De ongegronde opvattingen over cholesterol, kunnen nadelige gevolgen hebben voor uw gezondheid

Cholesterol kan met recht worden omschreven als de ‘smoking gun’ van de laatste twee decennia.

Het is verantwoordelijk geweest voor het demoniseren van hele categorieën van voedingsmiddelen (zoals eieren en verzadigde vetten) en de vermeende schuld van zo ongeveer elk geval van hart- en vaatziekten, in de afgelopen 20 jaar.

In de jaren 80 werd er veelvuldig gesproken over de angsten van een te hoog cholesterol.
Gaandeweg werd het een begrip, cholesterol; iets dat u zo laag mogelijk moet zien te houden, of kortweg lijden onder de gevolgen.

Ook u bent waarschijnlijk bekend met het feit dat er vele mythen bestaan welke vet en cholesterol, afschilderen als één van de slechtste voedingsmiddelen die u kunt consumeren. Inmiddels dient u te begrijpen dat deze mythen eigenlijk uw gezondheid schaden.

Aannemelijk is dat niet het cholesterol voornemens is om uw gezondheid (zoals men u altijd liet geloven) te vernietigen, maar is het evenmin de oorzaak van hart- en vaatziekten.

En voor diegenen onder u die cholesterolverlagende medicijnen gebruiken, kan de hiernavolgende informatie u niet snel genoeg bereiken.
Desondanks wil ik, voordat ik dieper in ga in deze levens-veranderende informatie, eerst een aantal basisprincipes toelichten;

Wat is cholesterol en waarom heeft u het nodig?

Het klopt, u heeft cholesterol ronduit nodig.

Deze zachte, wasachtige stof wordt niet alleen in uw bloedbaan gevonden, maar ook in elke cel in uw lichaam. Het helpt celmembranen, hormonen, vitamine D en galzuren om vet te verteren. Cholesterol helpt ook bij de vorming van uw herinneringen en is van vitaal belang voor uw neurologische functie.

Uw lever maakt ongeveer 75% van het lichaamseigen cholesterol en volgens de conventionele geneeskunde zijn er twee soorten te onderscheiden:

High-Density Lipoprotein, of HDL: Dit is het ‘goede’ cholesterol, dat helpt om cholesterol uit uw slagaders te houden, verwijderd elk proces van arteriële plaque en kan helpen hart- en vaatziekten te voorkomen.

Low-Density Lipoprotein, of LDL: Dit ‘slechte’ cholesterol circuleert in uw bloed en volgens het conventionele denken, kan hierdoor het cholesterolgehalte opbouwen in uw aderen, wordt het vormen van plaque bevorderd, waardoor het de bloedvaten smal en minder flexibel maakt. (Atherosclerose)

Als er een stolsel wordt gevormd in één van deze vernauwde bloedvaten welke naar uw hart of hersenen leidt, dan kan dit een hartaanval of een beroerte tot gevolg hebben.

Opmaak van uw totale cholesterolgehalte:

– Triglyceriden: Verhoogde waarden van deze gevaarlijke vetten zijn gekoppeld aan hart- en vaatziekten en diabetes. Bekend is dat triglyceridenwaarden gaan stijgen bij het eten van te veel granen, suikers, fysiek inactief, roken, overmatig gebruik van alcohol, overgewicht of obesitas.

– Lipoproteïne (a), of Lp (a): Lp (a) is een stof die bestaat uit een deel LDL ‘slechte cholesterol’ plus een eiwit (APO proteïne a). Verhoogde Lp (a) niveaus zijn een zeer sterke risicofactor voor hart- en vaatziekten. Ondanks deze welbekendheid, wordt dit slechts door zeer weinig artsen gecontroleerd bij hun patiënten.

Onthoudt:

Uw totaal cholesterolgehalte is niet de juiste indicator van uw hart- en vaatziekterisico!

De gezondheidsdienst in de Verenigde Staten dringen er bij iedereen, boven een leeftijd van 20 jaar, op aan om hun cholesterol eens in de vijf jaar te laten testen.
Een deel van deze test is uw totaal cholesterol, of de som van cholesterol in uw bloed, inclusief HDL, LDL en VLDLs.

The American Heart Association beveelt aan dat uw totaal aan cholesterol minder moet zijn dan 200 mg / dL. Wat ze niet vertellen is dat het totaal aan cholesterol zowat waardeloos te noemen is, als het gaat om het bepalen van uw risico op hart- en vaatziekten, tenzij deze uitstijgt boven de 330 mg / dL.

Bovendien, volgens de in 2004 bijgewerkte richtlijnen van de AHA, heeft het verlagen van het aanbevolen niveau van LDL-cholesterol van 130 tot minder dan 100, of zelfs minder dan 70 voor patiënten, een zeer hoog risico.

Om deze buitensporige en gevaarlijk lage doelen te kunnen bereiken, is het meestal noodzakelijk om meerdere cholesterolverlagende medicijnen te gebruiken. Daarom zouden de richtlijnen, voor deze gevaarlijke middelen, dienen te worden aangescherpt. Daarentegen, met testen van het cholesterolgehalte bij kinderen, vergroten zij hun markt zelfs nog meer.

Er zijn mensen bekend met een totaal aan cholesterol boven de 250, die daadwerkelijk een laag hart- en vaatziekten risico hebben door hun HDL niveaus.
Omgekeerd, zijn er nog meerdere mensen die een cholesterolgehalte hebben onder de 200
met desondanks een zeer hoog risico op hart- en vaatziekten.
Dit op basis van de volgende aanvullende tests:

– HDL / cholesterol ratio;

– Triglyceride / HDL-ratio’s

HDL percentage is een zeer potente hart- en vaatziekten risicofactor. Deel uw HDL-niveau door uw cholesterolniveau. De uitkomst is ideaal boven de 24%.

