Enzymen die ons dik maken: Hoe vet verbranding stimuleren (video)

Vorige week schreef ik in dit artikel over ‘sluipmoordenaars’ die je dikker maken: het HSD-enzym.

 

Dit enzym is indirect verantwoordelijk voor vetopslag en specifiek voor de opslag van vet op je buik (buikvet). Wil je daarom je vet verbranding stimuleren en buikvet verbranden, dan zul je je bewust moeten zijn van hoe je dit enzym op natuurlijke wijze in balans kunt houden, zodat je voorkomt dat je juist meer vet zult opslaan.

 

In onderstaande video leg ik je exact de oplossing uit hoe je deze enzymen zelf onder controle kunt krijgen en hoe je op natuurlijke manier jouw vet verbranding effectief kunt stimuleren.

Ik heb tevens een trainingsschema voor je klaar staan (PDF) met uitleg van alle oefeningen, waarmee je zo direct kunt beginnen met het stimuleren van de verbranding van lichaamsvet

Klik hier om dit trainingsschema nu te downloaden

Share:

31 comments

 1. geweldige uitleg, ik ben druk bezig met de kettlebell, en ben er blij mee.
  ik zag ik 1 week al wat resultaat.

 2. Geweldige uitleg, maar ik ben niet zo onder de indruk, want ik heb zoveel gehoord en toch weet ik niet wat ik moet doen.
  Wat voor oefeningen moet ik nou doen om mijn groeihormonen te stimuleren??
  Misschien een stomme vraag, maar ik kwam er niet uit sorry.

 3. Beste Jesse,

  Zeer tevreden met de informatie.Ik wil voornamelijk
  buikvet verbranden , vetverbranding in de taille ,
  en het liefst met kettlebell oefeningen,maar met
  behoud van vet aan de billen,dus slanke taille,platte
  buik en stevige kont.
  Ik zou je erg dankbaar zijn als je mij hierbij zou
  kunnen helpen.
  Groetjes van

  Henna

 4. Mooi dat ik al met de Kettlebell trainigen begonnen ben. Morgen start ik met CD2 van de Kettlebell training. Deze training geeft zeker goede resultaten. Vetpercentage vermindert en 3 x per week 0.30 tot 0.45 min. trainen is goed te doen. Trainingen zijn zeer intensief. Het is zweten met een hoge hartslag. Leuk om te doen en lekker thuis. Als dit ook nog helpt om het stresshormoon af te breken is dit mooi meegenomen. Ben benieuwd hoeveel vetpercentage ik na CD4 kwijt ben. Het gaat mij niet om het afvallen, maar om mijn lichaamssamenstelling te veranderen. Je uitleg over het HSD hormoon is duidelijk en alle processen worden mij nu een stuk duidelijker, waardoor het begrijpelijker is waarvoor ik het doe en waarom de resultaten voorheen anders waren dan nu. Voorheen stak ik veel meer tijd in trainingen en fietstochten. Dit ben ik minder gaan doen en de resultaten zijn ernaar.

 5. dankje wel voor de uitleg.
  ben benieuwd wat ik ervan krijg.

  ik heb je ook nog een mail gestuurd.

 6. Een onderzoek laat zien dat je maximaal 45 minuten kan hardlopen/fietsen etc. voordat cortisol actief wordt.
  Ben benieuwd wat je ervan vind.
  Vind het wel interessant wat je allemaal verteld. Is vrij nieuw voor me. Dank.

  Groetjes

 7. O, nog iets. Want hardlopen helpt ook goed TEGEN de stress. Dus dat zou ook een positieve invloed moeten hebben op de activiteit van het HSD enzym en cortisol.

  Ik wil graag weten hoe het in elkaar zit en het begrijpen, vandaar dat ik zoveel mogelijk vragen stel. Niet om je in twijfel te trekken hoor. Laat me weten wat je ervan vind. Ik hoor het graag.

