Lekkende darm leidt tot hormonale disbalans en stress

Spijsverteringsproblemen behoren tot een van de meest voorkomende aandoeningen van de Westerse wereld. Eén van de problemen met de spijsvertering waar je steeds vaker over hoort is een lekkende darm. Deze aandoening leidt tot allerlei vervelende symptomen die je dag heel erg in de war kunnen schoppen. Bovendien heeft een lekkende darm een grote invloed op je gezondheid omdat het je immuunsysteem kan aantasten en tot allerlei andere ziektes en kwalen kan leiden.

Wat is een lekkende darm en wat gebeurt er in je lichaam als je het hebt?

Lekkende Darm Syndroom, in het dagelijks spraakgebruik beter bekend als lekkende darm, is een aandoening waarbij er als gevolg van een disbalans in de darmflora miniscuule gaatjes in de knooppunten tussen de cellen van je darmwand ontstaan. In je darmen bevinden zich allerlei schadelijke stoffen die door verschillende soorten gisten als bijproduct worden geproduceerd. Wanneer je een lekkende darm hebt kunnen deze schadelijke stoffen door de darmwand dringen en in je bloedbaan terecht komen, waarna ze zich door het hele lichaam kunnen verspreiden. Ook deels verteerd voedsel kan op deze manier je lichaam binnendringen. Behalve dat bij een lekkende darm allerlei schadelijke en onverteerde stoffen in het lichaam komen heeft deze aandoening ook tot gevolg dat gezonde voedingsstoffen minder goed door het lichaam kunnen worden opgenomen, wat je gezondheid verder aantast.

lekkende darm

Door een lekkende darm krijgen een groot aantal ziekten en aandoeningen de kans om zich te ontwikkelen. Eén van de eerste artsen die gisten en een slechte gezondheid met elkaar in verband bracht was Dr. William Crook, auteur van het boek “The Yeast Connection”. Volgens hem onstaan er, wanneer er schadelijke stoffen via een lekkende darm je lichaam binnendringen, allerlei allergische reacties in het lichaam, die onder andere kunnen leiden tot een onbedwingbare trek in koolhydraatrijk eten, een verzwakt immuunsysteem, vochtophoping, een hormonale disbalans, en stress.

Lekkende Darm Syndroom wordt door veel alternatieve genezers als aandoening erkend, maar de conventionele geneeskunde beschouwt het niet als een op zichzelf staande ziekte omdat er geen wetenschappelijk bewijs voor is en mensen met een lekkende darm bijna altijd ook last hebben van andere spijsverteringsproblemen, zoals bacteriële wildgroei en schimmelinfecties. Sommige alternatieve genezers menen dat een lekkende darm de basis vormt of in verband staat met veel andere ziekten, zoals astma, diabetes, psoriasis, depressie, blaasinfecties, de autoimmuunziekte zoals Lupus, sclerodermie, interne colitis, reumatische artritis, multiple sclerose, chronisch vermoeidheidsyndroom en de Ziekte van Crohn.

Oorzaken

Een lekkende darm kan ontstaan wanneer je darmflora uit balans is. In je darmen wonen veel ‘goede’ maar ook ‘slechte’ bacteriën. Normaalgesproken worden de ‘slechte’ bacteriën door de ‘goede’ in toom gehouden, zodat ze zich niet in het wilde weg kunnen vermenigvuldigen. Echter, als je antibiotica of andere specifieke geneesmiddelen gebruikt, een ziekte onder de leden hebt, een disbalans in de hormonen hebt of veel koolhydraat- en suikerrijke voeding eet dan kan het aantal ‘goede’ bacteriën sterk worden verminderd, waardoor ‘slechte’ bacteriën de overhand krijgen en zich snel kunnen ontwikkelen. De ‘slechte’ bacteriën kunnen vervolgens microscopisch kleine gaatjes in de knooppunten tussen de cellen in je darmwand maken waardoor de darmwand wordt beschadigd.

Symptomen van een lekkende darm

Mensen die last hebben van een lekkende darm merken vaak dat ze regelmatig buikpijn hebben wat gepaard kan gaan met een beetje koorts. Ook hebben ze vaak het gevoel dat de gezonde voedingsstoffen die ze eten niet door het lichaam worden opgenomen. Vervolgens kunnen daar andere symptomen bijkomen, zoals depressies en angstaanvallen. Ook komt eczeem vaak voor bij mensen met een lekkende darm, omdat er door de lekkende darm allerlei allergenen in de bloedbaan komen, en die kunnen als gevolg van een verlaagde weerstand leiden tot eczeem.