U kunt hetzelfde ook doen met uw triglyceriden en HDL-ratio. Dat percentage moet onder de 2 uitkomen.
Houd in uw achterhoofd dat dit slechts richtlijnen zijn. Er is veel meer van invloed op het eventuele risico op hart- en vaatziekten, dan enkel deze uitkomsten.
Sterker nog, het werd pas duidelijk nadat HDL en LDL cholesterol bekendheid kregen, dat een totaal cholesterol geen goede voorspeller blijkt te zijn als het gaat om het risico op eventuele hart- en vaatziekten.

Zij geven u wellicht een nauwkeuriger beeld van wat er gaande is, maar het laat nog steeds niet alles zien.

Cholesterol is niet ‘goed’ of ‘slecht’

Nu het goede en het slechte cholesterol zijn bepaald, moet worden gezegd dat er feitelijk slechts één type cholesterol bestaat. Ron Rosedale, MD, die alom wordt beschouwd als één van de meest toonaangevende anti-aging artsen uit de Verenigde Staten, legt dit concept aan u uit:

Ben ervan bewust dat LDL en HDL lipoproteïnen zijn:
– Vetten gecombineerd met eiwitten.
Er is slechts één cholesterol.
Er bestaat niet zoiets als ‘goede’ of ‘slechte’ cholesterol.

Cholesterol is gewoon cholesterol.

Aangezien vet en waterig bloed niet erg goed mengen, combineert het met andere vetten en eiwitten welke worden doorgevoerd via de bloedbaan.

Deze vetachtige stoffen moeten dus worden getransporteerd van en naar onze weefsels en cellen, met behulp van eiwitten.
LDL en HDL zijn vormen van eiwitten en zijn alles behalve ‘gewoon’ cholesterol.

In feite weten we nu dat er vele soorten van deze vet- en eiwitdeeltjes zijn. LDL-deeltjes zijn er in vele verschillende maten en grotere LDL-deeltjes zijn geen probleem. Alleen de zogenaamde ‘small dense’ LDL-deeltjes, kunnen een potentieel probleem vormen. Dit omdat ze sterke druk kunnen uitoefenen in het slijmvlies van de slagaderen en als ze oxideren, ook wel ranzig worden genoemd, kunnen ze beschadigingen en ontstekingen veroorzaken.

Je zou dus kunnen zeggen dat er ‘goede LDL’ en ‘slechte LDL’ bestaan.

Toch zijn sommige HDL-deeltjes beter dan andere deeltjes. Wetende dat alleen uw totaal cholesterol feitelijk heel weinig zegt. Zelfs wetende dat alleen uw LDL en HDL niveaus u niet heel veel kunnen vertellen.

Cholesterol is uw vriend, niet uw vijand

Voordat we verder gaan, zou ik graag willen dat u zich goed concentreert op dit onderwerp.

In Nederland en België bestaat bij de meeste mensen het diepgewortelde idee dat cholesterol slecht is. Dit is een zeer schadelijke mythe, welke direct tot zwijgen moet worden gebracht.

Bovenal, Dr. Rosedale wijst erop, cholesterol is een essentieel onderdeel van elke cel membraan op aarde. In andere woorden, er is geen leven op aarde, welke kan leven zonder cholesterol.

Deze feiten vertellen u automatisch dat, in en van zichzelf, het niet uw vijand kàn zijn.

In feite is het zelfs één van onze beste vrienden, wij kunnen zelfs niet leven zonder! Geen wonder ook, dat het te veel verlagen van cholesterol het risico verhoogt op voortijdig overlijden. Cholesterol is ook een voorloper van alle steroïde hormonen.
U kunt geen oestrogeen, testosteron, cortison aanmaken en tal van andere vitale hormonen herbergen, zonder cholesterol.

Vitamine D en uw Cholesterol

U bent zich waarschijnlijk bewust van de ongelooflijk positieve invloed van vitamine D op uw gezondheid.

Wat de meeste mensen zich niet realiseren, is dat de beste manier voor het verkrijgen van uw vitamine D een veilige blootstelling aan de zon op uw huid is. De UVB-stralen in het zonlicht veroorzaken een interactie met het cholesterol op uw huid en zullen het omzetten in
vitamine D.

Samengevat:

Wanneer uw cholesterolgehalte te laag is, zal zonlicht u niet kunnen helpen de juiste hoeveelheid aan vitamine D te genereren.

Daarnaast verschaft het enige intuïtieve feedback; wanneer cholesterol werkelijk zo gevaarlijk zou zijn, waarom zou het lichaam het dan gebruiken als voorloper voor vitamine D en van bijna alle steroïde hormonen in uw lichaam?

Ander ‘bewijs’ gewenst dat cholesterol goed voor u is?

Denk aan de rol van ‘goede’ HDL-cholesterol. Van essentieel belang, HDL neemt cholesterol van lichaamsweefsels en bloedvaten, brengt het terug naar uw lever, waar het meeste van uw cholesterol wordt geproduceerd. Als het doel hiervan zou zijn geweest om cholesterol uit uw lichaam te elimineren, zou het zinvol zijn dat het cholesterol terug zou worden getransporteerd naar uw nieren of darmen, zodat uw lichaam het zou kunnen uitscheiden.

In plaats daarvan gaat terug naar uw lever. Waarom?

Omdat uw lever het gaat hergebruiken.

Het gaat terug naar uw lever zodat deze het kan recyclen. Uw lever maakt er bruikbare deeltjes van, welke kunnen worden opgenomen door de weefsels en cellen die het nodig hebben, Dr. Rosedale verklaart; Uw lichaam probeert het cholesterol dusdanig te maken en te conserveren, om de noodzakelijke gezondheid en vitaliteit te kunnen behouden.

Cholesterol en ontsteking – Wat is het verband?

Ontsteking is een beetje een modewoord geworden in de medische sector, dit omdat het is gekoppeld aan zo veel verschillende ziekten. En een van deze ziekten is hart- en vaatziekten . Dezelfde hart- en vaatziekten waar cholesterol vaak verantwoordelijk voor wordt gehouden.