  Groetjes

 8. Waarom zijn hardlopers dan mager?

 9. Beste Jesse,

  De uitleg is prima, maar ik trek toch wel wat in twijfel, want hardlopers zijn toch zo mager??? hoe komt dat dan?
  En waarom weet niet iedereen dit dan?
  Ik had me wel voorgenomen om meer krachttraining te gaan doen, ik vindt de apparaten alleen zo super saai..
  Kun je nou met jouw cd’s en de KB aan de slag, of moet je eerst zo’n workshop volgen? Ik heb eerlijk gezegd weinig met workshops, en zie daar dus wat tegenop.. zijn de cd’s voldoende?

  groet, sanne

 10. Hoi Jesse!
  Wat ‘spetter’ je weer heerlijk van mijn beeldscherm af! Wat een enthousiasme, het lijkt uit je tenen te komen.
  Het helpt mij in ieder geval om bij de les te blijven. De 320 work-out geeft toch wel wat weerstand………..zo leuk vind ik het niet. Het goede gevoel na de training helpt wel om door te zetten. Ik kijk uit naar de volgende video!
  Groetjes jolanda

 11. Beste Jesse,

  Het groeihormoon speelt een belangrijke rol in de vetverbranding!
  Enkele maanden geleden ben ik begonnen om mijn voeding aan te passen daar mijn cholesterol veel te hoog was naar aanleiding van een slecht werkende schildklier.
  Ik was op 1 jaar tijd 10 kg bijgekomen en mijn buik zag er uit alsof ik 4 maanden zwanger was.
  Nu was het genoeg geweest en ben ik aan mijn voeding gaan sleutelen. Resultaat na 3.5 maand ben ik 5 kg lichter maar wat nog belangrijker is ben ik ook 6 cm buik en heupomtrek kwijt.
  De dvd’s en de kettlebell zijn besteld en ik hoop er deze week nog te kunnen aan beginnen.
  Hopelijk smelt het resterende buikvet als sneeuw voor de zon met die training.
  Oh ja, ik neem ook elke dag Rejuvenal Plus in dat het groeihormoon ook nog stimuleert en dat mij ook helpt dan om dat vet te verbranden. Misschien deze opdrijven naar 2x of 3x per dag ipv nu 1x per dag.

 12. He Jesse ik weet niet of je op dit soort vragen reageerd maar ik heb een vraag. Je verteld over cortison en groeihormonen in het filmpje. Het klopt wat je verteld, dat kan ik beamen want ik ben een medisch verhaal betreft hormonen. Ik heb vroeger een hersentumor gehad, die volledig mijn hypofyse heeft uitgeschakeld. Je begrijpt, ik maak niet vanuit mijzelf de eerder genoemde hormonen aan dus van stimulatie is niet veel sprake. Bij mijn situatie (meerdere patienten bij de endocrinoloog) is het bekend dat mensen een buik(hebben). Ik heb dit nog nooit willen accepteren. Hier werk ik al heel erg lang aan. Ik zwem, ik doe aan wedstrijd stijldansen, dus intensief en om dit allemaal makkelijker te maken wil ik van die buik af. Mijn probleem is, hoe! Weet jij toevallig ook hoe ik de kunstmatige cortisonen kan verminderen, zonder minder tabletten te slikken, want die cortisonen heb ik nodig, en hoe ik mijn groeihormonen optimaal kan gebruiken?
  Ik hoop heel erg graag op een reactie.
  MVG Anneke

 13. Hai Jesse,
  Door jouw enthousiasme word ik weer gestimuleerd om bewust te blijven en te bewegen. Je uitleg klinkt inderdaad logisch. Mijn man herkent zich hier zeker in, ook al sport hij hij houdt het buikje. Hopelijk geeft dit hem meer resultaat.
  Bedankt,
  Astrid

 14. Hallo Jesse,

  Het klopt helemaal!! Tja dankzij Jesse ben ik er nu ook achter.
  Na jaren joggen viel ik niet af. Niet dat ik dik ben hoor maar nu net die laatste 5 kg wilde niet lukken. En van alleen joggen viel ik niet af. Dus daarbij ben ik 2x in de week naar de sportschool gegaan. En weer gingen er geen kilo

 15. Hoi Jesse,

  Prachtige uitleg waar ik volledig achter sta, maar ook ik sluit me aan bij de vraag waarom hardlopers, lange afstandlopers, zwemmers enz…. nooit een buikje of dikke bibs hebben? Als je die mensen op tv ziet lopen dan vraag ik me af hoe zij het er wel af hebben gekregen en geen grammetje vet mee hoeven te dragen???
  Versta me niet verkeerd, ik hooooop echt dat we niet met z’n allen moeten gaan lopen om ons vet eraf te krijgen want dat haat ik, geef mij maar spierversterkende oefeningen!!!!

