Melkproducten wel of niet gezond voor ons?

Het zinnetje 'Melk is goed voor elk' kennen we allemaal. We zijn in Nederland opgevoed om te denken dat koeienmelk de perfecte aanvulling is op ons dagelijks eetpatroon. Vanaf dat we geboren worden, drinken en eten we zuivelproducten in alle soorten en maten. Daarbij neemt zuivel ook een belangrijke plek in, in de Schijf van Vijf, verantwoordelijk voor de aanvoer van calcium en B vitamines (is de theorie…). B vitamines zorgen voor de opbouw van een sterk zenuwstelsel en een goede stofwisseling.

Het Voedingscentrum vertelt ons dat zuivel een belangrijke bron is voor eiwit en mineralen zoals calcium en B-vitamines. Zonder zuivel krijgt de gemiddelde Nederlander zo’n 600 tot 800 milligram calcium te weinig binnen. Om voldoende calcium en vitamine B2 binnen te krijgen, heeft het Voedingscentrum per leeftijdsgroep aanbevolen hoeveelheden zuivel opgesteld.

De laatste tijd horen we echter steeds meer geluiden dat zuivelproducten eigenlijk helemaal niet zo goed voor ons zijn als we al die jaren hebben gedacht. Onderzoekers zoals de Amerikaanse dr. Campbell beweren dat melk juist ongezond is en hij heeft in zijn onderzoeken het consumeren van melk gelinkt met sommige soorten van kanker en andere ziekten.

Melk is uniek
Melk is een uniek product, dat zowel door mensen als dieren wordt genuttigd. Maar daarbij zijn mensen de enigen die de melk drinken van andere dieren. Wat goed is voor babykalveren is niet per definitie ook goed voor mensen. Melk is niet zomaar een drankje. De melk van elk diersoort is uniek en speciaal gericht op de behoeften van die specifieke soort. Koeienmelk is bijvoorbeeld veel rijker in proteïnen dan menselijke melk. Maar aan de andere kant heeft het weer minder essentiële vetzuren die menselijke borstvoeding wel biedt.

Lactose intolerantie
Melk bevat 4-5% lactose oftewel melksuiker. Lactose moet door het enzym lactase in de darmen worden afgebroken voordat het in het lichaam kan worden opgenomen. Maar, doordat na de zoogtijd van mensen de hoeveelheid lactase in het lichaam sterk afneemt, krijgt het lichaam steeds meer moeite met het verteren van zuivelproducten. Dit wordt dus lactose intolerantie genoemd. Lactose intolerantie verstoort de darmwerking, wat de kans op ziekten zoals kanker vergroot. Volgens dr. Campbell wijst epidemiologisch onderzoek uit dat er een link bestaat tussen melkconsumptie en de twee heersende soorten kanker in Europa en Noord Amerika: borst- en prostaatkanker.

Verhoogde kans op borst- en prostaat kanker
Een vergelijkend onderzoek uit 1989 liet zien dat in Europa, twee gebieden met een hoog ratio melkconsumptie, Scandinavië en Nederland, ook een hoog ratio van gevallen van borstkanker had. Data van een 11 jaar durend onderzoek geeft een mogelijke link weer tussen zuivelconsumptie en een verhoogd risico voor prostaat kanker. Gebaseerd op vragen over het dieet van de 20.000 mannen vonden de onderzoekers een kleine verhoging van het risico voor prostaat kanker bij mannen die meer zuivelproducten consumeerden. De onderzoekers geloofden dat de reden hiervoor zou kunnen liggen in de calcium dat gevonden wordt in zuivel producten.

Hormonen en andere stoffen
Een ander veelgehoord tegenargument voor de consumptie van zuivelproducten is het gebruik van Bovine Recombinant groeihormoon (RBGH) bij de koeien. Dit hormoon wordt gebruikt om de hoeveelheid melkproductie in koeien te verhogen. Alle stoffen die een koe binnen krijgt hebben kans om ook in de melk te komen. Daardoor kan melk vervuild zijn en kan dit hormoon weer teruggevonden kunnen worden in de melk, samen met andere medicijnen of antibiotica die de koeien kunnen krijgen om de effecten van het groeihormoon tegen te gaan. In Europa is het gebruik van RBGH bij koeien echter niet toegestaan en melk van koeien die zijn behandeld met hormonen mogen niet worden ingevoerd in Europa.

De gehaltes van andere stoffen worden gecontroleerd en blijven onder de veiligheidsnormen. Koeien die antibiotica hebben gekregen worden voor een bepaalde tijd apart gemolken zodat die melk niet kan worden verkocht. Er worden standard getest op antibiotica in de melk die wordt opgehaald door de boer; de melk mag alleen mee als er geen resten van antibiotica zijn aangetroffen.

Biologische melk bevat standaard geen pesticiden, hormonen of antibiotica. Jonge kinderen die exclusief biologische zuivel binnen krijgen hebben minder kans op het krijgen van allergieën, astma en eczeem, dit volgens een onderzoek van het Louis Bolk Instituut in Nederland.

9 jaar onderzoek in Groningen
Terwijl de tegenargumenten m.b.t. hormonen, antibiotica en dergelijke misschien nauwelijks van toepassing zijn, is het wel degelijk een feit dat de meeste volwassenen een lactose-intolerantie hebben.

Mensen drinken als enige het melk van andere dieren.

Mensen zijn de enige volwassen zoogdieren die melk drinken. Heb je ooit een volwassen koe bij een andere koe melk zien drinken?

Prof. Dr. Muskiet van het Universitair Medisch Centrum Groningen (die reeds 9 jaar onderzoek doet naar het gebruik van granen en zuivel door de mens) stelt dat wij als oermens helemaal geen melk dronken. "De mens komt van oorsprong uit Afrika. Probeert u daar maar eens een wilde koe te melken!". Genetisch gezien zouden we niet zijn gemaakt voor het drinken van melkproducten.

Bekijk de video

Symptomen van lactose-intolerantie
Genoeg mensen weten dat ze een lactose-intolerantie hebben. Genoeg mensen weten dit ook niet van zichzelf. Zij drinken dagelijks melk en eten diverse andere melkproducten zoals kaas, yoghurt, kwark en andere zuivelproducten.

Zonder dat zij het doorhebben tast zuivel hun immuunsysteem aan en leidt de consumptie van zuivel tevens (in meerdere of mindere mate) tot slijmvorming, vastzitten van de luchtwegen, voorhoofdsholteontsteking en diverse andere klachten.

Mijn persoonlijke mening hierover (dit is niet wetenschappelijk onderbouwd) is dat als je altijd melk hebt gedronken, je niet weet hoe je je voelt als je geen melk drinkt.

Wat je nooit hebt gehad, mis je ook niet.

De vraag is: hoe goed zou je gezondheid zijn als je geen melk zou drinken? Hoeveel energie zou je hebben? Hoe vaak zou je niet ziek zijn op de momenten dat je nu wel verkouden bent, of griep hebt?