Hoe weet je of je een lekkende darm hebt?

Een lekkende darm onstaat doordat de darmflora uit balans is. Meestal heb je behalve een lekkende darm ook last ven een wildgroei aan schimmels, veroorzaakt door het gist Candida Albicans. Als je jezelf herkent in de eerdergenoemde symptomen van een lekkende darm en vermoedens hebt dat je deze aandoening zou kunnen hebben dan zou je als eerste stap een Candida-test kunnen doen.

Het bepalen of je last hebt van een wildgroei van Candida en dus misschien ook wel een lekkende darm is een belangrijke stap als je een gezond darmbalans wil hebben. De Candida-test dient tevens als basis voor Fase 2 van de Superverbrander Methode, want we willen in dit programma eerst zeker weten dat je darmen gezond zijn voordat je naar Fase 3 gaat. De gezondheid van je darmen vormt de basis, daarna breng je jouw hormoonhuishouding in balans en als gevolg van beiden zul je automatisch overtollig vet verliezen.

Als je last hebt van een lekkende darm

Omdat Lekkende Darm Syndroom nogal controversieel is bij veel reguliere artsen zullen zij deze aandoening vaak niet kunnen of willen vaststellen. Mogelijk geeft je dokter de diagnose Candida, en schrijft vervolgens schimmeldodende medicatie voor. Als de symptomen daarna verdwijnen denken veel mensen die last hebben van Candida of een lekkende darm dat ze ervan genezen zijn. Maar met deze symptoombestrijding wordt de onderliggende oorzaak niet aangepakt, vaak keren de symptomen weer snel terug zodra met de medicatie wordt gestopt. Een behandeling van Candida en de daarmee vaak gepaard gaande lekkende darm kan daarentegen blijven resultaat hebben als je de oorzaak weet weg te nemen. In een volgend artikel gaan we hier verder op in.

Dit is een samenvatting van het artikel “2.4 Lekkende Darm Syndroom” op de Superverbrander Methode ledensite, waarin je leert wat een lekkende darm is, wat de oorzaken en symptomen zijn van deze aandoening, hoe een lekkende darm kan worden vastgesteld en wat je kunt doen als je denkt last te hebben van een lekkende darm.

Share:

27 comments

 1. Het is vermakelijk om te zien hoe Jesse iedere keer weer een nieuw probleem, voornamelijk uit de alternatieve hoek, weet uit te vergroten.
  In voorgaande artikelen heb ik al heel wat voorbij zien fietsen.

  Wat is er allemaal wel niet schadelijk voor je gezondheid is:

  Een magnetron, Water uit plastic flesjes,Conservenblikjes, roestvrijstalen pannen, divers eetgerei, medicijnen, drinkwater, speelgoed, margarine met plantestrol, enz. het is allemaal zo slecht en we worden er zo ziek van allemaal. En dan nu presenteren wij u: “De lekkende darm”.

  Dat we überhaupt nog 90 jaar kunnen worden.

  De lijst wordt bijna wekelijks langer.

  En dan nog dat interview met één of andere zelfbenoemde raw food goeroe, die de gekste, bewijsbaar onjuiste, fabeltjes uitkraamt en die ook nog klakkeloos voor waar worden aangenomen.

  Het is om je rot te lachen, alleen zo jammer dat er zo veel mensen toch weer in trappen.

  Het begint in mijn opinie steeds meer te lijken op de verhalen van iemand met een angststoornis. Of, minder oprecht, misschien een slimme marketing methode om eigen producten aan te bieden die dan natuurlijk weer een oplossing vormen voor de problemen?

  Maar goed, mensen hebben een vrije wil en mogen geloven wat ze willen.
  Maar mensen misleiden vind ik toch wel kwalijk.

  Er wordt nergens verwezen naar echt degelijk wetenschappelijk onderzoek naar al deze beweringen en als je er op googled kom je alleen vage artikeltjes tegen uit dezelfde alternatieve hoek.

  Heel bijzonder allemaal.

 2. Ergens wel eens met Sjoerd. Je moet gewoon dingen waar je in gelooft er uit pikken en kijken hoe ver je zelf er in wil meegaan.
  bijv met water uit plastic flessen gaat wel ver inderdaad. Maar van voeding heeft Jese wel veel verstand. Dus Jesse ga zo door met het schrijven van goede Blogs. erg leerzaam!!!!

