De klik maken om te gaan afvallen (in een rechte lijn?)

Van een klant kreeg ik vandaag als reactie op mijn vraag hoe ik haar verder kon helpen haar doelstelling te bereiken, onderstaande e-mail:

Beste Jesse,

Ik vrees dat je me niet kan verder helpen. Het lukt me zelf niet om af te vallen dus zal het jou zeker niet lukken. Je geeft goede raad maar ik krijg mijn klik niet, jammer genoeg.

Groetjes Rita (naam gewijzigd i.v.m. privacy)

Verstuurd vanaf mijn iPhone

Het zou voor mij natuurlijk heel gemakkelijk zijn om het maar gewoon te laten. Te accepteren dat zij tegen mij zegt dat het haar niet gaat lukken.

Je zou kunnen zeggen dat ik respect moet opbrengen voor haar situatie en het bij haar mening te laten.

Terwijl ik absoluut respect heb voor wie ze is en begrip heb voor haar situatie, geloof ik dat er een andere weg is (een betere) dan alleen maar genoegen nemen met haar huidige situatie. De situatie waar ze ontevreden over is.

Zie als we genoegen nemen met een situatie waar we ontevreden over zijn, dan zullen we daar ontevreden over blijven totdat we onze mentale houding veranderen of ons resultaat veranderen. Mijn mening hierover is dat het belangrijk is om je mentale houding te veranderen en nu op dit moment al dankbaar voor je lichaam te zijn, maar tegelijkertijd de actie stappen te ondernemen die je het resultaat geven wat je wenst.

Je hebt maar één lichaam. Te vaak besluiten we maar genoegen te nemen met minder als het even tegen zit. Maar voor de rest van je leven in ontevredenheid met jezelf leven kan toch ook niet de bedoeling zijn?

Hieronder mijn antwoord, wat puur komt uit passie en toewijding haar een stap vooruit te helpen.


Beste Rita,

Onderstaande mail schrijf ik om je te helpen. Het kan vel, beledigend,
confronterend en onrespectvol overkomen. Ik schrijf je dit omdat ik de
overtuiging heb dat dit je kan helpen actie te ondernemen, om toch
resultaat te gaan zien. Via email kan ik niet inschatten hoe ik jou
het allerbeste kan helpen, daarvoor moet ik je persoonlijk zien. Toch
ben ik er van overtuigd dat dit je kan helpen, zie het dus als een
positieve steun in je rug om je vooruit te helpen, dat is het enige
doel van onderstaande tekst.

——–

Mijn reactie op jouw email:

WAT EEN FUCKING BULLSHIT!

Die klik krijg je niet omdat je de klik niet WILT maken!

Jij kunt die klik HEUS maken!

Dit is niet meer dan een excuus dat je altijd aan jezelf hebt verteld!

Dit is het verhaal waar je iedere keer in terecht raakt.

Iedere keer is er wel iets wat je jezelf voorliegt waarom het niet lukt.

Dan is het geen tijd.

Dan is het omdat je niet weet hoe.

Dan is het omdat er iets tussen kwam.

Dan is het omdat je de klik niet kon maken.

Maar een feit blijft: dat je het zelf moet doen!

Je kunt wel wachten op ‘de klik’, maar die gaat er niet komen, als jij
hem zelf niet maakt!

De klik maken is niet iets wat van buitenaf komt, dit is een foute
verwachting (tenzij iemand anders met een pistool op je hoofd tegen je
zegt dat je moet gaan sporten, dan komt de klik wel van buitenaf, in
andere gevallen niet).

Als je leeft met het idee dat dit van buitenaf moet komen. Of als je
gaat wachten op de klik of waar dan ook op, DAN KAN JE LANG WACHTEN!

Je kunt figuurlijk wachten totdat je een ons weegt, maar de realiteit
is dat je alleen maar dikker zult gaan worden!

Dus mijn vraag aan jou is: waarom zou je willen afvallen? Waarom is
het belangrijk voor je?

Totdat je genoeg redenen hebt gevonden om te gaan afvallen zal het
nooit gebeuren. Je redenen waarom je het wilt komen eerst, je
resultaat komt daarna!

Zolang je de redenen waarom je dit wilt niet zelf gaat zoeken, zul je
geen ander resultaat krijgen.

Wat zou het je geven als je jouw ideale gewicht hebt bereikt?

En wat zou het aan de andere kant kosten als je nog jarenlang met dit
lichaam moet leven?

Als het erger gaat worden?

Wat als je nog 5 jaar met dit lichaam moet leven?

Er nog 5 kilo bij komt?

Als er zelfs 10 kilo nog bij komt?

Als je nog grotere kledingmaten moet gaan kopen?

Als je een hekel begint te krijgen aan de zomer, omdat je niet meer
weet wat je aan moet? Omdat je je voor je lichaam schaamt in alles wat
je aan trekt?

Hoe zou je je dan voelen?

Maar wat als je nu een verandering gaat maken? Stap voor stap vooruit gaat?

Je resultaat is niet een kwestie van geluk. Het is niet een kwestie
van toeval. Het is een kwestie van het consequent toepassen van de
juiste methoden, het ondernemen van de juiste stappen die je
dichterbij je doel brengen.

Waar je echter voor moet waken is dat je een verkeerde verwachting krijgt,
want die nekt jou, het vernietigt je motivatie.

