Teveel straling in voeding? EU ‘oplossing’: gewoon norm verhogen…

In 1987 werd er naar aanleiding van de kernramp in Tsjernobyl een wet in het leven geroepen waarin werd gesteld dat de normen van toegelaten radioactiviteit in voeding bij een "nucleaire noodsituatie" mogen worden bijgesteld om voedsel-tekorten te voorkomen.

Deze regel is nu toegepast en Foodwatch heeft de Nederlandse overheid met klem opgeroepen om de normen voor radioactiviteit in voedingsmiddelen niet op te rekken. De verruiming geldt voor producten uit Japan, dat nu al twee weken kampt met radioactieve besmettingen op land en in zee na een meltdown in de kerncentrale Fukushima Daiichi.

Tot voor kort gold in Europa per kilogram voedsel een maximum van 600 becquerel radioactiviteit van cesium-134 en cesium-137. Voor zuivelproducten en babyvoeding was de norm lager, namelijk 370 becquerel voor deze beide. Op 27 maart 2011 is door 'noodverordering 297/2011' de grens verhoogd naar:

 • 400 becquerel per kilogram voor flesvoeding,
 • 1000 becquerel per kilogram voor zuivelproducten,
 • 1250 becquerel per kilogram voor andere voedingsmiddelen,
 • 12.500 becquerel per kilogram voor visolie of specerijen.

Dat betekent meer dan een verdubbeling van de toegestane radioactiviteit voor zuivelproducten en andere voedingsmiddelen!

Onze import van voedsel uit Japan is klein en om die reden vind Bart van Opzeeland, directeur Foodwatch Nederland een invoerverbod op dit moment passender.

Mijn visie
3 feiten:

Mijn vragen:

 • Is het naïef om te denken dat er niet meer radioactieve straling zich door de lucht zal verspreiden, nu de hoop op redding is opgegeven en de kans op meer explosies toeneemt?
 • Is het daarom naïef om te denken dat de radioactieve straling Nederland en België niet zullen bereiken?
 • Dat als voeding in de Verenigde Staten reeds is 'besmet', dat hier niet zal gebeuren?

Ik weet het niet.

Wat ik wel weet, is dat je je kunt voorbereiden. Je kunt je beschermen tegen radioactieve straling en de invloed van radioactief jodium, chemicaliën en zware metalen.

Lees hier hoe je je kunt voorbereiden en beschermen tegen radioactieve straling uit Fukushima, Japan.

Ik hoor graag je reactie!

Share:

3 comments

 1. Jesse,

  Ik kan alleen maar zeggen RESPECT voor alles wat jij, geheel belangeloos, voor ons mensen doet.

  Ik heb jouw adviezen opgevolgd.

  Oprecht mijn dank!

  Alle goeds,
  Jacqueline

 2. Van de week zag ik nog een reportage over de visvangst in Azië en met name over de invoer van vis uit Japan in andere Aziatische landen. Ook daar waren de waarden behoorlijk opgerekt zoals je hier meld in je artikel, maar over het algemeen raakten verkopers hun vis uit Japan aan de straatstenen niet kwijt.

  Daarnaast heb ik ongeveerd 2 weken geleden flink zitten graven op allerlei websites n.a.v. de ramp in Japan. Hier werd duidelijk een schets gemaakt van hoe de radioactieve wolk(en) over de hele planeet rond zouden circuleren en dan met name over het noordelijke halfrond. Het was duidelijk uit deze berekening gebaseerd op grondig onderzoeken en metingen wereldwijd dat de straling ons allemaal gaat treffen en niet alleen de mensen in Japan. Het is volgens mijn mening dan ook zeker naief te noemen als mensen denken dat we hier geen last van gaan ondervinden, iets wat ook blijkt uit het oprekken van de normen per 27 maart. Hier zou geen sprake van zijn als er geen risico op verhoogd stralingsgevaar zou zijn lijkt me.

  Het is dan ook nu zaak om ons voor te bereiden d.m.v. potassium iodine (al vraag ik me af wanneer de straling ons precies bereikt, dit omdat het belangrijk is de iodine VOOR de straling aankomt in te nemen), chlorella, spirulina, kelp e.a. tot ons te nemen.

  Ik wacht met spanning af hoe dit allemaal gaat aflopen, maar ga dit wachten niet alleen op m’n achterste doen en ga dus de nodige voorbereidingen treffen, voor zover die nog niet gedaan zijn.

  Wederom dank voor je zeer informatieve stuk hierzo.

  Groetjes uit Amsterdam-Oost en misschien tot binnenkort op de Healthclub.

 3. Nog een kleine correctie.

  Waarschijnlijkt heeft de straling ons al meerdere keren bereikt of is ons gepasseerd, waardoor het innemen van Iodine misschien geen of minder nut heeft…..heb je hier nog advies over?

Geef een reactie