtuigend, aldus het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Zij adviseren dan ook om veel vezelrijke producten zoals groente, fruit en peulvruchten te eten om het risico op darmkanker te verlagen.

* Volgens documentatie van Nederlands huisartsen genootschap is voldoende vochtinname belangrijk bij obstipatie, ook al is de wetenschappelijke onderbouwing hiervoor nog beperkt. Voor volwassenen adviseren zij 1,5 tot 2 liter vocht per dag. Voldoende water drinken is nodig voor een soepele ontlasting en een soepele stoelgang. Te weinig drinken kan harde en droge ontlasting veroorzaken.

* Stress kan obstipatie veroorzaken en verergeren, net als heftige emoties of psychische problemen. Om optimaal je voeding te kunnen verteren is het belangrijk om ontspannen te zijn. Stress heeft een belangrijke invloed op het milieu in de darmen. Zodra je last hebt van stress zal de zuurtegraad (pH-waarde) in je spijsverteringskanaal veranderen, zo schrijven Shelley Young & Robert Young in hun boek The pH-miracle: Balance your diet, reclaim your health. Als je af en toe last hebt van stress, bijvoorbeeld wanneer je onder druk staat voor een examen of belangrijk evenement, kan je lichaam die stress makkelijk opvangen, en zodra de stress is verdwenen zal de zuurtegraad in je lichaam ook snel weer herstellen naar een normaal niveau. Bij mensen met chronische stress of spanning krijgt de zuurtegraad geen kans om zich te herstellen en kan de pH-waarde in je spijsverteringsstelsel zorgen voor allerlei klachten waaronder ook irritatie en ontstekingen, aldus Young & Young. Bovendien kunnen stresshormonen het gevoel dat je naar de wc moet verminderen, waardoor je minder snel naar de wc gaat en ontlasting langer in de darmen blijft. Spanning in het leven vertaalt zich naar ‘gespannen’ darmen.

* Regelmatig bewegen is noodzakelijk voor een goede werking van de darmen. Lichaamsbeweging stimuleert namelijk ook de bewegingen van de darmen. Als je weinig beweegt, beweegt de darm ook minder. Hierdoor blijft ontlasting langer in de dikke darm dan nodig en kan verstopping ontstaan. Wetenschappelijk is dit nog niet heel stevig onderbouwd, er zijn wel een aantal onderzoeken die een gunstig effect aantonen (zoals De Schryver et al. 2005). Het is interessant dat de Maag Lever Darm stichting een verkeerd gebruik van de bekkenbodemspieren ook als mogelijke oorzaak voor verstopping aangeeft. De bekkenbodem is de spiergroep die ervoor zorgt dat we ontlasting en urine kunnen ophouden en ‘kwijt raken’. Ook bij het persen gebruiken we de bekkenbodemspieren. Als je moeite hebt de bekkenbodemspieren te ontspannen, kan verstopping ontstaan.

* Bepaalde medicijnen kunnen ook een grote invloed hebben op de stoelgang. Sommige medicijnen hebben obstipatie als bijwerking, denk hiervoor bijvoorbeeld aan ijzerpreparaten, bepaalde antidepressiva, anti-epileptica en antiparkinsonmedicatie, aldus het Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorgt CBO in 2009). Sommige ziektes kunnen verstopping veroorzaken, denk bijvoorbeeld aan prikkelbare darm syndroom of andere darmziektes, een traag werkende schildklier of diabetes.

* Naar de signalen van je lichaam luisteren is belangrijk als je gevoelig bent voor verstopping. Het negeren van aandrang kan voor een droge en harde ontlasting zorgen. Als je ontlasting te lang ophoudt en het gevoel van aandrang negeert, blijft de ontlasting langer in de dikke darm. Er wordt vocht onttrokken doordat er te lang wordt gewacht en zo wordt de ontlasting op elkaar geperst.

* Sommige mensen krijgen last van hun buik na het eten van zuivelproducten. Vaak is er dan sprake van lactose-intolerantie. Mensen missen dan het enzym dat de stof lactose omzet in glucose en galactose, en dan blijft lactose in de darm waardoor er snel veel vocht uit de ontlasting wordt onttrokken.

Obstipatie verhelpen

In het algemeen zijn er een aantal adviezen waar je goed rekening mee kunt houden als je last hebt van obstipatie. Eet regelmatig en sla geen maaltijden over, ontbijten brengt de spijsvertering op gang. Drink twee liter vocht per dag. Begin de dag bijvoorbeeld met twee glazen lauw water op de nuchtere maag om de darmwerking op gang te helpen. Vermijd alcohol en dranken met cafeïne zoals koffie omdat deze juist vocht onttrekken uit het lichaam. Beweeg voldoende, zoals volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen: bij voorkeur alle dagen van de week een half uur matig intensieve lichamelijke activiteit. Zeker als je een kantoorbaan hebt of een andere baan waarbij je de hele dag zit, is het belangrijk om regelmatig even op te staan en te bewegen voor een optimaal werkende stoelgang. Effectief omgaan met stress, voldoende balans tussen werk en privé en wellicht iets van meditatie of yoga helpt ook om klachten te voorkomen en verminderen. Gebruik liever geen laxeermiddelen, omdat deze de oorzaak van verstopping niet wegnemen. De darmen worden daarvan mogelijk juist ‘lui’ waardoor ze in de toekomst juist eerder kunnen gaan verstoppen.

3 effectieve voedingsadviezen

1. Vezels
Zoals gezegd zijn vezels heel belangrijk voor een gezonde stoelgang en krijgen we daar over het algemeen niet voldoende van binnen. Ze zorgen ervoor dat de ontlasting niet te hard en droog wordt, maar de juiste structuur krijgt om de darmen op een makkelijke manier te verlaten. Vezels zitten in groente, fruit, zaden en noten. Kies vaker voor rauwkost, fruit (vooral pruimen, druiven en frambozen), vijgen, noten, sesamzaad, lijnzaad, zilvervliesrijst en havermout. Maar groente is misschien wel onze belangrijkste bron van vezels, dus meer groente eten is een gemakkelijke manier om je vezelinname te verhogen. Kies bij voorkeur groentes met een hoge voedingswaarde (o.a. andijvie, avocado, bloemkool, boerenkool, courgette, selderij, paksoi, spinazie, spruitjes, tomaten, venkel) , maar laat je smaakpapillen je uiteindelijke keuze bepalen. Wat jij zelf het lekkerst vindt, werkt het beste voor je lichaam. De groene bladgroenten zijn een uitstekende bron van vezels (maar ook van vitaminen, eiwit, anti-oxidanten en mineralen). Ook helpen ze ‘verzuring’ van het lichaam tegen te gaan. Ze bevatten stoffen die het lichaam helpen ‘reinigen’, en het lichaam helpen om zich te ontdoen van toxische stoffen. Deze kun je bijvoorbeeld verwerken in een groene smoothie voor een supergezonde vezel boost. Vezels helpen niet alleen obstipatie te voorkomen en verminderen, ze geven je daarnaast lang een verzadigd gevoel en helpen je lichaam om allerlei klachten en ziektes zoals overgewicht, darmproblemen en zelfs darmkanker voorkomen. Voer je vezelinname geleidelijk op om een opgeblazen gevoel en winderigheid te voorkomen. Als je meer vezels eet is meer drinken ook meteen belangrijk (alleen water of kruidenthee). Vezels nemen vocht op in de darmen. Als je te weinig drinkt kun je in eerste instantie meer klachten ervaren. Wanneer de darm gewend is aan de verandering zullen de klachten verminderen.

