De relatie tussen zuivelproducten en astma en andere ziekten

Wie is niet opgevoed met de gedachte dat je melk nodig hebt om sterke botten te ontwikkelen? Kinderen drinken het witte goedje veelvuldig en houden deze gewoonte vaak levenslang aan, met de gedachte dat men hartstikke gezond bezig is. Echter, wat vele malen minder bekend is over zuivel, en wat zuivelproducenten maar al te graag blijven verzwijgen, is dat dit van koeien afkomstige drankje een aantal ziekteverwekkende eigenschappen heeft.

Astma
Astma is, zoals velen wel weten, een chronische ontsteking van de luchtwegen, waardoor ademhalingsproblemen ontstaan. Het effect van zuivelproducten hierop is tweeledig;

 • Caseïne is een belangrijk bestanddeel van koeienmelk. Wanneer dit stofje in je lichaam komt, maakt het histamines aan. Deze combinatie zet zich om in slijmvorming bij de luchtwegen. Slijm dat niet zomaar loskomt vanwege de plakkerige eigenschap van caseïne. Het stofje wordt in zijn pure vorm zelfs gebruikt als bestandmiddel in verschillende lijmsoorten, om maar even aan te geven hoe hardnekkig het goedje is, aldus Robert Cohen, auteur van het boek “Milk, the Deadly Poison”.
 • Steeds meer zijn wetenschappers ervan overtuigd dat men van nature allergisch is voor koemelkproducten, in mindere of meerdere mate. Dokter Frank Oski, hoofd Kindergeneeskunde aan de John Hopkins School of Medicine, stelt dat vijftig procent van alle schoolkinderen allergisch is voor de eiwitten die zich in koemelk bevinden, ondanks dat velen deze diagnose officieel niet hebben. Deze allergie kan zich uiten via problemen met de luchtwegen, wat astma in de hand werkt. Let wel: een koemelkallergie hoeft in eerste instantie niet op de luchtwegen te slaan, deze overgevoelige reactie kan ook tot uiting komen als acne of eczeem. Dit kan echter plotseling omslaan naar een ander organensysteem, waardoor astmapatiënten niet automatisch veilig zijn wanneer ze in eerste instantie geen verschil merken wat betreft de voor astmaverergerende symptomen.

Daarnaast is het ook mogelijk dat je geen melkallergie hebt, maar allergisch bent voor antibiotica. Dr. Oski: “Antibiotica, voornamelijk penicilline, wordt aan koeien gegeven voor de behandeling van mastitis, een ontsteking aan de uiers. Koeien horen niet gemolken te worden tot 48 uur na gebruik van het medicijn. Vaak wordt met deze regel geen rekening gehouden, waardoor er kleine hoeveelheden penicilline in de melk terecht komt.” Dit komt echter maar bij één procent van de bevolking voor.

Uit een onderzoek weergegeven in het boek ‘Food: Your Miracle Medicine’ van Jean Carper, waarbij 25 astmapatiënten voor langere tijd op een zuivel- en vleesvrij dieet werden gezet, blijkt dat het ontbreken van deze voedingsmiddelen de symptomen van astma aanzienlijk vermindert. Na vier maanden merkte 71 procent van de kandidaten duidelijk verschil, en na een jaar had zelfs 92 procent van de patiënten hier baat bij.

Kanker
Er zijn veel voedingsmiddelen en leefgewoontes die de kans op kanker vergroten. Het nuttigen van zuivelproducten kan ook aan deze lijst worden toegevoegd:

 • Zowel het menselijk lichaam als het lichaam van koeien bevat het hormoon IGF-1, een groeihormoon dat de aanmaak van insuline stimuleert. Dit hormoon zorgt hierdoor ook voor de groei van alle soorten tumoren, waardoor overmatige zuivelinname de groei van een tumor extra kan stimuleren. Normaliter overleeft dit hormoon niet erg snel, maar door middel van het homogeniseren van melk worden de vetmoleculen tien tot honderd keer kleiner gemaakt, wat als gevolg heeft dat de kans op behoud van IGF-1 groter wordt en daarmee meer van dit hormoon het lichaam betreedt, volgens schrijver van eerdergenoemd boek “Milk, the Deadly Poison” van Robert Cohen.
 • Onderzoek wijst uit dat de kans op pancreaskanker groter wordt naarmate men meer dierlijke vetten binnen krijgt, waaronder dus het vet uit zuivelproducten. Een onderzoek met meer van 500.000 deelnemers, die vijftien jaar geleden vragenlijsten invullen over hun eetgewoontes en sindsdien worden gevolgd, geeft weer dat het eten van dierlijke vetten de kans op pancreaskanker met 36 procent verhoogt. Het vermijden van deze vetten zorgt er dus voor dat de kans op deze vorm van kanker verkleint.
 • Van de vetregulerende, semi-essentiële voedingsstof choline werd onlangs ontdekt dat het een stimulerende werking heeft op de vorming van darmkanker bij vrouwen. Dit blijkt uit een onderzoek waarbij bijna veertigduizend gezonde vrouwen vragenlijsten over hun dagelijkse voedingspatroon invulden en een endoscopie deden. Aan de hand van dit onderzoek werd een link gevonden tussen darmpoliepen en een verhoogde choline-inname. Dit komt omdat dit bestanddeel van zuivelproducten een belangrijke rol speelt bij één-koolstof metabolisme. In het onderzoek, wat werd gepubliceerd in de “Journal of the National Cancer Institute” staat: “Wanneer er een tumor ontstaat is de groei naar een zichtbare poliep afhankelijk van de beschikbare hoeveelheid choline, omdat dit bestanddeel nodig is om de membranen te maken in de snelgroeiende cellen.” Ondanks dit verband is het niet een te hoge inname van choline dat de kanker veroorzaakt, het speelt enkel een rol in de ontwikkeling ervan.

