Het anti Candida boodschappenlijstje

In de blog Gezonde voeding is de beste Candida behandeling heb je kunnen lezen wat je beter wel en niet kunt eten als je van Candida af wil komen en waarom. Een verandering aanbrengen in je voedingspatroon kan in het begin wat onwennig zijn, het is ook niet makkelijk om eetgewoontes die al jaren zijn ingesleten zo maar opeens te veranderen. Zorg er in ieder geval voor dat voeding nooit een stressbron wordt, ga er lekker ontspannen mee om. De beste manier is een anti Candida boodschappenlijstje te maken met alle maaltijden die je in de aankomende twee weken wil gaan eten en daar mee aan de slag gaan. Op die manier hoef je niet elke dag weer opnieuw na te denken wat je gaat eten, want op bepaalde momenten, vooral wanneer je het druk hebt of als de inspiratie even ontbreekt, kan de neiging ontstaan om in oude patronen terug te vallen.

Wat mag ik eten?

Je hebt misschien een beetje het gevoel gekregen dat je bijna niets meer mag hebben, maar gelukkig is het tegenovergestelde het geval. Er zijn talloze lekkere soorten voeding die je nog steeds kunt eten. Hier geven we wat voorbeelden, de volledige lijst is te vinden op de Superverbrandermethode Ledensite:

Complexe koolhydraten (met mate), zoals bijvoorbeeld:

 • havermout
 • bruine rijst/basmatirijst
 • quinoa

Gezonde vetten uit wilde vette vissoorten, vlees, noten en (bij voorkeur geweekte) ongebrande, ongezouten noten en zaden, oliën en vetten zoals bijvoorbeeld:

 • makreel
 • ansjovis
 • biologische kip of kalkoen
 • walnoten
 • pecannoten
 • kokosolie
 • avocado
 • amandelmelk (ongezoet)
 • biologische eieren

Groenten die bij de behandeling van Candida extra goed helpen zijn bijvoorbeeld:

 • broccoli
 • alle koolsoorten (vooral zuurkool)
 • venkel
 • gember

Kruiden die goed helpen zijn bijvoorbeeld:

 • knoflook
 • kurkuma (koenjit/geelwortel)
 • cayennepeper
 • koriander

Supplementen en superfoods:

 • Colostrum, L-Glutamine, Probiotica of Lactoferrine
 • Verteringsenzymen met probiotica
 • Vitamine C
 • Magnesiumgel (smeren op bovenarmen en bovenbenen)
 • Vis- of krillolie (omega 3)
 • Kokosolie (dagelijks 5 eetlepels: goede bacteriën en schimmelremmend)
 • Colloïdaal zilver (2 tot 4 eetlepels vloeibaar op de nuchtere maag)

Voor alles wat je eet geldt het advies om te kiezen voor voeding die zo puur en biologisch mogelijk is. Maak bovendien lichte maaltijden en neem niet te grote porties, want je darmwand heeft rust nodig om te kunnen herstellen. Kauw heel goed, daarbij komen verteringsenzymen vrij die het verteren gemakkelijker maken. Om een langer verzadigd gevoel te hebben is het belangrijk dat je gezonde vetten en eiwitten aan je maaltijden toevoegt. Wil je een gerecht op hapje wat zoeter maken, gebruik dan uitsluitend kaneel of verse vanille.

supermarkt

Misschien vraag je jezelf nu af hoe je uit al die lekkere voedingsmiddelen een gerecht of menu moet samenstellen. Geen nood, voeding mag nooit een bron van stress worden dus in een volgende blog wordt behandeld hoe jouw weekmenu en dagmenu eruit zou kunnen zien. Ook staan hier links naar allerlei recepten die prima passen in je anti-Candida plan.

Wat mag ik drinken?

Je lichaam bestaat voor een groot deel uit water, dus drinken is heel erg belangrijk. Als je bezig bent om van je Candida af te komen is drinken nog eens extra nuttig, omdat je op die manier al je gifstoffen die vrijkomen bij het doden van de Candida snel uit je lichaam kunt laten verwijderen via je urine en zweetklieren. Drink daarom altijd voldoende ZUIVER water. Daarnaast kun je ook fruitsappen van groente en zuur fruit, groene smoothies en kruidenthee drinken.

