Slank worden (en blijven!) zonder honger

Vaak denken mensen dat een onverzadigd gevoel en honger normaal zijn als je bezig bent met afvallen, en dat je gewoon een beetje moet doorbijten. Toch is het nooit goed als je honger hebt, ook niet als je een van mijn programma’s volgt. Als je honger hebt geeft je lichaam namelijk een signaal af dat er iets niet in balans is. Die balans kun je echter eenvoudig herstellen, en dan heb je de hele dag weer veel energie en een verzadigd gevoel, terwijl je toch gezond eet!

Wie mooi wil zijn…

Diëten en honger hebben lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden. Veel mensen die aan de lijn doen denken ook dat je honger moet voelen om af te vallen, want alleen als je honger hebt zal je lichaam het vet in je lichaam gaan aanspreken en verbranden. Dit is echter een van de grootste fabels met betrekking tot afvallen, en ook compleet tegenstrijdig met mijn programma’s.

Gezond afvallen betekent dat je gezond en voldoende eet, want alleen als je lichaam in balans is en alle voedingsstoffen binnen krijgt die het nodig heeft zul je in staat zijn je extra kilo’s voorgoed kwijt te raken. Mijn programma’s kun je daarom ook geen dieet noemen en ze zijn ook op geen enkele manier te vergelijken met welk dieet dan ook, want ik schrijf geen strenge dieettips voor die je een bepaald aantal weken moet volgen om af te kunnen vallen. Ook al lijken de voedingsprincipes die ik adviseer op een mix tussen het Paleodieet, een rawfood / superfood levensstijl, principes van Dr Gerson, Dr Perricone, Victoria Boutenko en andere mensen, ik ga vooral ook heel erg in op de ‘mindset’ achter een gezonde levensstijl, (vr)eetbuien overwinnen, motivatie vinden om een nieuwe levensstijl te ontwikkelen, trainingsschema’s, etc. Eén van de ‘pilaren’ van mijn programma’s is een gezond voedingspatroon dat je lichaam voorziet van alle bouwstoffen die je nodig hebt en voldoende energie geeft voor de hele dag.

Wat moet ik doen als ik honger heb?

In al mijn programma’s is het de bedoeling dat je voldoende goede voedingsstoffen eet en geen honger hebt. Als je honger hebt heeft dat een van de volgende oorzaken:

1. Je hebt dorst

Drink je wel voldoende water? Als richtlijn kun je stellen dat je dagelijks minimaal je lichaamsgewicht x 0,44 gedeeld door 10 aan liters water moet drinken dit is inclusief water/vocht uit groene smoothies etc.).

2. Je hebt een tekort aan een of meerdere voedingsstoffen

Je lichaam heeft elke dag een hele hoop vitamines, mineralen, sporenelementen, gezonde vetten, aminozuren etc. nodig om energie uit te halen en goed te kunnen functioneren. Als je aan een of meerdere voedingsstoffen een tekort hebt is dat heel erg belastend voor je lichaam, en van de energie die dat vergt krijg je honger. Het gevolg is dat je gaat ‘snaaien’, maar de voeding die je dan vaak eet bevat de voedingsstoffen waar je lichaam een tekort heeft ook niet, en dan kom je in een soort vicieuze cirkel terecht.

3. Je hebt niet voldoende of op de verkeerde manier ontbeten

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Als je het ontbijt overslaat, te weinig ontbijt of alleen koolhydraten eet dan kun je dat de rest van de dag voelen. Je krijgt snoepbuien, je voelt je futloos of je krijgt laat op de avond nog honger. Vooral als je ’s avonds laat honger hebt is dat een heel gevaarlijk moment, want als je dan gaat eten geef je je lichaam heel veel energie terwijl je lijf er niets mee kan omdat het zich aan het voorbereiden is op de nacht.

Hoe ziet een gezond ontbijt eruit?

Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat al je maaltijden, dus zowel ontbijt, lunch als avondmaaltijd, voldoende eiwitten (bv. biologische vrije uitloop eieren, vis, hennepzaad) en (gezonde) vetten (bv. vis, krill olie, avocado, kokosolie) bevatten, want deze geven enorm veel energie en zorgen voor een langdurig verzadigd gevoel.

Een gezond ontbijt zet je stofwisselingsmotor aan, geeft een verzadigd gevoel en geeft je voldoende energie om je activiteiten van die dag goed te kunnen doen. Voorbeelden van gezonde ontbijtgerechten boordevol eiwitten en vetten zijn bijvoorbeeld supfood smoothies, een gevulde omelet en quinoa of havermoutpap met noten en bessen. Er zijn nog veel meer gezonde ontbijttips die niet in deze lijst staan (dit is een samenvatting), zie onderaan voor verwijzing.

Wat doe ik als ik overdag tussendoor trek krijg?