Osteoporose
Dit moet heel raar in de oren klinken gezien wat wij allemaal al jarenlang denken: melk drinken verstevigt de botten. Met andere woorden: het laatste wat je zou moeten krijgen hierdoor is osteoporose. Helaas, de waarheid is een stuk minder rooskleurig. Door het nuttigen van zuivelproducten krijg je dierlijke proteïnen binnen, waardoor er een zure toestand in het bloed ontstaat. Het lichaam moet dit neutraliseren, en doet dit door middel van calcium uit botten te gebruiken, aldus een artikel gepubliceerd in “American Journal of Clinical Nutrition”. Hierdoor vermindert dus op lange termijn de stevigheid van de botten, wat osteoporose als gevolg heeft.

Geestelijke gemoedstoestand
Stemmingswisselingen, depressie en prikkelbaarheid: dit zijn allen symptomen van een verslechterde geestelijke gemoedstoestand die worden gestimuleerd door het eten/drinken van zuivelproducten, als je wetenschappers als Ganmaa Davaasambuu, medewerkster aan de Harvard School of Public Health mag geloven. Dit komt omdat de melk van zwangere koeien vol vrouwelijke hormonen als oestrogeen, progesteron en melatonine zit, waardoor na inname jouw eigen hormoonniveaus stijgen, wat je behoorlijk van slag kan brengen. Het is dus verstandig melk en dergelijke te laten staan wil je de dag een beetje vrolijk doorkomen.

Melk: de antioxidantenkiller
Het eten van groente en fruit en het drinken van thee zorgt ervoor dat het lichaam vele anti-oxidanten binnenkrijgt, die belangrijk zijn voor een goede gezondheid. Echter, het effect van deze voedingsbestanddelen kan teniet worden gedaan wanneer ze in combinatie met zuivelproducten worden genuttigd. Dit blijkt onder andere uit een onderzoek genaamd ‘European Heart Journal’.
In dit onderzoek dronken zestien gezonde vrouwen een halve liter versgezette zwarte thee, zwarte thee met tien procent magere melk of alleen gekookt water, elk onder drie verschillende gelegenheden, maar wel onder dezelfde omstandigheden. De onderzoekers beoordeelden vervolgens de celfuncties gelegen in de armslagader van de onderarmen van de vrouwen door middel van hoge resolutie geluidsgolven, voor en twee uur na het nuttigen van de thee. Zij ontdekten dat de zwarte thee de mogelijkheid van de slagaders om uit te zetten en de ontspannen verbeterden, wat de cardiovasculaire gezondheid verbetert. Dit komt door een enzym genaamd eNOS, die fungeert als een chemische boodschapper. Echter, wanneer er melk was toegevoegd aan de thee, was er geen spoor van dit effect te bekennen. Dit impliceert dat de caseïne in melk verantwoordelijk zijn voor het blokkeren van de positieve werking van de polyfenolen in thee.

Diezelfde polyfenolen komen ook voor in bladgroenten, fruit, granen en peulvruchten. Hierdoor is het dus ook gevaarlijk deze voedingsmiddelen te combineren met zuivelmiddelen als melk en yoghurt, omdat de werking van de plyfenolen teniet wordt gedaan.

Bang voor calciumtekort?
Hoewel zuivelproducten bekend staan om hun hoge calciumgehalte, zijn er meer voedingsmiddelen die het skeletverstevigende mineraal bevatten, zonder dat het negatieve gevolgen voor de gezondheid heeft. Suzanne Havala, geregistreerd diëtiste, vertelt: “Vegetariërs halen hun calcium uit bladgroenten, broccoli, tahin en tofu met toegevoegd calsiumsulfaat”. Zuivel is dus niet de enige calciumbron, waardoor men geen tekorten op hoeft te lopen.

No milk today
Of liever gezegd: helemaal niet meer. De negatieve effecten van zuivelproducten overschaduwen de positieve, waardoor je jezelf eigenlijk alleen maar tekort doet met het eten en drinken van deze producten. Echter, de voedselindustrie lift maar al te graag mee op de heersende gezondheidsfabels over de van koeien afkomstige producten en zullen er dan ook alles aan doen om dit idee in stand te houden. Koeienmelk is volgens de natuur bedoeld voor de groei van kalfjes; laten we het daar vooral bij laten.