 3. Geloof is subjectief Marco, als kind geloofde ik ook in sinterklaas.
  Geloof kan ook ziek maken, als je in allerlei doemverhalen gaat geloven.
  Klakkeloos geloven wordt er al genoeg gedaan en heeft al voor heel wat ellende gezorgd, onderzoeken is volgens mij beter. Zowel zelfonderzoek als wetenschappelijk onderzoek.

  Maar dat Jesse veel verstand heeft van voeding ben ik volledig met je eens.
  Alleen heb ik met die steeds meer op de voorgrond tredende randverschijnselen meer moeite.

 4. Hoi Sjoerd! Bedankt voor je bericht, je mening is erg welkom.

  Mijn visie is dit: als we NIETS zouden weten over wat van invloed is op onze gezondheid, goed of slecht, zijn we onwetend en hebben we maar één keuze mogelijheid: namelijk het zo doen zoals we altijd deden. Voor veel mensen is dat niet genoeg.

  Ik weet niet hoe het voor jou is, misschien ervaar jij geen structurele klachten zoals eczeem, allergieën, verzwakt immuunsysteem, stress, overgewicht, of andere problemen.

  Mensen die dat wel dagelijks ervaren gaan op zoek naar alternatieven. En alleen nadat je meer leert, krijg je nieuwe keuzemogelijkheden. Dan kan je voor jezelf besluiten of je iets wilt geloven of niet, en of je daarna voor jezelf wilt testen hoe je je voelt als je bepaalde voedingsmiddelen weg gaat laten, of bepaalde juist gaat toevoegen.

  Het merendeel van onze informatie is gratis en hier steken we vanuit onze passie heel veel tijd, geld en energie in. Het is daarna je keuze of je met ons verder wilt of niet. En wat die keuze ook is, ik hoop dat het geen waar we over schrijven in ieder geval IETS heeft bijgedragen aan een betere kwaliteit van leven voor je, want dat is mijn primaire doel.

  Ik hoop dat er ook iets voor jou tussenzit Sjoerd waar je wat aan hebt en je een positief verschil mag ervaren in je gezondheid, energie, etc.

 5. ik heb moeite met alles en iedereen heeft wel verstand van voeding zal wij maar zegen.maar alles maar ook alles kost geld en geld.zeker als je wat wilt.ik beweer niet dat het slecht is maar ik onderzoek alles.ik lees nu een zeer inteteresant boek over een man die net als ons alles onderzocht heeft.en daar in staan veel dingen die vele ook zegen.maar een ding zeg ik niet elke mens is het zelfde

 6. Hallo Jesse,

  Mijn complimenten aan jou voor je beschaafde, duidelijke reactie op de mail van Sjoerd van 2/4 . Die sterkt mij in het idee dat ik aan het juiste adres ben…

  Ik ben pas ca, een week lid van de community en dus net met het programma gestart. Heb nog geen spectaculair resultaat gezien (behalve iets minder vermoeidheid) maar ga het gewoon -zonder gezeur- proberen!
  Zelfonderzoek heet dat en niet klakkeloos maar wat roepen. Ik ben geen geloofsfanaat maar zelfs in het oudste boek v/d wereld staat geschreven: “onderzoek alles maar behoudt het goede!”

 7. Jesse heeft gelijk. Helaas moet je er soms al jaren ziek voor zijn om er achter te komen dat een lekkende darm ook kan lijden tot chronisch vermoeidheidsyndroom. En dat is nog een stukje complexer dan alleen Candida. Dan heb je alle verschijnselen dan is je lever aangetast., je spieren waar voedingsstoffen omgezet worden in energie maar ook aantasting van je zenuwbanen etc. Doffe ellende . Maar wel veroorzaakt door een lekker darmwand en te verbeteren door geen gluten, lactose en fructose te nemen en twee belangrijke vitamines te nemen NAC en Glutamine om je darmwand te herstellen. Let wel het herstel kan maanden duren dus volhouden. Meer lezen…? Lees site van Dr. Michael Maes of zijn boek “Nooit meer moe”.

 8. Hoi Jesse,

  Helaas heb ik ook een lekkende darm. Je komt erg veel tegen over candida, maar mijn lekkende darm komt door wildgroei van Aspergillus Niger, een schimmel in de darm. Daar lees ik weinig over. Ik wil alleen even toevoegen dat er dus ook andere schimmels en gisten zijn dan candida.

