Candida symptomen bij vrouwen

Miljoenen mensen over de hele wereld hebben vandaag de dag last van schimmelinfecties. Dit hebben we bijvoorbeeld te danken aan onze moderne levensstijl en een ongezond voedingspatroon. Een van de meest voorkomende schimmelinfecties is Candida. Deze wordt veroorzaakt door de gist Candida albicans, die van nature in ons lichaam aanwezig is, maar een wildgroei aan schimmels kan veroorzaken als het de kans krijgt. Hier lees je hoe je deze schimmelinfectie kunt herkennen, wat de oorzaken zijn en wat je kunt doen om de klachten te verlichten.

De goede bacteriën van onze darmflora leven, als het goed is, in balans met de natuurlijke gistsoorten in ons lichaam. Gisten zijn eencellige schimmels. Een veelvoorkomende gistsoort is de Candida albicans die in ons lichaam een normaal onderdeel is van de mix van gisten en bacteriën die hun werk doen in dat lichaam. Deze Candida albicans leeft in kleine hoeveelheden in onze mond, in de darmen, op onze huid en in de vagina. De Candida gist wordt in toom gehouden door de darmflora en vormt met deze lichaamseigen, natuurlijke bacteriën een zeker evenwicht. Door ongezonde en onevenwichtige voeding, te veel suiker, een verzwakt immuunsysteem, antibiotica of een disbalans in de hormonen kan er op den duur een disbalans ontstaan tussen deze gisten en de bacteriën. De verhouding tussen ‘goede’ en ‘slechte’ bacteriën in je lichaam raakt uit balans en er ontstaat een wildgroei van Candida schimmels.

Oorzaken
Het ontstaan van deze disbalans kan verschillende oorzaken hebben.

  • Veel suikers (glucose) en koolhydraten in je voedingspatroon, want gist heeft suikers nodig om zich te kunnen vermenigvuldigen (McGinnis et al 1996, Buddington et al 1996, Howard et al 1995).
  • Veel eten van fabrieksmatig geproduceerde voedingsmiddelen
  • Het gebruik van medicijnen zoals antibiotica of anticonceptipillen
  • Overmatig blootstelling aan toxische stoffen uit de omgeving zoals metaal, pesticiden of andere gifstoffen
  • Langdurige stresssituaties en het daardoor disfunctioneren van het immuunsysteem. Uit onderzoek blijkt dat chronische stress bij vrouwen een veelvoorkomende oorzaak is van steeds terugkerende vaginale schimmelinfecties (Ehrström SM, Kornfeld D et al, 2005)
  • Een verandering of disbalans in de hormonen die een verandering in de zuurtegraad tot gevolg hebben, bijvoorbeeld bij zwangerschap, vlak voor en na de menstruatie of bij het gebruik van anticonceptiepillen (Edwards, 2004).

Symptomen
Een Candida-infectie is lastig te herkennen. De schimmel kan zich jarenlang in je lijf ontwikkelen zonder herkenbare symptomen en komt pas aan het licht in een echt ernstige fase. Er zijn tal van symptomen gelinkt aan deze schimmelinfectie waar je op kunt letten.

  • Buikklachten (pijn, winderigheid, opgeblazen gevoel of maagzuur)
  • Jeuk en eczeem
  • Extreme zin in zoetigheid en suikers
  • Voedselallergieën
  • (Chronische) vermoeidheid
  • Depressie
  • Opgeblazen gevoel
  • Slecht geheugen
  • Angstaanvallen
  • Weinig zin in seks
  • Vermoeide bijnier
  • Vaginale infecties
  • Spruw in en rond de mond
  • Gewichtstoename
  • Lekkende darmsyndroom

Wanneer je een combinatie van deze symptomen bij jezelf herkent zonder dat er tot nu toe een andere duidelijke oorzaak is gevonden, is de kans groot dat Candida albicans de echte boosdoener is.