Extra tips

 • Ontspan en vermijd stress zoveel mogelijk
 • Beweeg voldoende
 • Je kunt een reinigingsweek inlassen, om alle afvalproducten te verwijderen
 • Vermijd chemicaliën, verf, luchtverfrissers, parfums, medicijnen en pijnstillers
 • Gebruik bij voorkeur biologische, chemische vrije zepen en shampoos en deodorant
 • Stoom je groente in 7 minuten gaar en bak altijd in gheeboter of kokosolie

Dit is een samenvatting van het artikel “Supermarktronde en Boodschappenlijst” op de Superverbrandermethode Ledensite, waarin je leest welke soorten voeding je allemaal mag eten en drankjes je mag drinken als je bezig bent met het bestrijden van Candida. Ook worden er wat aanvullende tips gegeven die je tijdens je anti Candida periode kunt toepassen.

Share:

20 comments

 1. en toch moet je ook altijd naar je eigen lichaam blijven luisteren. Zo wordt ik bijvoorbeeld steevast ziek van broccoli (koliek, gillende buikpijn). Dus hoe gezond het ook is, mijn lichaam kan het echt niet verdragen.

  In plaats van suiker (dat eten we niet) probeerde ik palmsuiker – wat op vele sites geroemd wordt wegens lage GI-waarde. Maar telkens wanneer ik iets at met palmsuiker, ging mijn hart als een razende tekeer, en was ik twee dagen duf en beroerd. Mijn man had precies hetzelfde (en die legde ook de link met de palmsuiker). Gestopt met deze – volgens velen gezonde – suiker, en weg waren de klachten.

  Yoghurt – waarvan ik dus dacht: zuivel, niet zo gezond – blijkt voor mij toch echt een noodzaak te zijn. Hoewel ik verder heel gezond eet en drink, leidden twee weken zonder yoghurt tot een compleet verstoord ontlastingpatroon, veel buikklachten, opgeblazenheid enzovoorts.

  Na twee dagen ‘s morgens weer biologische volle yoghurt begint de situatie weer te normaliseren. Mijn les? Je eigen lichaam is je beste leermeester in wat gezond is voor jou.

  Leer dus te luisteren naar wat je lichaam zegt.

 2. ‘zo wordt ik’ moet natuurlijk zijn: ‘zo word ik’.

 3. Goed artikel Jesse! maar deze voeding en supplementen gebruik je natuurlijk niet alleen bij een candida dieet ook gewoon als je een gezond voedingspatroon volgt.

 4. hee ik ben 16 jaar en wil mijn buikvet kwijt,
  ik lees van alles over insuline en cortisol maar wat kan je doen om dat minder te laten worden zeg maar?
  wat van eten is nou echt heel slecht?
  ik ben al minder chips, koekjes en snoep aan het eten
  maar val niet af..
  ik sport nu ook 4 keer in de week ongeveer maar ik wil vooral mijn buik slanker hebben!
  kun je mij mailen?

 5. Beste Jessie

  Heel dankbaar ben ik je voor al deze nuttige informatie. Blij vooral doorgaan :).
  Graag had ik nog wat meer info over het collïdaal zilver, bij de natuurwinkle hebben ze het niet, zij stuurde mij naar de apotheek en die hebben dat enkel puur. moet het verdund worden met water of waar kan ik het verkrijgen? Alvast bedankt!

 6. Oeps 🙂 ik had niet door dat ik op het woord colloïdaal zilver kon klikken voor meer info, bij deze opgelost 🙂

 7. @Lisanne, minder koek en snoep en chips is een hele goed zet!!
  houd de bloedsuikerspiegel stabiel. Probeer af te kicken van de zoete smaken en je bent al op de goede weg. Een goed boek is de hormoonfactor van Ralph moorman.
  Daarin wordt ook ingegaan op cortisol. Vermijd (voedings)allergenen. MIsschien heb je een verborgen glutenintolerantie??? Dus als je (veel) brood blijft eten krijg je steeds een stress reactie in het lichaam…………

 8. Hallo Jesse, ik doe mijn best elke dag smoothies, maar sporten kan ik niet door een ongeluk tegen een bus met mijn fiets.
  Verder vraag ik mij af moet je ‘s avonds gewoon warm eten?
  Groetjes. Sylvia

 9. erg interessant maar veel dingen van de natuur kosten erg veel geld. bv vitaminen proukten uit de natuur de groeten zijn de laatste tijd ook nog erg duur geworden hoe kan men dan nog gezond eten?

