Omega 3 vetzuren – Welke voeding bevat omega 3 en zijn omega 3 capsules gezond?

Omega 3-vetzuren zijn belangrijk voor onze gezondheid. Toch krijgen we er niet genoeg van binnen, omdat de meesten van ons te weinig voeding eten die omega 3-vetzuren bevatten.

In deze video vertel ik:

 • Waarom omega 3-vetten zo belangrijk voor onze gezondheid zijn
 • Waarom je niet voldoende omega 3 uit voeding kunt halen
 • Hoe omega 3-vetzuren kunnen helpen gewichtsverlies te bevorderen
 • Wat in mijn ogen de beste vorm van omega 3 is

Kan ik voldoende omega 3 uit m’n voeding halen?

Omega 3-vetten worden ook wel essentiële vetzuren genoemd omdat wij ze niet zelf in het lichaam kunnen aanmaken en dus via onze voeding binnen moeten krijgen. Zowel dierlijke als plantaardige voeding bevat omega 3-vetzuren (o.a. vette vis, chiazaden, lijnzaad, noten), zij het dat de omega 3-vetzuren in dierlijke voeding van een ander type zijn dan die in plantaardige voeding. Het omega 3-vetzuur ALA (alfalinoleenzuur), dat alleen in plantaardige voedingsmiddelen zit, dient als energiebron voor onze cellen en is tevens een bouwstof voor de andere twee omega 3-vetzuren, te weten DHA (docosahexaeenzuur) en EPA (eicosapentaeenzuur). DHA en EPA zitten uitsluitend in dierlijke voedingsmiddelen en zijn belangrijk voor de opbouw van de celwanden en hersenen, de ondersteuning van het immuunsysteem en de aanmaak van hormonen (o.a. Sinn et al., 2012[1]; Yurko-Mauro, 2010[2]). Meer over de functie van ALA, DHA en EPA kun je lezen in mijn blog “Vegetarische omega 3 of toch uit vis?”.

Vooral vegetariërs en mensen die weinig vette vis eten lopen een groot risico op een tekort aan DHA en EPA, en dat kan op den duur schadelijk zijn voor de gezondheid en leiden tot o.a. tot een grotere kans op allergieën, ontstekingen, cognitieve problemen, de Ziekte van Alzheimer, ADHD, depressie, kanker en hart- en vaatziekten (Horrobin, 1983[3]). Zij doen er goed aan dagelijks extra omega 3 vetzuren in te nemen, bijvoorbeeld in de vorm van omega 3 capsules

Welke omega 3 capsules moet ik nemen?

Voor wie te weinig omega 3 voeding binnenkrijgt is het verstandig dagelijks omega 3 capsules te slikken. De meeste mensen kiezen voor capsules op basis van visolie, omdat die het goedkoopst zijn. Toch zijn dit vaak niet de beste omega 3 capsules, omdat de vis die gebruikt is voor het maken van deze visolie uit vervuilde zeeën afkomstig is en dus zware metalen kan bevatten. Daarnaast hebben veel omega 3 capsules met visolie een nare nasmaak en worden ze vaak snel ranzig. Maar misschien de belangrijkste reden om geen omega 3 capsules op basis van visolie te nemen is dat de visolie niet zo goed opneembaar is voor het lichaam, wat tot gevolg heeft dat je er dagelijks flink wat van in moet nemen om toch aan je omega 3 behoefte te komen.

Een goed alternatief voor omega 3 capsules op basis van visolie is krill olie. Ook deze olie is in capsules verkrijgbaar, maar is gemaakt van krill, een klein schaaldiertje dat in de schone poolzeeën van Antarctica leeft, waar het geen kans heeft gehad om met verontreinigingen in aanraking te komen en daardoor geen sporen van kwik, PCB’s en andere giftige zware metalen bevat.

Krill olie is veel beter opneembaar voor het lichaam dan gewone visolie, omdat het fosfolipiden bevat. Fosfolipiden vormen de bouwstenen van celmembranen die alle cellen van het menselijk lichaam beschermen en gezond houden. Klinisch onderzoek (Klinisch Rapport nr. BTS 275/07, 16 februari 2009, Esslingen, Duitsland) heeft aangetoond dat zowel de EPA als DHA in krill olie verbonden zijn aan fosfolipiden, waardoor ze beiden 2,5 keer beter geabsorbeerd worden in het lichaam dan gewone visolie.

De omega 3 vetzuren die ik zelf neem

Ikzelf gebruik Pure Krill Olie van het merk Neptune. Deze krill olie is rijk aan omega-3 vetzuren (EPA en DHA) en bevat tevens fosfolipiden en antioxidanten (astaxanthine, vitamine A, vitamine E).

