Problemen met de darmen, oorzaken en symptomen

Als je spijsverteringsproblemen hebt, dan ben je zeker niet de enige. Aandoeningen van het spijsverteringsstelsel komen vaker voor dan je denkt, en ze kunnen je dag knap lastig maken. Een luidruchtige maag is misschien nog niet eens zo heel erg, al wil je waarschijnlijk liever niet dat je maag ‘tegen je terugpraat’ als je net in een belangrijke vergadering zit. Het wordt wat ongemakkelijker als je regelmatig last hebt van maag- of darmkrampen, boertjes, een opgeblazen gevoel of winderigheid. En helemaal vervelend wordt het als je last hebt van chronische constipatie of diarree. Een niet goed functionerende spijsvertering kan echter veel meer invloed op je gezondheid hebben dan alleen maar deze lastige en soms pijnlijke symptomen. Want bij een niet goed werkende spijsvertering krijgen de voedingsstoffen die je binnen krijgt, zelfs de voedingsstoffen die afkomstig zijn van gezonde biologische producten en superfoods, geen kans om goed opgenomen te worden door je lichaam.

Omdat de opname van voedingsstoffen in je darmen begint, liggen de darmen aan de basis van een balans of disbalans in je hormoonhuishouding, een sterk of een zwak immuunsysteem, een versnelde veroudering of juist verjonging van je lichaam, etc. Je spijsvertering is dus de basis van het goed functioneren van je lichaam ‘van binnen’. Voordat je begint met het in balans brengen van je hormoonhuishouding (wat directe invloed heeft op het opslaan of verbranden van vet), zul je dus eerst moeten zorgen dat je darmflora in balans is en dat je een gezonde darmfunctie hebt. Pas daarna is het zinvol om je te richten op andere manieren om je gezondheid te verbeteren of gewicht (overtollig vet) te verliezen

darmproblemen

Waarom het belangrijk is dat je darmen gezond zijn

Voor een goede spijsvertering is het belangrijk dat je voldoende ‘goede bacteriën’ in je darmen hebt, want deze bacteriën beschermen je via allerlei mechanismen tegen kwaadaardige indringers van buiten en houden je lichaam gezond. Goede bacteriën hebben een aantal belangrijke functies, zoals:

  • Ze houden de ‘slechte bacteriën’ op afstand.
  • Ze ondersteunen het immuunsysteem, zowel in je darmen als in het algemeen.
  • Ze beschermen tegen allergieën.
  • Ze verteren en absorberen bepaalde koolhydraten.

De meestvoorkomende darmproblemen

Als je niet voldoende goede bacteriën in je darmen hebt kan dit leiden tot allerlei ziekten en aandoeningen. De meest voorkomende darmproblemen zijn:

  • Prikkelbare Darm Syndroom (PDS): in de volksmond vaak ‘spastische darm’ genoemd, een aandoening waarbij de darmbewegingen zijn verstoord waardoor eten te snel of te langzaam verteert
  • Candida: een schimmelinfectie in de darmen
  • Lekkende darm: een beschadigde darmwand waardoor onverteerd voedsel en gifstoffen kunnen worden doorgegeven aan de bloedbaan, wat leidt tot een verkeerde reactie van het immuunsysteem
  • Lactose-intolerantie: een aandoening waarbij het lichaam niet in staat is om de lactose in melkproducten te verteren
  • Darminfectie veroorzaakt door de bacterie Clostridium Difficile: deze ziekte ontstaat meestal na bepaalde antibioticabehandelingen
  • Inflammatoire darmziektes (Colitis Ulcerosa en de Ziekte van Crohn): chronische ontstekingen in de darmen of het spijsverteringskanaal
  • Helicobacter pylori (H. pylori): een bacteriële infectie die zweren en chronische maagontsteking veroorzaakt

De symptomen

De belangrijkste functie van het spijsverteringsstelsel is om voedsel af te breken zodat voedingsstoffen door het lichaam kunnen worden opgenomen om het lichaam energie te geven, te helpen groeien en te herstellen. Als dit proces wordt verstoord geeft het lichaam een signaal aan je af in de vorm van een of meer symptomen, waaronder:

  • Brandend maagzuur
  • Opgeblazen gevoel
  • Voedselallergieën
  • Diarree of verstopping
  • Urineweginfecties
  • Vaginale infecties
  • Premenstrueel Syndroom (PMS)
  • Impotentie, verlies van libido of onvruchtbaarheid
  • Acné en andere huidirritaties zoals couperose
  • Huidinfecties
  • Eczeem
  • Zwakke of afbrokkelende vingernagels
  • Vermoeidheid
  • Depressies
  • Hoofdpijn of migraine
  • Astma
  • Diabetes