En zoals Prof. Dr. Muskiet ook stelt: als melk goed zou zijn voor je botten, waarom hebben we in Nederland en andere Westerse landen met een hoge melkconsumptie, dan massaal osteoporose (botontkalking)?

Wetenschap toont aan dat de calcium in melk juist leidt tot botontkalking. Diverse redenen worden daarvoor gegeven (hier in een andere blog later meer over).

Waar moet ik dan calcium vandaan halen?
Veel betere bronnen van calcium zijn bladgroentes. Het dagelijks eten van verse, rauwe bladgroentes zoals spinazie, andijvie, boerenkool, etc, geeft ons lichaam ruim voldoende calcium. Uiteraard kan je dit gemakkelijk binnen krijgen door het drinken van een groene smoothie.

Conclusie
Melk en zuivelproducten zitten vastgebakken in onze cultuur.

Als het ongezond zou zijn, waarom staan de schappen in de supermarkten er dan vol mee? Onthoud dat net als bij de farmaceutische-industrie er ook heel veel geld gemoeid is met de zuivelindustrie. Het massaal mensen informeren dat melk ongezond zou zijn zou per direct leiden tot een economische crisis, wat de wereld uiteraard niet kan hebben.

Er worden daarom regelmatig onderzoeken gepubliceerd dat melk wel gezond zou zijn. De vraag is echter:

 • Wie hebben deze onderzoeken gefinancierd (de belanghebbenden)?
 • Hoe zijn deze onderzoeken uitgevoerd?

Het enige wat je kunt doen en waartoe ik je wil aanmoedigen om dit te doen, is door voor jezelf vast te leggen of je wel of geen lactose-intolerantie hebt, middels het principe van eliminatie.

Het principe van (tijdelijke) eliminatie
Recentelijk besprak ik dit principe met Dr. Steve Vasilev, een vooraanstaand arts gespecialiseerd in kanker bij vrouwen. Hij zei: "Je kunt alleen weten of een bepaald voedingsmiddel gezond voor je is door het een tijd lang volledig uit je voedingspatroon te elimineren, en het daarna weer te eten. Op basis van de reactie van je lichaam nadien weet je of het wel of niet gezond voor je is".

Ik wil je graag uitnodigen om dit principe te gaan toepassen op melkproducten.

Zelf heb ik in de afgelopen twee jaar ervaren dat ik absoluut lactose-intolerant ben, door onbewust dit principe te hebben toegepast, zonder dat ik de naam ervoor kende.

Het grootste cadeau wat je jouw gezondheid kunt geven
Je hoeft niet klakkeloos aan te nemen dat melkproducten ongezond zijn, zelfs niet op basis van al het wetenschappelijk onderzoek dat er reeds naar is gedaan.

Bepaal het voor jezelf, door zelf te ervaren hoe je lichaam er op reageert nadat je het 60 dagen volledig uit je voedingspatroon hebt geëlimineerd.

Opdracht:
Elimineer alle zuivelproducten voor 60 dagen uit je voedingspatroon. Melk, yoghurt, kwark, kaas en alle varianten.

Eet vervolgens de dag daarna yoghurt, drink melk, eet kaas en voel bewust hoe je lichaam er op reageert.

Trek vervolgens je eigen conclusie.

Doe het voor jezelf, voor je familie, voor je gezondheid.

Ik weet dat als je voor het eerst leest dat melk niet gezond voor je is het een 'shock' kan zijn. Ik heb daar begrip voor, je hebt immers je hele leven lang ander advies gekregen.

Besluit niet op basis van je emoties. Besluit niet op basis van het feit dat je 'gehecht' bent aan melk, maar neem een wijze beslissing.

Het zou anders maar zo kunnen zijn dat je achteraf, over een aantal jaren, spijt krijgt dat je dit bent blijven drinken.

Had je toen maar……….

Laat je je reactie achter? En wil je dit bericht delen op Twitter en Facebook? Bedankt!

Share:

79 comments

 1. Jesse,

  De laatse alineas zijn confronterend en krachtig…Heb ook van jou geleerd dat melk niet goed is en drink het al maanden niet meer…

  Vind de afrikanen erg en erg mooie mensen!!! Wij als westerlingen zouden nog heel veel van ze kunnen/mogen/moeten leren…Terwijl zij vast zijn gebleven aan hun originaliteit denken wij erg geemancipeerd te zijn door zoveel van onze originaliteit af te wijken in de naam der modernisering en luxes… maar schieten zo veel tekort van waar alles eigenlijk om gaat ! En vind deze lieve mensen mooie gladde huid hebben…Als chocolade room…Heerlijk om ze te zien…Lekker zacht !!! En altijd vrolijke mensen…

  Vivaldi

 2. Beste Jesse, Wat een goed artikel.

  Mag ik dat ook mijn blog plaatsen of als affiliate
  Ik geloof dat de productie van zuivel ook veel schaarse landbouwgronden en water kost maar daarvan heb ik geen artikel.

  met vr gr Wim Leegwater

 3. En ik dacht laatst verstandig te zijn door mijn bordje brinta te vervangen voor magere kwark…… moet het houden bij alleen een groene smoothie dan?

 4. Ik eet vegetarisch, is het dan verstandig om zuivelproducten weg te laten? B12 vooral.

  Geitenmelk heb ik ooit eens vernomen, schijnt i.t.t. koeienmelk wel heel gezond te zijn, wie heeft hier een eerlijk antwoord op?

  Groetjes van Kitty

 5. Hoi Jesse,
  Dank voor het interessante artikel. Een vraag: hoe zit het dan met biest en eiwitpoeder?
  Groeten van Yvon

 6. Ben niet zo zot op melk en al de andere protukten at het al niet zo veel zodus.

 7. Dag Jesse,

  Dit moeten meer mensen weten. Ik weet het al sinds een aantal jaar.heb heel lang chronische darmontsteking gehad,kwam er zelf achter bij toeval dat het weglaten van melk de problemen verminderde. Ben nu na een periode van behandelingen door verschillende internisten en goed zelf op mijn voeding lettende klachten vrij!! terwijl ik meer dna 12 jaar stoelgang klachten heb gehad.

  Ik kan weer yoghurt en roomboter gebruiken zonder last te krijgen, ik beperk het gebruik dus. Soja alternatieven zijn ook niet aan te raden,wel tijdelijk,maar het veroorzaakt bij mannen borstvorming,etc.

  Daar ben ik ook mee gestopt. simpele stelregel die ik nu gebruik. Vermijd suikers zoveel mogelijk,vet mag (ook verzadigd en liefst bio want dan heb je ook weinig last van antibiotica,hormonen etc.

  Gezonde voeding komt alleen maar van gezonde bronnen,het kost meer,maar medicijnen die ik gebruikte kosten het veelvoudige plus het ongemak….ik ben zo blij dat ik er vanaf ben… zegt het voort.

