Het superfood effect van Bijenpollen

Door: Marjolijn Verkaik

Meer en meer komen de zogenaamde superfoods in de belangstelling te staan. Superfoods zijn voedingsmiddelen die zeer geconcentreerd zijn in voedingsstoffen. Omdat ze zo geconcentreerd zijn heb je van deze superfoods maar weinig nodig in vergelijking met de doorsnee voedingsmiddelen. In deze blog zou ik je graag laten kennismaken met 1 van deze superfoods. Ik vertel je wat bijenpollen zijn en vertel iets over de gezondheidseffecten ervan.

Wat zijn bijenpollen?
Bijenpollen, of Beepollen, zijn een superfood die al jaren worden gebruikt. Bijenpollen worden ook wel “de fontein van de jeugd” genoemd en werden al vroeg in Egypte en China gebruikt zowel ter ondersteuning van het lichaam als als medicijn.

Bijenpollen worden gemaakt uit stuifmeel dat het mannelijk deel van de bloem vormt. De bijen verzamelen dit stuifmeel en voegen er nectar en speciale enzymes aan toe. Dit stuifmeel nu, wordt gezien als een verbazingwekkend belangrijke bron van krachtige vitamines, mineralen, aminozuren en sporenelementen, terwijl deze stof daarnaast elementen bevat die de vitaliteit verbetert en het herstel bevordert. Als je in de zomer eens aandachtig naar de bijen gaat kijken dan kun je de bijenpollen zelfs aan de buitenkant van hun pootjes zien zitten. De pollen worden meestal verzameld doot een speciaal gereedschap aan de ingang van de korf te plaatsen. Zo worden de pollen als het ware van de achterpootjes van de bij gezeefd.

Waaruit bestaan bijenpollen?
Bijenpollen bevatten een zeer grote varieteit aan vitamines, mineralen, aminozuren, enzymes, co-enzymes en hormonen. Het is vooral heel erg rijk aan B-vitamines en antioxidanten die je lichaam beschermen tegen celschade. Bijenpollen bestaan voor 55% uit koolhydraten, 35% eiwitten, 3% vitamines en mineralen, 2% vetzuren en 5% andere voedingsstoffen.

Waar zijn bijenpollen goed voor?
Wanneer je voor het eerst bijenpollen gaat gebruiken zul je al snel een verschil ervaren in je energielevel. Onderzoeken hebben aangetoond dat bijenpollen het zogenaamde regenereren of vernieuwen van het organisme stimuleert en het ouder worden vertraagt. In het boek “Bijen in dienst van de mensheid”, zegt Dr. Joirisch dat bijenstuifmeel preventieve en opbouwende eigenschappen heeft. Uit verschillende testen op muizen is aangetoond dat de immuniteit verbetert, en dat overleving bij kanker verbetert.

Verder zijn positieve bijwerkingen dat je huid verbetert, wat grotendeels is toe te schrijven aan de enorme hoeveelheid antioxidanten. Er wordt ook vermeld dat bijenpollen je helpen bij het bereiken van je ideale gewicht. Wanneer je je lichaam voedt met de stoffen die het nodig heeft zullen je vreetbuien afnemen, dit kan dus in principe voor veel gezond voedsel gesteld worden en is dus niet specifiek een eigenschap voor bijenpollen alleen. Wat bijenpollen wel speciaal maakt is dat het een aminozuur bevat dat direct je drang om toe te geven aan vreetbuien onderdrukt. Deze eigenschap is specifiek voor de bijenpollen.

Zelf gebruiken wij de bijenpollen al een tijdje en ik moet zeggen dat mijn energielevel nog meer is toegenomen. Wanneer ik een groene smoothie bereid voeg ik bijna altijd een eetlepel bijenpollen toe om er een echte groene superfood smoothie van te maken;-).