  Wat ik ook nog even wil toevoegen voor de mensen die al eerder reageerden op dit artikel is dat als je een lekkende darm hebt, je dat echt wel merkt, helaas als het al ver heen is.

  Jesse, Ik vind het goed dat je mensen voorlicht over voeding en leefstijl. Ik ben van mening dat dat een veel grotere impact op het lichaam heeft dan mensen beseffen. Veel lichamelijke klachten kunnen worden voorkomen door betere voeding.

  Christine

 9. Mijn zoon, autistisch, heeft alleen last van lekkende darm als hij stress heeft. Nu heeft hij vaak stress. Ik ben bij een iriscopist geweest en deze zei dat de lever ook een boosdoener is. Door stress gaat de lever opspelen, en dan snachts loost hij afvalstoffen….!! klopt, mijn zoon heeft dan, zonder dat hij het weet, gepoept, afval!
  Ook let ik nu beter op het eten: veel warm water, echte boter, speltbrood, echt gebakken cake/ volkoren ontbijtkoek of indische cake, niet steeds hetzelfde eten op tafel, rozijntjes als lekkernij en pas op miet aspartaam’; zit in veel voeding. Nu slikt mijn zoon dus smorgens en avonds artisjok, homopatie. Nu, ik ziet het wel, want ik ben niet zo bereid om een heel ander dieet zoals zonder melk en graan toe te gaan passen. Ook las ik dat lekkende darm kan voortkomen al in de baarmoeder: slechte plaats in baarmoeder, baby voelt zich niet prettig, weinig vruchtwater, en dan ook nog een slechte bevalling…..! En zo kan je zelf nagaan hoe het verder ging. Succes.

 10. Het klopt echt allemaal.
  Ben ook jaren aan tobben geweest. Altijd moe,
  steeds terugkerende keelontsteking en candida, bijna dagelijks
  hoofdpijn, migraine , fybromyalgie en uiteindelijk een flinke burn-out
  met alle gevolgen van dien. Heel heftig met een eigen bedrijf en gezin…
  Allerlei artsen en instanties bezocht, en ten einde raad het gezocht in de
  alternatieve hoek. ( ik was ook eerst erg sceptisch) Via via bij een heilpraktiker in Duitsland terecht gekomen.
  Daar hebben ze het bloed volledig laten onderzoeken bij een labaratorium,
  en daar kwam uit dat alle nen mineralen ver beneden peil zaten ,mijn lever
  was ernstig ontstoken en de darmwand beschadigd.
  Dus logisch, dat al die vitaminepillen niets deden, want ze werden niet meer opgenomen.
  Nu ben ik na veel zoektochten op een gluten en lactosevrij dieet, en neem ik zo
  weinig mogelijk suikers, en het helpt!!! Heb overdag niet meer van die momenten
  van extreme vermoeidheid, de hoofdpijn is m.u.v de menstruatieperiode, weg, en ook
  de fybromyalgie lijkt op zn retour te zijn… ben al vier maand niet meer bij de chiro
  practor geweest, terwijl ik voorheen elke twee, drie weken behandeld werd omdat
  alles vast zat in mijn nek en rug!!
  Ik begrijp best dat, als jezelf geen klachten hebt, het wat vaag lijkt, dat je met voeding
  je gezondheid weer terug kan krijgen, maar wees een beetje voorzichtig met kritiek
  al je geen ervaringsdeskundige bent, want we worden al te vaak bestempeld als
  chronische klagers…. iedereen wil graag gezond zijn en zijn werk en/of gezin op een
  prettige manier kunnen doen!! Maar als je je zo beroerd voelt, dan lukt dat gewoon niet, en dat komt je psyche ook niet ten goede.

  En hartelijke groet!

 11. Mijn dochter heeft lekkende darm syndroom, weet iemand een Arts die haar kan helpen?

 12. Geachte jesse.

  ik ben jarenlang onwetend een lekkende darmpatient geweest en van schimmelwerende kuur naar schimmelwerende kuur gestuurd. Telkens een mondschimmel die terug de kop opstak en dit was nog maar de zichtbare symptomen..
  tot een dr van elslande uit waregem een uitgebreid bloedonderzoek heeft uitgevoerd en vastgesteld dat ik enorme allergische reacties vertoonde op allerlei verschillende voedsel.
  nu ben ik in behandeling en ik kan uw beweringen bevestigen..
  Dit is een aandoening die men meer serieus moet nemen, de symptomen zijn allesbehalve en verstoren je dagelijks comfort.