Een geweldige manier om je vezelinname te verhogen is het drinken van een dagelijkse groene smoothie. De basis van deze groene smoothie zijn groene bladgroenten. Los van het positieve effect op obstipatie blijkt uit onderzoeken dat een voedingspatroon rijk aan groene bladgroenten op allerlei verschillende manieren gunstig is voor de gezondheid. Het kan bijvoorbeeld het risico op diabetes type 2 verlagen, aldus een onderzoek van wetenschappers van Leicester University in Engeland gepubliceerd in British Medical Journal. Het blijkt dat mensen over het algemeen juist te weinig bladgroente binnenkrijgen. Groene smoothies maak je in een blender van bladgroenten, maximaal twee stuks fruit en water (en eventueel toegevoegde superfoods). Door het toevoegen van groene smoothies aan je voedingspatroon zal je hoogstwaarschijnlijk heel snel meer energie hebben. Je voelt je waarschijnlijk snel fitter en gezonder.

2. Chia zaden
Dit superfood kennen wij misschien nog niet zo lang, maar door de Maya’s en Azteken werd het duizenden jaren al gegeten. Deze zaadjes zitten vol vezels en geven daardoor lang een verzadigd gevoel. Per gram bevat een zaadje 300% meer ijzer dan verse spinazie, 500% meer eiwitten dan kidney bonen, 1400% meer magnesium dan broccoli en 100% meer vezels dan zemelen. Ze zijn dus rijk aan vezels en absorberen bovendien veel water. In de praktijk blijkt dit een gunstig effect te hebben op obstipatie. Week de chia zaden in wat water (of ongezoete amandel- of rijstmelk) voordat je ze eet. Je kunt ze (geweekt) verwerken in je groene smoothie of er wat kaneel, rauwe cacao of vanillepoeder doorheen roeren. Je kunt er ook noten of zaden in doen en je hebt een stevig ontbijt, en zeker een goed alternatief voor bijvoorbeeld ontbijtgranen die vaak vol zitten met suikers. Chia zaden zijn heel neutraal van smaak. Ook lijnzaad kan overigens een gunstig effect hebben op verstopping. Kies in eerste instantie gebroken lijnzaad wat iets milder is voor de darmen.

3. Gluten vermijden
Onderzoeker Kenneth Fine, gespecialiseerd in gluten, beweert dat een schrikwekkende 81 procent van de bevolking aanleg heeft voor glutenintolerantie. Dat wil zeggen dat vier op de vijf mensen gevoelig is voor negentig procent van wat in de supermarkt ligt. Deze in granen als tarwe, rogge, gerst, haver, spelt, faro en kamut aanwezige stof bestaat uit eiwitcomponenten, ook wel polypeptiden genoemd. Vanwege zijn verdikkende en kauwbare structuur is het een veelgebruikt toegevoegd middel in de voedingsindustrie. Dat veel mensen blijkbaar gevoelig zijn voor gluten heeft vooral met onze genen te maken. Dat het vandaag de dag zo’n issue is, komt omdat levensmiddelenontwikkelaars steeds meer gebruik maken van deze stof, waardoor het bij steeds meer mensen tot uiting komt.
Dat gluten bij zoveel mensen ongemakken veroorzaakt, is te wijten aan de hierin aanwezig stof gliadine. Deze beschadigt de darmvlokken door zich te binden aan bepaalde receptoren, waarna het knooppunten in het darmkanaal vernietigt. Dit verstoort de opname van belangrijke nutriënten en er komen mogelijk stoffen in de bloedbaan terecht die daar niet horen, waardoor het lichaam antistoffen gaat maken, aldus Fine. Als gevolg hiervan kunnen er ontstekingen ontstaan, met allerlei gezondheidskwalen als gevolg. Wanneer deze antistoffen zich tegen het lichaam zelf keren, ontstaat de meest extreme vorm van glutenintolerantie, genaamd coeliakie. Lang is gedacht dat mensen met een gevoeligheid voor gluten vooral last hadden van diarree, maar in de afgelopen jaren is het beeld van de klachten bijgesteld. Zo kan juist ook obstipatie voorkomen. In het wereldwijd gerespecteerde Lancet Medical Journal (1997 en 2003) wordt obstipatie als een belangrijk symptoom genoemd bij gevoeligheid voor gluten. Wij adviseren om in plaats van tarwe te kiezen voor andere (glutenvrije) graansoorten zoals quinoa, teff of boekweit.

Je kunt meer lezen over deze onderwerpen op de ledenwebsite van ons Maximale Gezondheidsprogramma. In dit programma krijg je een persoonlijke analyse van je hormoonhuishouding en persoonlijke begeleiding om gezonder te worden en meer energie (terug) te krijgen. En zo ook eventuele darmklachten te verminderen.

Laat je reactie achter
Denk jij dat je voldoende vezels binnenkrijgt? Welke van de bovenstaande tips wil je toepassen? Welke vragen heb je? Ik hoor heel graag van je.

Onder alle mensen die tot en met 2 augustus hun reactie achterlaten verloten we 5 exemplaren van het nieuwe boek: "De Alkalinekuur” van Dr. Stephan Domenig, waarvoor ik het voorwoord schreef. Laat je reactie achter met je email adres (deze blijft onzichtbaar – is anoniem) en we nemen contact met je op als je hebt gewonnen.

Share:

69 comments

  1. Dat Vezels eten goed is voor de darmen is zeker waar. En verder in de alinea wordt over water gesproken wat essentieel is.