Wat wil ik hiermee zeggen?

Allereerst nagaan wat de rol van ontsteking is in uw lichaam. In veel opzichten is het een goede zaak, want het is een lichamelijke en natuurlijke reactie op indringers welke gezien worden als een bedreiging. Als u uzelf bijvoorbeeld gesneden heeft, is het proces van de ontsteking wat u toestaat om te genezen.

Bijzonderheden tijdens een ontsteking:

– Uw bloedvaten vernauwen om u te behouden van doodbloeden;

– Uw bloed wordt dikker, zodat het kan stollen;

– Uw immuunsysteem stuurt cellen en chemische stoffen om af te kunnen rekenen met virussen, bacteriën en andere ‘bad guys’, die het gebied zouden kunnen infecteren;

– Cellen vermeerderen om de schade te herstellen;

Uiteindelijk is de snede genezen en een beschermend litteken kan zich vormen over het aangedane gebied.

Als uw aderen zijn beschadigd, vindt een zeer vergelijkbaar proces plaats aan de binnenkant van uw lichaam. Een zogenaamd litteken in uw slagader, wordt in dit geval ‘plaque’ genoemd.

Deze plaque, samen met de verdikking van uw bloed en het vernauwen van uw bloedvaten welke normaal optreden tijdens het ontstekingsproces, kan inderdaad het risico op hoge bloeddruk en hartinfarcten verhogen.

Opgemerkt dient te worden dat cholesterol in het juiste perspectief moet worden gezien.

Cholesterol is nodig om uw beschadigde cellen te vervangen.
Vergeet niet dat er geen cel zonder kan.

Dus als u beschadigde cellen heeft die vervangen moeten worden, zal dit aan uw lever worden doorgegeven, daardoor meer cholesterol aanmaken en dit los laten in uw bloedbaan. Dit is een weloverwogen proces en vindt plaats om voor uw lichaam nieuwe en gezonde cellen te produceren.

Het is ook mogelijk en eigenlijk heel gewoon dat er schade aan en in uw lichaam ontstaat, wanneer uw lichaam zich bevindt in een gevaarlijke staat van een chronische ontsteking.

Een test, meestal gebruikt om te bepalen of u een chronische ontsteking heeft, is een C-reactief proteïne (CRP) bloedonderzoek. Het CRP-gehalte wordt gebruikt als een marker van een ontsteking in uw aderen.
Algemeen:

– Een CRP-gehalte onder 1 milligram per liter bloed, betekent dat u een laag risico heeft op hart- en vaatziekten;

– 1 tot 3 milligram betekent dat uw risico gemiddeld is;

– Meer dan 3 milligram houdt een hoog risico in.

Zelfs de conventionele geneeskunde staat niet meer zo negatief tegenover het idee dat een chronische ontsteking hartaanvallen zou kunnen veroorzaken.
Helaas stoppen zij voortijdig om het daadwerkelijk in het juiste perspectief te kunnen zien.

In de ogen van de conventionele geneeskunde, wanneer zij verhoogd cholesterol in het bloed waarnemen, concluderen zij dat het de oorzaak van een hartaanval is -niet de onderliggende schade aan uw slagaders.

Dat brengt mij bij mijn volgende punt;

De waanzin van het verlagen van cholesterol

Sally Fallon, de voorzitter van de Weston A. Price Foundation en Mary Enig, Ph.D, een expert in Lipidenbiochemie, gaan zelfs zo ver dat zij een hoog cholesterolgehalte betitelen als een verzonnen ziekte, een ‘probleem’ dat tevoorschijn kwam toen gezondheidswerkers geleerd hadden hoe zij cholesterol konden meten in het bloed.

Zij gaven er deze uitleg aan;

Als u nog hogere waarden heeft van cholesterol, is het ten minste voor een deel te wijten aan de toegenomen ontsteking in uw lichaam.
De cholesterol is er met een doel: Uw lichaam helpen te herstellen en te genezen.

De conventionele geneeskunde zit er volledig naast wanneer zij, met alle risico’s van dien, bevelen om cholesterolverlagende middelen te gaan gebruiken om het risico op hartaanvallen te kunnen verminderen. Noodzakelijk is om naar de oorzaak te zoeken waarom er sprake is van verhoogd cholesterol, welke schade en ontstekingen veroorzaakt aan het lichaam.

Zoals Dr. Rosedale dus terecht opmerkt:
Als er dusdanig veel schade ontstaat, waardoor het noodzakelijk is om extra cholesterol via de bloedbaan verspreiden, lijkt het op zijn minst niet erg verstandig om alleen het cholesterol te gaan verlagen als men zich niet eerst afvraagt waarom het er überhaupt is.
Het zou veel verstandiger zijn om de extra behoefte aan cholesterol te verlagen.
– De buitensporige schade die zich voordoet, is de reden van de chronische ontsteking.

Op een later moment komen wij hier nog op terug, maar eerst een uitleg over de gevaren van een te laag cholesterolgehalte – en waarom deze waarden sowieso zo laag moeten zijn in de eerste plaats.

Als uw cholesterolgehalte te laag is …

Vergeet niet, elke cel heeft cholesterol nodig om te gedijen – inclusief uw hersencellen. Misschien is dit dan ook de reden waarom een laag cholesterol schade aanricht op uw psyche.

Een grote studie, uitgevoerd door Nederlandse onderzoekers, heeft aangetoond dat mannen met een chronisch laag cholesterolgehalte, depressieve symptomen vertoonden en een steeds hoger risico op depressiviteit ontwikkelden.

Dit kan komen omdat cholesterol invloed heeft op het metabolisme van serotonine, een stof die betrokken is bij de regulatie van uw gemoedstoestand. Een soortgelijk resultaat ondervonden Canadese onderzoekers; deze concludeerden dat mensen met een laag cholesterolgehalte zelfs tot 6 maal meer risico hebben op het plegen van zelfmoord.

