Nieuw boek: De Supplementenwijzer

Orthomoleculair therapeut Juglen Zwaan maakt mensen bewust van de relatie tussen voeding en gezondheid. Zijn inspirerende boek De Supplementenwijzer is een overzichtelijke gids in de wereld van vitaminen, mineralen, aminozuren, vetten & oliën, superfoods en andere supplementen. Het boek geeft inzicht in de werkzaamheid, helpt je wat je het beste kunt kiezen bij klachten en laat je zien hoe je met de kracht van de natuur gezonder kunt worden.
De Supplementenwijzer

Dit boek is een soort ‘routekaart’ zodat ieder zijn weg kan vinden in het land van zelfhulpmedicatie. De huidige wetenschap biedt ons ongekende mogelijkheden het lichaam te leren kennen. We zijn in staat om de kleinste stofjes gedetailleerd te onderzoeken en dat levert een schat aan informatie op. Per jaar wordt de hoeveelheid beschikbare informatie op onze planeet verdubbeld. Daarnaast hadden natuurvolkeren, die de kruiden uit de natuur gebruikten, de beschikking over enorme kennis en wijsheid over de genezende kracht van de natuur. De supplementenwijzer bevat een schat aan informatie vanuit beide werelden.

Een einde aan symptoombestrijding

Zwaan legt in zijn voorwoord uit dat veel medicijnen een lange lijst van bijwerkingen hebben. De westerse geneeskunde is erg goed in acute gevallen zoals botbreuken of een hartstilstand. Bij chronische klachten vindt er nog te vaak symptoombestrijding plaats. Hierdoor blijven mensen soms jarenlang verre van klachtenvrij leven. Voeding en supplementen die dicht bij de natuur staan, kunnen een genezend effect hebben op het hele lichaam en daarmee een einde maken aan symptoombestrijding.

Waarom supplementen?

Het voedsel dat in de supermarkten ligt, zou in de meeste gevallen onherkenbaar zijn voor onze grootouders. Producten zijn fabrieksmatig bewerkt en zijn daardoor waardevolle nutriënten verloren. Daarbij bevatten ze veel hulpstoffen zoals E-nummers en bestrijdingsmiddelen. Deze stoffen moet het lichaam weer afbreken en dat gaat ten koste van de micronutriënten in ons lichaam zoals vitaminen en mineralen. Bewerkte en onnatuurlijke voeding kost je lichaam dus over het algemeen mineralen, het verteren verbruikt namelijk energie, zonder dat daar veel voedingsstoffen voor terugkomen.