Share:

39 comments

 1. Gaat dit verhaal ook op voor de “zure” melkproducten, zoals yoghurt en karnemelk?
  En kwark?

 2. Hoi Jam,

  Jazeker, het geldt voor alle zuivelproducten!

 3. Jesse, interessant artikel, ik vindt het alleen jammer dat bij 2/3 van wat je beweert geen bronnen staan.

 4. Jesse ben het lang niet met je eens, mensen die GAP dieet volgen en dus veel dierlijke vetten en goede gefermenteerde zuivel hebben daar zeer veel baat bij.

 5. hallo Jesse,
  zoals jij het allemaal uitlegd, klinkt het erg aannemelijk. En ik geloof best dat je hiermee de beste bedoelingen hebt.
  Maar ik wil je wel even waarschuwen dat je volgens mij wat voorzichtig moet zijn met dit soort informatie te verspreiden als je zelf hiernaar geen wetenschappelijk onderzoek hebt gedaan.
  Ofdat je inderdaad even de bron waarvan jij deze teksten ‘geleend’ hebt moet vermelden.Je copieerd nu stukken tekst van het internet en giet die in een begrijpbare taal voor iedereen.
  Er zijn nl ook mensen die klakkeloos jouw tips voor DE waarheid aannemen, terwijl toch duidelijker vermeld dient te worden dat dit JOUW versie van het verhaal is.
  Juridisch gezien kan je hiermee ook in de problemen komen, dus pas daar voor op.

 6. Hoi Jesse,
  Geldt het verhaal ook voor geitenmelk, geitenkaas, schapenkaas ed?
  Ik geef uit voorzorg mijn dochtertje geen koemelk producten. Het is idd bekend dat koemelk geen natuurlijk product is voor mensen om te nemen. Van oudsher lieten koeien zich ook niet melken en een geit deed dit wel… Voor mij een goede reden om de ook veel lekkerdere geiten producten te nemen. Maar mag dit dan wel?

 7. En magere melk met 0 procent vet van Optimel ? (één glas per dag om mijn eiwit shake van te maken na de krachttraining want met water smaakt het niet) Hoop dat dit geen kwaad kan! Compliment hoe gedreven je met voeding en gezondheid bezig bent, ik heb al veel geleerd van je video’s.

 8. Jesse,
  Ik deel je mening. Ik heb al jaren last van mijn darmen en maag. ..
  ‘s ochtends had ik altijd Brinta als ontbijt omdat er veel vezels inzitten maar van binnen was het altijd onrustig.
  Sinds een half jaar drink ik geen melkproducten meer en ben van mijn klachten af.
  In de natuur stopt kalf toch ook met melk drinken zodra het gras kan verteren. Waarom zou het dan goed moeten zijn voor een mens om hele leven dit te blijven doen?
  Groet, Richard

 9. Laten we allemaal doen zoals het kalfje en lekker gras gaan eten, aangevuld met de diertjes in het gras en af en toe eens een bloemetje en wat blaadjes, soms wat besjes of nootjes, voor de variatie en dan zullen we toch gezond worden. Als jonge kalfjes zullen we huppelen in de wei………..

 10. Hoi Jannet,

  Puur een kwestie waar je voor kiest. Je weet nu wat de zuivel met je lichaam doet, ook die van optimel. Vetten zijn NIET het probleem. Als je eiwit shakes met melk drinkt, weet je dat het ten koste gaat van je gezondheid. Het is daarna de keuze aan jou waar je je prioriteiten legt.

 11. Beste Jesse,

  Leuke blog:-) Ik heb alleen even een vraag over het IGF1 Hormoon! Colostrum bevat geen lactose en geen casseine, en het heeft veel goeie voordelen alleen bevat het ook IGF1 wat is jou mening hierover?

  Ik hoor graag van je

  Gr, Alex

 12. Beste Jesse,

  Hoe zit het met Soja melk (biologische) vanuit jouw visie?
  Alvast bedankt!

 13. Bedankt voor je reactie Jess,

  Het IGF-1 hormoon zou de groei van tumoren stimuleren en is één van de redenen die je noemt om geen melk te drinken.
  Bij het verhaal over Colostrum wordt ditzelfde hormoon IGF-1 juist als voordeel genoemd om te herstellen e.d.
  Is het nou goed of slecht?
  Bedankt!

 14. Melk is niet noodzakelijk. Er zijn verschillende andere voedingsmiddelen die ook calcium, vitamine B2 etc bevatten.
  De opname van calcium uit de darm uit melk is met 30% gemiddeld. De opname van calcium uit groente is vaak aanmerkelijk beter (uitgezonderd groente met oxaalzuur).
  De betere opname van calcium uit groente weegt echter moeilijk op tegen de grotere hoeveelheid calcium in melk. Dit betekent dat zonder melk toch wel goed nagedacht moet worden bij het samenstellen van de voeding om voldoende calcium binnen te krijgen.