    Zelf had ik veel last van obstipatie. Daarom ging ik vezels eten. Maar wat de huisarts vergeten was erbij te vertellen was dat ik wél erbij moest drinken. En dat laatste deed ik amper. Tja, ik ben een slechte drinker. Maar het gevolg van vezels eten en geen water drinken was veel erger dan een beetje obstipatie!

    En daarom zou ik graag náást het woordje vezels als aanhef van de alinea, het woord water willen lezen.

    Het artikel is naar mijn mening dan ook heel goed. Het maakt mensen ervan bewust. Maar het woord water, mag van mij wel náást het woord vezels.

    Bedankt Jesse, blijf ons op de hoogte houden, want het verrijkt mijn leven

  2. Interessant artikel!
    Zo blijf ik mijn kennis over gezond eten vergroten. Bedankt Jesse!

  3. Ook mensen die gezond, maar vetarm eten, kunnen problemen hebben van constipatie. Als je echt te weinig (gezonde) vetten eet, lukt het niet meer om naar toilet te gaan, ook al eet je heel veel fruit, groenten, volkoren granen en wat magere vis/vlees.
    Als je vetten vermijd, is het risico op obstipatie groot (je hebt trouwens ook gezonde vetstoffen nodig).

  4. Bedankt voor dit weeral zeer interessant artikel.

    Inderdaad groenten en fruit en water zorgen voor gezonde darmen. Alsook is beweging heel belangrijk. Misschien moet ik hier meer aandacht aan besteden.

    De artikels motiveren telkens om gezonde voeding verder te gebruiken.

  5. Weer bij geleerd : minder koffie gaan drinken en slechts één glaasje wijn i.p.v. twee.
    Water drinken doe ik al veel.
    Wij eten heel veel groente.
    Helaas op het moment veel stress.
    Alles weglaten is op het moment geen optie.

  6. Interessant en goed onderbouwd artikel Jesse! En het belangrijkste is natuurlijk dat het nog werkt ook. Ik heb mezelf enkele jaren geleden op vergelijkbare wijze van lichte constipatieklachten af kunnen helpen. Bovendien bieden de in het artikel genoemde voedingsmiddelen sowieso erg veel voordelen, en zijn ze nog lekker ook!

  7. Een aantal jaren geleden had ik ook last van obstipatie. Mijn vriend adviseerde mij toen om geen melk meer te drinken en meer vezels te eten. Ik heb dit advies opgevolgd en begon met muesli te ontbijten en dronk geen melk meer. Hierdoor kon ik al beter naar het toilet. Vorig jaar heb ik het boek van Superfood Recepten van Jesse van der Velde gekocht en ben ik gebroken lijnzaad, chiazaad, hennepzaad gaan toevoegen in mijn glutenvrije biologische muesli. Daarnaast voeg ik hieraan vaak wat superfood in poedervorm toe, zoals chlorella en tarwegras. Ik merk dat ik sindsdien nog beter naar het toilet ga en totaal geen last meer heb van verstoppingen. Het opgeblazen buikgevoel is ook verdwenen. Ik kan het iedereen aanraden!

  8. Ik heb erg veel last gehad van verstopping. Het is voor mij noodzakelijk voldoende te drinken, dan gaat het ook goed met mijn ontlasting. Verder Let ik op mijn voeding en neem ik vezeltabletten van de Kruidvat. Die zijn de goedkoopste. Ik weet alleen niet hoe ze kwalitatief zijn. In ieder geval is mijn ontlasting wel normaal denk ik, 1 tot 3 keer per dag.

  9. Als je geen darmproblemen hebt voel je je prima!!! Daarmee wil ik eigenlijk zeggen dat het leven niet fijn is als je darmen niet gezond zijn, altijd maar opletten waar de toilet is, altijd nerveus als je weg moet en je bent nog niet geweest…krampen die niet grappig meer zijn en talloze “ongelukjes”…maar…..DAT IS VERLEDEN TIJD!!!! Sinds ik ‘gezond’ eet en drink heb ik geen last meer en voel ik mij zóveel beter. Thnx Jesse voor al je tips en wijsheid op gezondheidsgebied!!!

  10. Wat doe
    Ik tegen obstipatie!!!
    Ik drink al een hele tijd groene smoothies.
    Bv 1 banaan met een liter water in de blender. Daarna halve avocado en 100 gr rauwe
    Spinazie erbij.
    Dit Wordt een heerlijke smoothie , die
    Je Ook nog eens energie geeft.
    Succes.
    Carla

  11. Ik heb pds ( prikkelbaar darm syndroom) en heel vaak last van pijn in mijn buik na het eten van brood (behalve speldbrood) of pannekoek of bami en pasta.
    Het is heel moeilijk nu de goede voedingsstoffen te kiezen en vaak eet ik alleen maar crackers om de pijn niet te krijgen en de verstopping. Wat wel goed helpt is havermout met soyamelk maar dit mag ook weer niet iedere dag ik doe het om de dag. En zo tobben we maar door, geen arts die een oplossing weet!! Succes Marja

  12. Soms eet ik eens een dagje extra vet als de zaak moeilijker op gang komt! Maar dan wel in de vorm van wat meer olijfolie gebruiken, of iets met roomboter! En ik zweer bij een ontbijt met havermout, fruit en wat yoghurt. Voor mijn darmaandoening gebruik ik al vezels op recept, dus veel drinken moet gewoon! Met dit warme weer hebben we de neiging om meer te zitten….dus drink dan in ieder geval ieder uur een glaasje water.

  13. Na mijn pensionering heb ik radicaal mijn voedingspatroon veranderd: resultaat is dat mijn klachten zijn verdwenen. Stoelgang gaat beter, bloeddruk is top, en mijn cholesterolwaarde is weer op het goede niveau. De medicijnen die ik had voor de bloeddruk slik ik niet meer (voor de cholesterol had ik geweigerd ivm de bijwerkingen). Alles bij elkaar ben ik een gelukkig mens geworden.

  14. Al jaren last van obstipatie na langdurig amitriptiline slikken. Heel veel voedingsadviezen geprobeerd maar eigenlijk niets wat echt helpt. Moet zeggen dat heel veel groente eten niet altijd even makkelijk is. u in de zomer gaat het nog, maar in de winter is er weinig keus in betaalbaar en lekker voer!!