  Vriendelijke groetjes
  Greet

 16. Beste Megan,

  Alles wat per set langer duurt dan 60 SECONDEN valt onder ‘cardiotraining’. Wanneer je dit type training doet (dus bv hardlopen/fietsen) dan wordt, ongeacht hoe lang je training totaal duurde, altijd na je training dit hormoon aangemaakt.

  Bij iedere training wordt er na 45/60 minuten cortisol aangemaakt, ook wanneer je krachttraining zou doen. Maar alleen bij cardiotraining wordt dit ook aangemaakt na je training, ook al duurt de training maar 20 minuten: als de training op lage intensiteit werd uitgevoerd, dan wordt
  er altijd cortisol aangemaakt, anders zou je de training niet kunnen uitvoeren (cortisol is nodig voor de stofwisseling = energieleverantie tijdens en na de training).

  Het probleem van hardlopen/fietsen is vooral dat er zoveel cortisol wordt aangemaakt dat je lichaam onvoldoende in staat is om het af te breken, en daarna ondervindt je vooral de negatieve gevolgen.

  Bij krachttraining maakt je lichaam ‘goede’ hormonen aan die cortisol compenseren en de juiste processen stimuleren, daardoor blijf je beter ‘in balans’.

  Het gaat allemaal om het in balans houden van je hormonen en het stimuleren van de juiste (vetverbranding) processen in je lichaam. Alleen krachttraining doet dit.

 17. Hardlopen is inderdaad goed voor een mentale ontspanning en daarom goed ‘tegen stress’. Tegelijkertijd wordt tijdens dit type training, hoe ontspannend het ook voor je geest is, wel cortisol aangemaakt, altijd. Mentaal is het ontspannend, fysiek maakt je lichaam meer stresshormonen aan.

 18. Beste Helena,

  Hardlopers zijn mager doordat ze vooral spiermassa verliezen tijdens het type training. Het cortisol hormoon breekt spiermassa af omdat het tijdens de training eiwitten vrij wil maken. Het lichaam haalt deze eiwitten uit haar eigen spieren waardoor je spiermassa verliest. Minder spieren leidt tot een verminderde ruststofwisseling, wat betekent dat je lichaam in rust minder calorieeen verbrandt en dus ook sneller vet op slaat.

  Doordat professionele marathonlopers vaak een zeer, zeer hoog trainingsvolume hebben (veel uren) verbruiken ze ook veel energie. Zoveel energie dat ze er mogelijk bijna niet tegen kunnen eten 🙂

  Tenzij je net als hun ruim 20 uur per week wilt gaan hardlopen en het niet erg vindt dat je ruststofwisseling daalt en je spieren en huid slapper worden, zou je inderdaad kunnen gaan hardlopen om gewicht te verliezen. 🙂

 19. Hoi Jesse,

  Interessant verhaal over dat HSD enzym en cortisol.
  Ook breng je het weer fantastisch, vol energie en je spoort ook aan tot actie!!
  Ik train nu 3 weken met de Kettlebell en ik merk al resultaat, mijn buik wordt strakker.
  Volgende week begin ik met training 3 van de 1e CD.
  Dus deze week nog oefening 2. Het is heel leuk om te doen, het verveelt absoluut niet. Ik train altijd met de video aan, dat blijft me stimuleren.
  Tot de volgende mail,
  Groetjes,
  Ada.

