Water drinken: de beste manier om je vochtbalans op peil te houden

Drinken is belangrijk. Je lichaam bestaat voor meer dan 70 procent uit water en heeft de hele dag vocht nodig zodat je organen, weefsels en cellen altijd voldoende gehydrateerd blijven. Bij een gezonde vochtbalans kunnen afvalstoffen bovendien efficiënt worden afgevoerd, zowel via het transpireren van de huid als via de urine.

De symptomen van onvoldoende water drinken

De meest gezonde en simpele manier om je vochtbalans op peil te houden is door genoeg water te drinken. Hoeveel water je per dag nodig hebt verschilt van persoon tot persoon en varieert tussen de 1,5 en 2,5 liter per dag, maar als stelregel kun je aannemen dat je voldoende water binnen krijgt als je urine lichtgeel gekleurd is. Wanneer je niet genoeg drinkt raakt je lichaam uitgedroogd, en dit heeft zeer schadelijke gevolgen voor je gezondheid. Symptomen van een chronisch uitgedroogd lichaam zijn onder andere vermoeidheid, droge huid, hoofdpijn en constipatie.

Wat voor soort water je het beste kunt drinken

Veel mensen denken dat mineraalwater het gezondste soort water is, maar de flessen en kartonnetjes waarin deze verpakt zijn vormen een enorme belasting voor het milieu. Bovendien is mineraalwater een grote aanslag op je portemonnee terwijl dit water niet gegarandeerd gezonder is dan kraanwater.

water drinken

Het gezondste water is puur bronwater dat direct van een waterbron afkomstig is en in een glazen fles is verpakt. Mocht je geen winkel of bron in de buurt hebben die dit verkoopt dan is kraanwater het beste alternatief. Het beste kun je dit water met een simpele koolstofwaterfilter, een geavanceerde waterionisator of een waterfiltratiesysteem zuiveren, zodat je ervoor zorgt dat het zo schoon en fris mogelijk is.

Zijn andere dranken ook gezond?

Water is echt het meest gezond voor het lichaam, en alleen door voldoende water te drinken blijft je lichaam voldoende gehydrateerd. Voor alle andere soorten dranken geldt dat je ze met mate kan drinken, maar sommige dranken kun je het beste helemaal vermijden omdat ze het omgekeerde effect hebben en water onttrekken in plaats van het lichaam hydrateren.

 • Koffie en thee: deze behoren tot de populairste dranken van Nederland, maar zijn niet erg gezond voor je. Koffie, en in mindere mate ook thee (met uitzondering van kruidenthee), belemmeren wateropnamen door de cellen in het lichaam en bevorderen de onttrekking van vocht. Daarnaast is het aangetoond dat koffie cholesterolverhogend is, je insulineregulering verstoort, bijdraagt aan reumatische artritis en hersenbloedingen, het risico op hart- en vaatziekten verhoogt en een miskraam kan veroorzaken.
 • Alcoholische dranken: je leest vaak dat een of twee glaasjes wijn per dag gezondheidsvoordelen kunnen hebben, maar toch kun je het beste alcohol helemaal vermijden. Alcohol is niet alleen een zenuwgif en verslavend, de meeste alcoholische dranken staan ook bol van de koolhydraten die je insulinewaarden verhogen en daarmee verantwoordelijk zijn voor gewichtstoename.
 • Fruitsappen: voorverpakte fruitsappen lijken gezond omdat ze zorgen voor een flinke dosis vitamine C, maar ze bevatten ook heel veel suikers, zowel toegevoegde suikers als uit het fruit zelf. Van deze suikers word je dik en raakt je insulineregulering uit balans.
 • Frisdranken, sportdranken en energiedranken: alle frisdranken, sportdranken en energiedranken zijn enorm ongezond door de grote hoeveelheid aanwezige suikers. Ook ‘light’ dranken zijn geen alternatief, omdat deze gezoet zijn met de kankerwekkende stof Aspartaam. Frisdranken hebben geen enkele voedingswaarde en kun je het beste gewoon maar helemaal uit je voedingspatroon halen.

Voldoende en regelmatig water drinken is het meest gezonde dat je voor je lichaam kunt doen. De vochtbalans blijft dan de hele dag door op peil, waardoor je veel energieker bent en jezelf gewoon lekker voelt. Vind je het een beetje saai om de hele dag water te drinken, voeg dan eens een schijfje citroen of een paar plakjes komkommer aan een glas water toe en je zult ontdekken hoe verfrissend en lekker water kan zijn!

Dit is een samenvatting van het artikel “Drinken” op de Gezonde Gewoontes leden website, waarin je leert waarom een goede vochtbalans zo belangrijk is voor het lichaam, wat de symptomen zijn van onvoldoende water drinken, wat voor soort water je het beste kan drinken en of er ook nog andere gezonde dranken zijn die ervoor zorgen dat je lichaam voldoende gehydrateerd is.

Share:

4 comments

 1. Ik ben gek op water drinken maar dan wel mineraalwater. Ik drink 2 liter per dag en voel me daar goed bij en ben nooit ziek. Ik raad het dus iedereen aan! Heb er zelf ook ooit een artikel over geschreven en het heeft me altijd geboeid. Goed artikel hoor!

 2. Hoi Luuk welke koop jij als ik vrage. mag.
  sommige hebben een slecht ph waarde

 3. Beste Rob,

  Pardon voor de late reactie.
  Ik koop altijd de goedkoopste van de lidl. heeft ph van 8,5 geloof ik.

 4. Kun je uitgedroogd zijn terwijl je toch genoeg drinkt? Ik drink minimaal 2 liter water per dag en voel me ondanks dat uitgedroogd.

Geef een reactie