  15. Heel helder artikel die laat zien dat je op ‘natuurlijke wijze’ obstipatieklachten kan oplossen, zonder direct naar laxeertabletten en andere middelen te grijpen. Jammer dat veel mensen bovenstaande kennis (nog) niet hebben, want je darmen gezond en actief houden, hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Wat bij mij helpt als ik, ondanks een goed voedingspatroon, water en beweging toch obstipatieklachten krijg, is het uitvoeren van extra ademhalingsoefeningen, waarbij ik mijn buik goed aanspan en vervolgens weer uitzet. (Ook goed voor de ontspanning!)

  16. Ik ben wel op de goede weg, maar als gezin is er nog veel te verbeteren. Nu nog mijn kinderen overtuigen.
    Goed artikel.

  17. Ik zou onze dochter graag verder willen helpen met haar buikklachten. Alle onderzoeken bij de huisarts en internist doorlopen, van bloedonderzoek, ct-scans tot lactose en/of gluten-intolerantie en zelfs maagonderzoek. Zij blijft last houden van buikpijn en een opgeblazen gevoel, maar eet wel groente, fruit en vezels.
    Wat kan een mens nog meer doen voor zijn buik?

  18. Goede tips.
    Ik eet al geen gluten en producten met lactose meer en neem iedere dag een groene smoothie. Ik ben er wel achter gekomen dat ik wel om de inname van vezels moet denken nu ik geen brood meer eet. Als ik een week lang geen gluten etc eet, merk ik dat ik minder goed naar de wc kan. Ik wil nu gaan proberen meer chiazaad te gaan. Ik ben er achter gekomen dat kokoksvezels ook erg goed werken!

    Ondanks mijn nieuwe eetgewoonten heb ik nog steeds vaak een bolle buik en last van winderigheuid. Waar ziu dit door kunnen komen?

  19. interessant artikel,weer wat geleerd,ik heb zelf pds,dat gaat ook op en neer met mijn buikpijn,sinds ik nu een halfjaar sport,3 keer in de week buiten de deur en de rest doe ik thuis op de fiets en oefeningen,gaat het beter,3 a4liter water op een dag,als ik buiten de deur sport drink ik meer water dan thuis,eet veel peulvruchten en fruit en krijg genoeg vezels binnen,kan een paar keer per dag naar de wc

  20. Wat een geweldig artikel!!
    Ik kan mij er helemaal in vinden.
    Ook zal ik het gebruik van gluten nog meer proberen te mijden na het lezen van dit artikel en nog meer water en gezonde smoothies gaan drinken ( met toegevoegde superfoods)om zo de darmfunctie actief te houden en obstipatie te voorkomen.
    Hartelijk dank voor alle gezonde tips Jesse.

  21. Vanaf m’n dertiende jaar getobt met de darmen.. Altijd buikpijn, migraine, extreem moe en later erge fybromyalgie!
    Sinds drie jaar eet ik totaal anders, alles zo onbewerkt mogelijk, zoveel mogelijk suikervrij en geen brood meer, veel smoothies en s morgens havermout met amandelmeel, gebroken lijnzaad en zwarte bessen met chiazaad erdoor…
    Zelden migraine meer, de buikpijn is verleden tijd evenals de fybromyalgie!!
    Kan het iedereen aanraden!

  22. Bedankt Jesse voor wederom een duidelijk artikel over de menselijke gezondheid! Ik lees erg veel over de relatie tussen gezondheid en voeding. Het verbaasd me steeds weer dat er veel mensen rondlopen die zich ongelukkig voelen met hun lichamelijke toestand en de link niet zien met die vreselijke voeding die zij innemen. Toch wil ik niet altijd overkomen als een “predikant”. Hopelijk lezen ze artikelen zoals deze en leren ze er van!!!

  23. Wij eten volgens de Voedselzandlooer. Geen brood, zuivel, tarwe, pasta. Veel groente, noten peulvruchten, havermout, weinig vlees, veel vis, water en voelen ons geweldig. Gewicht wordt vanzelf goed. Lijkt veel op dat van jullie. Maar ik ben altijd in voor meer informatie op het gebied van gezond voedsel.

  24. Wat bij mij heel goed heeft geholpen is iedere morgen een groene smoothie met psylliumvezels. Ik heb de smoothie nog niet op, of …. Nou ja, je snapt me wel!
    Bedankt Jesse voor al je goede adviezen!

  25. Ik heb last van vakantie-obstipatie:
    Ben altijd blij als we de straat inrijden waar we wonen en heb van tevoren bedongen dat ik als eerste het toilet mag bezoeken!

    Ik ben altijd een slechte drinker geweest met gevolg obstipatie en urineverlies (kwam ik later achter).
    Na obstipatieproblemen naar de 2 liter gegaan, dit had weinig effect.
    Zit nu op de 4 liter per dag, vlgs mij door een van jouw artikelen, dit werkt wel goed, obstipatie vrijwel weg ( op vakantieobstipatie na) en ook geen urineverlies meer!

  26. Bedankt voor dit heldere artikel. Ga het zeker toepassen.
    Ik heb nog wel een vraagje, als ik sla eet denk ik dat dat goed voor mijn darmen is maar krijg altijd een opgezette buik en krampen.
    Weet jij hoe dit zit?

  27. Helaas heb ik ook last van obstipatie.
    Ik probeer vezelrijk te eten, drink zeker 2 liter water.
    Maar heb 2 lichamelijke problemen mijn schildklier werkt te traag en heb een lichamelijke beperking waardoor ik dus niet optimaal kan bewegen.
    Heb je eventueel andere tips die ik nog kan toepassen.
    Alvast bedankt.

  28. Sinds ik bewust probeer rekening te houden met het ete van voldoende groenten, elke dag havermout eet en voldoende water drink, heb ik eigenlijk geen last meer van obstipatie. Daarnaast probeer ik zoveel mogelijk glutenvrij te eten, maar nu hoor ik van verschillende kanten dat havermout gluten bevat. Klopt dat en zo ja, kan ik dan beter geen havermout meer eten of wel en dan maar wat gluten binnen krijgen? Dank voor al je heldere artikelen en webinars met belangrijke info.

  29. Ik ben gestopt met alles wat van tarwe etc gemaakt is te eten.
    Ontbijt nu met havermout en fruit, en eet veel groenten.
    Eindelijk iets wat echt werkt tegen obstipatie !

  30. Dat obstipatie in direct contact staat met hormonen dat is me wel duidelijk worden. Voor de menstruatie gaat het een stuk trager en tijdens m’n zwangerschappen ging het helemaal traag. Het hielp toen om ‘s morgens en ‘s avonds 1,5 eetlepel zemelen door wat yoghurt te nemen. Deed ik dat niet, dan had ik een enorm opgeblazen buik en was ik er beroerd van.
    Fijn om hier nog extra tips te lezen!

