Zin en onzin van Vitamine D

Over dit stofje is veel te doen de laatste tijd. Wellicht hebt u er ook over gelezen of iets over gehoord de laatste tijd. Maar hoe zit het nu eigenlijk?

Vitamine D heeft eigenlijk ten onrechte de naam vitamine maar is essentieel voor onze gezondheid. Omdat vitamine D3 vandaag de dag als voedingssupplement wordt gebruikt is men het vitamine gaan noemen maar eigenlijk is het een pro hormoon.

Vitamine D uit zonlicht
Het kan worden aangemaakt door de huid onder invloed van ultraviolet licht, de zon. Dit is echter in praktisch alle gevallen onvoldoende in onze gematigde klimaatzone. Daarbij komt nog dat mensen met een donkere huid grote problemen hebben bij het aanmaken van vitamine D. Tevens gebruiken we tegenwoordig zonnebrandcrème en die blokkeert de huid om vitamine D aan te maken.

Vitamine D uit voeding
De enige mogelijkheid die dan eigenlijk overblijft is om voldoende uit de voeding te halen. Maar ook dat is vaak weer een probleem. We zien dan ook veel verrijkte voedingsmiddelen zoals margarines, bak en braadboter waar vitamine D aan is toegevoegd. Maar margarine, bak en braadboter moeten we nu net niet eten omdat deze in elkaar geknutselde vetten meer kwaad doen dan goed voor u (aar welke vetten u wel of beter niet zou kunnen eten is weer een ander onderwerp).

Wat vitamine D betreft vormt vette vis een goede basis. 100gram zalm = ca. 450I.E., 100 gram Haring = 800I.E. Eén eetlepel levertraan levert 1400I.E. op. Maar kijk hiermee weer uit i.v.m. de grote hoeveelheid vitamine A bij kinderwens of zwangerschap.

Mijn inziens blijft het dus noodzakelijk om iedere dag de juiste hoeveelheid vitamine D3 binnen te krijgen via een goed voedingssupplement (druppels of capsules). De best opneembare vorm is vitamine D3 (cholecalciferol) van dierlijke oorsprong. Deze wordt door de lever en nieren omgezet in de actieve vorm voor het lichaam, calcitriol. Op die manier bent u iedere dag verzekerd van de juiste dosering.

Maar wat is die dosering dan?
Dit is de afgelopen jaren onderwerp geweest van discussie. Want, zo stelt men, vitamine D kan toxisch zijn omdat het vet oplosbaar is. De meeste vitamines zijn water oplosbaar en daarom niet toxisch omdat ze via de urine het lichaam weer verlaten bij een te grote inname.

Vitamine D (E en A overigens ook) kunnen wel toxisch zijn. Toen in 1994 vitamines vrij verkocht mochten worden was de maximale dosering 200I.E. omdat men er te weinig van af wist. De maximale dosering is door de gezondheidsraad in september 2008 vastgesteld op 1000i.e (internationale eenheden) per dag.

Helaas nog ver onder de gewenste dosering van 2000i.e die de internationale experts hadden aangegeven. Tijdens de borstvoeding van vrouwen zou dit overigens 6000i.e. moeten zijn en dat adviseer ik dan ook. Maar goed het is weer een stapje in de goede richting.

Vitamine D is in ieder geval onmisbaar voor een goede gezondheid. Sinds nog niet al te lange tijd wordt het ook geadviseerd aan zuigelingen. Maar zelden hoor ik dat aanstaande moeders en moeders die borstvoeding geven worden geadviseerd om extra vitamine D in te nemen terwijl dit wel zo zou moeten zijn. Helaas zijn betreffende instanties (nog) niet voldoende op de hoogte.

Preventie van ziekten
Laten we eens kijken wat vitamine D zou kunnen betekenen voor het oplossen of voorkomen van ziektes of gebreken. Dit is werkelijk enorm. Ik zal u de belangrijkste noemen.

 • Het verhoogt de botmassa en gaat dus osteoporose (botontkalking) tegen.
 • Het voorkomt hierdoor ook tandenverlies, loszittende tanden en ontstoken tandvlees.