Waar kan ik bijenpollen kopen?
Wees voorzichtig waar je je bijenpollen koopt. Zo heb ik een paar jaar gelden de fout begaan om ze te kopen bij een gezond en wel winkel en de smaak was echt verschrikkelijk. Ik weet uit eigen ervaring dat de bijenpollen bij Mastercare zeker van goede kwaliteit zijn en soms kan je ook bij een imker terecht die het verkoopt. Deze laatste optie is wat mij betreft de allerbeste, zeker als de imker in je nabije omgeving woont. Tevens zijn er zeer veel sites op internet die bijenpollen verkopen. Ik weet zo niet wat hier de beste van zijn, je zult zelf wat moeite en onderzoek moeten uitvoeren om het beste product in huis te krijgen.

Ik wens je veel succes met de zoektocht naar de perfecte bijenpollen 😉

Liefs Marjolijn

Klik hier voor meer informatie over Marjolijn Verkaik haar Groene Smoothie e-book

Share:

14 comments

 1. Erg leuk verhaal! Verhelderend, ik ga ze ook maar eens proberen.

 2. Die link naar mastercare (op meerdere pagina’s) werkt niet meer!

  Ik heb de bijenpollen gekocht van het merk ‘superfood’ in de biologische winkel, zijn die goed? Ik dacht dat die hele lijn van ‘superfood’ producten op de een of andere manier gelinkt was met jessevandervelde?

  Op de verpakking staat dat je maar maximaal 2 van die kleine schepjes (theelepelformaat) per dag mag innemen, misschien nog een goede toevoeging aan dit artikel of dat zo is en waarom dat zo is?

 3. Betreft: Mastercare

 4. Jesse, je geeft op je website en in je videos de tip om bij Mastercare superfoods als bijvoorbeeld rauwe cacao te bestellen, maar als ik doorklik via jouw site kom ik niet bij mastercare. Ook op internet kan ik niets vinden wat op mastercare lijkt.
  Heb je voor mij het www adres?

 5. Waar hebben de bijen deze bijenpollen voor nodig? Ik maak mij zorgen, immers het aantal bijen neemt wereldwijd sterk af. Als wij d.m.v. het gebruik van bijenpollen het voortbestaan nog meer in gevaar brengen lijkt het mij niet verstandig deze bijenpollen voor mensen te gebruiken.

 6. @Willie (en iedereen die geeft om het voortbestaan van bijen):

  Imkers verzamelen het stuifmeel van de bijen door een collectie-apparaat bij de ingang van de korf te plaatsen. Dit apparaat verzamelt tussen 10 en 50 procent van het stuifmeel dat de bijen bij zich dragen, waardoor er nog voldoende stuifmeel overblijft voor het bijenvolk.

  Bijenpollen zijn fantastisch voor je gezondheid, ga maar googelen en je vindt een schat aan informatie! Hopelijk is bovenstaande informatie een geruststelling!

  Groetjes,
  Anja

 7. Ik ben zelf imker, en oogst bijenpollen van mijn bijenvolken.
  Mocht iemand interesse hebben in Nederlandse bijenpollen neem dan gerust contact met mij op. Af en toe heb ik wel wat beschikbaar.

 8. Ik oogst als imker ook pollen op 2 locaties momenteel. Omg assen en omg leek. Evt is er beperkt beschikbaar.. oogst maar 1 dag per week per volkje.. de rest is voor henzelf.

 9. Beste Pieter, mag ik aub uw contactgegevens want ik wil graag wat van die bijenpollen kopen voor mijn dochter van 6 die momenteel kampt met gezondheidsproblemen.

 10. Hoi Jesse,
  Ik zou graag willen weten of een kind van 7 ook bijenpollen mag? Mijn dochter heeft een slechte weerstand. Zo ja, hoe hoogaat is dan de dosering? Halve theelepel? En mag het dagelijks? Of wekelijks? Alvast bedankt!

 11. Het is heel gevaarlijk te zeggen dat bijenpollen het leven kan verlengen bij kanker. Dit is misleidend.

 12. Als je ze niet lekker vindt, hoe eten, want je moet kauwen, dan beter opgenomen door je lichaam

Geef een reactie