Leugens over boter en margarine – Waarheid over verzadigde vetten

Boter is decennialang als ongezond belasterd. Gelukkig is de Weston A. Price Foundation (WAPF) het daar niet mee eens. De WAPF decennia geleden gestart door Weston Price, DDS. Samen met zijn vrouw rees hij naar afgelegen locaties en onderzocht het dieet van volkeren die vrij waren van de degeneratieve ziekten van onze beschaving.

Anderen hebben de waarheid over boter ontdekt en zijn het ook niet eens met de slechte reputatie van boter. Het is gezonder voor je dan alle alternatieven ontworpen om boter te vervangen, die eigenlijk uw gezondheid kunnen schaden. Boter is beter.

Waarom de Negatieve Pr-campagne Succesvol was
Dieet rages promoten aspartaam en margarine als gezonde keuzes. Mensen met overgewicht en zelfs minder slanke mensen werden gemanipuleerd diëten te volgen met alleen gewichtsverlies voor ogen. Deze populaire beweging was gefundeerd op medische misinformatie, voornamelijk gebaseerd op verzadigde vet onzin. Die onzin werd nog verergerd door de cholesterol vrees.

Het laten staan van alle verzadigde vetten werd gepromoot als een gezonde keuze. Boter, kokosnoot olie en palmolie werden allen zwart gemaakt. De dokters, niet geleerd in echte voedingsgezondheid wetenschappen, deden gelijk mee. Maar juist al die drie verzadigde vetten zijn juist gezondheidsbevorderend.

Deze trend was versneld door zakelijke hebzucht in de voedingsmiddelen industrie. Ze konden nu gerechtvaardigd goedkopere transvet vloeibare oliën in voorverpakte producten verwerken, of deze verkopen als gezonde bak- en braadoliën. En nu blijkt dat juist die oliën de oorzaak zijn van chronische gezondheidsschade, zoals obesitas, hart- en vaatproblemen, diabetes en zelfs kanker.

Al in de jaren vijftig van de vorige eeuw bekritiseerde Johanna Budwig de transvet giftige oliën welke de markt veroverden. Ze zei dat de bak- en braadolie industrie haar daarvoor censureerde. Ze is bekend in de natuurlijke genezing kringen als de uitvinder van het kanker genezende Budwig dieet, wat pure lijnzaadolie en hüttenkäse bevat, beiden vetrijk.

Maar haar grootste bijdrage aan nutritionele wetenschap was haar baanbrekende onderzoek welke verschillende types vet categoriseerde. Dit was onbekend terrein tot ze dat onderzoek deed in Duitsland. Dus ze wist waar ze het over had toen ze transvetten zwart maakte.

Waarom boter beter is
Er zijn drie niveaus boter. De ideale boter is gemaakt van rauwe melk van uitsluitend grazende, gezonde koeien. De op één na beste en meer toegankelijke is biologische boter van gepasteuriseerde melk van uitsluitend grazende koeien die niet geïnjecteerd zijn met antibiotica of rBGH. En dan is er het meest verkrijgbare commerciële spul. Zelfs deze laatste verontreinigde soort boter is beter voor u dan margarine.

Het vetarme dieet is eigenlijk voor de meeste mensen niet gezond. En de hartziekte hype geassocieerd met cholesterol is buiten proporties getrokken, zelfs gezien als een mythe. Een studie uit 1991 van de Medical Research Council stelde vast dat mannen die boter aten half zoveel risico liepen op hartziektes dan mannen die margarine aten! Natuurlijke vetten kunnen als het nodig is omgezet worden naar koolhydraten.

Cholesterol is nodig voor gezonde zenuwen, de hersenen inbegrepen, en het maag-darmkanaal. Boter van uitsluitend grazende koeien is eigenlijk heel rijk aan mineralen. Het bevat ook veel vitamines A, D en K2, welke osteoporose en artritis helpen voorkomen. De korte en medium ketens vetzuren en geconjugeerd linolzuur (CLA) in boter helpen kankertumoren voorkomen.

Glycosfingolipiden in botervet bieden bescherming tegen gastro-intestinale infecties. Dit zijn niet alle gezonde aspecten van de boter. U kunt er meer vinden in de bronnen hieronder.

De Dwaasheid van Valse Vetten
Een groot deel van de algemene verslechtering van de gezondheid veroorzaakt door voedingsbronnen komt door transvetzuren in margarine en gehydrolyseerde, hitte bewerkte onverzadigde oliën welke aangeboden werden als gezonde alternatieven de afgelopen vijf decennia.

Het komt allemaal neer op echte voedingsmiddelen versus synthetische voedingsmiddelen. Houd het simpel: de natuur weet het altijd het best.

Meer info over verzadigde vetten en cholesterol? Bekijk deze video.