Winterdepressies worden vaak in verband gebracht met te weinig zonlicht. Is dit toeval? Ik denk het niet. Vitamine D werd toch aangemaakt door de zon? Een capsule of druppels zijn goedkoper dan een ticket. Ik heb het dan natuurlijk verder niet over het eventuele plezier van de vakantie :). Verdere voordelen:

 • Verlaging van de kans op PMS , Premenstrueel syndroom. Hier hebben negen van de tien vrouwen last van bij het begin van de menstruatie.
 • Minder last van lage rugpijn.
 • Minder last van ademhalingsproblemen zoals COPD en acute infecties van de luchtwegen.
 • Het versterkt het immuunsysteem en de afweer tegen virussen.
 • Een betere conditie zoals spierkracht en fysieks prestaties. Dit is interessant voor sporters maar bijvoorbeeld ook voor ouderen.

Bij 65 plussers verbetert dus ook de spierkracht, geheugen en concentratie. Ik ben ervan overtuigd dat een groot gedeelte van de bejaarden in bejaardencentra (of die zelfstandig wonen) achter de rollator vandaan kunnen door de juiste aanvulling. Vaak ontbreekt het overigens bij deze groep aan nog meer vitamines en voedingsstoffen (vitamine A bijvoorbeeld voor de ogen!). Aanvulling hiervan zou voor een veel leukere oude dag kunnen zorgen.

Begin er op tijd mee!
Door al jong te beginnen (vanaf de zuigeling) is er al preventie voor zaken zoals borstkanker, astma (tijdens de zwangerschap dus innemen!), diabetes type-I (auto-immuunziekte).

Vitamine D tekort signaleren
Hoe weet je nu of je een tekort hebt? Als het erg pijnlijk is als u met de wijsvinger op het borstbeen drukt, kan dat een aanwijzing zijn voor vitamine D tekort. Maar het kan ook fibromyalgie zijn, de symptomen lijken namelijk erg op elkaar. In dat geval zou ik naar de huisarts gaan en om een doorverwijzing vragen voor bloedonderzoek. Een goede vitamine D bloedspiegel voor uw gezondheid is 80nmol/liter of hoger. Een waarde hoger dan 250 is te hoog, dan is de toxische waarde bereikt.

Maar zelfs een éénmalige dosis van 100.000I.E. is volstrekt veilig en kan zelfs therapeutisch effectief zijn. Risico’s lijken zich pas te gaan vormen bij chronisch gebruik hoger dan 10.000I.E. per dag.

Voorlopig zullen de onderzoeken door blijven gaan. Laten we kijken wat de volgende aanbeveling zal worden van de gezondheidsraad. 2000 I.E.?

Ik adviseer u in ieder geval om iedere dag tenminste 2000ie vitamine D3 te nemen voor het behoud van een goede gezondheid. De dosering blijft afhankelijk van meerdere factoren. Laat u dus goed adviseren en slik niet zomaar iets. Meer is ook niet altijd beter.

Ik wens u een goede gezondheid.

Frank Jonkers
Orthomoleculaire voedingsdeskundige en suppletieadviseur
www.supplementenadviseur.nl

Share:

31 comments

 1. Ik neem nu dagelijks een multivitamine, vitamine C en visolie. Zou ik hier dan de vitamine D3 aan toe moeten/kunnen voegen?

 2. Hoi Lilian,
  Geen probleem. In een multi zit (meestal) ongeveer 200i.e. vitamine d2 of d3.
  Ik weet niet welk merk je gebruikt?
  Vitamine D3 i.d.d. extra suppleren (toevoegen) aan het programma.
  Mocht je nog vragen hebben, laat het mij weten.
  Gezonde groet, Frank Jonkers

 3. Beste mensen,
  Mochten jullie directe vragen hebben m.b.t. het gepubliceerde artikel of andere voedings- en supplementen gerelateerde vragen, stuur mij dan direct een Email of via mijn website. Ik kijk niet iedere dag op deze plaats m.b.t. jullie mogelijke reacties.
  Gezonde en vriendelijke groet,
  Frank Jonkers

 4. Opvallend dat hier cholecalciferol wordt aangeprezen als de goed opneembare vorm. Ik heb deze jaren in een hoge dosering bijgeslikt maar had toch nog een licht vitamine D tekort.. ra ra hoe kan dat?
  Is de gefermenteerde levertraan van een zeer hoge kwaliteit niet veel beter? vooral eentje waar precies de juiste verhouding retinol ten op zichte van vitamine D in zit?
  Komt er door het enkel en alleen in hoge dosering toevoegen van vitamine D niet een verstoorde balans tussen calcium en fosfor in het lichaam? Je hoort dit nooit in discussies bij vitamine D suppletie. Vitamine A is hier zeker onderbelicht.
  Graag een reactie.

