Kettlebell Oefeningen – Top 3 basis

De Kettlebell training is een intervaltraining die uitgevoerd wordt met een Kettlebell, een trainingsgewicht dat de vorm van een koebel heeft. Dit gewicht, dat voorzien is van een handvat, wordt gebruikt om zogenaamde ballistische oefeningen uit te voeren waarbij zowel kracht, conditie en lenigheid wordt getraind. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat de Kettlebell workout het meest effectief is voor vetverbranding en spiergroei omdat de training de aanmaak van hormonen die vetverbranding bevorderen stimuleert en tevens de productie van hormonen die vetopslag vergroten afremt. Daarnaast is het grote voordeel van de Kettlebell training dat je er niet voor naar de sportschool hoeft en het gewoon thuis in je eigen tijd kunt doen.

Waarom is de Kettlebell training zo effectief als je vet wil verbranden?

Een belangrijk verschil tussen gewone gewichttraining en de Kettlebell training is dat bij Kettlebell workouts diverse spiergroepen tegelijkertijd worden getraind en dat oefeningen vaak in grote aantallen herhaald worden. Hierdoor is de Kettlebell training eerder te beschouwen als een intervaltraining met hoge intensiteit dan een gewichttraining, de meer bekende vorm van training waarbij vaak slechts één spiergroep per oefening wordt getraind. In 2010 heeft de Amerikaanse Universiteit van Wisconsin in opdacht van de American Council of Exercise (ACE) een onderzoek uitgevoerd naar de effecten van Kettlebell workouts en men ontdekte dat mensen die 20 minuten met de Kettlebell trainden veel meer vet verbrandden dan mensen die een uur lang in de sportschool besteedden aan hardlopen en gewichtheffen.

Is de Kettlebell training wat voor mij?

Iedereen kan in principe de Kettlebell training doen, dus zowel topsporters als ongetrainde personen of mensen met beperkingen. Als je ongetraind bent kun je het beste beginnen met een laag gewicht, zodat je lichaam kan wennen aan het correct uitvoeren van de oefeningen zonder het lichaam overmatig te belasten. Toch is het belangrijk om niet te licht te trainen want anders is de vetverbranding die gestimuleerd dient te worden enigszins beperkt. Luister bij het uitvoeren van de oefeningen wel altijd goed naar je lichaam en probeer nooit wat te forceren. Om het meeste uit je Kettlebell training te halen is een optimale verhouding van de volgende 5 trainingsfactoren belangrijk: aantal herhalingen, intensiteit (weerstand), aantal sets, aantal oefeningen en de hoeveelheid rust die je tussendoor neemt.

Met welke Kettlebell oefeningen kan ik het beste beginnen?

De volgende 3 oefeningen vormen de beste basisoefeningen voor het trainen met de Kettlebell. Concentreer je eerst op het juist uitvoeren van een oefening, want zo voorkom je blessures. Zodra je dat onder de knie hebt kun je meerdere herhalingen gaan inbouwen. Het is raadzaam om pas door te gaan met de volgende oefening als je de eerste oefening volledig beheerst.

1. Kettlebell Two Arm SWing

2. Kettlebell Squat

3. Kettlebell Press

De Kettlebell training is de beste manier is om de aanmaak van groeihormoon te stimuleren, de grootste verbrander is van lichaamsvet. Als je lichaam voldoende groeihormoon produceert wordt bovendien de spieropbouw bevordert, en meer spiermassa leidt ook tot een hogere vetverbranding, zelfs op momenten dat je niet traint! Klik op deze link om meer te weten te komen over de Kettlebell training.

Share:

8 comments

 1. Wanneer komt er een app voor. Of ken je leuke apps voor kettlebell oefeningen

 2. Wat blijven het toch lekkere oefeningen!

 3. welk gewicht van zo’n kettelbell zou je moeten nemen?

 4. Hoi,

  Wat voor advies heb je als je last hebt van blessures bijv. een tennisarm waardoor je niet goed kan trainen?

  Sander

 5. Ik heb net een kettlebell gekocht bij de action, 4 euro. Ze waren er voor 4 en 6 kilo. Ik heb de lichtste genomen want die lijkt mij al zwaar. Is dit te licht?

  Ik ben heel benieuwd en ga deze drie oefeningen deze week direct proberen. Dank!

 6. Graag in een app.
  Dvd staat natuurlijk beneden en ik wil op zolder trainen,

Geef een reactie