Bron: Naturalnews.com

Share:

21 comments

 1. welke boter moet ik nu kopen dan bij bv AH supermarkt.??
  gewoon die wikkels met echte boter, gras boter bv??
  of is dat ook niet de goeie?

  moeilijk dit, maar wil t wel graag goed doen.

  alvast bedankt voor je antwoord.

  gr

 2. Hoi Es!

  Het beste is om kokosolie te gebruiken (om in te bakken). Als je boter wilt gebruiken dan je het beste roomboter gebruiken (zo onbewerkt mogelijk).

 3. Hallo Es,

  Wij eten inmiddels al enkele jaren de biologische roomboter ongezouten. Zit in een pakje met een wikkel eromheen. En is biologisch!! Bij veel andere boters zijn toch nog dingen toegevoegd. Laatst hadden mij ouders ook roomboter, maar daar was weer melkpoeder aan toegevoegd, snap ik niet…
  Wij bakken vaak in kokosolie en zo nu en dan in rijstolie (ook bij de AH, bij de natuurwinkel haal ik de biologische variant).
  Succes ermee!

 4. Goed stuk Jesse! Ik kreeg via de mail in maart een vergelijkbaar stuk over boter en margarine.

  gr,

  Sjoerd

 5. Maar is de grasboter in de meeste supermarkten nu wel of niet goed?
  Dat is afkomstig van grazende koeien! En het bevat enkel room…

  Gr. Carlo

 6. Hoi jesse,

  Even een vraagje. Bent u op de hoogte van croma en blue band vloeibare boter?
  Zo ja, dat is evenals de andere “bewerkte” boters niet de meest handige optie toch ?

  Alvast bedankt!

 7. een vraag waarvoor dient het om boter te gebruiken ?
  welk nut heefd het.vroeger werd er nooit boter gebruikt.
  men zeg zelf dat de boter gebruikt word door regeringen om stoffen toe te voegen wat volgens hun goed voor de bevolking is.(of voor hun zelf ).
  nogmaals vitamine kan ik ook op een andere manier krijgen.dus wat is de rede van boter om miojn brood ?

 8. Veel mensen hebben (onbewust) een tekort aan vitamine D. Vitamine D wordt gemaakt in de huid onder invloed van zonlicht. En waar wordt het van gemaakt? Cholesterol!

  Zou een verhoogt cholesterolgehalte dan niet eerder een gevolg zijn van te weinig zonlicht? En een tekort aan vitamine D ook, maar ook door cholesterol beperking in het dieet?!

  Kijk maar eens wat een tekort aan vitamine D kan veroorzaken.

  Misschien moeten we juist cholesterol-rijk gaan eten.

 9. ‘het kanker genezende Budwig dieet’…. Ik vind het nogal een claim….

 10. Hoi Jesse,

  Past hüttenkäse binnen ‘jouw’ voedingslijn?

  Groet,
  Petra

 11. Goed stuk. Bedankt.
  Graag in de derde zin van boven, het woord “rees” vervangen door “reisde”.
  Sorry, maar rees komt van rijzen, en dat doet alleen gist.

 12. Hi. Ik ben het er helemaal mee eens. Zo zit het in elkaar. Jarenlang werden we voor de gek gehouden door de industrie en “gezondheids” centra en zelf de regering.
  Lees eens het boek “Het verzwegen verhaal over kanker” van Dr. Preskin. Daar heeft dit (olien en vetten) ook alles mee te maken. Je zal versteld staan!

 13. Wat een goede tip dat de natuur het altijd het beste weet, ik ga nu maar eens lekker heroine spuiten van de natuurlijke papaverplant en spacecake bakken van natuurlijke cannabis. Ik ga ook een natuurlijke berenklauw eten! En een hele pot honing! Dat zal me goed doen na al die niet natuurlijke vitaminenpillen die ik tot mij genomen heb, mijn plakje ontbijtkoek met Bona laat ik ook maar staan!

 14. Begin te twijfelen aan kokosolie of het niet vnl geld verdienen is, heb nog veel potten in reserve, maak dat wel op.

  Je denkt, dat vet van een noot alleen maar goed kan zijn.., wat is waar..

 15. Olie en vetten zijn sowieso niet natuurlijk en gezond voor je. Gewoon geen olie gebruiken maar plantaardig eten eten, is veel beter voor je.

  O ja en Jesse heeft er weinig tot geen verstand van.

 16. Ik gebruik altijd sterrenvet, dit is echt nog beter dan kokosolie en kost de helft. Vraag er maar naar in de supermarkt.
  gr
  rinus
  Choreographer

 17. Marianne
  oktober 18, 2017 at 10:18 am

  Waarom geef je nergens antwoord Jesse????
  Ik raad de Mensen aan om naar een andere site te gaan waar je wel NETJES EEN ANTWOORD OP DE VRAGEN KRIJGT !!! of ben je bang voor de waarheid wat de Mensen hier schrijven??
  Ik vind het asociaal van jou!

 18. Van kokosolie is inmiddels bewezen dat dit niet goed voor je is! Jammer dat je deze info dan toch laat staan.

Geef een reactie