 8. Zeg, wordt daar nu duur onderzoeksgeld aan besteed om te bewijzen dat melk ongezond is?? Uiteindelijk wordt toch weer ontdekt dat het aan een gen ligt, net als bij het jojo effect en ouder worden… Tot die tijd, neem een hobby!

 9. Hè hè, eindelijk een helder verhaal over melk. Ik had er al over gehoord en ben blij dat het nu helder verwoord staat. Dank daarvoor en ik zou het graag rondsturen naar mensen in mijn omgeving. Dus dat ga ik doen, met jouw naam erbij uiteraard!

  Kun je ook nog iets zeggen over welke vruchten wel/niet gezond voor je zijn en hoe de Ph-waarde in je lichaam werkt?

  De boeken: “Een leven lang fit” en “PH Miracle” onderschrijven jouw theorieën eveneens.

  Hartelijke groet,

  Jorinde

 10. Hoi Jesse

  Het aantal voedingsmiddelen dat we mogen eten slinkt meer en meer, wat mogen we uiteindelijk nog wel eten wat gezond is? Er is altijd wel iets negatiefs te zeggen over welk product dan ook.
  Teveel bladgroenten eten is ook niet gezond!! Dus elke dag sla of wat dan ook….
  Het begint verwarrend te worden én moeilijk leefbaar!!

  Toch bedankt voor je toelichting.
  Groetjes!!

 11. Best lastig om melk en melkproducten weg te laten. Zeker als je ook je eiwitproductie op wilt voeren. Waar haal ik die eiwitten dan vandaan?

 12. Hallo Jesse,

  Naast alles dat door wel of geen onderzoek als kwalijk wordt weggezet blijven er altijd weer andere dingen ovetr die ook bij dat rijtje van kwalijk thuis horen. Waar moet ik beginnen en waar einidgd het weg laten en zoeken naar alternatieven?
  Het een staat vaak in verband met het andere. Ik raak mijn eigen richting kwijt door mij mee te laten voeren in de filosofie van goed en kwaad.

  beste groet MIMI

 13. Hoi Jesse,

  Een heel interessant verhaal. Ik neem al heel weinig melkprodukten, maar nu verban ik ze
  helemaal. Ik ga die test doen, kijken wat voor effect het heeft.

  Bedankt voor deze leerzame mail, en alvast een heel goed weekend toegewenst.

  m vr gr,
  Ada

  ps : per 1 maart ben ik niet meer online.

 14. even een reactie op loes,
  je haalt de meeste eiwitten uit biefstuk (100G) en kip en andere gevogelte zoveel je wil, ook vissoorten zoals tonijn en zalm helpen je ook met je vitamine B
  melk probeer ik zoveel mogelijk te vermijden, soms een portie kwark of smorgens bij havermout een 50ml melk maar das dan ook alles.
  probeer het maar eens.
  groetjes een trouwe lezer

 15. Jesse,
  Nederlandse harde kaas bevat geen lactose. Ik kan zelf ook slecht melkproducten verteren, maar met harde kaas heb ik geen last.

 16. Je heb ook yoghurt rechtsdraaiende melkzuur want van nature in ons lichaam is ons lichaam maak alleen rechtsdraaiende melkzuur aan en die yoghurt bestaat voor 90 % uit rechtsdraaiende melkzuur en het breekt de lactose af en zit cultures (L.Acidophilus, B.Bifidus en Sc. Thermophilus in voor de darmen en zoete dranken en gewone yoghurt en melk zit 50%b linksdraaiende melkzuur wat moeilijk te verteren en rechtsdraaiende yoghurt wat goed verteerbaar is het dan nog sow slecht?

 17. Ik ben 14 dagen geleden serieus begonnen met het verminderen van de hoeveelheid zuivelproducten [en koolhydraten]. Ik ben echt verslaafd aan kaas en brood dus dat viel nog niet mee. Ik kan wel zeggen dat ik nu al positieve veranderingen merk.
  Mijn darmen zijn veel rustiger, heb geen krampen meer en voel me energiek. Maar dat laatste zou ook kunnen komen door de toenemende hoeveelheid daglicht 🙂

 18. hey jesse

  wat een schok zeg, melk ongezond? ik zelf drink melk met eiwitpoeder iedere morgend,omdat dit mij helpt bij het afvallen,wat nu?

  vriendelijke groeten

 19. roxanne: en nu in Leesbaar Nederlands aub!!!!

 20. Volgens mij is de inhoud van dit artikel juist. Ik heb de nadelige invloed van melkproducten ervaren na langdurige blootstelling aan fijn stof open haard, waardoor mijn weerstand verminderd was. Bij gebruik melkproducten kreeg ik exzeem, zonder melkproducten geen exceem.

 21. Dit is (redelijk) achterhaald en/of verkeerd geinterpreteerd. Er werd inderdaad een tijdje gedacht dat melk en zuivelproducten niet zo gezond zouden zijn als eerst gedacht. Dat dachten ze omdat er is uit verschillende onderzoeken gekomen dat (trans)vetzuren tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten kunnen leiden. Maar in melk zitten veel meer voedingsstoffen dat alleen transvetzuren (calcium, kalium, dierlijke eiwitten etc)! Daarom zijn er recent nieuwe onderzoeken uitgevoerd en gekeken naar melk en zuivelproducten in zijn geheel. Hieruit blijkt dat melk consumptie zelfs leidt tot een lager risico op hart- en vaatziekten! 1 glas melk per dag zorgt al voor een 6 % kleinere kans op hart- en vaatziekten. Dit werkt t/m 3 glazen melk per dag: 18% lagere kans op hart- en vaatziekten 🙂

  Lactose intolleratie komt wereldwijd inderdaad ontzettend veel voor, vooral in Azie. Hier in Nederland en de rest van westelijk europa kunnen de meeste mensen het wel verdragen. Er is een tijd in de evolutie geweest waar het een voordeel was om zuivel te kunnen drinken en dat gen is doorgegeven. Dat melk niet voorkomt in het oerdieet klopt dus, maar dat wil niet zo veel zeggen over ons dieet nu. Mensen met lactose intollerantie kunnen inderdaad beter minder zuivelproducten eten. Maar ze hoeven het niet helemaal weg te halen uit hun voeding. Als je langzaam opbouwt en steeds kleine beetjes eet/drink dat komen er (goede) bacterieen in je darmen die het lactose eiwit voor je kunnen afbreken 🙂 Dus ook al maak je zelf het enzym lactase niet dat het bij ‘normale’ mensen afbreekt.