Wetenschappers hebben deze krill olie uitgebreid onderzocht en constateerden tevens dat het:

 • Ontstekingsremmend werkt, waardoor het bepaalde hart- en vaatziekten kan bestrijden en pijn kan verlichten. In een wetenschappelijk rapport is te lezen dat 31% van de onderzochte groep mensen met hart- en vaatziekten en/of artritis aantoonbaar minder ontstekingen hadden nadat zij 30 dagen lang dagelijks 300 mg Neptune Pure Krill Olie hadden ingenomen. Bij mensen die leden aan artritis werd ook een significante verlichting van pijn en stijfheid waargenomen (Deutsch, 2007[4]).
 • Verlichting biedt aan vrouwen die last hebben van Premenstrueel Syndroom (PMS). Aan de hand van wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat vrouwen die Neptune Pure Krill Olie slikten minder last hadden van menstruatiepijn en stemmingswisselingen (Sampalis et al., 2003[5])

Bovendien wordt alle krill die gebruikt wordt voor Neptune Pure Krill Olie op een duurzame manier gevangen, en de vangst staat onder toezicht van de Commission for the Conservation of Antarctic Marine Living Resources (CCAMLR). Er bevindt zich ongeveer 500 miljoen ton krill in de oceaan, waarmee het diertje ondanks de kleine afmetingen tot een van de grootste dierlijke biomassa’s op aarde behoort. Hierdoor bestaat er geen risico op overbevissing van krill en kan het gerekend worden tot een van de duurzaamste voedingsbronnen ter wereld.

Reden te meer dus om zelf ook voor Neptune Pure Krill Olie te kiezen!

Neem jij ook krill olie capsules? Zo ja wat zijn jouw ervaringen? Schrijf ze hieronder op, ik ben benieuwd!

Referenties

[1] Effects of n-3 fatty acids, EPA v. DHA, on depressive symptoms, quality of life, memory and executive function in older adults with mild cognitive impairment: a 6-month randomised controlled trial. British Journal of Nutrition, 2012 Jun;107(11):1682-93
[2] Cognitive and cardiovascular benefits of docosahexaenoic acid in aging and cognitive decline, Current Alzheimer Research. 2010 May;7(3):190-6
[3] Horrobin, DF. Reviews in Pure and Applied Pharmacological Sciences, vol 4, 1983, pp. 339-383
[4] Deutsch, Luisa. “Evaluation of the effect of Neptune Krill Oil on chronic inflammation and arthritic symptoms.” Journal of the American college of nutrition 26.1 (2007): 39-48.
[5] Sampalis, Fotini, et al. “Evaluation of the effects of Neptune Krill Oil™ on the management of premenstrual syndrome and dysmenorrhea.” Alternative medicine review 8.2 (2003): 171-179.

Share:

26 comments

 1. Ik gebruik Super Cod Liver Oil van Solgar, een visolie. Deze bevalt zeer goed, geen nare nasmaak en hebben mijn problemen met o.a. droge huid prima opgelost.

 2. Ja ik slik deze ook maar ik heb geen specifice veranderingen maar ben wel blij met goede krilcapsules.
  Ik voel me prima, ik leef bewust en let ook goed op de voeding die ik eet.

 3. In je video heb je het over een berekening die je onder de video zou zetten?

 4. Ik zou ook chiazaadjes kunnen nemen toch?

 5. Geen visolie mensen en zeker nooit Solgar want dat is een troep merk. Lees eens eerst supplementen onder de loep van Brian Clement want jullie hebben gene idee wat jullie je gezondheid aan doen met die troepzooi van die troepmerken en Krillolie is 10x beter dan visolie. Die visolien zijn ranzig en worden ook nog een slecht opgenomen. Doe je onderzoek. Dr. Mercola is een goede bron buiten het boek van Brian.

 6. Kevin zou wel eens gelijk kunnen hebben. Visolie is verdacht.

 7. Beste Jesse,
  In je video vertel je over een berekening die je kan gebruiken om te zien hoe veel mg Omega 3 je nodig hebt. Echter kan ik deze berekening nergens vinden?
  Zou fijn zijn als je die nog zou plaatsen!

  Alvast bedankt

 8. Zo mensen bang maken over omega 3, hoef toch niet !!!
  Het is ook geen oplossing om Krill te nemen, het eten van de vissen !!!
  Eet plantaardig, groenten en fruit, noten en zaden pitten en zeewieren. Verder moet je daar niets achter zoeken !!!

 9. Is solgar een slecht merk? Ik neem zelf vitamines van solgar : kelp, curcumine, magnesium. Ik dacht dat dit een ok merk was aangezien het biologisch is.

 10. Met flauwe kul bedoelde ik dus diegene die dierlijk produkten promoten! 😉
  Kril is weer het voedsel ontnemen van dieren. Alles kan je vervangen door plantAARDIG. Beter voor de planeet, de dieren, voor jezelf! Kijk om je heen…overal zie je voorbeelden hoe het NIET moet. Mensen lijken wel in verval!

