Is tijd een ILLUSIE? (En speelt onze kijk op tijd een rol in burn-out)

In onze Westerse maatschappij kijken we naar tijd als iets wat lineair is. Tijd volgt zich op en kan maar één kant op gaan. Tegelijkertijd weten we dat tijd relatief is en we kennen allemaal de uitspraak ‘tijd is een illusie’ wel. In deze video vertel ik er meer over en leg ik uit hoe onze kijk op tijd een rol speelt bij een burn-out.

Twee mensen kunnen dezelfde hoeveelheid tijd, hetzelfde uur bijvoorbeeld, compleet anders ervaren. Wanneer je zit te wachten kan het uur enorm lang zijn, en wanneer je productief bezig bent vliegt het uur juist voorbij! Denk maar eens aan de natuur, daar is volledige tijdloosheid. De natuur laat zich niet haasten en tegelijk wordt alles gewoon bereikt in de natuur: alles groeit en bloeit op het juiste moment. Als we helemaal in het moment, in het Nu, kunnen zijn ervaren we een hoge kwaliteit van leven.

We zijn niet nog bezig met oude emoties uit het verleden en zijn ook niet onnodig bezig met de toekomst wat ons ook weg kan houden van het huidige moment. Vooral als we stress ervaren voor iets wat nog in de toekomst moet plaatsvinden. Terwijl we eigenlijk alleen maar het huidige moment hebben. Dit is ook een mogelijke valkuil bij mensen die gevoelig zijn voor burn-out: te veel stress over alles wat nog moet gebeuren in de toekomst. Als je jezelf weer terug kunt halen naar het moment, naar je hart, naar je adem, dan ervaar je weer meer rust en vertrouwen.

Bekijk hieronder de video:

In deze video ontdek je:

  • Dat maar liefst 14% van de beroepsbevolking in Nederland lijdt aan burn-out en hoe het begrip tijd hier mee te maken heeft
  • Hoe we steeds opnieuw het verleden naar het heden halen en dat dit ons niet dient
  • Wat we kunnen leren van de natuur
  • Wat we kunnen doen voor een hoge kwaliteit van leven

 

Haal jezelf wat vaker terug naar het huidige moment, zeker als je stress of spanning ervaart. Bijvoorbeeld door even in stilte heel diep te ademen. Kom terug bij je gevoel van rust en vertrouwen, de plek in jezelf waar je weet dat het allemaal goed komt.

Meer verdieping? Klik hier voor mijn boek Spirituele Detox.

Share:

2 comments

  1. ” Ik weet niet wie ik ben” schreef Jan van den Oever eens. Het enige wat ik weet is “Dat ik ben”, maar waar dat “Zijn” zit, ik heb er geen flauw idee van. Voor elke vraag, voor elke gedachten is dat “Zijn” er al. Als je vanavond een mooie film wilt bekijken en je richt de projector op de donkere hemel, dan zal je geen film zien. Je moet nu eenmaal iets hebben waar de film op wordt vertoond, nl. het “Zijn” Dat zijn, wordt niet ouder, dat verplaatst zich nooit, dat “Zijn” ontvangt de gehele wereld, alles wat we zien, voelen en ruiken, volkomen zonder oordeel. In dat Zijn, verschijnt en verdwijnt alles, dat heeft met tijd te maken, maar dat “Zijn” is tijdloos. De schijngestalte van de “Ik figuur” is altijd opzoek naar tegenstellingen, zwart wit, licht donker, gelukkig ongelukkig, maar er zijn geen tegenstellingen, alles is goed, alles is zoals het moet wezen. Er is geen afgescheidenheid. De golf op de oceaan is niet een golf maar is de oceaan. De boom vraagt ‘s morgens , waarheen hij zal groeien, dat proces gaat volledig zijn eigen gang. Ook wij zijn niet afgescheiden van het geheel, althans ik zie hem niet en ervaar hem niet, Doodgaan, ouder worden is niets anders als een verandering, meer niet, alleen de schijngestalte van de Ik figuur, die met tijd en ruimte rekent, maakt zich daar druk om. Er is geen manifestatie zonder het gemanifesteerde.

    Mooie dag

  2. Ik had eens een brommer die tniet meer. Toen zei mijn vrouw het is de bougie, en inderdaad. Ik heb er een nieuwe in gedaan en toen deed hij het weer. De dag daarop was mijn doucheputje verstopt, heb overal gezocht maar ik kon het niet meer vinden. Denk je dat deze 2 voorvallen met elkaar in verband staan Jesse?

Geef een reactie