  Ik hoop dat jullie mijn verhaal begrijpen en er iets aan hebben. De belangrijkste boodschap die ik wil geven is dat melk/zuivel consumptie geen kwaad kan! Je wordt er niet ziek van (dat onderzoek over zuivel en kanker is niet betrouwbaar). Je wordt er niet dik van (er zijn zelfs aanwijzingen dat het helpt bij gewichtsverlies en/of het behouden van je gewicht na gewichtsverlies) en het is ook nog beschermend tegen hart- en vaatziekten! Dus wordt ajb niet al te bang voor een glaasje melk 🙂

  Groetjes van een student Voeding en Gezondheid (Wageningen Universiteit)

  (Ps. Het onderzoek naar zuivel en hart- en vaatziekten is onafhankelijk uitgevoerd van de zuivel industrie)

 22. zuivel vervanger,

  Als je elke dag een eiwit poeder neemt,dan kun je dat ook heel goed drinken met
  amandelmelk(maak t altijd zelf).
  Maar je kan ook natuurlijk geitenmelk nemen.En als je van kaas hou net als ik, dan neem ik altijd geiten en schapenkaas. (heel erg lekker)
  Geiten en schapen zuivel is lichter verteerbaar en schijnt gezonder te zijn voor de mens.

  groetjes monique.

 23. Wij zijn inderdaad de enige soort zoogdierenn die melk van andere zoogdieren drinken , we zijn dan ook de enige soort zoogdieren die leeftijden van 100 en meer jaar kunnen bereiken.Of dat nu aan die melk ligt of niet weet ik niet maar een ding ben ik zekers,geleerden moeten ook brood op de plank krijgen met wat voor studies dan ook,er zal wel altijd iemand voor betaald hebben. en geef mij nog maar een lekker stukje kaas.

  groetjes Norbert

 24. Ditzelfde predik ik dus al jaren en iedereen verklaard me voor gek! Ik drink geen melk, vind het niet lekker en vind het onnatuurlijk. Mijn kinderen heb ik alledrie zelf gevoed, zolang als ze melk wilden drinken en dat is ongeveer 2 en een half jaar per kind.
  Van mijn ouders moest ik melk drinken en had altijd last van longklachten. Sinds ik op mezelf woon en melk voor 90% uit mijn voeding verdwenen is zijn deze klachten voorbij. Helaas wordt er nog steeds op grote schaal melk toegevoegd aan erg veel produkten en blijft het voorlichtingsburo voor de voeding melk promoten. (logisch Campina is één van de inkomstenbronnen) De schijf van 5 is onzin, Aziaten zijn gezonde mensen en melk staat daar niet op het menu!
  En bovenstaand zie ik een reply van een student uit Wageningen…..wordt daar een leerstoel ook niet gefinancieerd door Campina?

  Thanx Jesse ik hoop dat je weer wat mensen weet te bereiken zodat ze zelf gaan denken!

 25. Dit artikel geef ik geen 100 maar 200% gelijk !!
  Al jaren ben in actief bij Herbalife en via dit bedrijf heb ik ook gehoord wat hierboven allemaal vermeld staat. Zelf geef ik opleiding of meeting waarbij ik dit toch ook meedeel.
  Bij het opstarten van een klant raad ik hun ook melk af, het is idd niet zo gemakkelijk om er mee op de proppen te komen, aangezien, tja … de levenslange jaren opvoeding tussen de melkproducten, maar toch geef ik hun advies. Gezondheid ligt tenslotte in iedereen zijn eigen handen.
  Ik zeg hun ook dat koemelk voor een kalf is, tenzij zij ook het kalf zijn 🙂
  Beginnen ze een beetje te lachen, maar zo staan ze er ook vlugger bij stil !
  Super artikel !!
  TNX 4 sharing!
  Valérie

 26. Melk is slecht om dat het verkeert wordt geproduceerd, de koeien krijgen verkeerd voedsel, ze staan de hele dag in de stal en krijgen te veel hormonen toegediend. Dan wordt het melk ook nog gepasturiseerd of gestereliseerd wat de melk nog slechter maakt en dan nog eens verpakt in geplatificeerd karton of in plastic fles in plaast van glas.

  De enige goeie melk is rauwe melk van koeien die grazen in de wei en alleen gras eten.
  En dan is ook nog belangrijk van welk ras de koe is want de koeien in Nederland zijn alleen maar gefokt om de hoeveelheid melk dat ze geven en niet de kwaliteit melk dat ze geven.

  Voor mensen die niet zonder melk kunnen, google voor meer info over rauwe melk of op youtube.

 27. Dag Jesse,
  Weer een heel interressant artikel .Wat lactose intolerantie betreft,dit komt juist meer voor bij zuigelingen,waarbij het enzymsysteem nog niet uitgerijpt is en later vaak verdwijnt.Tot dat er meer goede studies zijn,die je artikel ondersteunen,ben ik het voor 100% eens met Voedingsmiep.
  Met vriendelijke groeten,Wicher.

 28. Geldt dit ook voor me bak magere kwark?

 29. Hallo allemaal

  om de vraag te beantworden wat je kunt nemen ter vervanging van melkprodukten,kan ik vol overtuiging sojaprodukten aan bevelen .
  sojamelk,sojayoguurt,met en zonder smaak.beter naturel uiteraard,
  dat zijn ook eiwitten,maar dan plantaardig,bovendien helpne ze vrouwen ook nog een,s bij overgangsklachten. mooi mee genomen dus .
  succes allemaal ,en echt soja is de beste vervanger voor zuivel en melkprodukten

  groetjes Marion

 30. Hallo,

  Ik heb zelfs gelezen dat als je een vaars (jonge koe) melk geeft, dat ze
  helemaal verstijven.
  Melk is alleen voor kalfjes.

  Je hebt gefermenteerde soja en *gewone*.
  De één is goed, de andere weer niet.
  Kan je opzoeken op het internet.

  Groetjes Dagaz

 31. @ Rura,
  nooit gehoord over het melkschandaal in China?? voor zover ik weet zijn dat Aziaten en in Tibet drinken ze de melk van de Yak en in India wordt ook volop melk geconsumeerd en in Afrika drinken al die zwervende herders ook wel melk hoor.En wat al de studies betreft als ze niet betaald worden door bedrijven dan wel door de belastingsbetaler en die bollebozen moeten toch met iets op de proppen komen.Voor hun brood en melk op de plank……………
  groetjes

  Norbert

 32. Voedingsmiep, Wicher en Norbert, bedankt voor jullie ietsje meer op echte wetenschap gebaseerde geluiden ! Als je dan toch de mensheid wilt alarmeren doe dat dan met aan alle kanten onderzochte wetenschappelijke argumenten. Velen hebben blijkbaar de klok horen luiden zonder een idee te hebben dat er ook nog een klepel bij moet horen !

 33. hallo Jesse,

  ik zelf heb zonder ook maar enige opleiding hiervoor genoten
  te hebben altijd al gezecht dat melk niet goed voor een mens is, en
  daarbij ook gevraagt aan de mensen of ze ooit wel eens een koe bij een andere koe hebben zien drinken(of wat dat betreft bij een ander dier) . ik lust geen melk en gekukkig mijn kinderen ook niet wat logies is omdat het nooit in huis is.

  groet ellen.

 34. Dit artikel klopt helemaal, alleen erg jammer dat bijna alles (dan wel niet letterlijk) is gekopieeert uit een ander voedingsdeskundige boek.

