Hoe toxisch ben jij?

Op CNN zag ik een interessant programma, wetenschapsjournalist David Duncan liet zichzelf voor een artikel in de Amerikaanse editie van het blad National Geographic testen op de hoeveelheid chemicaliën in zijn lichaam. Hij wilde nu wel eens precies weten hoeveel soorten toxische stoffen hij in zijn lichaam heeft (en welke wij dus hoogstwaarschijnlijk net zo goed in ons lichaam hebben). Het resultaat was behoorlijk schokkend.

We verven onze huizen, we steken een geurkaars op, dragen de hele dag straling van onze mobiele telefoon met ons mee. In de stad ademen we een overdosis fijnstof in. We verzorgen ons lichaam met synthetische zeep en shampoo. Er zitten zware metalen in ons voedsel, net als bestrijdingsmiddelen en E-nummers. Er zitten zelfs behoorlijk wat chemische stoffen in producten waarvan we ons dat waarschijnlijk niet realiseren zoals tapijt, de stof waar onze kleding van gemaakt is of zelfs kinderspeelgoed. Ons leefmilieu is letterlijk vergeven van toxische stoffen. We weten niet precies hoe al die stoffen onze gezondheid beïnvloeden. In laboratoriumtests worden proefdieren meestal relatief korte tijd aan grote hoeveelheden toxische stoffen blootgesteld. Maar de echte proefdieren zijn wij zelf: hoe zal langdurige blootstelling van deze diversiteit aan minuscuul aanwezige toxische stoffen onze gezondheid uiteindelijk beïnvloeden.

165 verschillende chemicaliën in een lichaam
David mocht van National Geographic voor $ 15.000 zijn lichaam uitgebreid laten testen op meer dan 300 verschillende chemicaliën. Er werden maar liefst 165 verschillende chemicaliën en toxische stoffen in zijn lichaam gevonden. Bijvoorbeeld 97 keer de stof PCB (polychloorbifenyl) die al sinds 1977 verboden is omdat deze zo schadelijk is voor de gezondheid. Maar ook 16 verschillende pesticiden, 10 dioxines die ook in verband worden gebracht met kanker, 7 verschillende phthalates die je ook vindt in shampoo en kinderspeelgoed, 3 soorten metalen en als klapper op de vuurpijl 25 verschillende PDBE chemicaliën die veel gebruikt worden als brandwerende stof in tapijt of in de stoffen waar onze kleding van is gemaakt. De hoeveelheid kwik in zijn lichaam was ook erg hoog, vooral 24 uur nadat hij twee keer op één dag vis had gegeten.

De effecten van al deze gifstoffen in het lichaam is nog onduidelijk, maar toxines in het lichaam worden in verband gebracht met hormonale disbalans, verschillende vormen van kanker en ook andere aandoeningen als autisme. Janet Nudelman van het Borstkankerfonds in Amerika zei in het programma: “Er is veel wetenschappelijk bewijs dat een grote hoeveelheid chemicaliën in het lichaam bijdraagt aan een verhoogde kans op allerlei ziektes.”

Je zou als kluizenaar moeten leven om al die invloeden te vermijden. Wat je wel kunt doen is beginnen bij jezelf, in je eigen huishouden. Door gezonde gewoontes te ontwikkelen in je voedingspatroon bouw je een stevige buffer op tegenover toxiciteit in je leefmilieu. Zo compenseer je die risico’s met gezond gedrag. Om die reden stimuleer ik continu het eten van biologische groenten en fruit, scharrelvlees en superfood. Constant echt gezond eten is naar mijn mening beter dan een incidentele ontgiftingskuur doen. Je kunt aan je voeding wel natuurlijke ontgifters toevoegen als chlorella en spirulina, deze superfoods zijn de sterkste detoxers. De groene alg bindt zich aan zware metalen, die op deze manier het lichaam veilig kunnen verlaten via de normale spijsvertering. Het is belangrijk om de dosering van deze superfoods geleidelijk op te bouwen, want de werking is krachtig. Start bijvoorbeeld met 3 gram per dag voor de eerste weken en bouw het in de maanden daarna langzaam op. Knoflook en koriander hebben ook een ontgiftende werking. Tot slot helpt veel water drinken het afvoeren van de afvalstoffen.

Share:

1 comment

Geef een reactie