  31. Als voormalig topsporter ben ik erg geïnteresseerd in een gezonde leefstijl. Helaas is het de laatste paar jaren echt niet goed gegaan met mijn gezondheid, ik was moe, lusteloos en had veel buikpijn, hoe gezond ik ook at. Ik volg nu al een tijdje Jesse’s blog en ben eens gaan experimenteren in de keuken. De eerste groene smoothie was een drama, ik had veel te veel groenten door elkaar gegooid waardoor het een smerige smurrie werd! Gelukkig gaat dat nu een stuk beter. Ik merkte dat ik me beter ging voelen bij het weglaten van glutenhoudende producten als brood en pasta. Na een bezoek aan de huisarts en met de diagnose PDS op zak werd ik doorverwezen naar de diëtist. Zij vertelde dat ik gluten- en lactoseintolerant ben, en die producten moet vermijden. Veel succes! Slik… die laatste zag ik niet aankomen! Wat kun je dan nog wél eten? Gelukkig biedt de blog van Jesse veel positieve berichten waar ik veel inspiratie uit kan halen. Ik heb één vraag; welke vleessoorten mogen naast gevogelte wel gegeten worden als rood vlees vermeden dient te worden? Ik eet zelf al jaren geen varkensvlees meer (dat vet schijnt om je spieren te gaan zitten), maar biologisch rundvlees of een biefstukje. Is hier iets verkeerd aan?

  32. Ik vind dit een goed artikel en door de jaren heen met ervaringen moet ik zeggen dat het wel klopt wat er instaat over de vezels voor de darmen enz.!!

  33. Nou Jesse,
    Bedankt voor dit artikel. Ik volg je al geruime tijd en heb veel opgestoken. Dit artikel is het zoveelste bewijs dat water en vezels essentieel zijn voor het normaal functioneren van de darmen waar alle energie vandaan komt. Ik zelf heb nooit last van obstipatie, maar mijn vrouw wel. Ze begint er nu langzaam aan te wennen waarom ik groene smooties verkies boven rijst en veel vlees.
    Heel erg bedankt. Kijk uit naar je volgende tip.

    Groeten

    Frank

  34. Ik neem vezeltabletjes, maar eet ook veel groenten, en iets te veel vlees denk ik en als drank drink ik veel groene thee , het artikel is goed en die chiazaden ga ik zeker proberen grtjs ann

  35. Interessant artikel!
    Ik eet ‘s morgens yoghurt met havermeel, kokosvezel en een eetlepel hennepolie. Dit helpt me perfect voor een goede stoelgang.

  36. Heb al 15 jaar last van obstipatie, sinds de eerst zwangerschap. Huisarts hielp niet. Heb nu daardoor auto immuum ziekte. Sinds 3 jaar dit ontdekt, reumatoloog wilde medcijnen voorschrijven, ik heb haar bedankt maar ben toen mn eigen weg gegaan door ontgiftingskuur te hebben gedaan via orthomoculaire arts en ben toen meer gaan verdiepen in gezonde voeding! Eet nu elke smoothies met superfood zoals chia, hennepzaadjes, noten ed, soms speltbrood en geen gluten en lactose meer en ook suiker, vlees en koffie verbannen. Erg moeilijk maar toch helpt dit nog niet echt. Drink veel water en groen thee. Voel me gelukkiger wel fitter en heb geen last van onstekingen meer! Dit ook omdat ik alleen nog olijfolie, roomboter of kokosolie gebruik. Ben net met chlorella begonnen en waterkefir en merk ik eindelijk dat het nu beter gaat! In ieder geval ben ik goed bezig, ik heb geen medicijnen nodig!!! Daar zijn de artsen goed in, helaas alleen in het voorschrijven,maar niet kijken naar je voeding!

  37. Gewoon Super leuk Interresante lectuur en heeft een goed gevoel alleen al door het inkijken van jou boek voor altijd jong,Dus alle lectuur en tips zijn welkom ,dan kan ik het delen met mijn mensen.
    Liefdevolle groetjes

  38. Beste Jesse van der Velde,
    Eten is de BASIS van elke dag. Vaak gaan we als mens in op wat er lekker uit ziet en wat lekker smaakt en dat eten we, zonder te weten wat het toevoegt of afbreekt aan ons lichaam. Daarnaast hebben we zoveel keus in voedsel dat we niet genoeg stilstaan bij de INHOUD van het product alleen al omdat de hoeveelheid aan informatie van al die producten je overweIdigt.
    Dat maakt dat je ONTWETEND blijft over voeding tenzij je je verdiept.
    Maar waar BEGIN je? En als je dan je voedingspatroon aanpast, wat voor EFFECT heeft welke voeding op je lichaam?
    Eigenlijk is ETEN net als SPORTEN. JE WEET PAS WANNEER JE FIT WORDT ALS JE DE JUISTE SPIEREN TRAINT. Met ETEN weet je pas wat je GEZOND maakt als je de juiste VOEDINGSSTOFFEN tot je neemt.
    Een PERSONAL TRAINER helpt je bij het trainen van de juiste spieren. Zo helpt een VOEDINGSDESKUNDIGE je bij het eten van de juiste voedingsstoffen.
    Mijn vragen zijn:
    – welke specifieke voedingsstoffen en hoeveelheden heb ik nodig op een dag om een goede stoelgang te krijgen?
    – hoeveel andere producten die ook erg lekker zijn kan ik daarnaast nog eten of mag ik deze helemaal niet meer eten?
    – hoe kan het dat koffie bij mij wel goed werkt voor de stoelgang?
    – hoe krijg ik meer energie?
    Welke tips kan ik gebruiken van het bovenstaande artikel:
    – de specifieke groente en fruit die vezelrijk zijn
    – persoonlijke begeleider in het gebruiken van de juiste hoeveelheden van de juiste voedingsstoffen
    Ik hoop dat U hierin een bijdrage kan leveren d.m.v. het aangeboden boek en gegevens kunt geven van iemand die mij kan begeleiden hierin

  39. Dag Jesse

    De laatste weken heb ik weer meer last van obstipatie (in België zeggen we constipatie :)) en ik vroeg me af hoe dat kwam.
    Nu weet ik het weer, ik drink bijna geen water op een dag. Mijn bloemen geef ik wel elke dag voldoende water, maar mezelf vergeet ik. Dom hè.
    Alleszins, ik ga terug meer water drinken en meer groenten eten.