 11. Jesse, hoe denk je over koolzaadolie. Dat is toch ook een omega 3.

 12. Hoi Jesse,
  Als ik kijk naar de samenstelling van de kril olie zie ook dat er visolie, visgelatine, glycerol en schaaldier in de capsules zitten. heb je ook uitgezocht waar dit vandaan komt?
  ……………………..
  Neptune Krill Oil is rijk aan EPA en DHA in fosfolipidevorm. EPA en DHA dragen bij tot de normale werking van het hart (het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250 mg EPA en DHA).
  Vetzurenpreparaat
  Ingrediënten:
  1 softgel bevat: Neptune Krill Oil® 500 mg.
  Hulpstoffen
  Softgel: visgelatine, glycerol, water
  Allegeneninformatie :Bevat visolie, visgelatine, en schaaldieren.

 13. Hoi Jesse

  Zou ik de kinderen van 8 jaar ook zn capsule kunnen geven. ?

 14. Hoi Jesse, welke krill olie gebruik je zelf? Je had het over het merk Neptune, maar is dat niet van Nutrisan ? Ik was aan het zoeken maar er is weer zoveel keus (en zoveel prijsverschil 🤔) Hoop dat je kan adviseren. Bedankt en groeten, Adinda

 15. zie door de bomen het bos niet meer wat is het beste

 16. Waar vind ik de berekening?

 17. Jesse je hebt het bij rechte eind
  H.Gr. Jacq

 18. Wat een commentaar. Wat moet je nu wel of niet nemen? ik weet het niet meer. Wie wel?

  Anke.

 19. raar dat Jesse NERGENS op antwoord.ook vind ik in HEEL internet geen wetenschappelijke studieAllemaal blablaverhaaltjes maar niks geefundeerd hoewel ik het graag zou willen gaan proberen Ton zwiebli at web.de

 20. Wat is het verschil tussen krill olie van het merk Neptune en krill olie van
  andere merken .krill olie = krill olie en merk Neptune is reklame .
  Tegenwoordig zijn er meer voedingsgoeroes die zich laten gebruiken.
  Jammer.

 21. kevin z waar baseer jij je uitlatingen op dat solgar een slecht merk zou zijn?

 22. Hier krijg je echt geen antwoord!!! schandalig!! Mensen….allemaal naar een andere website waar ze wel even de moeite nemen om te beantwoorden!!! die zijn er genoeg! Jesse zal het wel hoog in z’n bol hebben gekregen….en zal wel binnen zijn….zo gaat dat met die zgn goeroes!
  De dosering klopt niet van krill olie . Om hartziekte te voorkomen wordt een minimale dosis van 500 mg EPA+DHA per dag aanbevolen
  en voor mensen die reeds een hartkwaal hebben een dagelijkse dosis van minstens 1 gram EPA+DHA. Welnu, het is haast
  onmogelijk om dergelijke hoge dosissen in te nemen via krillolie. Per capsule krillolie kom je aan 77,5 mg EPA en DHA, in het gunstigste geval aan 120 mg. Om aan een dagelijkse dosering van 500-1000 mg EPA en DHA te komen, ben je dus genoodzaakt om minstens 4 tot 8 capsules (of meer) krillolie in te nemen. Dit is niet alleen erg omslachtig, maar ook duur.

 23. Het klopt wel wat je hier beweert Jesse , Er zijn nu ook medisch wetenschappelijk publicaties over de nieuwste curcuminoiden met positieve resultaten voor de behandeling van depressies , Alzheimer , tegen het ontwikkeling van kanker , bij de behandeling van Rheumotoide Artritis , Diabetes , als mTOR inhibitor; “Mammalian Target Of Rapomycine” Het heeft geen bijwerkingen . Arjuna heeft en curcuma ontwikkeld met een betere “bio-avaialabilty'” Ook de ontwikkelingen met het Ketogeen dieet , alt therapie vorm verdienen de aandacht

 24. De krill olie van neptune wil ik niet. Zal je zeggen waarom. Het omhulsel is een keirood e nummer En dat is zeer gevaarlijk voor je gezondheid. Dat hoord gewoon niet in een voedingssupplement

 25. Nou heb zelf van de specialist te horen gekregen, na zelf 1 jaar krilloliecapules geslikt te hebben dat dit helemaal geen effect op je hoge cholesterol. Nog erger die van mij was nog hoger als een jaar geleden( cholesterol onderzoek) dan denkje goed bezig te zijn. Ik eet nu veel noten en het blijkt dat ie daardoor wel beter word. Lust namelijk geen vette vis

 26. Nou….wat een verwarring. Zal ik dan toch maar zo nu en dan weer es wat dierlijks gaan eten? Ik ben altijd bereid om een goed, onmisbaar voedingssupplement te kopen. Maar nu weet ik het niet meer.

Geef een reactie