Weg met zuivel: kies voor andere calciumrijke producten

Men denkt ten onrechte bij calcium aan zuivelproducten, waardoor bij het elimineren van deze producten direct de angst ontstaat dat we niet genoeg binnen krijgen van dit botversterkende nutriënt. Dit hoeft echter absoluut niet het geval te zijn: er zijn voldoende calciumrijke producten die niet de nadelen van zuivel met zich meebrengen.

Wat er mis is met zuivel
Moeder Natuur heeft melk bedoeld als groeistimulans voor pasgeborenen, zoals baby’s en kalfjes. Het bevat hierdoor dus logischerwijs stoffen die de groei bevorderen. Deze kickstart is nodig om de ontwikkeling tot een volwassene in gang te zetten. Hierdoor is het overbodig voor volwassenen, terwijl velen het toch dagelijks eten of drinken. Met alle gevolgen van dien: zo zit er lactose (melksuiker) in zuivel, waar velen intolerant voor zijn. Dit zorgt voor een verstoorde darmwerking en belemmert daarmee de opname van essentiële voedingsstoffen, wat de kans op ziektes als kanker, astma en osteoporose vergroot.

Natuurlijke bronnen van calcium
Het elimineren van zuivelproducten uit je voedingspatroon hoeft echter niet te betekenen dat je een calciumtekort oploopt. Er zijn verschillende natuurlijke voedingsmiddelen die in deze behoefte voldoen. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

– Zaden
– Groene bladgroenten
– Amaranth
– Zeegroenten
– Cacao
– Quinoa
– Boekweit
– Bonen
– Radijs
– Groene bonen
– Noten
– Broccoli
– Kool
– Linzen
– Zalm
– Waterkers
– Pijnboompitten
– Boerenkool
– Asperges
– Eieren

Boost je calciumgehalte zonder zuivel
De stelling dat je zuivelproducten nodig hebt om voldoende calcium binnen te krijgen, is dus grof gezegd absolute onzin. Wat buiten beschouwing wordt gelaten is dat je hierdoor dagelijks een portie stoffen binnen krijgt waar je niet op zit te wachten en bovendien het afvallen belemmeren. Kies daarom voor andere calciumrijke voedingsmiddelen en laat zuivel veilig in de schappen van de supermarkt staan.

De uitgebreide versie, die nog meer tips bevat om voldoende calcium binnen te krijgen, vind je op de ledensite van De Superverbrander Methode.

Share:

51 comments

 1. Goed dat je deze kwestie weer ophaalt en je bewustzijn met ons deelt. Helaas zijn te weinig mensen hiervan bewust, terwijl een melkproductvrijdieet vele gezonde voordelen heeft en makkelijk toe te passen is in je dieet. Ik ben 2 jaar geleden gestopt met het nemen van melkproducten en merk als ik af en toe zondig, bijv als ik een Italiaans ijsje eet, gelijk last heb van slijmvorming. De consequenties zijn dus gelijk aantoonbaar. Groetjes!

 2. Hoi jesse,

  Interessant artikel, maar onderzoek van harvard laat zien dat yoghurt op de lange termijn beter is voor je gewicht dan noten.
  Helaas weigert je site om de weblink van dit onderzoek te posten in mijn comment.

  Groetjes, Eva

 3. Hoi,

  En wat zou dan een goede vervanger zijn voor vitamine B12? als je stopt met zuivel..

  Gr. Cindy

 4. Eva,
  Vandaag was toevallig in het nieuws dat uit onderzoek ook blijkt dat je 40% minder kans hebt op een herseninfarct als je geen yoghurt eet.

  Zo zie je maar, elk onderzoek levert tegenstrijdige gegevens op….

 5. jesse, zijn er manieren dat je toch melk tot je kunt nemen (ik vind aanmaak chocolademelk wel erg lekker) zonder dat je dit lactose probleem krijt, of is dat niet mogelijk ?