Tientallen studies ondersteunen ook een verband tussen laag of verlaagd cholesterolgehalte en gewelddadig gedrag, via deze zelfde route: verlaagd cholesterolgehalte kan leiden tot verlaagde serotonine activiteit, welke op zijn beurt weer kan leiden tot een toename van geweld en agressie.

En een meta-analyse van meer dan 41.000 patiëntendossiers leert ons dat hen welke statines gebruiken om het cholesterolgehalte zo laag mogelijk te krijgen, een hoger risico hebben op kanker, terwijl andere studies een relatie tussen laag cholesterol en de ziekte van Parkinson laten zien.

Welk cholesterol niveau is te laag? Zet uzelf schrap;

Waarschijnlijk elk niveau veel minder dan 150. Een optimaal niveau is hoger dan 200.

Nu zult u denken: “Maar mijn dokter zegt mij dat mijn cholesterol onder de 200 moet zijn om gezond te kunnen leven.” Laat mij u uitleggen hoe uw dokter aan deze aanbeveling is gekomen. Ik moet u waarschuwen, het is geen prettig verhaal.

Dit is een belangrijk thema.
Ik heb grote aantallen mensen gezien welke hun cholesterol hadden verlaagd tot onder de 150. Ik vraag mij oprecht af of hun dit niet meer kwaad zal doen dan goed.

Wie beslist welke cholesterolgehaltes gezond zijn of juist schadelijk?

In 2004 heeft het panel van de Amerikaanse overheid National Cholesterol Education Program geadviseerd dat iedereen die risico loopt op hart- en vaatziekten, moet proberen het LDL-cholesterol terug te brengen tot een specifiek en zeer laag niveau.

Vóór 2004, werd 130-milligram LDL cholesterol niveau, als gezond beschouwd.
In de geactualiseerde richtlijnen worden zelfs niveaus aanbevolen van minder dan 100, of zelfs minder dan 70, voor patiënten met een zeer hoog risico.

Houd in gedachten dat, om deze extreem lage doelen te kunnen bereiken, vaak meerdere cholesterolverlagende medicijnen vereist zijn.

Gelukkig schreef de Annals of Internal Medicine in 2006 een recensie dat er onvoldoende bewijs bestaat, om deze richtlijnen te kunnen ondersteunen. De auteurs van het onderzoek waren niet in staat het bewijs te vinden waardoor het bereiken van een specifieke LDL-streefwaarde van belang zou kunnen zijn. Daarnaast waren zij ook nog eens van mening dat deze studies grote gebreken vertoonden.

Een aantal wetenschappers, die bij hadden gedragen aan de ondersteuning van de richtlijnen, hebben zelfs toegegeven dat het wetenschappelijk bewijs van de minder-dan-70 aanbeveling niet erg sterk was.

Waar komen deze lage cholesterol richtlijnen dan wel vandaan?

Acht van de negen artsen (in de Verenigde Station), welke de nieuwe cholesterol richtlijnen ontwikkelden, zijn enkel uit op winstbejag. Zij verdienen veel geld via de farmaceutische bedrijven die geneesmiddelen zoals het cholesterolverlagende statine, produceren.

Diezelfde medicijnen creëerden door de plotseling aangenomen nieuwe richtlijnen, een enorme nieuwe markt in de Verenigde Staten.

Opmerking: Dit doet zich niet exact zo voor in Nederland en België maar omdat de invloed uit de Verenigde Staten heel groot is in West-Europa en de kern van ‘het systeem’ van de medische wereld hetzelfde is, ‘waait’ dit over naar ons.

Toeval? Ik denk het niet.