Lekkende darm
Wanneer er teveel Candida in de darmen zit, tast dit de darmwand aan. Gisten en agressieve bacteriën geven kleine beschadigingen aan de darmvlokken of villi, zo komen er deeltjes uit de voedselmassa rechtstreeks in de bloedbaan, waardoor ze een toxische werking krijgen. Dit verschijnsel heet een ‘lekkende darm’. Het immuunsysteem ziet deze voedseldeeltjes als giftig en reageert erop met allerlei ontstekingsreacties, zoals pijn in gewrichten, vermoeidheid, hoofdpijn en astmaverschijnselen. De aangetaste darmwand kan voedingstoffen minder goed opnemen, waardoor er tekorten kunnen ontstaan in het lichaam. Zo kan een lekkende darm het begin zijn van allerlei gezondheidsklachten. Doordat de darmen voedingsstoffen minder goed opnemen en het immuunsysteem wordt aangetast gaat je gezondheid achteruit. Een lekkende darm herstelt geleidelijk als darmbacteriën weer in balans komen. Dat krijg je voor elkaar door consequent te kiezen voor een gezond voedingspatroon.

Wat te doen na antibiotica?
Ook antibiotica verstoren de balans tussen de goede bacteriën van de darmflora en de agressieve gisten. Een antibioticumkuur bestrijdt een brede groep bacteriën en tast dus ook de goede darmflora aan. Hierdoor krijgt Candida albicans de gelegenheid zich te ontwikkelen. Antibiotica zitten helaas ook in kleine hoeveelheden in ons voedsel. Een goede reden om te kiezen voor biologisch vlees, aangezien kippen, kalveren en varkens in niet-biologische boerderijen veel antibiotica toegediend krijgen om te voorkomen dat ze ziek worden, zodat ze snel kunnen groeien. Tijdens een antibioticakuur worden dus niet alleen de slechte, maar ook de goede bacteriën gedood, daarom is het belangrijk om je darmflora na de kuur zo snel mogelijk weer in balans te krijgen. De meest eenvoudige manier om dit te doen is door probiotica te nemen wanneer je antibioticakuur is afgelopen. Dit zijn levende microbiologische voedingssupplementen die de groei van goede bacteriën bevorderen en zo de balans van de darmflora verbeteren. Uit recent onderzoek blijkt dat probiotica de darmflora verbetert en een gunstig effect heeft op Candida (Kumar S, Bansal A et al, 2013). Tijdens de antibioticakuur kun je vast zorgen dat je spijsvertering goed op gang blijft, want daarmee zorg je ervoor dat slechte bacteriën snel uit de stoelgang worden verwijderd en dus minder snel kunnen groeien. Eet daarvoor veel vezelrijke voeding, bijvoorbeeld door het drinken van groene smoothies.

Vermijden
Wanneer je Candida wilt bestrijden kun je een anti-Candida kuur volgen waarbij je twee weken een aantal voedingsmiddelen niet eet. Op die manier maak je het darmstelsel goed schoon. Daarna is het nog steeds belangrijk om gezond te blijven eten zodat je de schimmels niet teveel ‘voeding’ geeft.

  • Alle zoetigheid, suikers, honing en zoetstoffen
  • Alle zuivelproducten (yoghurt, kaas, melk, karnemelk, vla, margarine, kwark, zuivelspread, ijs, kookroom)
  • Alle producten gemaakt van tarwe en witmeel (eigenlijk alles wat gluten bevat)
  • Alle producten waarin gist is verwerkt
  • Zoet fruit
  • Champignons en paddenstoelen
  • Frisdranken en geconcentreerde fruitsappen
  • Alcohol
  • Pinda’s
  • Houdbare verpakte voedingsmiddelen (met E-nummers op het etiket)
  • Producten met toegevoegde kleur- en smaakstoffen (met E-nummers op het etiket)
  • Ongefermenteerde sojaproducten (sojamelk, tofu, tahoe)

Wat wel?
Voeding waar je darmen beter van kunnen worden zijn kool, verse gember, groentesap met wortel, rauwe gember, appel, een beetje kool, selderie en komkommer. Ook rode biet, artisjok, knolselderij, bleekselderij en radijs kun je toevoegen. Knoflook, ui, prei, aardpeer en haver voeden je goede darmbacteriën. De oliën in vette vis zijn ontstekingsremmend en ongeraffineerde biologische oliën uit noden en zaden helpen bij de genezing van eczeem. Tarwekiemolie en avocado’s bevatten veel vitamine E. Ongezoete rijstmelk is een goed alternatief voor koemelk. En zeevruchten zijn een goede bron van zink en proteïnen die de huid voeden en herstellen. Kokosolie heeft een schimmel remmende werking en een gunstig effect op Candida (Ogbolu DO, Oni AA et al, 2007), neem dagelijks tien tot veertien theelepels. Wil je permanent van je klachten af, ontwikkel dan goede voedingsgewoontes, dan zal de agressieve Candida-infectie wegblijven.