Laat me je laten zien wat een realistisch beeld is van het verliezen
van gewicht. Hieronder zie je de grafiek van een goede vriend van
mij die een paar weken geleden is begonnen met De Superverbrander
Methode
. Hij woog toen 148 kilo en je ziet hoe hij van die 148 kilo
naar 138 kilo is gegaan. Dit zijn pas de eerste 10 kilo, maar je ziet
dat ook deze met schommelingen er af zijn gegaan.

Dit is zoals afvallen gaat.

Het is niet één rechte lijn.

Het is doorzetten op de momenten dat je er even geen zin meer in hebt.

Dat is wat succesvolle mensen doen! Wat de mensen doen die hun ideale
gewicht bereiken.

De keuze is dus aan jou.

Ga je doorzetten of ga je opgeven?

Toegewijd aan jouw resultaat,

Jesse

Denk jij dat er een betere manier is om haar te helpen? Ben je het totaal oneens met mijn reactie? Of juist eens? Ik hoor graag jouw mening!

Share:

5 comments

 1. Jesse,

  Dit wil ik nou ook kunnen zeggen tegen mijn klanten in de sportschool of die ik zelf Pt geef.
  Mensen zoeken een snelle manier om af te vallen en het liefst zittend op de bank.

  Ik kan alleen maar zeggen dat het een mooie, goede en realistisch antwoord is.

  Gr Jeroen

 2. Beste Jesse,

  Confronterend/Provocatief en generaliserend coachen, zoals jij doet is zeer effectief om mensen tot actie aan te zetten. Uiteindelijk moet iemand iets zelf echt willen en actie ondernemen (discipline).

  Het feit dat ze even snel een SMS’je/e-mail typt vanaf haar iPhone zegt wel dat ze ‘snel resultaat wil’, ‘zonder er moeite voor te hoeven doen’. Het zit in de aard van mensen om ‘lui’ te zijn, ‘pillen te slikken om af te vallen’ i.p.v. te willen veranderen. Als haar motivatie om af te vallen sterk genoeg is dan zal ze bereid zijn om actie te gaan ondernemen.

  Jouw reactie is goed, ik voorzie 2 opties:
  1. geen reactie, ze ‘delete’ je e-mail en geeft daarmee aan de klik niet te willen maken, gaat verder met haar leven, bereikt geen resultaat oftewel: als je doet wat je altijd gedaan hebt, zult je altijd dezelfde resultaten bereiken.

  2. ze wordt goed wakker geschud door je e-mail en onderneemt actie.

  Gr. Duco

 3. Hallo Jesse en iedereen wie dit leest,

  Ik wil jullie mijn vergelijking geven wat betreft afvallen.
  En deze is als volgt: autorijden of voor de muziekanten: leren op een instrument spelen.

  Denk eens terug in de tijd toen je voor de eerste keer in de auto stapte aan de chauffeurszijde. Misschien heel zelfzeker omdat je denkt dat je het snel onder de knie zal hebben, of omdat dat je zo stoer zal maken bij je makkers. Anderen hebben dan weer een grote schrik om er aan te beginnen. Dat schakelen, die pedalen, al die auto’s in het verkeer.
  Maar hoe je het draait of keert, iedereen staat op het zelfde punt: nog niet kunnen rijden en je rijbewijs willen halen op termijn. En die kies je ook zelf.
  Eerst leer je de basis van wat waar zit, dan ga je lichtjes rijden op een parking, dan ga je de straat op en dan komen die parkeeroefeningen. Telkens opnieuw terug in die auto stappen om maar die oefening goed af te werken. Daar is veel tijd voor nodig, veel concentratie. Het vraagt heel veel van je energie.
  Ik herinner me nog toen ik in het begin met de auto reed nadat ik mijn rijbewijs heb behaald, hoe vaak de motor nog stilviel toen ik wilde vertrekken, of ik een voorrang van rechts net niet gezien had, wat dan ook.
  Nu rijd ik al ruim 10 jaar met de auto en het gaat heel soepel. Maar toch krijg ik soms een getoeter naar mijn hoofd geslingerd omdat ik een fout gemaakt heb in het verkeer. Dan wordt ik daar op gewezen. Ik kan dan mijn middelvinger opsteken en die chauffeur naar de maan wensen of ik kan er even bij stilstaan en gaan denken waarom die man kwaad is op me. Misschien heeft hij wel gelijk en dan ga je er uit leren.
  En door je met de jaren blijft in het verkeer rijden, lijkt het alsof het rijden niets is.

  En ik geloof er in dat als je nu gezond gaat eten en sporten, je in het begin het heel moeilijk hebt, maar als je blijft volharden en begint met je eerste doelstelling te halen, dan zal het wel een gewoonte worden en denk je er niet meer over na.

  Ik hoop dat ik hier enkele mensen mee heb kunnen helpen te begrijpen waar het mentale deel over afslanken betreft.

  vele, gezonde groeten,

  Annelies

 4. Goed bedoeld maar ik denk dat je voorbij gaat aan de oorzaken van het overgewicht en het emotionele component van het eetgedrag…niet voor niks dat veel mensen hervallen.

 5. De veronderstelling van Jesse is dat een eiidtwieet blijvend een voedingsgroep schrapt. Dit noemt hij zelfs het grootste verschil (0.52). Dat in onjuist. Atkins en dr. Frank schrappen ook niet blijvend een voedingsgroep. Bij Atkins kan de hoeveelheid koolhydraten best oplopen tot 130 gram/dag. Het enige kenmerk van een eiwit-dieet is dat het aandeel eiwitten in de voeding 20-25 en% is. Dit is terug te vinden in onderzoeken in in de CBO richtlijn uit 2008. De invulling ervan staat daar los van.

Geef een reactie