 13. Jesse,
  Heel hartelijk dank voor je zeer gevarieerde adviezen .
  Ben nu bij Thalamo in Eindhoven en daar wordt wel degelijk wetenschappelijk onderzoek gedaan en zitten qua adviezen voor mijn gevoel op eenzelfde lijn.
  Ik heb er heel veel aan !

 14. Beste allemaal,

  Bij mij is ook (door Thalomo) een lekkende darm geconstateerd. Ik heb dit laten behandelen en op het einde van de rit was ik alles bij elkaar opgeteld zo’n €2500,- armer. Helaas voel ik me na het placebo effect wat ik in het begin even heb mogen ervaren uiteindelijk even slecht. Ik hoop voor jou Gerda dat je er wel iets aan hebt. Ik moet me aansluiting op Sjoerd zijn reactie. Omdat ik zo veel klachten heb laat ik me gemakkelijk iets aanpraten en ben ik bereid een hoop geld en energie te investeren in behandelingen en supplementen die me uiteindelijk, op de lange termijn, niets opleveren. Ik doe het niet meer!

  Het enige waar ik iets mee heb gewonnen is een exorfine vrij dieet. Daarnaast heb ik mijn cafeïne, geraffineerde suiker en E nummers consumptie drastisch verminderd.

  Helaas voel ik me nog steeds goed. Er zijn nu alternatieve geneeskundigen die me aan proberen te smeren dat ik me voor lyme moet laten behandelen en daarna zullen ze vast iets nieuws bedenken om geld van me af te pakken.

  Mijn persoonlijke advies:
  – Voeding is heel erg belangrijk voor je gezondheid.
  – Laat supplementen achterwegen want je lichaam is sterk genoeg om zichzelf te herstellen.
  – Ga alleen in zee met een alternatieve geneeskundige als je van betrouwbare mensen persoonlijk heb gehoord dat ze hen ook daadwerkelijk op een lange termijn hebben kunnen genezen. Stel ze de vraag: Ben je nu 100% genezen en moet er nog wel eens terug komen?

  Succes

 15. Ik ben momenteel bij een orthomonoculaire ARTS. Ik schrijf dit even groot omdat er een groot verschil zit tussen een therapeut en een arts.

  Ik ben blauwe bessen teler van beroep en in de teelt van groenten en fruit meet men o.a. de grond op sporen elementen en mineralen, vandaar ook wel of geen mest.
  In het fruit worden antioxidanten en vitamines gemeten.
  En bladeren aan de struik worden onderzocht op stikstof, kalium, enz.

  Daardoor kan ik een plant precies geven wat goed voor hem is.

  Zo zie ik het ook bij een mens. Ben heel eerlijk, ik geloof niet in homeopathie en vele andere zaken, waar ik wel in geloof is meten is weten.
  Ik geloof zelfs niet in de schijf van 5. Ieder lichaam is anders en bijv. bonen eten is voor het ene lichaam heel goed en het andere lichaam geeft er een negatieve reactie op.

  Dus mijn orthomonoculaire arts heeft dus mijn bloed laten onderzoeken op weet ik wat allemaal. Mijn uitwerpselen zijn naar een lab. gestuurd en mijn urine ook.

  Blijkt dat ik ‘lekkende’ darmen heb en dus moet ik stoppen met het gebruik van gluten. Gevarieerd eten en ik krijg nog een darm coctail, verschillende supplementen, o.a. zink, D3 en zaken die ik niet kan uitspreken, Krijg dit nog toegestuurd.

  Deze arts zegt ook, flink gevarieerd eten, alleen zou men ook nog moeten na gaan, wat jij kunt eten. Als ik een aardbei eet, begint mijn tong blaasjes te krijgen.

  Men zou moeten uitzoeken bij een mens:

  a. wat kan elk lichaam aan voeding hebben, waar reageert hij/zij niet op.
  b. Geeft voeding genoeg en zo niet, voeg toe met supplementen. (check vitamines, mineralen en spoorelementen)

  Het is wel duur, vind ik. Maar toch doe ik ‘t, ik heb maar 1 gezondheid.

 16. Ik ben op dit moment aan het zoeken naar een adres waar ik mezelf kan testen op Leaky gut, omdat ik continu nieuwe voedselovergevoeligheden ontwikkel die zorgen voor ernstige buikpijn en acné. Is er hier iemand die dit bij een darmspecialist in de reguliere geneeskunde heeft laten testen?