  Het is niet zo dat melk voor alles goed is. En de gunstige aspecten die wel aanwezig zijn, zijn meestal beperkt. Het is dan ook niet noodzakelijk om melk te drinken voor een goede gezondheid. Er zijn andere factoren die een veel belangrijkere rol spelen.
  Maar om nu te zeggen dat melk schadelijk is voor de gezondheid, is ook niet juist. Verschillende overzichtsartikelen laten volgens mij een meer realistisch beeld zien:

  Botgezondheid
  The studies reviewed above highlight the importance of multiple nutrients for bone health. The Surgeon General’s report on Bone Health and Osteoporosis recognizes that calcium, vitamin D, other essential nutrients including phosphorus, protein, potassium, magnesium, zinc, vitamin A and vitamin C, are vital to bone health. Milk and milk products are described in the 2005 DGAC as primary dietary sources for most of these nutrients. Three servings of low-fat milk provide 25–87% of the recommended intakes for calcium, vitamin D, vitamin A, phosphorus, protein, potassium and magnesium for adult females.
  Heaney RP. Dairy and Bone Health. J Am Coll Nutr February 2009 vol. 28 no. Supplement 1 82S-90S

  There is no consistent evidence for superiority of vegetal over animal proteins on calcium metabolism, bone loss prevention and risk reduction of fragility fractures.
  Bonjour PJ. Dietary Protein: An Essential Nutrient For Bone Health. J Am Coll Nutr December 2005 vol. 24 no. suppl 6 526S-536S

  Dikke darm kanker
  This meta-analysis shows that milk and total dairy products, but not cheese or other dairy products, are associated with a reduction in colorectal cancer risk.
  Aune D, Lau R, Chan DS, Vieira R, Greenwood DC, Kampman E, Norat T. Dairy products and colorectal cancer risk: a systematic review and meta-analysis of cohort studies. Ann Oncol. 2011 May 26

  Hart- en vaatziekten
  Although dairy foods contribute to the SFA composition of the diet, this systematic review could find no consistent evidence that dairy food consumption is associated with a higher risk of CHD. This could be due to the limited sensitivity of the dietary assessment methods to detect an effect of a single food in a mixed diet on complex clinical outcomes.
  Gibson RA, Makrides M, Smithers LG, Voevodin M, Sinclair AJ. The effect of dairy foods on CHD: a systematic review of prospective cohort studies. Br J Nutr. 2009 Nov;102(9):1267-75. Epub 2009 Aug 17.

  This dose-response meta-analysis of prospective studies indicates that milk intake is not associated with total mortality but may be inversely associated with overall CVD risk; however, these findings are based on limited numbers.
  Soedamah-Muthu SS, Ding EL, Al-Delaimy WK, Hu FB, Engberink MF, Willett WC, Geleijnse JM. Milk and dairy consumption and incidence of cardiovascular diseases and all-cause mortality: dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. Am J Clin Nutr. 2011 Jan;93(1):158-71. Epub 2010 Nov 10

  Diabetes, insulineresistentie
  Meta-analyses suggest a reduction in risk in the subjects with the highest dairy consumption relative to those with the lowest intake: 0.87 (0.77, 0.98) for all-cause deaths, 0.92 (0.80, 0.99) for ischaemic heart disease, 0.79 (0.68, 0.91) for stroke and 0.85 (0.75, 0.96) for incident diabetes.
  Elwood PC, Pickering JE, Givens DI, Gallacher JE. The consumption of milk and dairy foods and the incidence of vascular disease and diabetes: an overview of the evidence. Lipids. 2010 Oct;45(10):925-39. Epub 2010 Apr 16.

  Many metabolic and dietary factors appear to influence the degree to which dairy affects IRS metabolic parameters including calcium and vitamin D intake status, BMI, ethnicity and age. Overall, the intake of low-fat dairy products is a feature of a healthy dietary pattern which has been shown to contribute to a significant extent to the prevention of IRS.
  Tremblay A, Gilbert JA. Milk products, insulin resistance syndrome and type 2 diabetes. J Am Coll Nutr. 2009 Feb;28 Suppl 1:91S-102S.

  Mortaliteit
  Set against the proportion of total deaths attributable to the life-threatening diseases in the UK, vascular disease, diabetes and cancer, the results of meta-analyses provide evidence of an overall survival advantage from the consumption of milk and dairy foods.
  Elwood PC, Givens DI, Beswick AD, Fehily AM, Pickering JE, Gallacher J. The survival advantage of milk and dairy consumption: an overview of evidence from cohort studies of vascular diseases, diabetes and cancer. Am Coll Nutr. 2008 Dec;27(6):723S-34S.