 6. Hallo Jesse,

  helemaal met je eens, melk/Yogurt/en kaas zijn niet goed voor een volwassenen.
  wel voor kinderen.
  En voor de mensen die wel melk willen drinken is er “ALPRO SOYA” !
  NATURAL.boordevol eiwitten en calcium en vitamine geen kunst en vliegwerk
  en heel belangrijk puur natuur en niet ten kosten van de bossen.
  je hebt ook bananensmaak, enz.
  of als je geitenmelk lust. of rijstenmelk. keus genoeg.
  Dank jesse voor je goede adviezen.
  met een hartelijke groet van manon.

  p.s de site van de andere links gaan niet open?

 7. Hallo Jesse,
  Wij lezen altijd met plezier jouw nieuwsbrieven en genieten van jouw enthousiasme.
  Maar met dit item over melk sla je volledig de plank mis.
  Het onderzoek hierboven is geheel gebaseerd op gepasteuriseerde en misschien zelfs wel gehomogeniseerde melk. En zodra melk wordt gepasteuriseerd worden de eiwitten gebroken en dat is funest voor je lichaam c.q. lichaamscellen. Die kunnen er niets mee en willen het zo snel mogelijk weer verwijderen. Door die gepasteuriseerde melk krijgen mensen heel veel problemen (o.a. die beschreven zijn) en men wordt allergisch. En vaak is melk zelfs gezoet met aspartaam, vooral de melk met smaken en ook schoolmelk.

  En ook zo’n dogma: melk is voor kalfjes. De mens is de enige, levende soort die bijvoorbeeld ook kreeft eet en daar wordt ook niet over geschreven dat het slecht is voor je omdat geen ander levend wezen dat eet.

  Rauwe, biologische melk is een volwaardige voeding. In 1900 werden zieke mensen op een dieet van rauwe melk gezet en die genazen van allerlei kwalen.
  En kijk naar de Masai. Die leven voor een groot deel van rauwe melk.
  Dus je kunt niet zomaar iets van internet overnemen zonder daar eerst meer research naar te doen.
  Ik wil iedereen die dit leest adviseren om eens een kijkje te nemen op de Nederlandse site van Weston Price: http://www.westonprice.nl. Daar vind je de juiste informatie over melk via een artikel geschreven door Mike Donkers onder de rubriek ‘publicaties’, het heet ‘hersenvoer’: http://www.westonprice.nl/?p=162
  Doe er je voordeel mee en wordt gezond door volwaardige voeding en vetten
  Sojamelk moet je echt vermijden.
  Hier een artikel, ook van Mike Donkers over soja op tijdomweergezondtezijn(punt)nl van oktober 2010, soja is niet perse gezond:
  http://tijdomweergezondtezijn.blogspot.com/2010/10/soja-is-niet-perse-gezond.html
  Lieve groet, Lia

 8. apix,

  Chocolademelk op basis van rijstmelk of soyamelk is een prima alternatief. (Het smaakt uiteraard een beetje anders…)

 9. Beste allemaal,

  Ben het helemaal eens met het laten staan van melkproducten, voegt niets toe, dierlijke vetten breken het namelijk af. Grapefruit bijvoorbeeld ook.
  Ik heb geen bijschildklieren meer en daardoor maakt mijn lichaam zelf geen calcium meer aan. Hiervoor slik ik 3000 mg calcium per dag. Gezond eten is dan een must, vooral de groene groentes. Nog twee leuke tips:
  1. in wine gums zit ook calcium!
  2. als je meer calcium wil omzetten in je lichaam heb je vitamine D nodig – dus bewegen en genoeg zonlicht om het proces van de calciumomzetting te bevorderen.

 10. De zuivel producten zorgen bij mij ook voor meer slijm en benauwdheid, dus het is maar beter om dat helemaal niet meer te eten.