5 inzichten uit De Supplementenwijzer

  1. Noni is een heilzame plant die o.a. op het Polynesische eiland Tahiti staat en versterkt lichaam en geest. Noni staat de laatste jaren steeds vaker in de belangstelling vanwege de mogelijke gunstige bijdrage aan de strijd tegen kanker. De onderzoekswetenschapper verbonden aan de universiteit van Hawaï, dr Ralph M. Heinicke, ontdekte dat de werkzame stof van noni waarschijnlijk xeronine is. Xeronine kan zorgen voor celgeneratie en de celademhaling verbeteren. Het verbetert energie, je immuunsysteem en afweer. Het vermindert parasieten, infecties, stress en mogelijk kanker.
  2. Kaneel wordt in de Chinese Geneeskunde al eeuwenlang gebruikt als medicijn. In de moderne wereld staat kaneel in de top 3 van kruiden met de meeste antioxidanten. Het kan daarom preventief werken tegen kanker en veroudering tegengaan, zo blijkt uit onderzoek. Ook kan het beschermend werken voor het brein, waardoor alzheimer en dementie minder snel kans krijgen. In veel onderzoek is kaneel naar voren gekomen als een stabilisator van de bloedsuikerspiegel. Het blijkt dat als diabetespatiënten ’s morgens wat kaneel toevoegen aan hun ontbijt, hun bloedsuikerspiegel over de gehele dag gezien minder pieken vertoont. Het blijkt ook een sterk ontstekingsremmende werking te hebben.
  3. Moerbeien zijn net zo gezond als rode wijn, maar dan zonder de alcohol! Ze zijn rijk aan resveratrol en bevatten veel antioxidanten. De resveratrol helpt het hart en de bloedvaten in goede conditie te houden. Daarnaast bevatten ze behoorlijk veel vitaminen zoals A, B6, C, E en K. Net als de mineralen kalium, fosfor, calcium, natrium, koper, selenium, magnesium, zink en behoorlijk wat ijzer. De vezels zorgen bovendien voor een goede stoelgang.
  4. Arganolie wordt ook wel het vloeibaar Marokkaans goud genoemd. Het is een olie die wordt verkregen uit de pitten van de arganboom. Deze bomen komen alleen in Marokko voor en de olie is daardoor erg zeldzaam. De olie wordt ook nog eens handmatig geoogst en verwerkt. Deze olie verbetert cholesterol, de huid en bloedvaten. Het vermindert hart- en vaatziekten en ontstekingen. Je kunt het in je eten verwerken of op je huid of haar aanbrengen.
  5. IJzer speelt een belangrijke rol bij de vorming van energie en het sterk houden van de weerstand. IJzer is een onderdeel van de rode bloedcellen. Een tekort kan zorgen voor kortademigheid, vermoeidheid en een bleke huid. Vrouwen hebben door de menstruatie een verhoogde behoefte aan ijzer.

Extra waardevol

Door de strenge wetgeving is het niet langer toegestaan om op de verpakking van voedingssupplementen te vermelden waar het voor dient. De overheid wil ons beschermen tegen valse claims. Dit verbod kan mogelijk juist voor gevaarlijke situaties zorgen, iets waar de beleidsmakers misschien niet aan gedacht hebben, aldus Zwaan. Daarnaast zal de heilzame werking van supplementen de consument ook moeilijker bereiken. In deze supplementenwijzer staat duizenden jaren aan kennis, en op die manier wordt die kennis ook veiliggesteld. Zo kan ieder goed geïnformeerd zijn eigen keuzes maken.

10 tips van Juglen Zwaan voor veilig supplementgebruik

1. Bouw de dosis langzaam op.
2. Begin niet met te veel supplementen tegelijk.
3. Overschrijd de opgegeven dosering niet.
4. Een zelfdiagnose hoeft niet altijd te kloppen.
5. Stop het gebruik bij bijwerkingen.
6. Raadpleeg een professional bij complexe vraagstukken.
7. Bestudeer het etiket op contra-indicaties.
8. Raadpleeg bij medicijngebruik een arts.
9. Varieer in superfoods om een allergie te voorkomen.
10. Raadpleeg een specialist in geval van een zwangerschap.

De auteur

Juglen Zwaan is orthomoleculair therapeut en heeft via seminars, publicaties en interviews al veel mensen geïnspireerd. Van jongs af aan vroeg hij zich af hoe mensen hun gezondheid en stemming zelf kunnen beïnvloeden en optimaliseren. Nu is dat precies wat hij doet: mensen helpen om hun gezondheid en stemming in eigen hand te nemen. Hij wil mensen helpen om hun vitaliteit te verbeteren. Hierbij richt hij zich zowel op wetenschappelijke bevindingen als op traditioneel overgedragen kennis. Hij graaft met plezier informatie over stoffen en voedingsmiddelen op en houdt de nieuwste onderzoeksresultaten nauwlettend in de gaten, en dat blijkt ook uit dit boek.

De supplementenwijzer is een overzichtelijk en inspirerend naslagwerk met een uitgebreide zelfhulpwijzer om goed geïnformeerd je eigen keuzes te maken.
Je kunt het boek bestellen via deze link.

Share:

1 comment

  1. in mijn boek staat alleen punt 1 tot en met 7 bij de tien tips.
    is 8 tot en met 10 later toegevoegd???

Geef een reactie