  Overgewicht/obesitas
  The evidence from prospective cohort studies for a protective effect of dairy consumption on risk of overweight and obesity is suggestive but not consistent, making firm conclusions difficult.
  Louie JC, Flood VM, Hector DJ, Rangan AM, Gill TP. Dairy consumption and overweight and obesity: a systematic review of prospective cohort studies. Obes Rev. 2011 Jul;12(7):e582-92. doi: 10.1111/j.1467-789X.2011.00881.x. Epub 2011 Apr 27.

  Astma
  According to different investigations the consumption of milk does not seem to exacerbate the symptoms of asthma and a relationship between milk consumption and the occurrence of asthma cannot be established.
  Wüthrich B, Schmid A, Walther B, Sieber R. Milk consumption does not lead to mucus production or occurrence of asthma. J Am Coll Nutr. 2005 Dec;24(6 Suppl):547S-55S.

 15. Hi jesse ik ben in de war. Ik ben rauwe melk gaan drinken omdat ik op vele sites lees dat dit zo gezond voor je is en omdat er bewezen is dat mensen met astma en hooikoorts hier veel baat bij hebben!! ?

  Grt Natas

 16. Dag Jesse,

  Als melkprodukten zo verkeerd zouden zijn, dan waren alle generaties vòòr ons en ook wij er al lang niet meer geweest.
  Dat sommige mensen allergisch zijn voor koemelk, geloof ik best, dan drinken zij produkten van geiten- of sojamelk. Dat melk slijmvormend is en dat sommigen daar problemen van krijgen, oké…dan gebruik je zure melkprodukten.
  De hele medische wetenschap zou het dus bij het verkeerde eind hebben als ze patiënten aanraden om melkprodukten te gebruiken.
  Ik denk, dat je alle produkten met mate moet gebruiken en dat geldt ook voor melkprodukten. Maar dat geldt ook voor de produkten die jij adviseert.
  De gulden regel moet volgens mij zijn:
  Gevarieerd eten en drinken en alles met mate.
  Groeten van Ientje

 17. En hoe zit het met sojamelk, is dit wel veilig?

 18. Beste Jesse,

  Jouw kruistocht tegen melkproducten is naar mijn smaak onvodoende onderbouwd.
  Ik vind dit jammer omdat daarmee jouw inspanning om gezonder te leven enigszins dogmatisch lijkt te worden waardoor ik mijn interesse verlies.
  Kortom kom met betere bewijzen ; ook weten we inmiddels dat het lastig is om betrouwbare wetenschappelijke uitspraken te verkrijgen….

 19. Amandelmelk !!!!! Hmmmmm, zowel gezoet als ongezoet verkrijgbaar in de natuurwinkel.
  Ook lekker door je eiwitshake en vol goede gezonde vetten.

  En maak een eiwitshake eens op deze manier:

  1 banaan, bosbessen, 75-100gr spinazie, 1 a 2 scheppen vanille eiwitpoeder, water en 5 minuten mixen in de blender. Fantastisch en superrrrrrgezond!

 20. Hoi Jesse

  ik gebruik “rechtsdraaiend melkzuur” produkten zoals biogarde yoghurt en kwark.
  hoe goed/slecht is dat dan?

 21. Beste Lentje, beste allen,

  Bij deze zou ik Jesse volledig willen bijtreden in zijn verhaal en uitleg.
  Ben zelf zwaar allergie lijder geweest, en sinds ik geen koemelk meer drink, zuivel zoveel mogelijk mijd, en verder een veel gezonder vnl plantaardige voedingsstijl heb aangenomen, heb ik geen problemen meer + ben ik ook afgevallen.
  En zo ken ik tientallen mensen.
  Daarom heb ik het onderwerp verder uitgespit.
  Ondertussen is er sinds dat kantel moment meer dan 10 jaar verstreken, heb ik tal van cursussen gevolgd, boeken en studies gelezen, mensen gesproken, met verschillende artsen en deskundigen/ naturopaten gesproken, en heb ik zelf afgelopen 2j de opleiding orthomoleculair voedingsconsulent gevolgd.
  Die bevestigen allemaal wat Jesse hier ook zegt: koemelk is eigenlijk niet bedoeld voor de mens en hebben we absoluut niet nodig. In de praktijk melk je het steeds opnieuw.
  Je kan het met tal van studies onderbouwen, mijn eigen ervaring en die van al die andere mensen was echter doorslag gevend. Een van de grootste is die er al geweest is, is die van de Harvard Medical School in Amerika. Deze heeft twaalf jaar lang de melk consumptie van 121 duizend verpleegsters tussen de 39 en 54 jaar bijgehouden. De vrouwen die twee glazen melk of meer dronken liepen 45% meer kans op een gebroken heup in vergelijking met vrouwen die één glas of minder dronken. Nog een glaasje melk?

