Açai poeder – erg lekker en boordevol bijzondere eigenschappen

Açai poeder wordt gemaakt van açai bessen, dit zijn kleine donkerpaarse besjes die op een palmboom groeien die vooral in het Amazonegebied van Zuid-Amerika te vinden is. Het poeder is tegenwoordig erg populair omdat het een positieve invloed lijkt te hebben op de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte, maar daarnaast smaakt het vooral ook erg lekker door allerlei rauwe lekkernijen, dranken en gerechten.

Waarom is açai poeder tegenwoordig zo populair?

açai poederZo’n tien jaar geleden werd açai poeder enorm populair, nadat Amerikaanse beroemdheden als Oprah Winfrey vertelden dat zij heel veel kilo’s waren kwijtgeraakt na het innemen van açai dieetpillen. Sindsdien is er verkennend onderzoek gedaan naar de effecten van açai poeder op gewichtsverlies, en daaruit kwam naar voren dat het poeder mogelijk het cholesterolgehalte kan verlagen en een regulerende invloed kan hebben op de bloedsuikerspiegel, wat gewichtsverlies kan bevorderen (Udani et al., 2011). Alhoewel deze onderzoeken veelbelovend klinken waren ze echter te kleinschalig en niet uitgevoerd volgens de voorgeschreven wetenschappelijke richtlijnen, dus er is in de aankomende jaren meer onderzoek nodig om ook echt aan te tonen dat açai poeder helpt als je wil afvallen of je cholesterol wil verlagen.

Er zijn verder niet zo heel veel wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd naar de positieve effecten van açai poeder, maar wat de weinige onderzoeksrapporten die er zijn wel laten zien is dat açai poeder zeer rijk is aan antioxidanten. Deze antioxidanten zorgen ervoor dat het antioxidantgehalte in het menselijk lichaam aantoonbaar toeneemt, en een verrassend resultaat dat hierbij het noemen waard is, is dat açai een pijnstillende werking kan hebben (Holderness et al., 2011). Behalve antioxidanten bevat açai poeder ook talloze vitamines en mineralen, waaronder vitamine A en C, calcium en ijzer, dus het poeder kan ook dienen als een natuurlijk vitamine- en mineralensupplement ter aanvulling op je dagelijkse voedingspatroon.

Hoe kan ik açai poeder gebruiken?

Açai bessen worden vooral door de Brazilianen gegeten, maar ook in Peru en Belize zijn açai bessen erg geliefd. In Nederland zijn de bessen vooral in poedervorm verkrijgbaar, maar het poeder is bijna net zo lekker als verse açai bessen en smaakt naar een mengsel van kersen en frambozen. Açai poeder is heerlijk door smoothies, sappen en fruitsalades. Daarnaast is açai poeder erg lekker in combinatie met rauwe cacao, dus probeer ook eens een rauwe cacao drank of rauwe chocolaatjes met een theelepeltje açai poeder. In veel natuurvoedingswinkels en superfood winkels zijn ook rauwe energie- en snackrepen verkrijgbaar die extra lekker smaken door de toegevoegde açai poeder.

Share:

4 comments

  1. Hey Jesse,

    Ik gebruik acai poeder nu ongeveer twee weken. De voornaamste reden is het positieve effect dat dit besje met zich mee zou brengen. Niet omdat ik het zo lekker vind smaken. In tegendeel, ik vind het super smerig. Hierboven wordt beschreven dat het smaakt naar ”een mengsel van verse kersen en framboos”, maar dat kan ik er niet uithalen. Tot nu toe heb ik het dagelijks door mijn havermout en kwark gegooid, maar dit eet ik met moeite op en ik geniet niet meer zo van mijn ontbijt als zonder de acai poeder. Ben ik de enige die die vindt? Of heb je dit van meerdere mensen gehoord?

  2. @Anna, stop dan maar met de Acai poeder.

  3. Ik heb de green juice besteld kan het zijn dat er iets in zit dat hooikoorts opwekt ?
    Ik heb er namelijk steeds na gebruik onstoken ogen van.En als ik stop is het weer over.Heel jammer..vond het een top product.

Geef een reactie