 35. Zelf eet ik veel noten/pinda’s (boordevol calcium) en bananen, broccoli, bruine bonen, eieren en vis. Volgens mij, als je elke dag deze dingen eet, krijg je voldoende calcium binnen. Ook is buiten zijn en bewegen belangrijk, voor de opname van calcium. Gevarieerd eten is sowieso een must voor goede gezondheid.

 36. De periodes dat ik meer melk binnenkrijg word ik altijd sneller verkouden en ziek. Mijn imuunsysteem is echt beter zonder melk 😀

 37. Via bio-resonantietest bleek ik behoorlijk verkalkt door o.a. melkgebruik.
  Er is lactosevrije melk te koop bij supermarkten(o.a.Jumbo) verder gebruik ik na een enkele keer eten van melkprodukten lactasepillen om er geen last van te hebben.
  Soja melk zou ik niet nemen dit ivm stimuleren van oestrogenen (borstkanker e.d.)

  Bovenstaand artikel bevestigt mijn ervaring met veel darmproblemen.
  Dank voor publicatie

 38. Beste Jesse,

  Ik heb ook een opdrachtje voor jou:
  Elimineer alle graanproducten voor 60 dagen uit je voedingspatroon. Brood, crackers, pasta, etc. Eet vervolgens de dag erna brood, ontbijtkoek, etc. en voel bewust hoe je lichaam er op reageert. Trek vervolgens je eigen conclusie.

  Nog een opdrachtje:
  Elimineer alle groente en fruit voor 60 dagen uit je voedingspatroon. sla, komkommer, appel, bloemkool, etc. Eet vervolgens de dag peren, appel, courgetes, etc. en voel bewust hoe je lichaam er op reageert. Trek vervolgens je eigen conclusie.

  Je begrijpt hopelijk dat je lichaam na de twee bovenstaande ‘opdrachten’ net zo reageert als op jouw onnozele opdracht; ontregelt? Ik zou me dooschamen als ik dit soort onzin durfde te schrijven op een site waar veel mensen op vertrouwen en hun informatie vandaan halen!!!

 39. Ik heb me 3 weken uit getest me lichaam 3 weken geen kaas yoghurt melk of wat dan ook want ik was velde jaar 3 keer extreem verkouden ben nu nog geen enkele keer ziek geweest ik was ook vaak moe en toen ik geen zuivol meer nam had ik veel engerie maar ik heb sinds 2 dagen veel zuivol genomen en ik voel me in eens erg moe en ik voel echt dat ik slijm heb in me keel duss ik geloofde het nooit zo ik dacht als je maar de biologische prodoucten neemt maar ik denk wel dat je gelijk heb. vaak word er tegen je gezegd als je moe bent je eet niet genoeg of je moet veel vitamine slikken maar soms moetje eerst je zelf uitesten voor je er zeker van kan zijn.

 40. Anna x2

  Ieder mag het zijne ervan denken, maar geen zuivel voor 2 maanden zorgt uiteraard voor een reactie als je het wel gaat nemen.

  Daarnaast schrijf je het alsof melk en kwark gif zijn. Dat je ons vergelijkt met dieren die geen melk drinken als ze volwassen zijn, vind ik ook een erg zwakke vergelijking.

 41. Er is veel onderzoek gedaan naar melk en componenten daarin. Het ene onderzoek zegt meer daarover dan het andere onderzoek. Het onderzoek van dr Campbell (The Chine Study) is bijvoorbeeld een groot obeservationeel onderzoek onder Chinezen. Hier kunnen mogelijke verbanden vastgesteld worden, maar per definitie geen causale relatie. Osteoporose en het optreden van botfracturen is bijvoorbeeld van meer factoren afhankelijk dan alleen de calcium-inname. Een voldoende inname van calcium/zuivel is dan ook geen garantie dat daarmee geen osteoporose optreedt.

  Dat wij de enige diersoort zijn die op volwassen leeftijd nog zuivel gebruikt klopt, maar zegt niets over de gezondheidseffecten ervan. We zijn ook de enige diersoort die eieren en groenten koken.

  Zoals ieder voedingsmiddel zijn er ook voor zuivel minder gunstige aspecten te vinden. De vraag is of deze minder gunstige aspecten praktisch relevant zijn.
  Wat mij opvalt is dat het artikel niet gericht is op waarheidsvinding (zoals zou moeten volgens de titel), maar dat zuivel doelbewust en selectief als ongezond wordt weggezet. Om de vraag in de titel te beantwoorden dient de gehele literatuur bekeken te worden. Zo ook de gunstige relatie van zuivel en botdichtheid bij zowel kinderen als volwassenen. Of het verlaagde risico van het drinken van melk op colonkanker. Een onderwerp selectief belichten lijkt mij niet bevorderlijk voor de gezondheid.
  Interessant zijn de volgende overzichtsartikelen:

  Br J Nutr. 2009 Nov;102(9):1267-75. Epub 2009 Aug 17. The effect of dairy foods on CHD: a systematic review of prospective cohort studies. Gibson RA, Makrides M, Smithers LG, Voevodin M, Sinclair AJ.

  Lipids. 2010 Oct;45(10):925-39. Epub 2010 Apr 16. The consumption of milk and dairy foods and the incidence of vascular disease and diabetes: an overview of the evidence. Elwood PC, Pickering JE, Givens DI, Gallacher JE.

  Br J Nutr. 2006 Aug;96 Suppl 1:S94-9. Dairy products and health: a review of the epidemiological evidence. Alvarez-León EE, Román-Viñas B, Serra-Majem L.

  J Am Coll Nutr. 2009 Feb;28 Suppl 1:82S-90S. Dairy and bone health. Heaney RP.

  Ann Oncol. 2011 May 26. [Epub ahead of print] Dairy products and colorectal cancer risk: a systematic review and meta-analysis of cohort studies. Aune D, Lau R, Chan DS, Vieira R, Greenwood DC, Kampman E, Norat T.

 42. Ik zou graag willen weten hoe het zit met rauwe melk?!?!
  Ik drink alleen maar rauwe melk, geen processen, geen pasteurisatie, rechtstreeks van de koe.

  Bij Mastercare zei men in de winkel tegen mij chocolademelk met rauwe cacao gewoon lekker met mijn vette rauwe koemelk te maken als ik dat lekkerder vind dan met water, omdat rauwe melk ander verhaal is dan supermarktmelk. Alleen niet boven de 43 graden laten komen, om alle goede stoffen te behouden.

  Ik zou graag horen hoe jullie over mijn rauwe melk denken!?

 43. @ Dagaz en Ellen:

  Koeien drinken wel degelijk melk bij andere koeien!!!
  Waarom lopen er bij melkveebedrijven anders koeien in het land rond met een pinnenband over hun neus? Omdat ze dan de koeien waarbij ze willen drinken in de uiers prikken en die koe ze een schop verkoopt of weg loopt. De boer wil dit immers niet, dat kost hem zijn melk.
  En zet een een afgespeende halfwas koe maar een een emmer melk voor, die gaat leeg en verstijven bij een vaars nog nooit van gehoord; bij vleesveebedrijven krijgen stieren en koeien die afgemest worden van maand of 14 nog dagelijks de overgebleven melk, zijn ze eerder klaar voor op je bord.