 20. Hoi Jesse,

  Graag zou ik jouw advies willen vragen om de kettlebell te bestellen. Zelf heb ik een sportmassagepraktijk en ben ik ook personal trainer. Ik werk met zowel mannen als vrouwen. Is het mogelijk om het uitgebreide pakket te bestellen met meerdere kettlebells die verschillen van gewicht? Wanneer geef jij nog extra cursussen voor personal trainers en waar worden deze gegeven?

  groetjes,

  Patsy Kolhorn

 21. ik heb goed geluisterd en weet nog niets meer

 22. Ik zou graag aan die ketbells willen komen hoe kanda t.

  Erg interessant allemaal!

 23. Hi Jesse,
  Al een poosje beluister en bekijk ik je video’s. Erg interessant en boeiend. Ik ben wel al 77 jaar en zit niet zo met vet. Maar informatie vind ik leuk.
  Je enthousiasme is aanstekelijk. Als je iets langzamer zou praten, denk ik (maar wie ben ik), zou het dieper impact hebben. Niettemin ga door met wie je bent. Succes.

 24. Hoi Jesse,

  Ik volg je training al een poosje. En sinds een week of 3 de kettlebellworkout.
  In eerste instantie was ik heel tevreden met de oefeningen e.d (hiervoor zat ik 4 a 5 keer per week op de hometrainer). Maar ik merk dat ik de laatste 3 maanden juist ben aangekomen en mijn kleding gaat ook strakker zitten. Mijn eetpatroon heb ik niet gewijzigd omdat ik altijd al gezond eet. Ik eet meestal 2 keer per dag een heerlijk Herbalifeshake in magere kwark, veel eiwitten weinig koolhydraten en ‘s avonds groente en vlees. Tussendoor fruit of een eierkoek. Om de koolhydraten helemaal te schrappen wil ik niet aan beginnen. Het moet wel leuk en vol te houden zijn. Dus nu ben ik naast de kettlebelworkout (waar mijn bovenrug spierpijn?? geeft of mijn schouders zitten helemaal vast) weer op de hometrainer gestapt. Wat doe ik niet goed??

  Diana

 25. Ik wil geen e-mail meer van je krijgen.
  Sorry, maar ik ben erg klaar mee.

 26. hoi jesse. ik ben al wel begonnen met trainen idd heel vermoeiend. het is mn eigenschuld dat ik nog niet zo veel verschil zie in mn lichaam want ik weet niet precies wat ik nu wel en niet kan eten ik heb veel brandstoffen nodig want ik ben groot en loop dagelijks veel op mn werk en bij de drumfanfare(is nu helemaal een drukke piriode)dus wat kan ik nu het beste wel en wat niet eten? dit vind ik erg moeilijk. zou je mijn vraag willen beandwoorden? met vriendelijke groet Frank.

 27. Mijn man loopt marathons en zijn lichaam is toch gespierd. Hoe kan dat?

 28. Jesse zou je me s.v.p. literatuurreferenties willen sturen over het HSD-enzym?

 29. @brigitte rademaker: je kunt je gewoon afmelden van een nieuwsbrief, dat hoef je niet te melden op een forum.

 30. Jesse,

  Bedankt voor je filmpjes,

  Ik ben al ‘n jaar intensief krachttraining aan het doen (3 tot 5x per week) maar mijn vetpercentage gaat niet omlaag. Ik word alleen maar zwaarder doordat ik spiermassa aankom.
  Daarvoor liep ik 5x per week hard en toen was ik 5 kilo afgevallen in 10 weken, het klopt wat je zegt, want mijn vetpercentage was hetzelfde gebleven. Ik was dus voornamelijk mijn eigen spieren ‘op aan het eten’ door de cardio. Heb je misschien nog tips voor mij?

  Groeten,

  Ron

 31. Beste Jesse,

  Waar kan ik les krijgen in de kettlebell training in Haarlem e.o. Ik ben 45 jaar en in de overgang kom kilos aan, liep ongeveer 2 jaar geleden nog ghalve marathons en doe nu niets meer. Heb hele drukke baan en ben echt op aan het eind van de dag.

  Wat is je advies?

Geef een reactie