 11. Hoi,

  Ik heb lactose intolerantie dus doe sowieso weinig met zuivel. Nu gebruik ik ongezoete Sojamelk. Is dat nu wel of niet een goede calcium bron?

 12. waar staan de wetenschappelijke studies hierover?!
  en waarom zou je zuivelproducten schrappen uit je diet, het is een goede bron van eiwitten

 13. Dit vind ik toch ook erg kort door de bocht.
  Bij een gezond lichaam hoort beweging, voor beweging heb je gezonde spieren nodig… en gezonde spieren hebben eiwitten nodig.
  Magere melk, magere yoghurt en bijvoorbeeld cottage cheese zijn ideaal om eiwitten toe te voegen aan maaltijden en je spierstelsel te ondersteunen.

  Het is ook bewezen dat mensen die magere zuivelproducten gebruiken meer vet afscheiden dan mensen die dat niet doen. Het draagt dus ook bij tot de verwerking en de afvoer van vetten door het lichaam.

  Mijn opinie is dat wanneer je niet overdrijft, het niet slecht voor je is. Net zoals met vele dingen.

 14. Hoi Jesse,

  Graag zou ik willen weten wat je als ontbijt voor kinderen adviseert. Mijn stiefzoontje van 4 ontbijt elke met melk en cornflakes en heeft last van astma. Ik ben van mening dat de melk zijn klachten verergert maar wat is nu een goed alternatief? Ik weet wel dat er melkvervangers zijn als rijstemelk en amandelmelk maar ik zou graag willen weten waarmee ik nog meer kan variëren voor kinderen.
  Alvast bedankt!

 15. Hoi Esther

  Ontbijt met melk is voor een kind onmisbaar.
  Het moet wel dierlijke melk zijn want soya melk heeft veel minder voedingswaarde. Ik heb ook Asma en weet dus uit ervaring dat melk bij het ontbijt dus geen extra lasten met zich mee brengt.
  Ik hoop dat je er wat aan hebt.

 16. beste Jesse,

  hoe zit het dan met het weston price dieet die rauwe melk aanbeveeld
  die hebben ook grote resultaten.
  en amber albarda met een schaaltje yogurt?
  ook gluten en lactose theorie vindt ik onzin

  vriendelijke groet alex erpot

 17. ik ben mij er bewust van dat hetgene wat je eet of drinkt een reactie oplevert in je lichaam. De afvalstoffen die je lichaam niet kwijt kan moeten ergens naartoe en kunnen (adhv onze ervaring met ons zoontje) zorgen voor ontstekingen. Mijn zoontje had in zijn eerste 1.5 jaar hele erge ooronstekingen. Hij zou dan buisjes moeten krijgen om de onstekingen te verminderen. We hebben uiteindelijk besloten om hem geen koeienkaas en -melk meer te geven. We zijn wel overgestapt op soyamelk en geitenkaas. Hij is nu bijna 3 jaar en heeft al 1.5 jaar geen ontstekingen meer gehad dus hij hoefde gelukkig geen buisjes. Het is een enorm blij vrolijk kind. Ik vindt het daarom raar dat er constant gezegd wordt dat het dan WEL belangrijk is voor kinderen om melk te drinken. Indien het gevolg van het drinken/ eten van dit soort producten onstekingen zijn of andere ongemakken dan is voor mij de keus snel gemaakt en komt er een andere oplossing.

 18. @tom l*lkoek !
  Als 46 jaar lust ik echt geen melk en wij moesten toch alles eten en drinken van mijn moeder. Melk komt er direct weer uit , net als kaas.
  Dat slappe tarwe boterhammetje met kaas en een glaasje melk als ontbijt voor je kind ? In veel Aziatische landen drinkt men nooit melk , maar hebben mensen blijkbaar wel sterkere botten.