  Kim

 44. @ Kim,

  Helaas ontbreekt er goed onderzoek dat kijkt naar de gezondheidseffecten van rauwe melk. Wel is het zo dat door pasteuriseren en homogeniseren nuttige voedingsstoffen en bacteriën verloren gaan.

  Het probleem is dat rauwe melk snel vatbaar is voor de groei van pathogene bacteriën. Dat is ook de reden dat bij de verkoop van rauwe melk bij boerderijen vermeld moet worden dat de melk voor gebruik eerst verhit moet worden.

  Het hoge gehalte aan (verzadigd) vet in rauwe melk wordt ook weleens aangehaald. Toch is de vetzuursamenstelling melk en zeker van rauwe melk complex met positieve en negatieve eigenschappen. Hierdoor is het in mijn ogen te kort door de bocht om te zeggen dat rauwe melk slechts is door een hoger percentage (verzadigd)vet.

  Wanneer hygiënisch wordt gewerkt zie ik geen probleem met het drinken van rauwe melk.

 45. Ik eet ‘s-morgens altijd magere kwark met daarin: quinoavlokken, kaneel, chia-zaadjes en cranberries en daarbij een groene smoothie. Erg lekker en ik zit er een tijdje vol van.
  Als ik geen melkproducten meer neem, hoe moet ik dan de vlokken en zaadjes innemen, gewoon in water is het helemaal niet lekker en voedt het veel minder.

 46. ik zeg alles in mate. zelf eet ik alleen ‘s avonds een toetje zuivel. pinda’s zijn ook kankerverwekkend. teveel verzadigde/dierlijke vetten slippen je aderen ook dicht (blijkbaar minder bij jagers-verzamelaars). rood vlees heeft mogelijk een relatie met darmkanker. teveel koolhydraten leidt mogelijk tot diabetes en meer (blijkbaar het fruit minder bij jagers-verzamelaars). ook candidias (mogelijk door zuivel, granen) leidt mogelijk tot een verzuring van het interne milieu en andere klachten. je mentale toestand kan ook leiden tot een verminderde weerstand van immuunsysteem en heeft invloed op je autonome zenuwstelsel. de zeeën zitten vol kwik. laten we de huidige hectische en geautomatiseerde samenleving niet vergeten als een factor in het welzijn en de gezondheid
  van de westerse mens.

  je kan trouwens dezelfde argumenten gebruiken als de professor in dat filmpje als je iets verder kijkt naar de jagers-verzamelaars: blijkbaar heeft het kunnen drinken van melk en het houden van vee een voordeel gehad zodat wij hier nu bestaan. overigens zijn er ook stammen die wel koeien melken in afrika en ook al generaties meegaan.

 47. “Elimineer alle zuivelproducten voor 60 dagen uit je voedingspatroon. Melk, yoghurt, kwark, kaas en alle varianten.

  Eet vervolgens de dag daarna yoghurt, drink melk, eet kaas en voel bewust hoe je lichaam er op reageert.”

  Dit lijkt mij geen steekhoudend argument. alles wat je een tijd niet eet, zal een wat heftige reactie geven (probeer eens 60 dagen geen fruit(zuur) en dan ineens wel…) zal je maag ook niet zo leuk vinden…

 48. Ik ben het absoluut niet eens dat melk slecht is, ik denk dat je eerder moet kijken naar de kwaliteit van het melk die je drinkt. Biologisch op zijn minst en het liefst rauw. En ja we zijn het enige zoogdier die melk van een andere zoogdier drinken maar of dat nu een bewijs is? We zijn niet zomaar een zoogdier, we kunnen denken , praten etc. we lijken in vele dingen totaal niet op de meeste zoogdieren. Wanneer houden we nu eens op onszelf met dieren te vergelijken? Het is uit verschillende onderzoeken gebleken dat intolerantie vooral de laatste decenia sterk verhoogd voorkomt, rara dat komt omdat sindsdien rauwe melk nauwelijks te verkrijgen is en dus niet gedronken wordt. Dat ze in warme landen intolerantie hebben is vooral omdat ze daar simpelweg de mogelijkheid niet of nauwelijks hebben om melk te drinken(armoede ze zijn al blij als ze water kunnen vinden) en dus is hun lichaam het niet gewend. Dat laat ook gelijk zien dat een mens ook goed kan aanpassen op de lange termijn.
  Mijn visie is voeding zoveel mogelijk eten zoals het in de natuur voorkomt, volle melk dus en niet mager met eigeel en niet zonder, alleen alles met mate, vooral als je wilt afvallen.

 49. Dit is natuurlijk je reinste flauwekul. Als je je leven moet leven op basis van dit soort non-informatie, dan wordt het een hel. Volgens mij is het ten allen tijde een kwestie van: luisteren naar je eigen lichaam. Als je je hele leven al melk / zuivel tot je neemt en je voelt je daar uitstekend bij, dan heeft het geen enkele zin om daar nu ineens mee te stoppen. Sterker nog: dan is de kans groot dat het een averechts effect heeft. Als je wél klachten hebt, dan is de kans alsnog bijzonder klein dat het te maken heeft met melkproducten, en is het dus alsnog stom om zonder goed advies te stoppen met het consumeren ervan. De schrijver van deze blog beweert eigenlijk dat het ‘t proberen waard is om er 60 dagen mee te stoppen, maar evengoed kun je dan stoppen met het consumeren van welk-ander-product-dan-ook dat tot bepaalde klachten kan leiden.

  Ik leg al dit soort onderzoeken al jaren naast me neer. Het me zorgen maken over deze flauwekul is ongezonder dan het consumeren van de dingen die ik lekker vind. Sterker nog: stel dat ik ernstig ziek wordt, en het bleek achteraf (bijvoorbeeld) wegens lactose-intolerantie te zijn, dan nóg zou ik denken: heb ik tenminste jarenlang lekkere melk gedronken en kaas gegeten. Oftewel: m’n leven geleefd zoals ik dat prettig vind.

 50. Wat betreft het proberen om 60 dagen geen melk te drinken en na die 60 dagen weer een dagje proberen(waardoor je ongetwijfeld moet wennen en dus misschien last van je buik zult hebben). Ik vind dat ook geen bewijs. Als je immers een tijdje een bepaald dieet volgt( sap of alleen vloeibaar) en daarna weer normaal gaat eten zal je buik ook van slag raken. Een lichaam is veel complexer dan we denken en kan een hoop aan en went gemakkelijk aan diverse etenswaren etc.