Nu, in ogenschouw genomen dat er absoluut GEEN aantoonbaar bewijs is dat het verlagen van uw LDL-cholesterol tot < 100 goed is, wat denkt u dat American Heart Association NOG STEEDS aanbeveelt? Het verlagen van uw LDL-cholesterol tot minder dan 100. En om de tragedie compleet te maken; de standaard aanbeveling om aan dat niveau te kunnen komen houdt nagenoeg altijd in dat men, minimaal één of meerdere, cholesterolverlagende medicijnen moet gebruiken. De gevaren van cholesterolverlagende medicatie Als u bezorgd bent over uw cholesterolgehalte, dan moet het nemen van een geneesmiddel absoluut het laatste redmiddel zijn. Op dat laatste moment wil ik u zeggen dat de kans zeer hoog is, groter dan 100:1, dat u helemaal geen medicijnen nodig heeft om uw cholesterol te kunnen verlagen. Anders gezegd, onder de meer dan 20.000 patiënten welke inmiddels mijn kliniek hebben bezocht, waren er wellicht zo’n vier of vijf welke inderdaad deze medicijnen echt nodig hadden. Deze hadden familiaire hypercholesterolemie of het was daadwerkelijk genetisch bepaald. Vergelijk dit met wat er gaande is in de algemene bevolking. Volgens de gegevens van Medco Health Solutions Inc., gebruikt meer dan de helft van de verzekerde Amerikanen medicijnen voor chronische aandoeningen. Cholesterolverlagende medicijnen zijn de tweede meest voorkomende soort in deze groep, (hoge bloeddruk medicatie - een ander sterk over-voorgeschreven categorie staat op één) en bijna 15 procent van de chronische medicatie gebruikers , kregen deze voor het eerst voorgeschreven. Zorgwekkend, zoals begin 2008 beschreven in BusinessWeek Sommige onderzoekers hebben zelfs gesuggereerd – grappig bedoeld - dat deze medicijnen moeten worden toegevoegd aan het drinkwater. Prijs uzelf gelukkig dat u waarschijnlijk niet de cholesterolverlagende medicijnen hoeft te gebruiken, omdat het simpelweg gemene pillen zijn. Statine geneesmiddelen werken door het afremmen van een enzym in de lever, die nodig is om cholesterol te produceren. Zorgwekkend is dat wanneer men gaat knutselen aan een kwetsbaar menselijk lichaam, men het risico neemt dat alles wat in orde is, enorm gaat verstoren. Volgens Enig en Fallon is het in elk geval zo dat statines niet alleen de productie van cholesterol afremmen, maar een hele familie van intermediaire stoffen waarvan vele, zo niet alle, een belangrijke biochemische functie bekleden. Voor beginners onder ons, statines breken in uw lichaam het co-enzym Q10 (CoQ10) af, wat gunstig is voor een gezonde hart- en spierfunctie. Artsen informeren de patiënten zelden van de risico ’s en adviseren om een CoQ10 supplement te nemen. Een tekort aan CoQ10 leidt tot uitputting, vermoeidheid, spierzwakte, spierpijn en uiteindelijk tot hartfalen. Spierpijn en zwakte, een toestand welke rabdomyolyse wordt genoemd, is eigenlijk de meest voorkomende bijwerking van statines, vermeend omdat statines de atrogin-1-gen activeert, welke een sleutelrol speelt in de atrofie van de spier. Hoe dan ook, spierpijn en zwakte kan een aanwijzing zijn dat uw lichaam weefsels daadwerkelijk afbreekt - een proces welke schade aan de nieren kan veroorzaken. Statines zijn ook gekoppeld aan: - Een verhoogd risico van polyneuropathie; (schade aan de zenuwen die pijn in de handen en voeten en moeite met lopen oorzaken) - Duizeligheid; - Cognitieve stoornissen, met inbegrip van geheugenverlies; - Een potentieel verhoogd risico op kanker; - Verminderd functioneren van het immuunsysteem; - Depressie; - Leverproblemen, inclusief een eventuele verhoging van leverenzymen. (Dus mensen die statines gebruiken, moeten regelmatig worden gecontroleerd op een normale leverfunctie.) Onlangs werd ook een mogelijke associatie gevonden tussen statines en een verhoogd risico op de ziekte van Lou Gehrig. Andere cholesterol verlagende medicijnen, naast statines, hebben ook bijwerkingen, vooral spierpijn en zwakte. BELANGRIJK Als, om welke reden dan ook u of iemand die u kent of liefheeft, niet wil aannemen dat de informatie in dit rapport juist is en kiest om statines te blijven gebruiken, zorg er dan voor dat u of diegene tenminste één tot twee Ubiquinols per dag gebruikt. Dit zal, alle hierboven omschreven bijwerkingen, helpen te voorkomen. Ubiquinol is de verkorte versie van co-enzym Q-10 en het is vanaf 35-40 jarige leeftijd veel effectiever. Het is het deel van het supplement dat echt werkt. Als je CoQ-10 gebruikt en uw lichaam kan het niet reduceren tot uniquinol, dan houdt u uzelf gewoon voor de gek en verspilt u daarnaast ook nog eens uw geld. Zijn Cholesterol medicijnen sowieso wel effectief? Met al deze risico's kunnen de drugs maar beter effectief zijn, nietwaar? Om eerlijk te zijn is ook dit antwoord twijfelachtig. Het hangt tenminste af van de wijze waarop u het bekijkt. De meeste cholesterolverlagende medicijnen verlagen inderdaad het cholesterolniveau, maar maken zij ons ook gezonder en helpen zij ook hart- en vaatziekten te voorkomen? Heeft u ooit gehoord van de statistiek, bekend als NNT? (Number Needed to Treat) Ik denk het niet. In feite hebben de meeste artsen dit ook niet. Hierin schuilt dan ook het probleem. NNT antwoordt op de vraag: ‘Hoeveel mensen moeten een willekeurig medicijn nemen om de frequentie van een medisch probleem (zoals een hartaanval) te kunnen voorkomen?’ Bijvoorbeeld; Als een medicijn een NNT van 50 voor hartaanvallen had gehad, dan hadden 50 mensen het medicijn moeten gebruiken om een hartaanval te kunnen voorkomen. Makkelijk genoeg, nietwaar? Nou, farmaceutische bedrijven willen u aanraden u niet focussen op NNT, want als u dat doet, krijgt u een heel ander beeld van hun ‘wondermedicijn’. Neem, als voorbeeld, Pfizer Lipitor, dat is het meest voorgeschreven cholesterol medicijn in de wereld en is voorgeschreven aan meer dan 26 miljoen Amerikanen. Volgens de eigen website van Lipitor, is het klinisch bewezen dat Lipitor het slechte cholesterol kan verlagen met 39 tot 60 procent, afhankelijk van de dosis. Klinkt redelijk effectief, toch? Inderdaad, BusinessWeek schreef een uitstekend artikel over dit onderwerp eerder dit jaar en zij vonden de ECHTE getallen in Pfizer’s eigen artikel, geschreven voor Lipitor. Op het eerste gezicht lijkt het artikel trots te zijn op de suggestie dat Lipitor hartaanvallen vermindert met > 36 procent. Maar er is een voetnootteken. Als u het voetnootteken volgt, vindt u het volgende, in een veel kleinere lettertype:
“Uit een grote klinische studie is gebleken dat 3 % van de patiënten welke een suikerpil of een placebo hadden gebruikt een hartaanval kregen, tegenover 2 % welke Lipitor hadden gebruikt.”

Dit houdt in dat voor elke 100 mensen die voor meer dan 3,3 jaar het medicijn hebben gebruikt, drie mensen op placebo’s en twee mensen op Lipitor, hartaanvallen hebben gehad. Dat betekent dat het nemen van Lipitor resulteerde in slechts één hartaanval minder, op 100 mensen.

NNT, in dit geval, is 100. De andere 99 mensen hebben zij honderden dollars laten spenderen, grote risico ’s en bijwerkingen voor lief laten nemen en dat alles helemaal voor niets.

U begrijpt inmiddels dat de werkelijke effectiviteit van cholesterol medicijnen als Lipitor, worden verborgen achter een rookgordijn.

Of zoals in sommige gevallen, zelfs helemaal niet worden verborgen.