 19. Jammer Jesse, dat je de mensen niet verteld hoe gezond de geiten zuivel is.
  Lieve mensen, vraag bij google hoe gezond geitenmelk is, link dan aan bij de natuurarts die zal je alles vertellen over geitenzuivel. Mijn darm klachten verdwijnen als sneeuw voor de zon. En slijm heb ik van alle soorten melk ook rijstmelk enz. Van de geitenmelk is mijn hoest toch een stuk losser. Het werkt een beetje als de honing, daar krijg je ook een losse hoest van. Tip’ wat kruidnageltjes met een mengsel van honing en water, een nachtje laten staan. Doet wonderen.

  Succes!

 20. Toch wil ik graag nog even kwark uit het kwaad daglicht halen. Kwark helpt zeer goed tegen psoriasis, mijn man smeert 2x daags een dikke laag op zijn rug waardoor andere zalven overbodig zijn geworden. Wel werkt volle kwark veel beter dan magere, maar dat komt omdat daar nog meer enzymen in zitten.

 21. @bert-jan.
  Ik ben het roerend met jou eens. Na jarenlang bij de logopedist te hebben gelopen met mijn dochter, omdat ze de r niet goed kon uitspreken, werd mij door een oude gezondheidsgoeroe kwark geadviseerd. Het resultaat loog er niet om en waar mijn dochter de letter r nog probeerde te vermijden, grijpt ze nu elke kans aan om deze luid uit te spreken. Chapeau voor de kwark!

 22. Graag wil ik ook een lans breken voor dit edele, onderkende produkt. Bij onze gezinsvakantie vorig jaar in Frankrijk viel, na een harde sis, onze auto stil. Na enkele uren kwam er een sympathieke wegenwachter aan die meteen onder de motorkap dook. Snel constateerde hij dat het een probleem met de brandstoftoevoer was. Na het luchtfilter te hebben gedemonteerd schepte hij drie ferme eetlepels volle kwark in het injectorhuis en na zijn commando “starten maar” sloeg onze Dacia vrijwel meteen weer aan. Hij gaf ons nog een halve liter boerenkwark mee die nog ongeopend was! Om de twee tankbeurten in de branstoftank gieten was zijn advies. Onze auto start beter bij koud en nat weer, loopt zuiniger en rookt veel minder. Wat een service, welk één produkt!

 23. Beste mensen,

  Ik zie dat er hier nogal lovend gesproken wordt over kwark. Zelf heb ik hier weinig ervaring mee, maar ben ik op mijn beurt weer erg te spreken over paling. Mensen zijn vaak geneigd dit af te doen als een vette ongezonde vis. Niets is minder waar. Toen mijn man en ik 3 jaar geleden in huwelijksproblemen kwamen na het uitkomen van mijn man z’n damverslaving, kwam ik in een soort isolement terecht. Op aanraden van onze therapeut aten wij 4 dagen per week paling. Soms gerookt en een andere keer gebakken. Ook kregen wij de tip om palingen voor elkaar te verstoppen en de ander deze te laten zoeken. Dit geeft een bepaalde band die je alleen met vis kunt creëren. Sindsdien gaat het bij ons voor de wind en kan mijn man zich beperken tot 1 keer per week dammen. Het geluk is bij ons terug in het huwelijk dankzij deze kostelijke zwemmer!!

 24. @ Elise,

  Goh, dat ga ik eens proberen. Ik heb wel eens een paling verstopt op een feestje bij mijn vorige werkgever (KPMG) in het reservoir van het koffiezetapparaat, maar hier nooit echt over nagedacht. Zijn palingen net zoals kwark glutenvrij? Zo ja, dan kan ik mijn eega zijn rug ook een keer met paling insmeren, misschien helpt dat nog beter tegen psoriasis. Trouwens voor mijn katten nu ook glutenvrij kattegrit gekocht, hebben ze zichtbaar minder last van snorvervetting!