    Bedankt voor de tips!
    Kim

  40. Heb sinds mijn pubertijd altijd buikpijn gehad. Van de huisarts kreeg ik te horen dat ik te weinig dronk maar het lukte me niet om meer te drinken ja klinkt gewoon stom maar als kind heb je geen idee dat dat zo belangrijk is! Kreeg later zakjes met vezels maar ook daar moet je veel bij drinken dus ook dat werkte niet echt bij mij soms lag ik te kronkelen van de pijn en als ik een aanval kreeg zoals ik dat noemde kon ik alleen nog maar op mijn buik liggen met 2 ingenomen aspirines wachtte tot ik zo moe was van de pijn en in slaap viel! Toen nog totaal geen idee wat voedsel met je doet! Toen ik opdezelfde ging wonen werd het alleen maar erger ik was een lastige eter lustte niet veel at zeker niet gevarieerd! Als ik zo’ ‘n buikpijn had was het altijd in mijn linker kant en voelde ik de verstopping gewoon zitten!Dan was ik alweer lang niet naar toilet geweest ging soms echt 1x in de 3 weken ja ongelofelijk! Ook al zei iedereen dat kan niet is niet normaal! Maar ik zat ermee! Letterlijk en figuurlijk ! Na jaren tobben luste en at eigenlijk bijna nooit vlees alleen kip en gehakt! Kreeg ik ook aanvallen als ik toevallig is een keer gehakt had gegeten kon toen ineens van een vriendin herinneren die vegetariër was dat als je geen vlees eet en dan ineens wel dat je het niet meer verdraagt en dacht toen na3x in korte tijd zo’n aanval te hebben gehad dit is me niet waard ik eet geen vlees meer! Alleen nog kip want daar kan ik niet buiten en wil ik niet missen en afen toe vis en soms nam ik soja vervanger voor de pasta ( nu niet meer) toen het beter ging begon ik me te realiseren wat voedsel met je doet was toen +_ruim30 haha beter laat dan nooit!ben toen ook hoe moeilijk ik het ook vond gestopt met kaas het enige wat ik ongeveer wel luste maar het hielp wel,want als ik het afen toe wel nam was het weer deut! Ook ben ik toen veel meer fruit gaan eten en het ging steeds beter!nu ongeveer 2/jaar geleden wilde ik graag wat afvallen maar dacht dat het door hormonen niet lukte ging googlen op Ralf Moerman en kwam toen op filmpjes met Jesse uit!Was enorm geïnteresseerd en kreeg toen ineens emails van Jesse door zijn tips en adviezen optie volgen ben ik toen 7 kilo afgevallen dank je wel Jesse voor al je tips ik volg ze nog steeds!ben veel wijzer geworden en realiseer me nu wat voeding allemaal met je doet of kan doen! En door groene smoothies te drinken en veel sporten en meer water te drinken heb ik nooit meer last van slechte stoelgang en buikpijn! Zo kan je toch je leven drastisch omgooien met de juiste kennis en wilskracht natuurlijk!gr

  41. Uit ervaring wijzer geworden deel ik het belang van vezels en voldoende water drinken. Fruit en groenten zijn bovendien erg lekker. Ik ben al 32 jaar van insuline afhankelijk en ook voor mijn diabetes zijn de vezels zeer welkom. Ze zorgen ervoor dat je bloedsuiker geleidelijk stijgt en er geen pieken komen in je bloedsuikergehalte. Je voelt je hierdoor veel fitter.

    Groetjes Els

  42. Een heel interessant en verhelderend artikel!
    Maar ik heb ooit vanwege glutenintolerantie het advies gekregen om juist spelt produkten te eten. Dit was dus geen goed advies ?
    Met vriendelijke groet, Dorien.

  43. Hai Jesse,
    Een waardevol artikel. Ik heb zelf bijna geen last meer van obstipatie sinds de lactose en gluten eruit zijn. Maar, ik zondig wel eens. Toch een stukje appeltaart op een terras met een café latte, met name in de horeca is er nog lang geen goede vervanging overal. Heb je nog een tip, wat je kunt doen als je dan sporadisch iets neemt, om je lichaam dan te helpen? Bijvoorbeeld een appel erachteraan, of juist niet, of eat anders? Ik hoor het graag!

  44. Havermout is van nature glutenvrij…. Je info klopt niet

  45. Hoi Jesse,

    Ik zie dat het artikel inmiddels een klein jaar oud is, maar ik hoop dat je toch zult reageren op mijn berichtje. Ik heb al jaren last van mijn buik. De laatste weken wordt het alleen maar erger. Zodra ik eet zwelt mijn buik op, krijg ik pijnklachten die zo’n drie uur na de maaltijd aanhouden. Er ontstaat ook veel lucht. Je kunt je voorstellen dat dit erg vervelend is en dat dit ook invloed heeft op mijn stemming. Twee weken geleden ben ik naar de huisarts geweest en heb ik gevraagd wat er mogelijk mis kan zijn, zodat we er iets aan kunnen doen. De huisarts benoemde dat mijn darmen een ‘functioneel’ probleem is m.a.w. zo werken mijn darmen nu eenmaal. Conclusie: live with it. Nou, dat weiger ik dus. Bij God’s gratie mocht ik mij dan laten prikken op een intolerantie voor gluten en lactose. Daar kwam niets uit. Achteraf heb ik gelezen dat je dit ook niet middels een bloedonderzoek kunt achterhalen dus ik voel mij eigenlijk niet erg serieus genomen… Er werd ook gezegd: de huisarts zei toch al dat het een functioneel probleem was?
    Functioneel of niet, ik ben er klaar mee en voel mij beroerd. Ik eet nu overdag nauwelijks (op een bakje fruit en een reep ontbijtkoek na) omdat ik mij anders te naar voel. Verder ben ik gezond: vegetariër, eet veel fruit, vezels, drink zeker 2 liter per dag en beweeg veel (alles op de fiets, surfen, skaten, wandelen). Mijn toiletgang is niet best en ik moet er mijn best voor doen, maar ik ga bijna dagelijks.
    Ik heb geen idee wat ik nog meer kan doen om dit op te lossen. Wil jij eens met me meedenken?
    Ik hoor graag van je!
    Gr. Charlotte (32)

  46. Omdat ik snel last heb van constipatie als ik gezond begin te eten, ben ik gaan lezen wat ik moet doen om het te voorkomen. Ik heb nu al een maand alles gedaan volgende de ‘Regels’. ‘ en toch kan ik max 1 keer per week naar de grote wc! Ik eet ‘s morgens havermout, drink 2 a 3 liter per dag, zorg voor beweging in de dag en eet veel groenten, plus drink elke dag verse aloe vera met verse appelsien- en citroensap! Ik eet veel rauwe groenten en doe dus zoveel mogelijk wat ik in alle artikelen lees… Als ik ongezonde zaken eet, zoals Mac Donalds en veel Brood etc kan ik Elke dag naar de grote Wc…. ik heb nog nooit een reactie achter gelaten op het web maar het werkt nu wel wat frustrend dat alle goeie raad me niet helpt….