Zetia en Vytorin: Geen Medische voordelen

Begin 2008, kwam het uit dat Inegy, welke werkt door het remmen de absorptie van cholesterol uit je darmen, en Vytorin, dat is een combinatie van Zetia en Zocor (een statine), niet werken.

Dit werd ontdekt NADAT deze medicijnen al bijna 20 procent van de Amerikaanse cholesterol verlagende markt, hadden verworven.

En ook pas nadat circa 1 miljoen voorschriften voor de medicijnen waren uitgeschreven, wat in 2007 bijna 4 miljard dollar in het laatje had gebracht.

Het was pas nadat de resultaten van een proef door de medicijnmakers, Merck en Schering-Plough, werden vrijgelaten, dat dit werd vastgesteld.
Het maakte eerder allemaal niet uit totdat het proces werd afgerond in april 2006, waarvan de resultaten niet werden vrijgegeven tot januari 2008.

En het is natuurlijk ook geen wonder dat de farmaceutische bedrijven deze resultaten wilden verbergen.

Terwijl Zetia het cholesterol doet verlagen met 15 tot 20 procent, lieten proeven niet zien dat het hartaanvallen of beroertes vermindert, of dat het plaque in de slagaders, welke kunnen leiden tot hartproblemen, vermindert.

Het proces tegen de medicijnmakers, welke onderzocht of Zetia de groei van plaque zou kunnen verminderen, constateerden zij dat de plaque bijna tweemaal zo snel groeide dan met Zocor (Vutorin), dan die alleen Zocor gebruikten.

Het antwoord is onomkeerbaar voor wat betreft de cholesterol verlagende statines. Tegenovergesteld van hetgeen veel van de zogenaamde deskundigen, u willen laten geloven.

Dit zijn dus de statines waarvan werd gedacht dat deze een gunstig effect op ontstekingen in uw lichaam zouden kunnen hebben, waardoor het verlagen van uw risico op een hartaanval en beroerte zou kunnen afnemen.

U kunt ook op natuurlijke wijze, zonder de risico’s en bijwerkingen van medicijnen, de ontsteking in uw lichaam verlagen.

Dit verklaart ook waarom de richtlijnen voor het verlagen van het cholesterol gelijk zijn aan die voor het verlagen van een ontsteking.

Hoe op natuurlijke wijze de ontsteking verlagen en daarmee het risico op hart – en vaatziekten

Het is een grove misvatting dat voedsel, zoals eieren en verzadigd vet, vermeden zouden moeten worden om uw hart te beschermen. Hoewel het waar is dat vetten uit dierlijke bronnen cholesterol bevatten, heb ik eerder in dit artikel uitgelegd waarom dit u niet zou moeten afschrikken. Verderop zal ik het nogmaals uitleggen.

Dit misleidende principe is gebaseerd op de ‘vet-hypothese’, – ontwikkeld in de jaren ’50 door voeding pionier Ancel Keys – deze linkt vet in de voeding aan coronaire hartziekten.

De voedingsdeskundigen uit die tijd accepteerde deze hypothese en moedigde het publiek aan tot het schrappen van boter, rood vlees, dierlijke vetten, eieren, zuivel en andere ‘slagader verstoppende’ vetten uit hun dieet – een radicale verandering voor dat moment.

Wat u misschien niet weet, is toen Keys zijn analyse publiceerde, hij beweerde daarmee het verband tussen voedingsvetten en coronaire hartziekten te bewijzen. Hij was echter selectief in zijn vergelijk geweest door slechts van 6 landen de beschikbare informatie te analyseren, in plaats van de beschikbare 22.

Als gevolg van deze ‘uitgepikte’ gegevens, begonnen de overheid en gezondheidsorganisaties tot het bombarderen van het publiek met het advies ‘eet een vetarm dieet’. Dit heeft bijgedragen aan de diabetes en obesitas epidemie welke gaande is, tot de dag van vandaag.

Niet verrassend, een groot aantal studies hebben aangetoond dat Keys theorie verkeerd was en verzadigde vetten gezond zijn, met inbegrip van deze studies uit Fallon en Enig’s klassieke artikel ‘The Skinny on Fats’.

– Een enquête, onder volwassenen uit Zuid-Carolina, vonden geen correlatie van het cholesterolgehalte in het bloed met de ‘slechte’ voedingsgewoonten, zoals het gebruik van rood vlees, dierlijke vetten, gefrituurd voedsel, boter, eieren, volle melk, spek, worst en kaas.

– Een Medical Research Council enquête toont aan dat mannen door het eten van boter maar voor de helft het risico lopen op hart- en vaatziekten, dan de mannen die margarine gebruiken.

Natuurlijk, als Amerikanen voedzame dierlijke vetten uit hun dieet moeten schrappen, zullen zij hongerig blijven.
Daarom begonnen zij met het eten van meer bewerkte granen, meer plantaardige oliën en meer fructoserijke siropen. Een regelrechte ramp voor alle voedingsbehoeften.

Het is juist dit soort dieet dat uiteindelijk zal leiden tot meer ontstekingen en dus cholesterol in uw lichaam. Dus laat niemand u nog bang maken en u uit de buurt van verzadigde vetten blijven.

Chronische ontsteking wordt eigenlijk veroorzaakt door een waslijst van items, zoals:

– Geoxideerd cholesterol; (cholesterol, dat ranzig is geworden, zoals die van gaar, roerei.)
– Het eten van veel suikers en granen;
– Eten van, bij hoge temperaturen, gekookt voedsel;
– Het eten van transvetten;
– Een sedentaire (zittende) levensstijl;
– Roken;
– Emotionele stress;

Kortom, om uw ontsteking en cholesterolgehalte natuurlijk te kunnen verlagen, moet u uw aandacht vestigen op de punten uit bovenstaande lijst.