 25. @bert-jan,
  Ik zou er niet gek van opkijken als de paling een vuist kan maken tegen de psoriasis van uw wederpartij. Mijn advies is om de paling in een keukenmachine te vermalen. (In België noemt men dit pillikshake). Vervolgens over de rug te verdelen en inmasseren met een zeehond. Of palingen glutenvrij zijn kan ik u niet vertellen. Misschien dat iemand anders dit weet? Ik hoor graag het resultaat…

 26. Anders dan in de bovenstaande reacties wodt benoemd, is mijn ervaring met kwark verre van louter positief. Nadat ik op advies van mijn vriendin Fryda, een goedlachse boerendochter die ik in de jaren tachtig op de moedermavo heb leren kennen, kwark ben gaan gebruiken tegen mijn zwemmerseczeem, verdwenen mijn klachten in eerste instantie als sneeuw voor de zon. Echter, zoals bij veel oplossingen die te mooi om waar lijken te zijn zat ook hier een spreekwoordelijke adder onder het gras. Zo trad al na enkele weken driemaal daags smeren resistentie op tegen dit veelgeroemde “medicijn”. Inmiddels heb ik een hardnekkige veslaving ontwikkeld voor meedere smaken kwark en ben ten einde raad. Wie oh wie biedt mij een oplossing tegen deze demoon die mij sinds dien al jaren in zijn wurggreep heeft?

 27. Wat een nonsens! Ik heb van 1968 in Korea tot anno 2014 als commando in de bouw gediend en heb al die jaren mijn calcium gehaald uit kaas, kwark en allerhande insecten. Ooit een ontsteking gehad van een schoppen boer, wat na een kuurtje met ongewassen champignons verdwenen is, maar verder kerngezond gebleven. In de bouw zeggen we dan ook altijd: ‘melk is een zegen en voor specie moet je wegen!’.
  @Bert-Jan, zoetwaterpaling is inderdaad glutenvrij, voor zijn zoutwaterfamilie weet ik het niet. Dat heeft als ik me niet vergis een jaar of zes geleden nog wel op de kinderpostzegels gestaan. Een goed filatelist zou je het moeten kunnen zeggen.

 28. Kwark en joghurt zijn goed voor de poes…

 29. @ Jillert.

  Mij moet ook nog een last van het hart.
  Ik vraag mij af of iedereen hier de gevolgen van overmatig kwarkgebruik wel realiseert. Mijn geliefde zoontje van 13 kreeg kwark voorgeschreven tegen zijn immer tergende Hielspoor. In eerste instantie leek het goed te werken, maar na enige onrustige nachten begon hij koortsachtige, haast ziekelijke wijze te solderen. In eerste instantie gewoon met een bout, maar zoals bij vele verslavingen, voldeed dit al snel niet meer en greep hij naar de hardsoldeer. Inmiddels zijn we weer in wat rustiger vaarwater gekomen, door hem goed in te bakeren, maar er is heel wat water door de Nijl gestroomd voordat dit zo was. Daarom beste mensen, pas op!

 30. Ik wil even anoniem reageren vanwege de lage maatschappelijke acceptatie van mijn soldeerverslaving. Ik herken de ernst die Jaai schetst. Bij mij begon het op een gewone middelbare school in Moskou tijdens handenarbeid. Ik was hier wars van mijn handtastelijke leraar textielevormgeving John G., echter op een loze maandag in mei werd de soldeerbout gepakt voor het strieven* van een das (strieven = stemmingmakerij onder politici). Dit moment heeft de rest van mijn leven bepaald. Ik ben laatst nog veroordeeld voor online zaagmachines solderen. Ooit ben ik nog in het bezit geweest van een Kip caravan met voortent en konijnenhok, maar tijdens een soldeertrip in Alaska is deze gestolen toen ik met mijn soldeer in het naaldwoud op beren aan het jagen was. Nochtans heb ik geen ervaring met kwark en daarmee wil ik graag waarschuwen dat niet alleen kwark, maar ook het vroegtijdig in contact komen met textiel funest kan zijn voor je aura. Tevens wil ik graag melden dat zwemmerseczeem ook tegengaan kan worden met het openbaar schilderen van priemgetallen in een goed mistig bos.