 5. Dag meneer Jonker,
  Ik gebruikte altijd 1000IE vit d3 van pharma nord, nu ik zwanger ben 400IE van solgar, want mn huisarts vertelde mij dat ik met 1000IE m’n baby kan vergiftigen…nu ik dit artikel lees weet ik het niet meer..Wat is wijsheid??mvg, Tina

 6. Elke dag 2 jetsers van 5000 IE/IU elk.
  Ik vaar er wel bij.

  Fact: Als je zit te zonnebaden op een (tropisch) strand, maakt je lichaam 18000 IU aan, dus ik denk niet dat 10000 IE toxisch is.
  Ik voel me iig veel beter

 7. Prachtige website, zeer interessant.
  ik heb enkele vragen betreffende Vitamine D.
  Door oa medicijnen voor epilepsie, en sinds enkele jaren een trage schildklier, heb ik botontkalking.
  Ik neem al een tijdje vitamine D van het merk D-tri. (Rottapharm Madaus) ik weet niet hoeveel vitamine D dit product bevat want je vind daar weinig informatie over. Zelfs op de website van het bedrijf is niets te vinden van dit product.
  ik zou graag overschakelen naar een ander merk met een degelijke dosis, liefst zonder toevoeging van suikers. Wat is een zeer goed merk met hoge dosis vitamine D ?
  En wat is het verschil tussen IU en microgram ?

  Op voorhand dank voor uw reactie,
  groeten uit Antwerpen
  Lydia

 8. Ik heb MCTD/SLE. Moet je hierbij oppassen voor vitamine D?
  Ik gebruik ivm prednison calcium in combinatie met D3. Hier zit 400 mg in. Verder gebruik ik een visolie waar 1000 mg D3 inzit. Is dit teveel?

  Vriendelijke groet,
  Frederieke

 9. Hallo allemaal,

  Met vitamine d3 heb ik 3 jaar geleden kennisgemaakt. Daarvoor wist ik het niet hoe belangrijk het was.
  3 jaar geleden was bloedwaarde 25nmol/l (ver onder normale niveau)
  1 jaar lang 800 ie geslikt en weer bloed gecontroleerd. Bleef hetzelfde. 🙁
  Na lang onderzoek kwam ik achter dat de normale waarden niet 50-100 nmol/l is maar 80-150.. na een lange discussie met huisarts krijg ik d3 ampullen van 25.000 ie 1x per week.
  Na een periode van 6 maanden weer bloedonderzoek. Waarde 65nmol/l.
  Volgens huisarts is het voldoende. Nou nee hoor, inmiddels begrijp ik uit verdere uitgebreide onderzoek dat de waarde minimaal 80ng/ml (200ng/l) moet wezen.
  Al 4 maanden gebruik ik dan 1xper maand 300.000 ie. (Nee hoor geen schrijfout, letterlijk driehonderdduizend eenheden).
  Absoluut geen bijwerkingen, maar wel een sterkere stijging van d3 in bloedwaarde.
  Inmiddels heb ik 115 nmol/l bereikt.
  2000 ie per dag is misschien te adviseren voor mensen die geen tekort hebben, anders zou ik minimaal 5000ie per dag nemen.
  En de pillen van 400ie of 800 ie zijn überhaupt nutteloos en bestemd voor prullenbak. Niet kopen (oplichterij van farmacie).

 10. @Mehmet Ugur, bedankt vd uitgebreide informatie, daar heb je wat aan. (bloeduitslagen, hoe lang geslikt, dosering etc.). Vraag: voel je je veel beter met deze waarde van 115 nmol/l, ten opzichte van de vorige waardes? ten 2e: die 300.000 ie, krijg je die op recept? Bij voorbaat dank voor je reply

 11. Interessant artikel, maar ik mis een vermelding van het belang van D3 voor MS patiënten. Volgens sommig onderzoek kan extra D3 de beschadigde myeline zelfs herstellen. Graag zag ik ook een aanbeveling voor soort of merk D3, omdat er enorme prijsverschillen op de markt zijn. Er schijnt een vorm D3 te zijn die direct in de mond al wordt opgenomen in de lymfebaan, en die dus niet via de lever gaat; zou beter werken. (?)