 10. De link met boodschappenlijst doet het bij mij niet, meerdere mensen die hier last van hebben?

 11. Kun je wel fruit en dadels/rozijnen eten?
  Door zetmeel en gist groeit de Candida toch ook?

  Groetjes Sara

 12. De link Vd boodschappenlijst werkt bij mij ook niet, hoe kan ik deze openen?

  Groetjes Sara

 13. Aanpassen van mijn voeding was idd echt nodig maar niet voldoende helaas om heel mijn lijf vrij te krijgen van de candida. De supplementen van venamed en dan met name de candiplex strong en symbion forte hebbn uiteindelijk voor mij het verschil gemaakt want toen ging het snel de goede kant op.

 14. Hallo Jesse,
  Ik ben een Jonge vrouw van 27 en sinds kort veel last van schimmelinfecties maar echt elke week soms elke dag, Ik gebruik altijd yoghurt wat ik inbreng en boven op mijn vagina smeer maar ondanks dat vraag ik mezelf af of er nog meer dingen zijn wat er tegen kan helpen want zelfs met medicijnen is wel ff weg maar komt heel snel terug. Ik heb hormoon probleem waardoor mijn zuurgraad op zijn kop staat dat is de reden dat zo terug komt. Ik hoop dat jullie tips meer hebben of iets tegen de hormonen dat ik er nooit meer last van heb want het is vermoeiend !!!!!
  Liefs maria

 15. Na schimmelinfectie en bacterie,daardoor maagklachten gehad heb ik oregan oil pillen geslikt waardoor de klachten echt verbeteren,maar soms beviel die oregano niet.Nu drink ik molkosan en situatie is beter.
  Lactophar neem ik nu bijna drie maand.probiotica.Neem al jaren juice plus de fruit en groenten pillen,bio ook.
  Ik heb nu drie dagen gestopt met oregano wegens maagpijn,maar na het eten krijg ik nu terug enkele iritatie te zien op mijn tong.
  Eet nu veel bio yohourt,geen suikers sinds drie dagen en koop mijn koekjes in bioplanet.Wat kan ik nog meer doen,gewoon doorgaan met lactophar en molkosan!dokter staat erbij geen antibiotica te geven voor bacterie,normaal zou ik bactrim moeten nemen.
  Buikpijn is nu weg.Heb s avonds een opgezollen buik,sederd ik gestopt bent met oregana voel ik dit niet meer.
  Kun je me raad geven wat ik verder kan doen.

 16. Ik heb al zeker 30 jaar last van candida albicans. Het wil maar niet weg. Nu wil ik wel de juiste voedingsmiddelen gaan eten en de verkeerde vermijden.

  Bij de extra tips staat het volgende:
  “Vermijd chemicaliën, verf, luchtverfrissers, parfums, medicijnen en pijnstillers

  Dit lijkt mij in mijn geval niet gaan. Ik zit op de kunstacademie en werk heel graag met olieverf. Dit vermijden kan dus echt niet en ik wil het ook niet daar het mijn grote passie is. Wat voor tip heb je in dit geval voor mij?

 17. Lieve dames onder ons,
  Voor mij reeds vele jaren geleden maar de grootste boosdoener ivm vaginale infecties bleek de anti conceptiepil, iets wat volgens mij veel meer onder de aandacht gebracht dient te worden. Op het moment dat ik daarmee stopte was het vaginale leed geleden.

 18. ik zie een hele boel maar niet war voor fruit ik mag eten

 19. Mag ik volkoren macaronie,bij een candida dieet .gr anneke.

Geef een reactie