Voel je je al langere tijd niet fit en herken je wat van de symptomen dan kun je om te beginnen de Candida-test doen. De gezondheid van je darmen is de basis, daarna kun je je hormoonhuishouding verder in balans brengen en als gevolg van beiden heb je niet alleen meer energie, maar zul je ook automatisch overtollig vet verliezen. Wij kunnen je persoonlijk begeleiden wanneer je een Candida-infectie hebt via een coaching programma.

Share:

13 comments

  1. Waterkefir komt tot stand door gisting, kun je beter laten staan, of is het juist goed?

  2. Mooi blog! Heel informatief. Hoe zit het met creme fraiche, zure room en slagroom? Mag dit wel of niet
    Ik lees overal dat je dit wel mag, zie onderstaande zin:

    Reformmargarine zonder melkbestanddelen, boter, koudgeperste oliën (zonnebloem-, saffloer-, maiskiem- en olijfolie), crème fraiche, zure room en slagroom

  3. interessante artikelen die wel eens de oorzaak kunnen zijn van alle vage klachten waar ik al lang mee rondloop…

  4. Het lastige vind ik dat dit dieet weer andere diëten tegenspreekt. Daar mag ik juist wel weer joghurt. Wat is het nou? En mag zuurdesumbrood dan weer wel? Heel graag reactie, want ik val alleen maar af en m’n klachten worden niet echt minder 🙁

  5. Vraagje: Is het verstandig om er een medicijn of supplement (bv de candiplex strong waar ik goede dingen over lees) bij te gaan nemen?

  6. In geitenzuivel zit ook Probiotica. Jammer dat je dat niet weet, hoef je mensen het zuivel niet helemaal af te nemen. Geiten zuivel is sowieso veel gezonder dan dat van de koe. Zoek het maar op bij de natuurdieetist.

  7. Hallo Jesse. Waarom mag ik geen yoghurt als mijn darmen van streek zijn. Ik heb op div site gelezen dat het juist wel mag als je ziek makende schimmels hebt. Ik neem altijd de geiten yoghurt en die wordt ook het meest aanbevolen omdat geitenzuivel licht verteerbaar is en een Probiotische werking heeft. De één zegt dit de andere weer dat, wie moet ik nu geloven. Gek wordt je ervan. Misschien is het een idee dat je met z’n allen om de tafel gaat zitten en van al die verschillende waarheden één waarheid te maken. Yoghurt zitten ook goede voedingstoffen in . Misschien even kijken bij de geitenzuivel, daar worden goede dingen over gezegd. Maar er zijn altijd weer mensen die het beter willen weten.

    Ik hoop ook wel eens een antwoord van je te krijgen.

  8. Beste Jesse,
    is het mogelijk een candida-infectie op te lopen door de urine van een ander persoon?

    Ik verhuur nl. een kamer, en deze mevrouw heeft de gewoonte om snachts op een po te plassen zodat zij niet naar beneden hoeft te gaan.
    Als zij deze leegt in de wastafel van de douche, niet goed naspoelt, en ik later gebruik maak van deze wastafel, is het dan mogelijk een schimmelinfectie op te lopen door de urineresten?
    met vriendelijke groeten

  9. Als ik weer eens last van een candida heb neem ik steeds een kuurtje van de candiplex. Dat helpt mij altijd goed en snel. Misschien heeft iemand anders hier ook ietsvaan. Ik haal het altijd bij de reform. Google het maar eens.

  10. Jesse, ik mis bij de symptomen ook geirriteerde slijmvliezen, zoals een pijnlijke tong, verhemelte en wangen, en binnenkant van de lippen….oreganothee helpt ook goed..olie is beter maar is mij te sterk! Ik slik nu probiotica ter ondersteuning maar kan je zeggen dat het een hardnekkig virus is..manlief heeft r nu ook last van en we proberen nu met zijn allen de candida te bestrijden…

Geef een reactie