Hoe uw cholesterol natuurlijk te kunnen verlagen…

1. Zorg ervoor dat u genoeg, hoog gekwalificeerde, dierlijke omega-3-vetten binnen krijgt.
Nieuw onderzoek suggereert dat slechts 500 mg uw totale cholesterol en triglyceriden kan verlagen en waarschijnlijk uw HDL-cholesterol zal verhogen.

2.Verminder, met het voornemen van totale eliminatie, granen en suikers in uw dagelijkse voeding.
Het is vooral belangrijk gevaarlijke suikers, zoals fructose, te vermijden.
Wanneer uw HDL / cholesterol abnormaal is en moet worden verbetert, helpt het u ook om vrijwel alle vruchten te elimineren uit uw voeding. Dit omdat vruchten ook een bron van fructose zijn. Zodra uw cholesterol verbetert is, kunt u geleidelijk aan opnieuw vruchten in uw dieet introduceren, zonder dat uw cholesterol opnieuw verhoogd.

3. Eet ‘schone’ voeding, rechtstreeks uit de natuur en bij voorkeur biologisch. Zoals biologisch vlees, vis, noten en zaden (zoals chia zaden, hennep zaad, lijnzaad, zonnebloempitten, quinoa, etc), veel groentes en met mate (vers) fruit.

4. Eet een behoorlijk deel van uw voedsel rauw (groentes).

5. Eet gezond, bij voorkeur rauw en gebruik gezonde vetten:

Dit omvat:
– Olijfolie
– Kokosnoten en kokosolie
– Biologische zuivel producten (met inbegrip van boter, room, zure room, kaas, enz.)
– Avocado’s
– Rauwe noten
– Zaden
– Eieren (licht gekookt met het eigeel intact of rauw)
– Organisch, gras gevoed, vlees

6. De juiste hoeveelheid lichaamsbeweging, in het bijzonder Kettlebell Training. Wanneer u oefeningen doet, verhoogd u uw bloedsomloop en de doorbloeding in uw lichaam.

De componenten van het immuunsysteem zijn dan ook beter verspreid, wat betekent dat uw immuunsysteem betere kansen heeft om een ziekte te bestrijden, alvorens deze de kans heeft zich te verspreiden.

7. Vermijd roken en het drinken van grote hoeveelheden alcohol.

8. Dirigeer uw emotionele uitdagingen.

In andere woorden; de redenen waarom een hoog cholesterolgehalte zo’n zorgen baart, is omdat de meesten van u simpelweg geen hoog cholesterolgehalte hoeven te hebben. Zeker met een simpel stappenplan als hierboven, om die van u te optimaliseren.

Als iemand die u lief is, momenteel cholesterolverlagende medicijnen gebruikt, verzoek ik u dringend om deze informatie met diegene te delen.

Voor de meerderheid van jullie die dit nu lezen, is er geen reden om uw gezondheid met cholesterolverlagende medicijnen in gevaar te brengen.

Door het plan ik zojuist uiteen heb gezet, zal u het niveau van het cholesterol bereiken zoals het eens bedoeld was te zijn – dit samen met de zeer welkome ‘bijwerkingen’ van een hogere energie, betere stemming en mentale helderheid.

Te mooi om waar te zijn?
Nauwelijks.

Voor de overgrote meerderheid van de mensen, kan door het maken van een paar veranderingen in de levensstijl, een gezond cholesterolniveau worden bereikt.
Zoals altijd, uw gezondheid is echt in uw handen.

Nu is het aan u om de controle over te nemen – maak er iets groots van.

Opmerking: Stop nooit met het nemen van medicijnen zonder uitdrukkelijke toestemming van uw huisarts. Dit artikel is uitsluitend bedoeld om u bewust te maken dat er meer keuzes zijn en is niet bedoeld om u aan te moedigen om op eigen initiatief met het gebruik van medicijnen te stoppen. Dit is geen medisch advies en niet ter vervanging van het advies van uw (huis)arts of specialist.

Bron: Mercola.com

Share:

17 comments

 1. Ik snap niks van deze artikel. Kortom mij is verteld dat je 2 soorten cholesterol hebt en dat ik waarschijnlijk de erfelijke variant heb en dat dit dus de slechte cholesterol is.
  Omdat ook hart en vaatziekten voorkomt in de familie moet ik nu na een speciaal cholesterol verlagend dieet. Ik val hier gelukkig wel wat van af. Maar ik moet het weer testen. Is het hoog dan moet ik helaas wel aan de tabletten waar ik van baal want die pillen zijn troep. Kans op onvruchtbaarheid is zelfs aanwezig. Maarja ik heb volgens de dokter geen keus.
  Wat kan ik hieraan nou doen? Want ik begrijp het artikel niet zo.

 2. je best doen om deze tips toe te passen:
  “Hoe uw cholesterol natuurlijk te kunnen verlagen… ”
  (zie de uitleg in het artiekel hierboven 😉 )

 3. Hallo,

  Interessant allemaal, ik ben er namelijk al weken mee bezig om mijn cholesterol aan te pakken zonder medicijnen. Ik heb familaire choleresterol, dan is het anders heb ik begrepen. Hoe kan ik leven zonder medicijnen? gezonder leven, bewegen en ik ben bezig met een geneeswijze van vroeger…heb je verder nog tips? gr Chantal

 4. Bovenstaand verhaal lijkt me duidelijk, al behoeft het wel enige taalkundige correcties. Wat er in staat is ook, iets uitgebreider, te vinden in een paar boeken, geschreven door medici: ‘De cholesterolhype’ van de Schotse arts Malcolm Kendrick, ‘De cholesterolleugen’ van de Duitse hart- en vaatchirurg prof.Walter Hartenbach en ‘Fat and cholesterol, good for you’ van de Deense cardioloog Uffe Ravnskov.
  Dan bestaat er ook nog ‘thincs’, the international cholesterol sceptics, voornamelijk bestaande uit cardiologen.
  Jammer dat het zo lang duurt voor het algemeen aanvaard wordt in medische kringen dat er geen verband is tussen cholesterolgehalte en hart-en vaatziekten.