 31. Alle voorgaande onzin terzijde, kwark heeft mij en mijn gezin kapot gemaakt. Na een keer stiekem proberen achter het fietsenhok op de middelbare school, kon ik niet meer zonder. Tot mijn 21e stiekem gebruikt, tot ik het niet meer kon verbergen voor mijn ouders. Deze hebben mij daarna de deur gewezen. Extra schrijnend voor hun, omdat ze al een transgender cavia hebben verloren aan overmatige yoghurt stimulans. Na jarenlang mijn kwarklust op straat hebben proberen te bedwingen door uitgeharde kauwgumrestjes van de straat te plukken. En als nicotine pleisters ávant á letre, in mijn nek te plakken. Heb ik een tijdje een enigzins normaal leven kunnen leiden met een vrouw en kind. Totdat ik ernstig te kampen kreeg met stemmingswisselingen, met ernstige gevolgen die uiteindelijk uitmondde in ziekenhuisopname voor vrouw en kind. Anderen zeggen misschien dat dit de maken heeft met het drinken van 2 flessen lauwwarme anijsjenver per dag, maar ik weet beter! Kwark is de duivel, en heeft mij in mijn macht.

 32. Beste Jesse,

  Ik lees dat je bij vervangdende producten voor zuivel t.b.v. calcium spreekt over quinoa en boekwijt, echter ik heb me laten vertellen dat deze producten schadelijk zijn voor de Europese visotter. De werkzame stoffen uit quinoa en boekwijt kunnen via afscheiding door de urinewegen in het oppervlaktewater terecht komen waardoor in oppervlaktewater grenswaardes van de KRW overschreden worden. Men moet dus, indien men vervangende producten voor zuivel zoekt, rekening houden met de zogenoemde secondaire effecten. Ik weet toevallig van kwark dat daar zééér veel calcium in zit en dat buitenom de verslavende neveneffecten voor de gebruiker er geen secondaire (milieu-)effecten te verwachten zijn. De CO2 voetafdruk is echter wel redelijk hoog, maar dat is voor de meeste vervangproducten niet minder. Mijn advies is dan ook met volle overtuiging: “Neem Kwark!”. Daar de otter voornamelijk voorkomt in het oosten van het land (in zoetwater), lijkt mij bovenstaand advies minder van belang voor de Waddeneilanden en Zeeland. @ Al die aanstellers die kwark in het kwaad daglicht willen stellen:
  Verman je en eet kwark!!! Ik eet al jaren mijn kipfilet, mijn ontbijtgranen en hachee met kwark, én ik doe altijd een theelepeltje in mijn rooibosthee.

 33. Een stukje nostalgie even geheel terzijde……

  Zijn hengel is mooi, z’n hengel is braaf, zijn haar in de wind en z’n kunstgebit gaaf!

  Mede dankzij zuivel/calcium….

 34. Ik heb toch liever geroosterde bromvliegen. Al dat gezeik over kwark!

 35. Weet iemand op dit forum of het ook helpt tegen mijn afwijking?

 36. Kees Klant heeft het hier lekker achtergelaten zeg, Jezus wat een troep.

 37. @T.E. van Wijk met zijn losse hoest. Ik heb al jaren last van een droge hoest en op aanraden van mijn scriba drink ik daartegen 5 à 6 liter kwark per dag. De hoest is hetzelfde gebleven alleen niet meer zo droog.

 38. Ik las ergens dat je over een lactose intolerantie heen kan komen omdat je lichaam in de meeste gevallen vanzelf weer lactase aan gaat maken, maar dat het 2 weken kan duren, dus dat je door moet zetten. Ik probeerde het en at elke ochtend cottage cheese bij het ontbijt en na 8 dagen kreeg ik geen last meer van mijn buik na het eten of drinken van melkproducten. Blijkbaar heeft mijn lichaam toch weer lactase aangemaakt.

