Met bijenpollen lacht de dag je weer toe

Iedereen heeft weleens het gevoel dat alles tegen zit. Meestal zijn die depressieve gevoelens van voorbijgaande aard, maar soms kost het je wat meer moeite om uit die negatieve spiraal te komen of hoeft er maar even wat te gebeuren en je voelt je weer ‘down’. Met bijenpollen kun je jouw gemoedstoestand in balans brengen en tevens je immuunsysteem versterken en je energieniveau, concentratie en uithoudingsvermogen verbeteren.

Hoe ontstaan depressieve gevoelens?

Over depressies hebben psychologen en psychiaters in de afgelopen eeuwen boeken vol geschreven. Dit komt omdat depressiviteit een complex verschijnsel is waarbij zowel lichamelijke als psychische factoren een rol kunnen spelen en ook een symptoom kan zijn van een ongezonde leefstijl, onderliggende ziektes en medicijngebruik. De ene persoon is bovendien vatbaarder voor depressiviteit dan de ander, wat betekent dat genetische aanleg ook een factor is. Depressieve gevoelens zijn vaak het directe gevolg van gebeurtenissen die in iemands leven plaatsvinden, zoals financiële problemen, een echtscheiding, de menopauze, rouw en zelfs de wisseling van de seizoenen, maar het kan ook gebeuren dat je gewoon even niet zo goed in je vel zit zonder dat je precies weet waardoor dat komt.

Hoe kunnen bijenpollen je gemoedstoestand beïnvloeden?

Als je af en toe een dipje hebt dat gepaard gaat met een futloos en moe gevoel en een doorlopende trek in eten dan kan het zijn dat zijn dat je gewoon even een kleine ‘oppepper’ nodig hebt om uit die negatieve gedachtespiraal te komen. Een manier om dat te doen is door bijenpollen te eten.

bijenpollen

Bijenpollen zijn gemaakt van het stuifmeel van bijen en bieden ondersteuning aan mensen die depressieve gevoelens, stress of een verzwakt immuunsysteem hebben. Bijenpollen bevatten namelijk de immuunsysteem stimulerende stoffen RNA (ribonucleïnezuur) en DNA (desoxyribonucleïnezuur), die beiden de groei, vernieuwing en reparatie van cellen ondersteunen en de verschijnselen van veroudering vertragen (Saric et al., 2009). Aan de hand van diverse onderzoeken is tevens aangetoond dat bijenpollen het energieniveau, de concentratie en het uithoudingsvermogen verbeteren (Elkins, 1996, Fenguo et al., 2004), waarmee je weer snel uit je dipje wordt getrokken zodat de dag je weer toelacht. Bovendien reguleren bijenpollen het spijsverteringsstelsel en de hormoonspiegel (Linskens & Jorde, 1997), twee lichaamsfuncties die vaak verstoord raken als je vaak stress hebt of depressief bent.

Ook als je niet vaak last hebt van depressieve gevoelens, stress of een verzwakt immuunsysteem kan het raadzaam zijn om regelmatig bijenpollen te eten, want bijenpollen zijn vanwege de zeer hoge voedingswaarde te vergelijken met een multivitaminepreparaat, maar dan veel effectiever omdat de voedingsstoffen allemaal geheel natuurlijk zijn waardoor ze efficiënter door het lichaam worden geabsorbeerd. Bijenpollen bevatten talloze vitamines (A, B complex, C, D, E), mineralen (selenium, calcium, magnesium), aminozuren, enzymen, co-enzymen, lecithine, natuurlijke suikers, vetzuren en sporenelementen en zijn daarmee een heel compleet superfood dat een natuurlijk alternatief kan zijn voor synthetische multivitamines.

Hoe kun je bijenpollen eten?

Bijenpollen zijn niet alleen enorm gezond, ze zijn vooral ook erg lekker vanwege de zoete honingachtige smaak. Je kunt de pollen puur eten en langzaam op je tong laten smelten. Daarnaast zijn bijenpollen heerlijk in ontbijtgerechten, smoothies en saladedressings en als garnering op toetjes, rauwe chocolade en rauw gebak.