 12. Ik stuitte op deze site, omdat ik zoek naar een goede D3 vitamine.
  Ik veronderstelde dat ik als jarenlang (race) fietser voldoende zonlicht tot mij krijg.
  Voor andere supplementen heb ik altijd veel belangstelling gehad.
  D3 kwam in de belangstelling en na lezen van een aantal artikelen ben ik het met mate gaan gebruiken, ook omdat ik lichte botontkalking had. Al jaren heb ik RA in mijn handen (reumatische artritis) In Indonesie werd het erger en daar gaf een arts mij capsules met hoge dosering curcumine. Het vlamt op en gaat weer, toch al veel vervormingen in mijn vingers. Nu beginnen ook de tenen en omdat ik wil blijven fietsen moet er ook iets met mijn handen. Onstekingsremmers waar artsen mee aan komen is echt vreselijk. Als lid van een reuma club krijg ik info over voortschreidend onderzoek. Nu heeft een onderzoeker geconstateerd dat verhoogd inname van D3 de verantwoordelijke T17 cel in rust komt. Deze T cel valt het lichaam juist aan waar T cellen moeten werken tegen ontstekingen.
  De hoeveelheid wil hij niet geven, want hij is geen dokter. Ik ging 5000ie per dag gebruiken en zie binnen een week kwam de boel (tijdelijk) tot rust. Nu bij 2000ie vlamt het weer op.
  Artsen nu overtuigen lijkt mij zinloos waar kan ik goede D3 kopen en in welke hoeveelheden.
  Ik kan het artikel opsturen als jullie willen. RA is een groot probleem.
  Willen jullie reageren asjeblieft?

 13. Ik slik al drie jaar vitamine D3 in dosering 800 IE en mijn waarde ligt op 25nmol/l.
  Nu heb ik van mijn huisarts al 6 maanden 2×25.000 IE per week om de waarde boven de 80 nmol/l te krijgen. Volgens hem hebben de medicijnen met 800 IE nauwelijks meerwaarde. Volgens specialisten kan een dagelijkse hoeveelheid van 5.000 IE geen kwaad. Waarom doet Nederland dan zo krampachtig over doseringen boven 2000 IE?

 14. Hallo,

  Mijn vitamine d waarde was 25 en bleek 3 jaar geleden ook al te laag (21) te zijn. Maar de internist van destijds had dit niet gemeld.

  Nu krijg ik sinds 3 wkn een aanvulling. De eerste 4 dagen 25.000 iu en daaropvolgend 1 dag per week 25.000 iu en de overige dagen 10.000 iu.

  Nou verschilde mijn moeheid sowieso al per dag… Van heel erg tot bijna niet. Kan dit kloppen bij een vitamine D tekort of moet de moeheid constant aanwezig zijn?

  Nu waren de afgelopen 2 weken best te doen, wel heel moe maar niet extreem. Echter wordt het sinds een paar dagen weer slechter. Ik voel de moeheid vanuit mijn benen komen ( zware vermoeide benen) en dit trekt langzaam omhoog waarna mijn lichaam, armen en gezicht ook vermoeid voelen.

  Kan dit kloppen bij een vitamine D behandeling dat je gedurende behandeling ook dagen hebt dat de vermoeidheid weer erger wordt?

  Alvast bedankt voor de reactie

 15. In een markt van giga aanbod van vit d kan ik niet goed ontdekken of een specifiek merk beter is dan het andere of waar op te moeten Letten bij aankoop.

  Maakt dat niet uit en is elke vitamine D hetzelfde of waar moet ik op Letten Frank ?
  Vr gr
  Henri

 16. eindelijk een relevante en juiste inhoud aangaande vitamine D . Juist dat de zon op deze breedtegraad ( nl dus) maar weinig kan doen om voldoende D op te vangen . Supplementen, D3 dus, is de enige weg . Ik gebruik 5000 ie per dag en zit nu op 146 nmol . Dat is ruim , ja .
  Als het plaatje perfect moet zijn volstaat niet alleen D maar een goede vorm van magnesium , wat D beter doet werken , en vitamine K2 .

  ps. NOW heeft , is mijn ervaring , een goede prijs / kwaliteit verhouding .

 17. Zoals ik begrijp is het belangrijk om naast vitamine D3 ook magnesium, vitamine A en K2 te gebruiken om een goede opname in het lichaam te krijgen en tegelijkertijd geen andere tekorten te krijgen ( geen roofbouw doordat de andere componenten ontbreken). Ik heb alles afgezocht maar kan niet vinden hoe de verhouding moet zijn.
  Kan iemand e hierbij helpen?