  Verder ook deze:Prof. Walter Willett, voedselwetenschapper aan de Harvard University, onderzoekt al sinds1976 de relatie tussen zuivel en osteoporose. Hij zegt dat uit onderzoek blijkt dat er helemaal geen verband is tussen het drinken van veel melk en het voorkomen van botbreuken, in tegendeel. Dat druist toch in tegen alles wat wij altijd gehoord hebben. En Willett staat hier niet alleen in. Prof. Colin Campbell, biochemicus Cornell University, deelt deze mening. Hij is zelfs van mening dat door de eiwitten in de melk, een zuur wordt aan gemaakt die juist voor een afbraak van het bot zorgt.
  Of deze: Mannen die veel melkproducten gebruiken hebben een verhoogde kans op testis (zaadbal) kanker. Deze conclusie trekt Dr Garner van de Universiteit van Ottawa. Hij onderzocht 601 Canadese manen met zaadbalkanker en 744 gezonde mannen. Uit dit onderzoek bleek dat de mannen die grote hoeveelheden melkproducten consumeerden een verhoogde kans op zaadbalkanker hadden. Als ze veel kaas aten was er zelfs een stijging van 87% voor het ontwikkelen van zaadbalkanker.

  Bovendien, mbt de opm over de vorige generaties: in die tijd kregen de koeien in principe enkel en alleen, of voornamelijk gras te eten, en werden ze niet volgespoten met antibiotica, groeihormonen en andere chemische troep dat toen nog niet bestond. De generaties voor ons hadden ten minste nog zuiver vlees en zuivere melk, waarin nog enzymen, vit. en mineralen zaten. Tevens gebruikten ze ook veel minder melk dan wij nu sinds de jaren 30 en 40. Zure gefermenteerde melkproducten, en van bio oorsprong, zoals kwark en echte (ev rechtsdraaiende) yoghurt kunnen wel nog hun waarde kunnen hebben in een uitgebalanceerd dieet.
  Tijdens m’n laatste opleiding hebben we met de biochemie gezien dat melk idd verzurend werkt, en idd calcium onttrekt ipv aan te leveren. Beste bewijs: in de landen waar het meeste melk wordt gedronken, zijn er de meeste osteoporose gevallen. De negatieve kanten uiten zich nog op tal van andere probleem situaties, en die allemaal verminderen of verdwijnen indien men dit uit het voedingspatroon schrapt.
  Laten we ook s aan het volgende denken: in het ganse dieren rijk is er geen enkele soort die nog na z’n derde levensjaar melk drinkt, en zeker niet van een andere soort in principe. Waarom zou de mens dit dan wel moeten doen, en bovendien van een diersoort waar we inzake DNA mijlenver van af staan? Een koe, paard, olifant, of onze naaste neven, de apen zijn sterk, en wat eten ze? Hoofdzakelijk gras of groenten, wat fruit enz, maar geen enkele soort drinkt nog melk.

  Waarom we dan zoveel te horen krijgen en hebben gekregen dat melk goed is? Kijk terug nr de geschiedenis en dan weet je dat die productie en zelfs steile productieverhoging en indoctrinatie er is gekomen in de na-oorlogse periode, en die blijft voortduren tot vandaag. De noodzaak om Nederland aan de melk te krijgen was een economische reden, en heden ten dage is het een machtige lobby geworden.

  Begin jaren dertig was er een enorm melkoverschot en er was een crisis, vooral op het platteland ging het slecht. De boeren moesten aan het werk gehouden worden. Daarom werd in 1934 het Zuivelbureau opgericht met als taak Nederland aan de melk te brengen. In de dertiger jaren was de voeding in Nederland zo schraal dat kinderen die melk dronken dikker en langer werden dan kinderen die dat niet deden; in de 50er jaren was er geen verschil meer. De reden dat wij melk drinken is niet om onze gezondheid te verbeteren maar om de economie te verbeteren.

  Het Zuivelbureau richtte zich vooral op de jeugd, compleet met schoolmelk.nl gesubsidieerde schoolmelk, ”Melk moet”, Joris Driepinter en de M-Brigade. Wat echter niet iedereen weet is dat het Zuivelbureau gefinancierd wordt door de industrie. En dit is het geval voor tal van instanties, incl onderzoeks en overheidinstanties, en studies die besteld zijn, en als het geen financiering is, dan komen de mensen op sleutel posities uit die hoek of is er een heel sterke lobby.

  Als je melk wil gebruiken, kies dan resoluut voor zo min mogelijk verwerkte bio melk,
  en anders, vanuit de praktijk: geniet van de talrijke heerlijke alternatieven en laat koemelk voor wat het is. Met minder koeien helpen we zelfs de planeet nog wat vooruit, aangezien ze verantwoordelijk zijn voor n flink stuk van de CO2 uitstoot ;-).