 39. Beste Astrid,
  Ten eerste wil ik u feliciteren met dit resultaat. We leven tenslotte in een maatschappij waarbij we veel culturen moeten tolereren, zo ook de lactose/lactase*. Ten tweede wil ik u ook waarschuwen voor het eten van cottages. Zolang het bij de broodvariant blijft is het nog te overzien, maar een bevriende politicus van mij bestelde per ongeluk een 4 persoons Cottage ( chalet ) en werd door de leverancier verplicht deze ‘s morgens op te eten. U zult begrijpen dat in zo’n geval het middel erger is dan de kwaal. Wees gewaarschuwd.

  * Lactase is een dialectische verbastering van het woord lactose. Deze verbastering is ontstaan op het eiland Tholen, toen in 1651 een autistische huisarts een grammofoonplaat op zijn buurvrouw tatoeëerde.

 40. Beste mensen,
  Mijn geluk kan niet op want ik heb een calciumrijke schoonmaakster gestrikt om mijn bijkeuken lactose vrij te maken

 41. Jesse,

  misschien een idee om al die zinloze misplaatst ‘grappige’ reacties te verwijderen.
  Zodat alleen de serieus bedoelde commentaren blijven staan.
  Word het ook wat overzichtelijker van.

 42. Inderdaad ‘RF, het zijn een stelletje idioten hier die totaal niet grappig zijn. Iedereen leert tijdens zwemles dat kwark geen zuivelproduct, maar een amfibie is. Voor degenen die onbekend zijn met de kwark:

  “De kwark is een zeer schuw diersoort die zich voornamelijk schuilhoudt onder water, dus meestal in de grond. De kwark behoort tot de gordelroseas-familie; kwarken worden daarom vaak verward met gordeldieren die last hebben van huiduitslag.

  Kwarken zijn dol op het eten van goulashkroketten, maar zware metalen zijn beter voor hun tere maag. Om deze reden zijn kwarken regelmatig te vinden in bouwputten aangezien daar veel van deze metalen zijn te vinden.

  Voor anno 1880 maar na 1901 werd de kwark, echter enkel de verse kwark, Klubbe genoemd. Dit is een Zweeds woord dat ‘hoge snelheid’ betekent. Volgens het Oud-Zweedse handboek voor Amfibieën & Geluidsbarrières heeft deze benaming te maken met het feit dat de meeste verse kwarken een hekel hebben aan rollators en een voorliefde hebben voor ruimtevluchten. Dat laatste geldt alleen wanneer kwarken hun buskruit in de vroege levensfase hebben verduidelijkt. Buskruit verduidelijken kunnen de kwarken echter enkel in de kwarkput van de befaamde kwarkbakker Jibbel Bokma vanwege de perfect uitgekiende acne-balans in het water aldaar.

  Kwarken kunnen tot wel vijf kilo zwaar worden, maar verse kwarken niet zwaarder dan 17,62 gram. Dit heeft voornamelijk te maken met de verschillende leefomgevingen van beide soorten. Waar het gewone ras zich meestal bevindt tussen een mengeling van klaprozen, wegwerpgebaren en protheses, bevinden verse kwarken zichzelf meestal tussen gescheurde buddyseats waar jolige kaasboeren zich ontdoen van stremsel.

  Sedert 1992 behoren alle kwarksoorten tot de lijst der beschermde dieren, dit vanwege langlopende schaarstes aan schaarste.”

  Bron: wikipedia.nl/kwark

 43. Koning, keizer admiraal, kwark eten doen ze allemaal.

 44. Wie nog meer wil weten over hoe slecht zuivel voor een mens is, kan ook es een lezing van dr. Michael klaper ( getiteld” dairy doubts”) volgen. Of ” the China study” lezen.
  Dat zuivel goed is voor een mens, is wel erg achterhaald.

Geef een reactie