Share:

9 comments

 1. Op je pagina met video las ik de volgende zin: Ik ligt het model toe in bovenstaande video en geef je tevens direct een aantal tips die je vandaag nog kunt toepassen.
  Ik zou dat veranderen naar: Ik LICHT…
  Op een andere pagina las ik dat je per email met je in contact kon komen, maar na erg lang zoeken kon ik nog nergens een email-adres van je ontdekken!
  Vandaar maar even zo.

 2. Beste Jesse, Ik gebruik de bijenpollen nu 6 maanden.Ik kwam in gesprek met een imker die een stand heeft op een kleine markt waar ik een pot honing wilde kopen.
  Blijkbaar viel de man mijn vermoeide uiterlijk op en vertelde me over de bijenpollen en de werking ervan. Ik was sceptisch , maar heb toch een klein zakje gekocht! Ik ben erg gelukkig met de werking ervan,ik bruis weer van energie(niet altijd,heb ook mindere dagen)mijn allergische reacties op weersomstandigheden m.b.t. hooikoorts is in hoge mate verbeterd! Ben beter opgewassen tegen stress en spanningsvelden. Zelfs veel meer innerlijke rust mogen ervaren en merk dat mijn lichaam er bijzonder veel baat bij heeft. De huid ziet er veel frisser en gezonder uit en heb veel minder tot geen infecties ervaren,ik ben namelijk zeer bacterie gevoelig dus zeer vatbaar. Ik ben absoluut erg blij met de bijenpollen en dat simpele gesprek met de bewuste imker,waar ik overigens trouw mijn bijenpollen koop, heeft mij een stuk levenskwaliteit terug gegeven! Wat ik je nog wel mee wil geven is dat die twee theelepels als dosering voor mij niet opgaan,ik gebruik minstens een afgestreken eetlepel. Ik kan het iedereen aanbevelen die een verminderde weerstand hebben of in een bijzondere stress situatie verkeren. Voor mij is het een levenselixer! Een hartelijke groet,Rianne Hak

 3. Ik ben op zoek naar cupcake achtige (Paleo) recepten met bijenpollen. Graag zonder lactose, gluten en suikers ivm met intoleranties. Heeft iemand die?

 4. Ik lees dat bijenpollen RNA en DNA bevatten. Natúúrlijk bevatten ze RNA en DNA!!! Wat een onzinnige en vooral belachelijke statement. Alles wat leeft bevat DNA en RNA. Een stuk vlees, een vis, een grasspriet, een bacterie. Het is de bouwsteen en de basis van het leven. Doe aub een beetje algemene kennis op van biologie voordat je rare concluderende dingen schrijft.

 5. Sinds wanneer is een bijenpol een levend ding?

 6. Hallo Jesse,
  Ik wil graag meer energie en wilde hiervoor bijenpollen gaan eten maar las net op internet over superfoods onderstaande.

  Bijenproduct. Allergie informatie
  U kunt beter geen bijenpollen kopen indien u allergisch bent voor pollen. Bijenpollen kunnen een zeer ernstige allergische reactie veroorzaken, waaronder kortademigheid, netelroos, zwellingen en anafylaxie. Lees altijd eerst de bijsluiter voordat u besluit bijenpollen te eten.

  Is dit echt waar? Heb soms wel last van hooikoorts.
  Groet Karin

 7. @Karin dit is niet waar, ik heb zelf hooikoorts en neem juist bijenpollen omdat dit heel goed is tegen hooikoorts! Ik neem dit in samen met Pollinosan van Dr A. Vogel. Wel begin je best al met bijenpollen in januari,februar omdat het zijn werking moet gaan opbouwen. Met Pollinosan begin ik ook tegen eind januari. Dit jaar was ik laat ik was pas in maart begonnen met alles maar het heeft nog gewerkt het pollenseizoen was tevens ook later begonnen ivm opwarming van de aarde.

  Groetjes, Marielle

 8. Hoi, graag zou ik willen weten of de bijenpollen ook door suikerpatienten genuttigt kunnen worden. Aangezien er koolhydraten in zitten weet ik niet of het raadzaam is ze te nemen. Heeft iemand hier ervaring mee?
  Gr lucienne

 9. Mag je bijen pollen gebruiken als je nier kanker hebt met een schommelend kalium en natrium

Geef een reactie