  Beste groeten,

  Healthseeker

 22. Beste Jesse,

  Goed artikel!
  Ik drink zelf ook al jaren geen melk meer hebben we inderdaad echt niet nodig.
  Toen ik nog een tiener was had ik regelmatig last van bijholteontstekig (ben er zef een keer aan geopereerd) dit had maar heel even succes ik was zo weer verkouden
  🙁 dus ik was zwaar teleurgesteld, de dokter stelde voor om geen melk meer te drinken omdat dit de slijmgroei juist meer stimuleerd. Het werk echt ik wil niet zeggen dat ik het nooit meer heb maar echt veel minder en een stuk minder heftig dus ook voor mij geen melk meer 🙂

  Groeten Miriam

 23. Hoi,

  Mijn zoon is 3 jaar lang benauwd geweest, achteraf bleek, door het drinken van gewone melk. Toen ik met sojamelk begon, was hij namelijk nooit meer ziek en benauwd. In de vakantie gewone melk gedronken en na 2 weken alweer benauwd. Dus toen we thuis waren weer aan de soja.
  Hij drinkt 3 bekers sojamelk op een dag, is bijna 5 jaar oud. Kan soja melk kwaad?

  groetjes, Cindy

 24. Dag Lentje,

  De vraag die je ook kunt stellen is: wat voegt het drinken van melk toe aan je gezondheid?
  Wegen de vele mogelijke risico’s van het drinken van dit goedje op tegen de nadelen?
  Hoe komt het dat in de landen waar de meeste zuivel wordt gebruikt het hoogste percentage botontkalking voorkomt?

  Koemelk is voor slechts één doel bestemd: om kalveren te voeden. De mens is het enige zoogdier dat nooit van de borst afgaat. Datwordt door slechts één factor veroorzaakt: reclame.

  -Koemelkeiwit (caseïne) helpt koeien met de botgroei. Voor de mens is dit heel moeilijk verteerbaar (wij hebben 1 maag, een koe heeft er 4).
  -Caseïne blokkeert de opname van andere voedingsstoffen, doordat het slijm creëert in de darmen.
  -De bijproducten van melkvertering leiden tot slijmvorming. Een gedeelte wordt opgeslagen en het lichaam gaat slijm produceren in de neus, sinussen (bijholten) en op andere plaatsen, waardoor er chronische sinusitis en otitis (middenoorontsteking) kunnen ontstaan.
  -Kinderen die veel koemelk drinken hebben meer ijzergebrek en bloedarmoede dan kinderen die geen melk drinken.
  -Kinderen die koemelk krijgen in hun eerste drie levensmaanden, hebben 40% meer kans op diabetes.
  -Pasteurisatie (verhitting) van melk maakt het vet in koemelk slechter verteerbaar.
  -Melk tijdens de maaltijd bindt het maagzuur, waardoor het eten slechter verteerd wordt.

  Ik begrijp dat je er misschien vanuit gewoonte voor gekozen hebt om melk te drinken, vanwege de door de melkindustrie gesponsorde slogan ‘melk is goed voor elk’ . Je dringt het al van jongs af en het is ‘een gewoonte’ geworden. Doordat je dit van jongs af aan hebt gedaan ben je het lekker gaan vinden en het altijd blijven doen. De vraag is: blijf je dit doen?

 25. Beste Duco,

  Wanneer je de voor- en nadelen van melk wilt afwegen is het noodzakelijk dat je deze goed op een rij hebt. Dat wil zeggen niet selectief te werk gaan en je baseren op objectieve informatie. Met een gekleurde subjectieve bril is de kans groot dat onjuiste afwegingen worden gemaakt.

  Het gegeven dat in landen waar veel melk gedronen wordt meer botbreuken optreden is slechts een statistisch gegeven. Het zegt niets over een causaal verband. Vergeet niet dat meerdere aspecten invloed hebben op de botkwaliteit én het optreden van botbreuken. Maar met een gekleurde bril kan ook met deze informatie een onjuiste afweging worden gemaakt.

  Koemelk kan primair bedoeld zijn om het kalf te voeden, maar dit betekent nog niet dat het gebruik van melk ongezond zou zijn. Dat zou dan eerst aangetoond moeten worden. Ook groente, fruit, noten, vlees, vis etc zijn niet primair bedoeld om de mens te voeden.

  Waaruit blijkt dat caseïne moeilijk verteerbaar is voor de mens? En wat zijn de gevolgen daarvan?

  Een mogelijke verklaring waarom mensen slijmvorming ervaren is dat een emulsie zoals die van melk een mix vormt met het speeksel in de mond dat hetzelfde sensorisch gevoel geeft als dat van slijm. Wel met het verschil dat deze mix onschuldig lijkt te zijn en geen klachten veroorzaakt (1-6).

  Bronnen:
  1) Arney WK, Pinnock CB. The milk mucus belief: sensations associated with the belief and characteristics of believers. Appetite. 1993 Feb;20(1):53-60.
  2) Brunello Wüthrich, MD, Alexandra Schmid, Barbara Walther, PhD and Robert Sieber, PhD, Milk Consumption Does Not Lead to Mucus Production or Occurrence of Asthma. Journal of the American College of Nutrition, Vol. 24, No. 90006, 547S-555S 2005
  3) Wüthrich B, Schmid A, Walther B, Sieber R. Milk consumption does not lead to mucus production or occurrence of asthma. Am Coll Nutr. 2005 Dec;24(6 Suppl):547S-55S.
  4) Pinnock CB, Arney WK. The milk-mucus belief: sensory analysis comparing cow’s milk and a soy placebo. Appetite. 1993 Feb;20(1):61-70.
  5) Nguyen MT. Effect of cow milk on pulmonary function in atopic asthmatic patients. Ann Allergy Asthma Immunol. 1997.
  6) Pinnock CB, Graham NM, Mylvaganam A, Douglas RM. Relationship between milk intake and mucus production in adult volunteers challenged with rhinovirus-2. Am Rev Respir Dis. 1990 Feb;141(2):352-6.