De belangrijkste oorzaken van problemen met de darmen

Het spijsverteringsstelsel is een complex en ingenieus systeem, dat zelf over een dynamisch mechanisme beschikt om ervoor te zorgen dat de darmflora in balans blijft. Toch is het milieu in je spijsverteringsstelsel erg kwetsbaar en kan makkelijk op allerlei manieren worden verstoord (“Gut flora in health and disease”, F. Guarner et al, The Lancet, 2003). De meest voorkomende oorzaken van een niet goed functionerende spijsvertering zijn:

  1. Een ongezond voedingspatroon
  2. Stress
  3. Voedselallergieën en -intoleranties
  4. Hormonen
  5. Ziektes, een verzwakt immuunsysteem en medicijngebruik

Wat kun je doen als je denkt dat je darmproblemen hebt

Velen hebben al jaren last van spijsverteringsproblemen en weten niet beter dan dat het een bijna onvermijdelijk onderdeel van henzelf is, en ook veel artsen zeggen vaak dat je er maar mee moet leren leven. Toch is het verbeteren van het milieu in je darmen vaak eenvoudiger dan je denkt; het komt neer op het vinden van de juiste balans tussen de goede en slechte bacteriën in het spijsverteringsstelsel. Zodra je darmflora weer in evenwicht komt zul je merken dat veel of mogelijk alle symptomen die je had zullen verdwijnen, en dat je jezelf veel lekkerder, energieker, gezonder en sterker gaat voelen, veel makkelijker in staat bent om blijvend gewicht te verliezen en er veel beter uit gaat zien, omdat je lichaam nu veel beter in staat is om gezonde voedingsstoffen die het dagelijks nodig heeft in zich op te nemen. In een later hoofdstuk zul je lezen hoe je dit voor elkaar krijgt.

Dit is een samenvatting van het artikel “2.1 Darmproblemen / symptomen” op de Superverbrander Methode website, waarin je leert waarom het belangrijk is dat je darmen gezond zijn, wat de meest voorkomende darmproblemen zijn, welke symptomen kunnen duiden op problemen, wat de oorzaken zijn en wat je kunt doen als je denkt dat je problemen met je darmen hebt.

Share:

8 comments

  1. Ik heb pds en sinds dat ik geen kaas meer eet en zoetigheid ben gaan minderen gaat het goed en ook de symbion forte als probioticum is debk ik een belangrijke factor geweest dat het weer goed met me gaat.

  2. Al enige jaren heb ik zeer regelmatig een spijsvertering die overgevoelig reageert met diarree. Het duurt dan weer een dag of vijf aleer de ontlasting weer wat vastere vorm aanneemt. Ik gebruik medicijnen ( voor de bi-polare oftewel manisch-depressieve aandoening die bij mij is geconstateerd) en deze hebben als bijwerking darmproblemen. Soms wordt ik er wel eens moedeloos van als het maar niet overgaat. En als het dan eindelijk overgaat, schiet het weer de andere kant op en krijg ik weer last vast zeer stroeve poep.
    Maar er gloort licht aan het eind van de tunnel, want ik ben, op mijn eigen verzoek bij mijn psychiater/ behandelaar, gaan minderen van één van de twee medicijnen die ik slik en deze diarree (mede?) veroorzaakt. En het lichy wel in mijn bedoeling om uiteindelijk helemaal te stoppen met dit medicijn. keep your fingers crossed! maar jess, wat ik me afvraag is: wat kan ik doen om te zorgen dat deze diarree stopt?

  3. ik heb al 2 jaar diaree,en dat vind ik niet eens erg meer,wat ik erg vind is mijn darm lijkt wel een zandloper,het onderste gedeelte komt,maar dan blijft het bovenste gedeelte zitten,maar het komt er niet uit,ik krijg dan dwangmatige pers drang,omdat de rest er ook uit wil,maar het gaat niet,ik zit te zweten en te beven,heb al een endoscopie gehad,daar zagen ze alleen een polup was niks kwaadaardigs,nog een onderzoek om te zien of me darmen in elkaar zakken,ook niet het geval,ik word gek echt! kan nergens heen,ben 32 kilo kwijt,ik ben ten einde raad,door al dat persen heb ik nu aambeien,en zat gisteravon vanaf 8 uur op de wc,1 uur naar bed,3 uur eruit en dat tot vanmorgen 7 uur,wie weet raad,of heeft ook zoiets?

  4. Ik had een jaar geleden last van mijn longen en ik had bronchitis ik ben dan naar de arts gestapt gaf mij medicijnen sinds die medicijnen lijd ik al 3jaar aan dat mijn maag te snel verteert , als ik eet moet ik al na halfuur tot een uur naar de toilet en het doet echt zeer linksonder aan mijn maag , ik heb ook symtomen gehad als eczeem het kwam 3 keer weer terug nu vertrouw ik de pharma industrie helemaal niet meer jullie maken ons dood met jullie vergif

  5. Hannie. Ben je begonnen of juist gestopt met probiotica ? Dat kan ik er niet goed uit opmaken.

Geef een reactie