 5. Het zou wel netjes zijn als er bovenaan het artikel stond wie de auteur is (Dr. Mercola, begrijp ik) en dat er netjes een bron wordt vermeld. Dus niet ‘mercola.com’, maar de precieze link waar we de informatie in z’n originele vorm, dus inclusief links en zonder krom taalgebruik, terug kunnen vinden.

 6. Ik heb een hartritme stoornis en krijg ik een bloedverdunner en een cholesterolverlager. Mijn vraag is, mag ik die wel mijn hele leven slikken, zoals gezegd is door de cardioloog. Mijn cholesterol was te hoog en hij zag wat plaque in mijn aderen, verder was het schoon. Ik hoor hier graag over. Gr. Linda.

 7. Mooi geschreven, mAar wat MOET je doen als je een te lage LDL hebt…dat kon ik, Er Niet uit Vinden…we Roken en drinken Niet ….

 8. wat een warrig, langdradig en uiterst gevaarlijk betoog. Dierlijke vetten en kokosvet leidt wel degelijk tot een toename van cholesterolniveaus en kunnen door sommige mensen maar beter tot een minimum beperkt blijven.
  En wat hebben ongeraffineerde granen nu met ontstekingen te maken? ik dacht juist dat choline en betaine in volkoren granen juist het risico op hartfalen doen verminderen????

 9. Warrig is dit verhaal allerminst. Langdradig vind ik het ook zeer zeker niet. Ik ben ervan overtuigd dat een middel met statines over 10 jaar volledig verbannen wordt, of liever gezegd in de doofpot wordt gestopt tezamen met het het fantastische gegeven van heden ten dage dat een hoog cholesterol verband zou hebben met hart en vaatziekten. Cholesterol is inderdaad een pleister op de wonde, letterlijk. Als je koorts krijgt is er iets mis en ga je toch eerst kijken waardoor de koorts ontstaat? Cholesterol is inderdaad precies hetzelfde, echter pakt men het gevolg aan en niet de oorzaak, zoals beschreven. Het menselijk lichaam is een prachtige machine, door misbruik gaat deze machine rammelen. Het rammelen wordt verholpen, maar het misbruik gaat door en wordt zelfs verergerd. Let food be your medicine! En niet andersom. Geldt in mijn optiek voor de meeste medicijnen. We leven in een wereld waar geld en macht maar zeker ook chauvinisme de boventoon voeren. Daar is niets menselijks aan. Artsen zouden er moeten zijn om te helpen, in veel gevallen is het helaas zo dat hun acties, denkwijze en geldzucht maar misschien nog wel meer hun zwijgzaamheid over de waarheid ervoor zorgen dat ze meer slachtoffers maken dan de maffia. Zet je toch aan het denken, niet? 😉

 10. Ik kom er vanavond achter dat de statine (crestor), die de man van mijn moeder slikt hem tot een zombie hebben gemaakt. Hij slaapt de laatste maanden hele dagen, is alles kwijt geraakt: zijn geliefde moestuin, zijn bijen ga maar door. Zelf fietsen kan hij niet meer. Ik ben het pas sinds vandaag aan het uitzoeken omdat ik schrok (geschrokken ben) van zijn gemoedstoestand het laatste half jaar. Hij kan bijna niet meer lopen is echt super slecht, hij ligt bijna de hele dag te slapen en ga maar door. Het lijkt wel een oude man. Ik ben geen dokter, maar wel iemand die zeer geïnteresseerd is in voeding en nadenken. Omdat ik me zo zorgen maak heb ik mijn moeder gevraagd welke medicijnen hij nou precies slikt. Ik wist dat het niet goed was, maar als ik het google kom ik gewoon alles tegen wat van hem op toepassing is. Nu moet ik een plan van aanpak maken met de huisarts die ze hebben. Nog tips??? Ik kom q10 veel tegen. grt, Lilian

 11. Maar hoe weet je nu of je mogelijk toch lijdt aan een (familiare) hypercholesteromie,

  want ik weet nu na jaren: NO MORE STASTINES !!!!!!!!!

  en als je aan alle (de meeste) aandachtspunten hebt gedacht en dus “gezond”leeft, kan dan bv je cholesterol verhoogd zijn door bv een Reumatoide Arthritis ??? of een ander gewrichtsontstekings beeld, die nog niet onder controle is (de CRP is nog verhoogd)
  Zou je , wanneer deze “ontsteking”onder controle is , (de CRP is weer< 1) daqn weer een lager cholesterolgehalte hebben ???

 12. mijn LDL is 0,72 moet ik Simvastine blijven innemen of stoppen zodat deze waarde 1,3 wordt zoals vroeger ik ben 77 jaar

 13. verhoogde lp(a) wat doen?

 14. Dokters proberen mij (actieve, sportieve man, 76 jaar; prediabetes en lichte hartritmestoornissen) al eeuwen ten onrechte aan de statines te krijgen. De reden: mijn LDL-cholesterol is aan de hoge kant. Waar in Nederland echter niet naar gekeken wordt is de triglyceride : HDL-cholesterol ratio. Die is in mijn geval 0.7 ofwel 1.4 : 1.0. Die waarde moet onder de 2.0 zijn en past in mijn geval bij de ratio van atleten (altijd veel gesport, nu regelmatig golf).
  Ik weiger die statines dus, temeer daar een wat hoger cholesterol voor 70-plussers helemaal niet zo slecht zou zijn volgens internationale onderzoeken.
  Overigens dit nog: heel vroeger gold een cholesterolniveau van 12 als oké. De farmaceutische lobby heeft hier van tijd tot tijd een stukje van af weten te knabbelen, naar 10, toen naar 8 en nu naar (onder de) 6.
  Een ApoB test is pas gedaan. Resultaat nog onbekend. Niet ondenkbaar dat die een goed resultaat zal opleveren.

Geef een reactie