 17. ik heb lekkende darm syndroom laten vaststellen via het Fashé instituut, te Gent

  Paulus Linus kliniek te Gent

 18. Hoi,

  Even een reactie op het onderwerp lekkende darm. Ik zelf ben er wel achter wat er tegenwoordig wordt verkocht aan voedingsmiddelen. Ik zelf wordt er niet vrolijk van wat het voor gevolgen en klachten kan geven op mijn lichaam. Zo zullen er ook velen mensen zijn die geen klachten hebben of krijgen. Voor diegene is het ook niet te begrijpen of te voelen wat voor een effect het heeft voor iemand die er wel gevoelig voor is. Ik kan vertellen dat het overal in mijn lichaam merkbaar is.
  Het is een schande dat er zoveel gif en troep in mag worden verwerkt! Veel voeding versterkt de verzuring in mijn geval. Ik moet veel onbewerk en puur voedsel eten.. Bij iedere onbewuste of verkeerde keus is het weer een afstraffing!

 19. Hallo,
  Ik had juist veel aan de bericht omdat ik een lekke darm met alle ziekten ervan heb met diagnose trouwens wat niet makkelijk was.

 20. wat me opvalt is dat artikels als deze nooit echt ingaan op de parameters om lekkende darm vast te stellen. Lekkende darm bestaat namelijk wél regulier, maar alternatief gaat enkel verder op symptomen, wat zo’n beetje vanalles en nog wat kan zijn.
  Het is maar pas onlangs dat ik eindelijk antwoord kreeg op wat er onderzocht wordt om lekkende darm vast te stellen en dat is, ik quote : ‘ Zonulin (ruimte tussen tight junctions), sCD14 (immuunreactie tegen LPS), IL-8 (ontstekingsmediator die vrijkomt bij lekke darm) ‘ . Zonulin heb ik al eens laten testen en dat was normaal. Ook candida heb ik verschillende keren laten testen en dat was negatief. Maar als je tegen een alternatieve ‘dokter’ dit zegt, smijten ze nog steeds met die term ‘lekkende darm’ en geven ze je het advies (jawel, dat was dan 70€ aub) om meer eieren en zalm te eten en bone-broth en l-glutamine. Hoezo weet jij dan zeker op basis van symptomen of ik lekkende darm heb ? Voor mij is testen= weten , anders smijt je gewoonweg geld uit het raam voor een ‘behandeling’ voor iets wat je niet eens hebt ;

 21. En nu?
  Stel dat ik een lekkende darm zou hebben, wat kan ik dan nu doen? Ben dit zo zat, moedeloos en ellendig ……iedere dag weer.
  Gestopt met wapiti dragees en mijn leven is een hel.
  Grt Margaretha

 22. De teksten worden hoogstwaarschijnlijk niet door Jesse geschreven, daar zijn tekstschrijvers voor. Ik zie trouwens nooit antwoorden op de comments, wat jammer is. Waarschijnlijk omdat er geen kennis aanwezig is om te antwoorden. Wie komt hier antwoord op 😄

 23. ik heb net het boek The blood sugar solution 10 day detox diet uitgeprobeerd. de regels zijn simpel: schrap suiker, zuivel en gluten 10 dagen uit je menu. ik kan alleen maar zeggen dat het een enorm impact heeft op je lichaam en welbevinden. de filosofie is eenvoudig: laat troep staan en ga voor volwaardige en onbewerkte voeding. Ik ben absoluut geen “believer” in welke alternatieve strekking dan ook, maar ik kan moeilijk om het resultaat van deze eetstijl heen, als ik hem aan de lijve ondervind. en wat Dr. Mark Hyman voorstaat is weldegelijk evidence based. en ja ook een aantal lichamelijke klachten verdwijnen mee. het gaat ook om een heel ander denkkader: nl. preventieve geneeskunde in plaats van symptoombestrijding.

 24. Hallo,
  Ik gebruik sinds 2 en een halve maand een sanadigest voedingssupplement. Het wordt geproduceerd door sanalyslab.
  Ook heb ik het advies opgevolgd van “De bloedsuikeroplossing 10 dagen detoxdieet uitgeprobeerd.” meer dan 1 maand!
  Ik kan je vertellen dat de combinatie van de twee oplossingen een ongelooflijk effect op mij had!

Geef een reactie