Snel afvallen?

Snel afvallen is niet iets wat ik aanbeveel, ik adviseer liever structureel een gezonde levensstijl. Wanneer je vindt dat je snel moet afvallen is er iets in je levensstijl of voedingspatroon wat nog aandacht nodig heeft. Het is dan goed om de focus te leggen op het stap voor stap integreren van een gezondere levensstijl. De snelste manier om gezond een paar kilo af te vallen is het drinken van (groene) sappen. Je reinigt hiermee je lichaam en dat is een goede start naar een blijvende gezonde verandering in je voedingspatroon.

Een dieet volgen kan belastend zijn voor het lichaam omdat je voedingsstoffen mist die het lichaam dagelijks nodig heeft. Hiervan word je futloos en prikkelbaar. Je hormoonhuishouding raakt bovendien uit balans. Wanneer je weer ‘normaal’ gaat eten komen die kilo’s er gewoon weer aan. Een week ontgiften kan wel nuttig zijn, vooral wanneer je het ziet als een goede kickstart om erna blijvende gezonde wijzigingen in je levensstijl door te voeren. Je valt er wat van af en wanneer je daarna gezond blijft eten blijf je gemakkelijker op gewicht. Bovendien reinig je het lichaam van toxische stoffen en dat is een ‘schoon’ begin voor een gezonder eetpatroon. Dag in dag uit wordt ons lichaam blootgesteld aan allerlei giftige stoffen, variërend van uitlaatgassen en sigarettenrook tot bewerkte voeding  vol kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen. Het lichaam zorgt er in principe zelf voor dat deze schadelijke stoffen worden verwijderd, maar als we aan veel giftige stoffen worden blootgesteld kan het teveel worden voor het lichaam om de stoffen op een goede manier af te voeren en dat kan leiden tot allerlei gezondheidsklachten en uiteindelijk zelfs mogelijk kanker (School of Health Sciences, RMIT University Victoria, 2007). In plaats van het afvoeren gaat het lichaam de giftige stoffen opslaan in de vetcellen, waar ze soms jaren kunnen blijven zitten.  

Je lichaam voorbereiden
Wanneer je je lichaam een week wilt reinigen met behulp van (groene) sappen is het verstandig om daar niet zomaar mee te beginnen. Het is belangrijk om het lichaam voor te bereiden op een detox periode. Tijdens het detoxen komen er giftige stoffen vrij die in de loop van de tijd in je lichaam zijn opgeslagen en die je wilt afvoeren. Je wilt voorkomen dat ze in je bloedbaan terecht komen, gezien dit allerlei klachten kan veroorzaken zoals misselijkheid, hoofdpijn, stemmingswisselingen of duizeligheid. Om je organen en weefsels te beschermen tegen deze toxische stoffen en vrije radicalen is het belangrijk dat er voldoende vitamine B, C, E, calcium, magnesium en chroom in het lichaam aanwezig is, want daarmee bied je jezelf de beste bescherming tijdens ontgifting. Zorg er tijdens de voorbereiding voor dat eventuele vitamine- en mineralentekorten aangevuld worden. Ook is het bedoeld om ervoor te zorgen dat het lichaam over voldoende spijsverteringsenzymen en antioxidanten beschikt zodat je dus goed beschermd bent tegen de giftige stoffen die vrijkomen en worden afgebroken en afgevoerd tijdens de detox. Neem voor de detox minimaal een aantal dagen, afhankelijk van je eigen wensen en doelstellingen, maar het is nooit aan te raden om één dag te detoxen. Daarmee raakt je spijsvertering uit balans zonder dat de toxische stoffen de gelegenheid krijgen om te worden afgevoerd.

Instructies voor een 7-daagse juice-week (bijna vasten)
Benodigdheden: veel groente, fruit en een juicer (dit hoeft geen dure te zijn). Ik raad aan om tijdens de detox uitsluitend biologische ingrediënten te gebruiken, om er zeker van te zijn dat je in deze periode geen pesticiden of andere chemische stoffen binnen krijgt.

