Groene Smoothies – De Geschiedenis + Starters Recept

Ik herinner mij nog de eerste keer dat ik een groene smoothie dronk. Het was mijn vriendin Marjolijn die op een of andere website een video had gezien over hoe je een groene smoothie kunt maken. Net als jij nu misschien denkt dacht ik: wat is dit, wat moet ik hiermee en kan ik die groentes wel allemaal rauw op deze manier naar binnen werken, moet het niet allemaal eerst gekookt worden? Ik zou liegen als ik zou zeggen dat er sindsdien geen dag voorbij is gegaan dat ik geen groene smoothie heb gedronken, maar iedere keer kom ik toch weer terug bij groene smoothies. Als je het een periode niet drinkt gaat je lichaam er op een gegeven moment toch weer naar vragen, en ik denk dat dát het prachtige is aan het drinken van groene smoothies en superfood smoothies – je lichaam weet op een gegeven moment: ik wil die goede voeding hebben.

Als je met groene smoothies begint kun je een beetje een detox-effect krijgen, omdat je lichaam voor het eerst sinds lange tijd de gelegenheid krijgt om afvalstoffen af te voeren. Een cel heeft primair drie dingen nodig om te overleven:

 • Zuurstof
 • Voedingsstoffen (water, mineralen, etc.)
 • De gelegenheid om afvalstoffen af te voeren

Ons lichaam heeft een tekort aan voedingsstoffen, omdat de hoeveelheid voedingsstoffen in groenten steeds verder afneemt en we steeds meer verpakte voedingsmiddelen uit fabrieken eten die arm zijn aan voedingsstoffen. Laat staan dus dat ons lichaam de gelegenheid krijgt om afvalstoffen af te voeren! Wanneer je vervolgens voeding gaat eten die levend is en rijk is aan voedingsstoffen dan krijgt je lichaam ineens de gelegenheid om afvalstoffen af te voeren. Dit kan betekenen dat je in het begin hoofdpijn krijgt, of darmproblemen zoals diarree.

Ik ga je in deze video een hele simpele smoothie laten zien, vooral om je te laten zien dat je het altijd kunt maken. Ik heb in deze smoothie zo weinig mogelijk fruit gebruikt omdat ons lichaam de suikers in fruit slecht tolereert. De darmflora raakt er van uit balans, ook omdat we daarnaast veel suikers eten die in andere voedingsmiddelen verborgen zitten. Je darmflora krijg je weer in balans als je voldoende levende voeding eet, vol goede bacteriën en enzymen. Je darmen zijn super belangrijk en vormen de basis van je gezondheid omdat daar je voedingsstoffen worden opgenomen. Groene smoothies zijn daarom een geweldig goed idee, omdat je met een blender binnen een paar minuten tijd een smoothie kunt maken die heel voedzaam is.

Ingrediënten:
1 grote hand wilde spinazie
1 handje eikenbladsla
½ uitgeperste citroen
1 appel
1 dadel (ontpit)
1 klein kommetje alfalfa kiemen
½ l bronwater (hoeveelheid kun je variëren afhankelijk van hoe dik je de smoothie wil maken)

Bereiding:
Doe alle ingrediënten in de blender en giet er wat water bij. Zet vervolgens de blender aan en maak er een heerlijke groene smoothie van. Eventueel kun je in het begin het sap van een hele citroen toevoegen, dan kun je geleidelijk aan de smaak wennen. Bovendien is citroen heel erg ontzurend en maakt je bloed basisch, dus het is ontzettend gezond om het toe te voegen. Uiteraard kun je ook met de ingrediënten variëren.

Je kunt op elk moment van de dag deze smoothie drinken en je kunt het zelfs meenemen naar je werk. Ik kan je op voorhand vertellen dat je er altijd reacties op zult krijgen, maar daar moet je je niets van aantrekken, je doet het absoluut voor jezelf. Kinderen willen in het begin misschien geen smoothie maar op een gegeven moment zullen ze er naar vragen. Je kunt er dus beter maar zo vroeg genoeg mee beginnen, want ze zullen aanvoelen hoe goed het is voor hun lijf.

Tip: de alfalfa kiemen kun je zelf maken. Koop alfalfa zaden bij een (online) winkel en doe ze met wat water in een pot. Als je het goed vochtig houdt gaat het na een paar dagen vanzelf kiemen.

Geniet er van, proost!

Share:

6 comments

 1. Hoi Jesse,
  Ik juice nu ongeveer een jaar met bladgroente en ik kan niet meer zonder. Je lijf raakt echt verslaafd aan deze goede gewoonte. Groentes zoals spinazie en andijvie die ik gekookt heelmaal niet lekker vind, doe ik graag in mijn blender.
  Iedere ochtend maak ik ca. anderhalve liter groene smoothie, soms aangevuld met wat fruit, soms met eiwitpoeder. Een liter gaat in de thermoskan mee naar het werk, de rest drink ik ‘smorgens al op.
  Ik wil je hartelijk danken dat je me deze tip ooit gegeven hebt. Het is zo makkelijk en snel te maken en je kunt er eindeloos op varieren.

 2. hoi jesse kan ik de groene smoothies ook tijdens de eerste weken drinken ik meen dus die met fruit erin

 3. Hoi,

  ik zou graag beginnen met de smoothies, maar vind het nogal moeilijk met werk. Je zei dat het gemakkelijk mee te nemen is dus wil ik het er wel op wagen. Waar doe je het dan in zodat het vers blijft?

  Groetjes,
  Tanya

 4. Hoi, ik ben benieuwd naar je smoothie. Mis echter wel 2 elementen, maar wellicht zie ik dat verkeerd. Er zit geen vet en eiwitten in? Zal vast bewuste keuze zijn, maar waarom dan?

  Dit is een ontbijt dus tot 1 uur hoef ik niets meer te eten (of lees: zou ik niets moeten hoeven te eten)

  Bedankt!

 5. Hey,
  Ik ben Sharyll Nestra.

  Ik ben al tijden bezig met het Crash Dieet.
  Ik vind het redelijk goed vol te houden.
  Toch wel leuk om te lezen dat er veel dieten zijn maar dat ze toch veel overeenkomsten
  hebben.

  Bedankt voor dit nuttige artikel

 6. Ik gebruik nu al een half jaar smoothies, eerst groene en nu rode, maar ik heb nog vaak dat ik hoofdpijn krijg in de loop van de dag.
  Kan dit door ontgifting komen? Ik heb natuurlijk mijn hele leven niet echt gezond geleeft( ben 57 en heb (te ) veel aan sport gedaan.
  Die hoofdpijn zou nu toch zo langzamerhand minder moeten worden.

Geef een reactie