 51. Vervang al die melk-zooi door Soja!

 52. Dus ook geen Sojamelk en dergelijke. Daar zit ook calcium in!

 53. Voor de mens is melk drinken heel gezond.
  Van nature verliezen alle zoogdieren na de peuterleeftijd het vermogen melkeiwit te verteren. De mens oorspronkelijk ook. Tot een paar duizend jaar geleden een mutatie ontstond, waardoor de mens ook op volwassen leeftijd melkeiwit kon verteren.
  Die mutatie heeft zich werkelijk *razendsnel* verspreid. Dat gebeurt alleen maar met mutaties die uitzonderlijk nuttig zijn. Kennelijk was dit zo’n mutatie: de gezondheid van de mens ging door deze mutatie met sprongen vooruit.
  Bij bepaald bevolkingsgroepen is deze mutatie niet doorgedrongen. Voorbeelden zijn afrikanen en oosterlingen. Zij kunnen dus beter geen melk drinken. Doen ze dat toch, dan merken ze dat snel genoeg aan darmproblemen (krampen, winderigheid, diarree).
  Ook sommige blanken kunnen geen melkeiwit verteren. Zij merken dat ook snel genoeg.
  De gemiddelde blanke kan echter goed melk verteren. Voor die mensen is melk dus een gezonde toevoeging aan het consumptiepatroon.
  Er is een maand of twee geleden een studie verschenen die zich over meerdere decennia uitstrekte. Ik meen dat het een Engelse studie was. Daarin werden mensen vanaf hun kindertijd tot aan hun “bejaardheid” gevolgd.
  Uit die studie bleek dat de melkdrinkers een betere gezondheid hadden, mobiele waren, en geestelijk beter presteerden dan de niet-melkdrinkers.
  Hiermee is het gerucht dat melk slecht zou zijn, verwezen naar het rijk der fabeltjes. Klok en klepel. Er zijn mensen die niet tegen melk kunnen, dat klopt; maar de gemiddelde blanke heeft er juist baat bij.

 54. ook helemaal geen kaas? ben ik toch zo gek op.

 55. Zuivel is helemaal niet goed voor je darmen en spieren. Soja ook niet hoor. Gewoon helemaal niet meer doen!

 56. Wat een onzin wordt hier geschreven. Levensgevaarlijk, dat mensen dit soort adviezen gegeven wordt. Er wordt met gezondheid van mensen gespeelt.

 57. Hallo,
  even over het goede of slechte vd melk,
  Zelf heb ik ook mijn twijfels over de melkconsumptie, misschien nog wel meer in de hoeveelheid die genuttigd word.
  Echter, de basis-gedachte van 9jaar onderzoek, valt ook wel een beetje in duigen, omdat er gesteld word, dat de mens evoluerend en jagend werd aangetroffen in het verleden.
  dat is een theorie, niet een feit!!
  om de uitkomst v een onderzoek mede aan te bevelen in combinatie v. een theorie
  legt een bom onder de geloofwaardigheid van elk onderzoek!!
  Dat melk alleen voor het kalf is, lijkt mij ook logisch maar kom met sterkere argumenten dan de “luie gedachte”, dat alles op de serengeti begon.
  vriendelijke groet: h.mulders

 58. Dag Jesse,

  Kun je ons aub je visie geven over rauwe melk en yoghurt?

  Alvast hartelijk dank

 59. Koeienmelk is voor een kalf, niet voor mensen.. Pas na bewerking (en toevoegingen van weet ik veel wat voor baat de farmaceutische industrie erbij heeft) van rauwe melk hebben ze het voor mensen gemaakt. Lees goed, gemaakt! We kunnen ook andere zoogdieren gaan fokken en die melk bewerken zodat er heus wel iets positiefs over te zeggen is.
  Als het vee niet gefokt zou worden deze doeleinden zou er niet eens genoeg melk zijn voor de huidige liefhebbers… mijn conclusie: het is niet voor mensen!

 60. Hoi Jesse,
  Interessant artikel. Toch is het bijna onmogelijk voldoende calcium binnen te krijgen door het eten van groenten. De calcium die daarin zit wordt namelijk lang niet zo goed in ons lichaam opgenomen.

  Daarnaast bestaan er ook vervangers van koemelk, zoals rijstmelk en amandelmelk. Wat is jou mening hierover?
  Groetjes,
  Lisette

 61. Geachte steller dezes,
  Jaren geleden ben ik opgehouden met alle zuivel. Dat was op advies van een natuurarts. Onlangs heb ik een paar keer yoghurt gekocht, en ik eet geitekaas en drink spaarzaam geitemelk.
  Mijn probleem met uw advies is dat mijn zeer gezonde lichaam mij niet verstaanbaar informeert of het zuivel achterwege moet laten of niet. Met andere woorden: ik merk het niet op. Als ik mij minder aangenaam voel, vraag ik mij altijd af hoe dat kan komen, maar antwoorden kan ik niet voelen. Datzelfde geldt voor veel groene bladgroenten en fruit. Soms voel ik mij goed, maar soms ook niet, en heb dan geen energie. Dus met voelen kom ik niet verder.
  Graag uw antwoord hierop.

 62. Reactie op Lisette:

  Hoezo word calcium uit groenten niet zo goed opgenomen??? Ik was juist in de veronderstelling dat de opname uit groenten (die verhit zijn!) juist uitstekend is! Boerenkool, bloemkool, spruitjes, kolen etc. opname tot 40% , dit in tegenstelling tot 25% opname bij zuivel.
  Helaas is het wel zo dat je er veel van moet eten om al op 500mg calciuminname te komen.
  De auteur verwijst in andere topics vooral naar bladgroenten, rauwe groenten en zaden zoals sesamzaad, chiazaad, quinoa. Maar hoe is de opname hieruit dan precies? Bladgroenten bevatten oxaalzuur en als je ze rauw eet zonder toegevoegde calciumbron (zoals zure room of iets van zuivel) zal het oxaalzuur zich binden aan het calcium in de groenten en neem je per saldo niets op.
  Bij rauw groenten komen de mineralen niet goed vrij omdat de cellulosevezel van de plant niet wordt opengebroken (dat alleen gebeurt bij verhitting door koken, stomen e.d.).
  Bij zaden, pitten en pseudo-granen zoals quinoa en amaranth zit je weer met dat vervelende fytinezuur dat ook weer mineralen aan zich bindt, waaronder ook calcium. Je weet wederom dus weer niet hoe de opname hieruit is.
  Het is dus heel gemakkelijk om zuivel maar van tafel te vegen, maar je moet je wel realiseren dat je goed in de gaten houdt hoe je lichaam reageert en voedingsstoffen opneemt als je voedselgroepen deels of zelfs helemaal gaat schrappen uit je voeding. Je zou op z’n minst de bloedwaarde van het calcium na een tijdje moeten laten prikken of het laten nameten bij een natuurkundig arts.