 18. 250 nmol/l is niet de toxische grenswaarde, die ligt op 375 nmol/l en er onderzoeken zijn waarbij zelfs een concentratie van 600 nmol/l nog geen toxische effecten laat zien. Toxiciteit wordt eigenlijk bepaald door de concentratie calcium in het bloed. Die stijgt wel wat bij extra vit D gebruikt, maar vlakt op een bepaald moment af. Ik neem dagelijks: vit D 10.000 IE (=250 mcg), magnesium citraat 400 mg en vit K2 (MK-7) 200 mcg.

 19. Helaas zie ik nog geen reactie van een merk met een hoge concentratie.
  Iemand die dat zou kunnen aanvullen?

 20. Ikzelf koop altijd d3 van het merk swanson d3 2000ie with coconutoil. Kijk eens op de site van bodyenfit. Daar verkopen ze goede kwaliteit vitamines voor een hele goede prijs.

 21. Goedenavond ,mijn vraag als ik vitamine koop bij bijv Etos ,zij mij adviseren alles van Solgar te slikken dat is de Bentley onder de supplementen ,zeggen zij !!!
  Ga ik naar een drogist met zijn eigen merk ,dan is dat eigen merk net zo goed maar stukken voordeliger ,zeggen zij !!
  Ik raak de kluts kwijt want de antwoorden zijn eigen belang en ik word er niet wijzer van !
  Wat zijn nu echt de beste supplementen ,daar de uroloog mij 2 X dgs cranberry supplementen adviseerde ?
  Help mij ajb ,

 22. Goedenavond, ik gebruik Vitamine D3 25µg (1000 I.E.) (500% ADH) van de tuinen. Nu lees ik dat veel mensen het dubbele gebruiken per dag. Mijn vraag is wat kan ik nou het beste innemen, leeftijd 49 jaar.
  In iedergeval bedankt voor al uw tips.

 23. Ik gebruik vitamine d3 druppels deze zijn per 4 druppels 400 iu (200% van adh staat er)

  Zelf neem ik meestal ongeveer 12 druppels ervan wat zou neerkomen op 1200 IU.
  Mag ik gewoon zoveel van deze druppels gebruiken dus dat ik zelf de hoogte bepaal?
  Ik heb een erge tekort dus zou liever nog wat meer druppels gebruiken maar weet niet of dat zomaar gaat.
  alvast bedankt!

 24. Ik vraag mij af waarom ik steeds een tekort heb aan vit. D? Ook in de zomer en ik veel buiten ben is t nog te laag. Dat merk ik dan ook aan mijn lijf;
  Extreme moeheid en slappe brandende spieren als ik trappenloop of bv de was ophang. Voel me vaak als een vaatdoek.
  Heb wel diabetes type 1 en Hashimoto .

 25. Ben MS patient….sinds ik Vitamine D3 5000 IU van het merk Solgar gebruik (1x p.d.) plus Q10 200mg (1 x p.d.) en Curcumin (1 x p.d.) gaat het veel beter met de gezondheid…….goeie tip bestel deze via een Amerikaanse website Iherbs 1/3 van de prijs dan hier in Nederland.

 26. Goede vragen allemaal, helaas vind ik nergens een antwoord bij, krijgt iedereen persoonlijk antwoord via mail?

 27. Goedenmorgen,

  graag zou ik van u advies willen hebben mbt tot Vitamine D3. Ik ben afkomstig uit een warm land en heb een bruine huid en ben 62 jaar. hoeveel ‘Ie’ zou ik moeten innemen en welk merk raadt u mij aan?
  mvgr.
  M. Tijhuis:

 28. Het wordt aangeprezen als een wondermiddel,
  echter werd ik er juist erg ziek door omdat het mijn immuun system compleet omzeep hielp.
  Het gaat , zoals gewoonlijk met de meeste aanbevolen middelen , niet voor iedereen op.
  Vermeld ik wel bij dat ik 28 jaar ben en daardoor wellicht een andere hormoon verhouding heb.

 29. Jammer dat nergens een antwoord bij staat, dit heeft niet zoveel zin.

 30. Hallo Jesse
  Heb vit.d+b12 gehaald,van Roter, en die moet je 1× in de week innemen,is dat een goede optie,of heb je dan te veel vit. de eerste dagen.
  Het lijkt heel makkelijk.
  grt.Marijke

 31. Pingback: 2virginia

Geef een reactie