Drink tussendoor veel:

 • (Gefilterd) water
 • Water met chlorella, spirulina of appelazijn erdoor (ontgiftend)
 • Kruiden- en groene thee
 • Verse muntthee met een schijfje citroen
 • Kokoswater (ongezoet)
 • Grapefruitsap

Dagelijks:

 • Iedere dag bij het opstaan wat ademhalings- en ontspanningsoefeningen.
 • Doe elke dag iets aan lichte lichaamsbeweging (zoals wandelen of yoga), dit zorgt ervoor dat afvalstoffen het lichaam sneller verlaten.
 • Begin iedere dag met 1 of 2 glazen lauw water met vers citroensap en een snufje cayennepeper.
 • Neem per dag 5 groente- en of fruitsappen verdeeld over de dag en varieer daarin zoveel mogelijk met verschillende kruiden, groente en fruitsoorten. Op die manier krijg je genoeg verschillende voedingsstoffen binnen.
 • Zorg ervoor dat er elke dag groene smoothies tussen zitten. Deze zijn belangrijk tijdens het reinigen, omdat ze je lichaam voorzien van een hoge dosis enzymen, vitamines, mineralen en antioxidanten. Deze voedingsstoffen ondersteunen het lichaam bij het afbreken van giftige stoffen, versterken het immuunsysteem en helpen het lichaam te beschermen tegen vrije radicalen.
 • Ondersteun de detox met superfoods en kruiden die extra ontgiften zoals peterselie, koriander, chlorella, spirulina, chiazaden, alfalfa kiemen en kokosolie. 

Na deze week is het belangrijk om het eten weer rustig op te bouwen naar een normaal voedingspatroon. Kauw tijdens de opbouw goed. Je kunt het ontgiften ondersteunen met een bezoek aan de sauna, vijftien minuten sauna is al voldoende voor een verbeterde doorbloeding (Environmental Medicine Center of Excellence, Southwest College of Naturopathic Medicine in Tempe, Arizona, 2007). 

Op naar een structurele verandering
Als je aan de buitenkant iets wilt veranderen, zal je aan de binnenkant moeten beginnen. Waarom is het nodig om af te vallen? Heb je genoeg energie? Hoe kan het dat je van een klein beetje eten meteen aankomt? Er kan een specifiek hormoon uit balans zijn, stress kan een oorzaak zijn evenals een toxische omgeving. De oorzak kan ook liggen bij een tekort aan voedingstoffen en krachtige en gezonde voeding kan die balans herstellen.

Heb je behoefte een uitgebreide handleiding voor een 7-daagse detox kijk dan hier of kijk eens of mijn uitgebreide maximale gezondheidsprogramma je aanspreekt waarbij je het lichaam ook gaat reinigen en daarna begeleiding krijgt naar structurele veranderingen voor een gezonde levensstijl.

Share:

5 comments

 1. Hallo Jesse en Team…
  Ik probeer jullie al vanaf januari te bereiken om door te geven dat mijn mailadres gewijzigd is. Maar op een of andere manier komt het volgens mij niet aan.
  Het is zo dat ik al een kleine 2 jaar Jesse- minded ben (en ook verschillende programma’s volg) haha…..hierdoor ben ik een stuk bewuster gaan leven/denken…..dat heeft op verschillende manieren uitwerking gehad.
  Willen jullie zo vriendelijk zijn mijn emailadres aan te passen zodat ik wel steeds op de hoogte gehouden wordt door jullie. (Altijd prettig die mail te ontvangen)
  Ik hoop dat ik op deze manier jullie bereikt heb!!

  Met vriendelijke groeten,
  Dorien Meulendijks

 2. Hele handige tips! ik zal ze zeker proberen.
  Ik probeer al een tijdje aftevallen, ik hoop dat het met alle online tips makkelijker gaat 🙂

 3. Met plezier gelezen!

Geef een reactie