  Daarnaast is het van belang om een goede vitamine D status te hebben, want een lage calcidiolspiegel zorgt ervoor dat calcium nog slechter wordt opgenomen, zo’n 15% opname maar.
  Laat voordat je gaat suppleren met vitamine D3 eerst je bloedwaarde bepalen en bij voorkeur ook nog de actieve vitamine D spiegel (de calcitriol spiegel). De actieve spiegel wordt bijna nooit gemeten, maar deze kan best goed zijn, terwijl je D3 waarde laag is en je dan gaat overdoseren bij suppletie.

  Laatste opmerking: alle calciumtoevoegingen in sojamelk, havermelk, notenmelk en amandelmelk SVP WEG ERMEE, zijn vaak slecht opneembare calciumvormen zoals tricalciumfosfaat of -carbonaat waar het lichaam ook geen wegwijs mee weet.

 63. Beetje lastig, zonder zuivel krijg ik geen eiwitten meer naar binnen, dus niet een optie eigenlijk. 60 Dagen zonder zuivel, ga ik niet uitproberen. Want ik weet niet of je lichaam 69 dagen zonder eiwitten kan?

 64. Nou, ik ben ineens de lul. Ik ben krachtsporter en puur natuur goed atletisch gespierd. Ik nam iedere dag altijd 1 bak Franse magere kwark. Nu de laatste maand ineens onwijs last van astmatische verschijnselen als ik zo een bak nuttig. Gisteren een glas geitenmelk geprobeerd en binnen 10 minuten werden mijn longen zowat dichtgeknepen. Dat na 40 jaar. Nooit last gehad. Voor mij geen melkproducten meer. Maar geen probleem. Eiwitten zitten zat in tonijn, zalm, kippenvlees, tartaar enz. Dus de eiwitten gaan wel goed komen. Alleen het lichaam is zo raar dat je ineens een allergie kan opbouwen.

 65. Oja! En als er geen melk meer wordt geproduceerd, omdat niemand meer melkproducten eet of drinkt, waar moeten we dan alle van melk gemaakte producten mee maken?

 66. Beste Jesse,

  Zelf drink ik 3 redelijk grote glazen karnemelk, 1 grote of kleine bak yoghurt, 1 yoghurt smoothie en redelijk veel kaas (oja en natuurlijk chocolade, brood, pannenkoeken, koekjes en de hele bende waar melk in zit) per dag. Totdat ik voor 3 weken naar Spanje ging, daar dronk ik geen melkproducten, at ik geen melkproducten, maar aten we wel veel goede groene groenten.

  Na 1 week waren mijn nagels slap, afgebroken en hadden overal witte puntjes. Verder was mijn haar droog en dof en brak het extreem snel af.

  Na 2 weken begon ik me ziek te voelen en kreeg ik op de een of andere manier heel snel blauwe plekken. Mijn spieren verslapten, terwijl het bedrijf waar ik stage liep op een berg gevestigd was en ik moest erg hard werken.

  Toen ik weer terug kwam in Nederland, had ik geen behoefte meer aan melk, maar ik kon eigenlijk niet zonder. Ik ben het toch weer gaan drinken en binnen een korte tijd, waren mijn haren hersteld en begonnen mijn spieren zich weer op te bouwen. Na een aantal weken waren mijn nagels weer helemaal de oude, ofwel, ik kan gewoon niet zonder melkproducten en de groenten waren niet genoeg. We dronken elke dag genoeg water en aten erg gezond en miste mijn lichaam dus toch de melk.

  Mijn vraag is:
  Is mijn lichaam zo aangepast aan de melkproducten, dat ik niet meer zonder kan????

 67. Er zijn Afrikaanse stammen die voor het grootste gedeelte leven van melk, en dat al duizenden jaren. De Mongoolse stammen paardenmelk, zij vangen de wilde merries daar voor. In de dierenwereld komt het voor dat het ene soort gebruik maakt van andere soorten. Zoals de mier die honingachtig druppels aftappen bij luizen. Je kan tegenwoordig letterlijk niets meer eten. Nou ik blijf mijn glaasjes geitenmelk gewoon drinken.

 68. Ik heb dit testje gedaan. Niet na twee maanden, maar na twee jaren. Gewoon niks van zuivelproducten. Af en toe wat soja en zo. een mens moet iets. Toen heb ik een halve liter yoghurt met een glas melk gedronken. Ik vond het lekker. Gewoon niets aan de hand. Tot zover voor wat mij betreft deze nonsens. Mensen laadt u niets wijsmaken, eet alles met mate, drink alles met mate en sterven doen we toch. Sommige iets vroeger dan anderen, maar zo werkt de natuur nu eenmaal.

 69. Maar in bladgroenten zit veel minder dan de ADH calcium, tenzij je er heel veel van eet. Hoe kun je dan zeggen dat het genoeg is?

  Je moet misschien wel een halve kilo boerenkool eten om genoeg calcium binnen te krijgen, en ik eet het niet elke dag. Met het eten van sla kom je al helemaal niet aan 1200 mg calcium per dag.
  Dus met een groene smoothie ook niet.

 70. Dit artikel is doet niet helemaal recht aan de waarheid denk ik.
  Ik heb in Afrika gewoond (primitief in een afgelegen dorp) en daar drinkt men wel degelijk melk. Van koeien en geiten.
  Meestal wordt dit snel aangezuurd en lijkt het meer op een soort yoghurt.
  Wel eten ze sporadisch vlees, gewoon omdat dieren te kostbaar zijn om te slachten.
  Ik ben het er wel mee eens dat we soms teveel (bewerkte!!) zuivel gebruiken.
  Maar een matig gebruik van zuivelproducten, het liefst met een biologisch of beter leven keurmerk is denk ik niet verkeerd. Alles met mate!
  Zelf kan ik niet tegen soja en peulvruchten, ik eet vegetarisch, maar ik heb zuivel nodig om aan mijn eiwitten te komen.
  Wel is het zo dat de mensen daar geen sterk bewerkte producten eten. Als tussendoortje eet men daar pinda’s, gekookt eitje, in olie gebakken aardappeltjes, soort oliebolletjes (hartig) en maiskolven.
  Ik denk dat dat een veel gezonder eetpatroon is dan in onze westerse wereld.

 71. Ik vind het zo bijzonder dat altijd wordt gezegd dat volwassenen dieren geen melk drinken. Ik zou zeggen: geef het ze eens. Ik ken hele rare vermenslijkte katten en honden die dol zijn op melk, kaas yoghurt. Nee, in de natuur hebben geen mogelijkheid om daar aan te komen, ofwel: daar zijn ze te dom voor.

  Kijk hoe je lichaam reageert als je een p

 72. paar maanden geen…
  Wij eten een paar maanden geen suiker, hagelslag, suikerhoudende dranken. Wat denk, na een paar maanden: niet te eten/drinken, die rommel.
  We weten allemaal dat we in dit land de kortste levensverwachting hebben, veroorzaakt door onze extreme zuivelconsumtie. Over het hele land bekeken hebben we ook de kleinste mannen van de hele wereld.
  De boosdoeners die leiden tot 99% van de kwalen: roken, niet bewegen, suiker overmatige alcoholconsumptie.

Geef een reactie