Groene Superfood Smoothie met Postelein, Ananas en Bijenpollen

Gisteren kwamen Marjolijn en ik in de supermarkt Postelein tegen. Een heerlijke (ouderwetse?) bladgroente die je helaas niet veel meer ziet. De postelein was nog super vers dus we hebben direct een klein voorraadje meegenomen om ze te gebruiken in groene smoothies.

Het is heel belangrijk om veel met de bladgroentes die je in groene smoothies gebruikt te variëren. Iedere bladgroente bevat natuurlijke 'beschermingsstoffen', om de natuur in stand te houden. Dieren weten instinctief dat ze er voldoende van hebben gegeten, maar wij zijn ons daar niet van bewust.

Wanneer je groente kookt dan gaan deze stoffen verloren, maar ook de goede voedingsstoffen. Gekookte groente bevat minder dan 40% van de mineralen en enzymen die rauwe groente bevat. Eet daarom meer rauwe (blad)groentes, je lichaam heeft het nodig!

Groene smoothies zijn daarvoor een snelle en lekkere oplossing.

Marjolijn heeft van de postelein (200 gram) een heerlijk smoothie recept gemaakt met maar drie andere ingrediënten:

 • Koriander (één handje)
 • Ananas (tweederde van een hele ananas)
 • Bijenpollen (één eetlepel)

En uiteraard voeg je er water aan toe.

Als je houdt van koriander is het een heerlijke toevoeging, maar het is uiteraard geen must. Ook de bijenpollen zijn optioneel, maar voegen heel veel goeds toe aan je smoothie.

De ananas maakt de smoothie heerlijk zoet, zelfs je kinderen zullen er van smullen!

Als je voor het eerst begint met het drinken van groene smoothies, start dan met een kleinere hoeveelheid. Bijvoorbeeld één glas per dag. Je kunt de groene smoothie één tot maximaal twee dagen in de koelkast (bij voorkeur in een glazen pot) bewaren.

De reden waarom ik je adviseer rustig met groene smoothies te beginnen is omdat er een 'Detox effect' (ontgifting, het afbreken van toxische stoffen die nu 'stil' opgeslagen liggen) in je lichaam kan ontstaan nadat je ineens een 'boost' vitamines, mineralen, antioxidanten en ook vezels binnenkrijgt, iets wat je lichaam waarschijnlijk totaal niet gewend is.

In het gemiddelde Westerse-voedingspatroon, zoals we in Nederland en België eten bouwen we door de jaren heen een chronisch tekort aan voedingsstoffen op. Deze tekorten aan vitamines en mineralen leiden op lange termijn tot ziektes. Op korte termijn leiden ze, samen met een tekort aan vezels, tot een constante 'trek' in eten.

Heb je wel eens na een maaltijd al snel weer trek in iets? Misschien zin in iets zoets?

Het is je lichaam dat aangeeft dat je voedingsstoffen nodig hebt.

Wij vertalen het echter naar het eten van koolhydraten en suikers, hetgeen we het minst nodig hebben (afhankelijk van hoeveel je sport).

Het dagelijks drinken van een groene smoothie is een geweldige start voor een gezonder (en ook slanker) lichaam. Start rustig, maar start vandaag! Haal je blender van zolder (of van de zolder van je buren), koop verse bladgroenten en begin dagelijks met één glas, je lichaam zal je dankbaar zijn!

Bekijk hierboven Marjolijn haar video met het recept.

Klik hier om meer groene smoothie recepten te downloaden

Share:

4 comments

 1. hallo Marjolein,
  Ik ga eens kijken of de groente kan vinden in de winkel

 2. Hallo Marjolein,het voorjaar is in de lucht en de natuur biedt nog veel meer goeds.In zo’n groene smoothie zou je eveneens een handvol brandnetels(bloedzuiveraar),paardebloembladeren(leverreiniger)of peterselie(vit c) toe kunnen voegen. Selderij (waterafdrijvend evenals peterselie)en citroen(vit c en snellere afvoer van gifstoffen) is verfrissend.En zo kun je eindeloos combineren.Als je maar wilt en je voedsel ziet als medicijn is alles te pruimen. Gro0etjes en succes

 3. Hallo Marjolein,

  Zou je me iets kunnen vertellen over groene smoothies in de zwangerschap? Ik ben nu 20 weken zwanger en dus op de helft. Ik ben al eens eerder smoothies gaan drinken omdat ik echt van mijn suikerbehoefte af wil. Ik heb een biologisch groentepakket van landzicht. Weet je misschien met welke groenten en kruiden ik voorzichtig moet zijn tijdens mijn zwangerschap.

  Kortom kan ik alles zomaar drinken. Of moet ik me even houden aan een aantal specifieke smoothies?

  Alvast superbedankt!
  En oja postelein heerlijk!!!! (zat vorige week in het pakket)

  groetjes en veel succes
  fanny

 4. Hallo Marjolijn,

  We hebben Woensdag avond het boek video en recepten boek besteld
  maar we hebben nog steeds niets ontvangen en krijg ook geen reactie op de mail.
  misschien wel hier op.

  wacht ook nog steeds zo dat ik op de site kan.
  hoop op een snele reactie.

  Vrg Grace Claus

Geef een reactie