De Hormoonfactor – Boek recensie Ralph Moorman

Het ene dieetprogramma is nog niet gelanceerd of de volgende dieethype dient zich al weer aan. Toch lukt het een groot deel van alle Nederlanders met overgewicht maar niet om af te vallen, en daar is een eenvoudige verklaring voor: geen van deze diëten houdt rekening met je hormonen! Daarom was het ook niet verwonderlijk dat De Hormoonfactor, het 135 pagina’s tellende boek van gezondheidscoach ir. Ralph Moorman, vrijwel direct na publicatie in 2011 een groot succes werd. Zelfs een heleboel beroemde Nederlanders zweren nu bij dit boek, dat laat zien hoe een verkeerd eetpatroon en een ongezonde leefstijl je hormonen uit balans brengen en zo de belangrijkste oorzaak zijn van overgewicht.

Ralph Moorman begint in zijn boek met uit te leggen hoe talloze wetenschappelijke onderzoeken de afgelopen jaren hebben vastgesteld dat minimaal negen verschillende hormonen je gewicht beïnvloeden. Die disbalans in je hormonen is het gevolg van verkeerde voeding, stress en slaapgebrek, en die leiden tot een grotere eetlust en vetopslag. Een disbalans in de hormoonhuishouding leidt dus tot overgewicht, maar dat is niet het enige. Een disbalans kan tevens leiden tot allerlei auto-immuunziektes, welvaartsziektes, allergieën en intoleranties, zoals diabetes type 2, darmklachten, huidproblemen, luchtwegaandoeningen en menstruatieklachten.

Ralph’s theorie over hormonen en wat voor invloed deze hebben op overgewicht, aandoeningen en ziektes wordt inderdaad bekrachtigd door een enorm groot aantal wetenschappelijke onderzoeksrapporten die de afgelopen jaren hierover zijn verschenen. Talloze studies laten bijvoorbeeld zien dat door een voedingspatroon dat rijk is aan suikers en koolhydraten de gevoeligheid voor insuline vermindert, waardoor de hormonen insuline en leptine uit balans raken (oa. Schinner et al., 2005; Basciano et l., 2005; Shapiro et al., 2005, Isganaitis & Lustig, 2005) en waardoor vetsopslag wordt gestimuleerd. Andere onderzoeken tonen aan dat stress en slaapgebrek kunnen leiden tot verhoogde cortisolwaarden in het lichaam en zo eveneens een belangrijke factor zijn bij het ontstaan van overgewicht (o.a Björntorp & Rosmond, 2000, Moyer et al., 2012). De grootste fout die mensen met overgewicht kunnen maken is dus een dieet te gaan volgen, want  daarmee wordt de disbalans in de hormonen alleen nog maar verder verstoord. Ralph Moorman beschrijft in zijn boek bijvoorbeeld dat een caloriearm dieet tot hormonale veranderingen leidt die de vetverbranding nóg meer belemmeren, en dat fanatiek aan cardiotraining doen funest is voor een gezonde hormoonspiegel.

Ralph en ik delen de visie ten aanzien van hormonen en wat voor invloed ze hebben op je gewicht en je algehele gezondheid. We hebben de afgelopen tijd samen een aantal video’s gemaakt waarin we ingaan op bijvoorbeeld Afvallen & Eetgedrag, Detoxen en een natuurlijke oplossing voor migraine en hoofdpijn. Ook heb ik hem begin vorig jaar geïnterviewd over zijn Hormoonbalansdieet.

Ralph Moorman kiest in zijn boek voor een hele toegankelijke en praktische aanpak en geeft allerlei eenvoudige voedings- en trainingsadviezen waarmee je de hormoonhuishouding weer op natuurlijke wijze terug in balans brengt. Ook stress en slaapproblemen worden daarbij niet over het hoofd gezien, want die spelen een belangrijke rol bij een gezonde hormoonbalans. En dat zijn adviezen echt werken kan wel geconcludeerd worden uit de opmerkingen van diverse bekende en minder bekende Nederlanders. Onder andere visagist/kapper Mari van de Ven, burgemeester Onno Hoes, interieurdesigner Eric Kuster, directeur van het Nederlandse Rode Kruis Cees Breederveld en ex Big Diet-kandidaat Laetitia de Haas komen in het boek aan het woord en vertellen hoe zij met het Hormoonbalansprogramma van Ralph hun hormonen weer in balans brachten, wat voor effect dat had op hun gewicht en hoe allerlei gezondheidsklachten sterk verminderden of als sneeuw voor de zon verdwenen.

Inmiddels is de zesde druk van ‘De Hormoonfactor’ verschenen, en met deze geactualiseerde versie in kleur kun je wederom direct aan de slag en het exclusieve Hormoonbalansprogramma van Ralph Moorman gaan volgen.

Share:

3 comments

  1. waar zijn de reacties???

Geef een reactie