  47. Aan de het stukje over het verkeerd gebruiken van de bekkenbodemspieren en gespannen darmen wil ik graag iets toevoegen. Ik heb zelf sinds een aantal jaren een supergezonde leefstijl aangenomen met heel veel groente, fruit, vezelrijke producten en drink alleen nog maar water en thee. Ik ben nu sinds een jaar er intensief bij gaan sporten en sinds een tijdje heb ik nu soms last van extreme obstipatie waarbij ik soms 2 weken niet naar de wc kan. Ik weet 100% zeker dat het niet ligt aan mijn dieet of leefstijl, en ik heb alles gebprobeerd om ervan af te komen en niets werkte. Totdat ik naar de dokter ging om mijn buik te laten onderzoeken. Ze zei direct; oh, je hebt flinke buikspieren, en vroeg hoeveel ik sportte per week. Nu is dat zo’n 5 a 6 dagen per week en ik train vaak mijn buik en rug. Het feit dat ik zo verstopt zat en daarbij ook nog abnormaal vaak moest plassen (denk aan elk half uur/ soms kwartier) vertelde de dokter mij dat mijn darmen waarschijnlijk zo vaak onder spanning worden gezet (door het trainen in combinatie met prikkelbare darm syndroom) dat mijn darmen zich nauwelijks meer kunnen ontspannen (wat nodig is voor de darmen om te werken) en er constant een druk op mijn blaas uitoefenen, waardoor ik dus heel vaak moet plassen maar er verder niks komt.
    Heb nu zware laxeermiddelen gekregen om de darmwand te prikkelen, dit hielp uiteindelijk. Sporters met PDS, weet dat (extreme) verstopping niks temaken hoeft te hebben met je dieet, puur met gebrek aan fysieke ontspanning. Ik heb een dergelijk verhaal nooit eerder op internet kunnen vinden..

  48. Te veel vezels is ook niet goed. Ik had n dolichocolon erdoor gekregen. Je kunt ook vezelsteentjes / darmsteentjes ontwikkelen als de darm erg bochtig is , of door divertikels. HEEL veel drinken is mijn advies. Altijd iedere dag heel veel drinken.

  49. Oh , ja . Af en toe s morgens ‘n slok olijfolie drinken. En gewelde pruimen natuurlijk niet te vergeten.

  50. Dag Jesse ik ben na 45 jaar met roken gestopt en zo ook mijn darmen. 2 liter water p/d vezels, fruit , groenten, olijfolie en yoga.. Het helpt niet echt! Heb jij nog tips?
    Warme groet Anna

  51. Ik heb al zo lang ik kan herinneren een regelmatige stoelgang
    Elke ochtend. ..
    Nu weet ik van mijzelf dat ik ook altijd al te weinig drink, ik had er geen behoefte aan en ook geen klachten
    Nu heb ik een tijd last van droge mond en droge ogen en heb ik besloten goed te gaan drinken
    Dit lukt alleen heb ik nu obstipatie????
    Heeft er iemand ideeën suggesties?

  52. ik zit nu heerlijk een potje te kakken
    heb nergens last van
    heerlijk om dit te lezen wat voor een problemen jullie allemaal hebben
    veel succes ermee eh
    ps der valt weer een bruine beer uit

    ojaah steek een stok in je hol dan gaat het mischien ook

  53. Vraag ik heb onderzoeken gehad. Eet al een week anders gezonder veel groente sla vooral eitwitten bijna geen koolhydraten. Nu is uit het onderzoek gekomen dat ik een hele verstopping heb me darm zit helemaal vol.
    Heb zakjes vezel en clismas gekregen over 14 dagen controle.
    Heb je tips wat ik beste kan eten want was bezig met afvallen.

  54. Hallo Damens ,, wil jullie meedelen,, dat als je obstipatie hebt, en tevens menstruatie klachten. Dat je ook Endometriose kunt hebben.
    Waarmee je echt naar een Gynocoloog moet, en niet mee rond moet blijven lopen. Dat soort obstipatie word door de verhoogde oestrogenen veroorzaakt,, het bloed van menstruatie, terug loopt in je buikholte, wat , jaren later om je darm heen gegroeid (verkleeft) kan gaan zitten, (zelfs door de darmwand heen kan groeien). Dat kan de darm dicht drukken,, en wanneer de oestrogenen niet terug gedrongen word,(eierstokken verwijdering) , blijft dat door gaan, met risico , dat je later een stoma kunt krijgen, door dat in de hol van Douglas alles vergroeid is. En de darmfunctie beperkt word.
    Vraag met darmklachten/menstruatie klachten , ALTIJD een verwijs voor een GOEDE Gynocoloog ! laat je niet jaren voor gek verklaren. !!

  55. Geachte Jesse van der Velde.

    Zelf heb ik heel veel darm problemen gehad. Ben er vaak voor naar de huisarts en oncoloog geweest. Drie jaar lang elke dag erge buikpijn, niet meer de controlle over mijn darm gedrag. Vaak ineens moeten erge diaree, niet in te houden dat heeft mijn leven voor een groot gedeelte bepaald. Niet de deur uit durven altijd pijn .verschrikkelijke abnormaal stinkende winden laten. Ik heb non Hodgkin heb een zeer grote dosis bestralingen op mijn buik gehad, de artsen hebben mijn klachten onderkent. Want het werd afgewimpeld komt door de bestralingen op uw buik.en later ook nog chemotherapy. Ik heb altijd al vezels ervoor gebruikt en veel heel veel water gedronken.op een gegeven moment had ik echt onhoudbare buikpijn toen heb ik op advies van de huisarts 8 paracetamol met codeinne ingenomen.wat ik niet wist dat codeinne ook verstoppen werken.na een paar dagen moest ik met spoed opname naar het ziekenhuis. Ze konden de verstopping niet meer oplossen. Ik vraag mij af of de verstopping er al heel lang heeft gezeten, en dat het langs loop diaree is geweest…….. Er moest een tijdelijk stoma aangelegd worden. Ook toen wist men al van de medische achtergrond.dus wat schets mijn verbazing de stoma wordt niet verwijderd vanwege mijn medische achtergrond,.snapt u hoe teleurgesteld ik ben.ik vraag me af kan ik nog iets proberen via de anus om de verstopping ongedaan te maken. Ik hoop dat u mij iets kunt adviseren. Ik vind het een leerzame en duidelijke site

  56. Obstipatie is een ontzettend vervelend probleem. Helaas weet ik er alles van. Ook al houd ik me aan alle genoemde voedingsadviezen, toch zit de boel nog steeds vast. Ik denk dat dit te wijten is aan mijn hormoonhuishouding en misschien heeft mijn lichaam bepaalde tekorten, waar ik geen weet van heb.