Als je stevig ontbeten hebt of een energierijke lunch hebt genuttigd kan het voorkomen dat je toch nog trek krijgt. Eigenlijk zijn dit de meest gevaarlijke eetmomenten van de dag, want als je probeert die trek te negeren kun je later op de dag zo’n enorme honger krijgen dat zelfs de meest ongezonde snacks uit de automaat er opeens heel aantrekkelijk uit gaan zien. Gezonde tussendoortjes bevatten veel meer energie en houden je langer op de been dan snackrepen of chips, omdat ze je bloedsuikerspiegel in balans houden en gezonde vetten bevatten waar je lichaam veel energie uit kan halen. Voorbeelden van zulke tussendoortjes zijn: groene smoothies, een klein bakje rauwkostsalade, een trail mix van noten, zaadjes en gedroogd fruit en superfood repen, zoals Raw-Bite rauwe cacao repen, GoGreenbar Very Berry of Pulsin’ Berry Burst met Gojibessen

Als je regelmatig op je werk of onderweg naar huis trek krijgt kun je het beste je eigen tussendoortjes meenemen van thuis, want dan heb je altijd iets gezonds bij de hand als je hongergevoel de kop op steekt. Superfood repen zijn in dat geval een uitkomst, maar je kunt natuurlijk ook een salade meenemen in een opbergdoosje. Groene smoothies kun je het makkelijkst meenemen in een thermoskan (blijft hij ook lekker koel!) of afsluitbare beker.

Wat doe ik als ik ’s avonds honger heb?

Voeding is er om energie te geven. Laat op de avond heb je die energie vaak niet meer nodig dus dan is het niet verstandig om dan nog te gaan eten. Mocht je ‘s avonds onverhoopt honger krijgen neem dan een flinke kop kruidenthee. Als dat je hongergevoel niet wegneemt kun je eventueel een klein handje ongebrande ongezouten cashewnoten nemen. Deze stillen de trek bijna onmiddellijk en bevatten bovendien een kleine hoeveelheid tryptofaan dat in het lichaam wordt omgezet in serotonine, een hormoon dat ontspant en de nachtrust bevordert zodat je daarna heerlijk kunt gaan slapen. Als je ’s avonds nog gaat sporten kun je na je oefeningen of workout een eiwitshake nemen, deze geven een lekker vol gevoel en helpen het herstel van je spieren te bevorderen. Denk er daarnaast aan om de volgende dag meer eiwitten (bv. ei, vlees, vis, kiemen) en gezonde vetten (bv. avocado, noten, zaden, kokosolie, olijfolie) toe te voegen aan je avondmaaltijd zodat je langer verzadigd bent. Het is in ieder geval nooit de bedoeling dat je met honger naar bed gaat!

Een paar recepten in dit artikel zijn afkomstig van het e-book ‘Annemieke’s Keuken’. Dit kookboek staat boordevol recepten voor gezonde verzadigende ontbijtjes, energie gevende lunches en heerlijke avondmaaltijden en is te downloaden via www.annemiekeskeuken.nl.

Dit is een samenvatting van het artikel “Gezond eten zonder honger” op de Superverbrander Methode ledensite, waarin je leest wat de oorzaken zijn van honger hebben als je gezond eet, waarom honger niet goed is en hoe je honger op een gezonde manier kunt voorkomen.

Share:

6 comments

 1. Dag Jesse,
  Met veel interesse lees ik altijd je nieuwsbrieven over o.a. gezonde voeding.
  Maar…. wat is gezonde voeding? Als je een intolerantie voor avocado hebt, is die avocado niet zo gezond. Zelf ben ik er achter gekomen dat ik intoleranties heb, nadat ik een Asyra bodyscan heb laten maken en dan klopt dat verhaal over gezonde voeding helaas niet meer. Ik heb o.a. intoleranties voor de hierboven genoemde voedingsmiddelen zoals avocado, eieren, noten (walnoten, pecannoten, amandelen) en tevens voor gluten en histamine o.a. nachtschaden. De stevia, die momenteel wordt aangeprezen als zoetstof, blijkt volgens de scan ook voor veel mensen niet goed te zijn.
  En ik zal vast de enige niet zijn…..
  m.vr.gr.

 2. I think that this is very logical advice. I’m trying to implement the same in my daily routine. Thanks Jesse!

 3. Beste Lida, wat een hoop allergieën! Dan kun je bijna niet meer normaal leven. Volgens de Tensegriti methode van Ed Mortimer, is elke allergie een spanning die je opbouwt om jezelf ergens tegen te beschermen. Zodra je deze spanning afbouwt is de allergie weg. Helaas zijn de trainingen alleen toegankelijk voor members van GIN. Toch leek het me handig dat je weet dat het niet definitief is en afhankelijk van jouw automatische reactie.

 4. Hoi Jesse,

  Bedankt voor wederom een fantastisch interessant artikel! Er is echter één ding dat ik nog steeds niet helemaal begrijp. In een eerder gepubliceerd artikel over het combineren van bepaalde voedingsmiddelen schreef je dat je beter geen eiwitrijke voedingsmiddelen kunt combineren met voeding die veel vetten bevat. Hoe zit dit nu precies? En is het wel goed om voeding te eten die (bijv.) zowel vetten als eiwitten bevatten? Ik ben heel benieuwd naar je antwoord!

  Keep on the good job!

 5. Hoi Jesse,

  Je hebt het over de noodzaak van een goed ontbijt, maar raadt ook aan de dag met een groene smoothie te beginnen. In de laatste zitten geen eiwitten o.i.d. Is dat dan toch voldoende om het een tijdje op vol te houden? Of is het én én?

  Groet Poll

 6. En als je snachts ineens trek/honger krijgt? Ik moet altijd ff naar de wc snachts en lig dan vaak even wakker. Meteen slaat m’n hongergevoel aan. Ik probeer dan te gaan slapen maar dat hongergevoel knaagt dan zodat ik niet goed kan ontspannen. Water drinken wordt ik misselijk van. Kop thee dus? Maar ben te moe om er echt uit te gaan. Lastig….

Geef een reactie