 26. Weet iemand waar of hoe kan ik een koemelkeiwit in geiten kaas laten testen op particulier basis (weinig budget!)
  Alvast bedankt voor je aandacht,
  Groetjes,
  Pepa

 27. Calcium uit koemelk wordt door menselijk lichaam amper opgenomen. Btw teveel calcium blijkt inmiddels ook niet goed te zijn. Bron is oa mijn orthomoleculair arts en vele anderen.

 28. Wat grappig, ik heb altijd zware astma gehad van klein kind af, tot ik koeienmelk ging drinken. Toen ik er door omstandigheden mee ophield, kwam het weer terug, dus regelmatig aan de prednison en andere medicijnen. Altijd mondkapje bij me.
  Tot ik, na zo’n 30 jaar, twee jaar geleden weer rauwe melk begon te drinken, want het smaakt zo lekker daar kan geen bewerkte melk tegenop. Sindsdien heb ik nergens meer last van. Mijn longarts was verbijsterd en wilde het onderzoeken. Toen hij hoorde dat ik rauwe melk dronk begreep hij het. Ik niet, het is toch slijmhoudend? Of is het dan toch een fabeltje dat melk zo slecht is? Maar dan zullen jullie deze reactie zeker niet plaatsen.

 29. Ik hoorde dit gelijke verhaal reeds van een vriendin die een soortgelijke studie ging volgen in Engeland, ze geeft haar kinderen nu zelden meld en ook sinaasappelen zijn geschrapt, maar haar twee meiden zijn echt nooit ziek als ik dat bekijk, er zit inderdaad een logische waarheid in als je stilstat dat melk voor het grootbrengen en groeien van baby’s dient,
  Als volgroeide persoon moet dit eveneens een effect blijven hebben wat niet meer nodig is en kan zich dus kwalijk verschuilen of ontpoppen.

 30. wat is er nu weer mis met (biologische) sinaasappelen?

 31. Kan meneer Van der Velde ook alternatieven aandragen voor het consumeren van melk- en yoghurtproducten ipv meteen iedereen de stuipen het lijf op te jagen?
  Bijv. notenmelk, amandelmelk, kokosmelk? of kleven hier ook weer gevaren of bezwaren aan?

  En, is het zo erg om bijv. 3 of 4 glazen melk/yoghurtconsumpties per week te nuttigen? Dit is al wat anders dan 3 glazen per dag te drinken.

 32. Goedendag Jesse, Krijgt men deze klachten ook bij lactosevrije yoghurt? En bij amandelmelk of havermelk of rijstmelk?

 33. Jesse, hoe zit het nu met geiten yogurt of geiten kaas. je leest vaak dat dit gezonder is dan de melk van de koe. maar kan dit beter geschrapt worden?

 34. Meteen na de borstvoeding wilde mijn moeder met mij overgaan op pap (van koeienmelk) Eigenwijs als ik ben spuugde ik alles meteen weer uit, tot na maanden de arts adviseerde dan maar fijngemaakt warm eten te voeren, zo ben ik groot geworden. En dus nooit meer melk of voeding waar melk in verwerkt was genuttigd. Nu moet ik sinds 3 jaar medicatie slikken, 400mg. per dag , waarvan melksuikers de vulling uitmaken. Sinds een paar jaar merk ik dat mijn kortetermijn geheugen sterk achteruit gaat en ik moeite krijg met het benoemen van de meest normale woorden en begrippen. Ik vraag mij af of de slijmvorming van melk in het lichaam uiteindelijk ook naar de hersenen vervoerd wordt en dat daarom de dementie-tsunamie in deze tijd te maken kan hebben met het vele melkgebruik, zeker vanaf de tweede wereldoorlog. Is er iemand die mij hierin
  een goed antwoord geven kan? Vast bedankt, Mickey

 35. Ik heb al 50 jaar last van slijm en gebruik daarom sinds een maand geen melk of yoghurt meer. Mag kwark of yoghurt van geitenmelk en oude kaas wel? ‘T is allemaal zo lekker!

 36. Het is heel simpel. Mensen HOREN GEEN koemelk te drinken. Koemelk is voor kalveren. De natuur heeft dat zo besloten. Mensen horen water te drinken.

 37. Hoi Jesse,

  Hoe denk jij over de hangop en oerkefir van ‘Rauw Power’?

  🙏 gezondheid en liefs Janna

Geef een reactie