    Ik wil iedereen die, net als ik, last heeft van blijvende obstipatie, adviseren om contact op te nemen met een orthomoleculair diëtist. Zij kunnen je vaak met eenvoudige adviezen een heel stuk verder helpen.

  57. Een hoop “dat wist ik al” gelezen.
    Ik loop sinds kind af aan al met obstipatie.
    De overloop ontlasting die bij een kind in de darm zit heeft mij tot mij 16e een visse jongen gemaakt.
    Ik ga nu hooguit 3 keer per week naar het toilet.
    Door de jaren heen (ik ben nu 46) zelfstandig van alles geprobeerd.
    Morgen naar de huisarts,, hopen dat ik word door gestuurd. Er mag bij mij echt het een en ander verwijderd worden

  58. Dank voor alle tips!! ik neem sinds enige tijd de stoelgangtabletjes van de gezondheidswebshop (www.gezondheidswebshop.nl) en die bevallen mij uitstekend. Het is een kruidenmiddel. Ik vaar er wel bij.

  59. Wat naar mijn idee nog niet goed bekend is, is dat je van obstipatie urineweg infecties kan oplopen.
    De te volle darm kan je urinebuis dichtdrukken ( bij vrouwen )
    Daardoor wordt de blaas niet goed geleegd, vervolgens ontstaat urineretentie en voila, daarna de blaasontsteking.
    Overigens kan door de te volle darm de urinebuis( vrouwen) zo geïrriteerd raken dat er klachten ontstaan die heel erg op blaasontsteking lijken, en waarbij onderzoek van de urine géén bacterïen gevonden worden.
    Dit gebeurt m.n. Vaak bij vrouwe die stoppen met roken en daardoor obstipatie krijgen.

  60. Mijn echtgenote heeft een ingreep ondergaan,de baarmoeder is verwijderd op 52 jarige leeftijd,sindsdien heeft ze heel veel last van obstipatie op veertien dagen amper naar het toilet geweest,met heel veel pijn tijdens het persen!
    Het is net, of er ligt een knoop in haar dikke darm.Ze drinkt voldoende en neemt de vezels van Herbalife!!
    Ze weet geen raad meer !!

  61. Heel goed artikel ook ik heb last van opsipatie ik ben op advies van me vriendin meer vezels gaan eten en drinkt er veel bij.hoop dat het gaat werken.wat ik hier gelezen heeft heb ik veel aan bedankt jesse

  62. Ik zou even kritisch naar de tekst kijken. Er staan fouten in zoals “een aantal zijn”. Een aantal is enkelvoud moet dus zijn: “Een aantal….is. En een ezelsbruggetje voor als/dan is: even groot als en groter dan.
    Verder prima artikel.

  63. Of aan de aardappelzetmeel. Reistent zetmeel. Je gaat erwel de hele dag scheten van laten..

  64. Hallo kan melk ook helpen bij constipatie, juist als ik melk drink krijg ik last van diaree en winderigheid

  65. Zeer nuttige informatie!
    Ik heb MS en erg veel last van obstipatie. Door veelvuldig ziekenhuisbezoek heb ik een veelvoud aan pillen en poeders om de obstipatie tegen te gaan.
    Ik ben het beu en ga het over een andere boeg gooien.
    Door dit artikel heb ik goede handvaten gekregen die mij hebben overtuigd ban een andere, gezondere leefwijze (waarvoor dank).
    Ik Ha ermee aan de slag!

  66. Op dit moment wordt er bij mij onderzocht waar ik last van heb. Ik heb last van obstipatie diarree buikkrampen huidproblemen met name mijn gezicht. De dokter wil controleren of ik reageer op gluten en de ontlasting wordt ook onderzocht. In bovenstaande artikel herken ik veel. Ik wil even wachten wat de uitslag is, maar zou dan graag een boek willen bestellen die bij mij past. Heb je alvast wat tips?

  67. Als ik het kan geloven dan zegt het boek “the fiber menace” compleet het tegenovergestelde van wat gangbaar is en tot vervelens toe herhaald wordt. Vezels en water bij obstipatie zijn eerder een vloek dan een zegen. Teveel vezels en dan vooral die vezels van laxatieven en van granen en peulvruchten zouden schadelijk zijn voor mensen met darmproblemen. Teveel water en dan vooral bij de maaltijden verdunt de sappen van de spijsvertering en is dus eveneens schadelijk. Drinken moet enkel bij dorst. Veel vezels vergroten enkel de bulk en zorgen niet echt voor een vlotte ontlasting door de smalle doorgang die de anus is. Bij IBS is er meer en meer aanwijzing dat de problemen verholpen kunnen worden met een dieet met selectieve koolhydraten (FODMAPS). Zelf heb ik zelden last van constipatie maar al dat water drinken zorgt er alleen voor dat ik iedere nacht meerdere keren moet plassen. Vorige zomer tot 5 keer op een nacht. Hoogst vervelend!

  68. Na operatie rug veel klachten mbt obstipatie. Eetgewoonten aangepast, overal minder van, maar juist vooral snachts de meeste last. Boeren en buikpijn.
    Mijn hele leven, 60 jaar, nooit last van gehad. Meeste baat heb ik bij pruimenjam, vijgejam en alleen sochtends kopje koffie. Durf bijna niets meer te eten. 1 aardappel per dag, normale groente, geen koolsoorten en een klein stukje kippevlees.
    Het is wel iets beter geworden, maar nog niet zo heel veel. Vermoedelijk is de oorzaak langdurig gebruik van pijnstillers zoals tramadol na de rugooeratie.
    Iemand nog goede tips voor mij?

Geef een reactie