Recept video: Groene smoothie voor schildklier gezondheid met jodium

In deze video geef ik je een recept voor een frisse en voedzame smoothie met twee superfoods die voorzien in je dagelijkse jodiumbehoefte. Jodium draagt niet alleen bij aan een optimale gezondheid, maar is ook belangrijk voor een goede werking van de schildklier.

In deze video ontdek je:

 • Een recept voor een frisse en voedzame groene smoothie die voorziet in je dagelijkse jodiumbehoefte
 • De twee superfoods met jodium die belangrijk zijn voor de productie van schildklierhormoon, maar ook voor de productie van testosteron, groeihormoon, cortisol en insuline
 • Twee andere superfoods die helpen om je lichaam te ontdoen van zware metalen, en die je gewoon in het groenteschap bij de supermarkt of de groenteboer kunt vinden
 • Hoe je tijd kunt besparen bij het maken van een groene smoothie met fruit
 • Meer bladgroenten om mee te variëren in je groene smoothie

Recept

Wat heb je nodig voor deze frisse groene smoothie?

   • 100 gram verse (biologische) veldsla
   • 1 mango geschild en in stukken gesneden
   • 1 peer geschild en in stukken gesneden
   • Een halve theelepel kelppoeder
   • Wat peterselie
   • Twee grote glazen water (naar smaak)
   • Een theelepel Irish moss gel
    (Bekijk in deze video hoe je gemakkelijk een gel maakt van Irish moss).

Doe alles bij elkaar in de blender tot het een romige substantie is, door meer of minder water te gebruiken maak je de smoothie zo romig of juist vloeibaar als je zelf lekker vindt.

Superfoods in deze smoothie

 • Kelppoeder
  Een natuurlijk superfoodextract gemaakt van kelp, een zeewier dat veel voedingsstoffen bevat. Kelp bevat jodium wat belangrijk is voor de schildklierfunctie en de aanmaak van schildklierhormonen. Het is goed voor de stofwisseling en voor een optimale werking van het zenuwstelsel.
 • Irish moss
  Irish moss is een zeewier en bevat 15 van de 18 essentiële mineralen die we als mens nodig hebben. Zoals grote hoeveelheden calcium, jodium, zwavel, kalium en ook magnesium, ijzer, broom, mangaan, fosfor, selenium, zink en pectine. Irish moss bevat vele vitamines zoals A, B, C, D, E, F en K. Er zitten ook proteïnen en antioxidanten in (betacaroteen). Er zit ook veel taurine in Irish moss, meer dan andere soorten zeewier. Taurine is o.a. goed voor een gezonde hartfunctie. Irish moss is heel goed voor het versterken van het immuunsysteem.
 • Peterselie en koriander
  Al kun je peterselie en koriander gewoon overal vinden, het zijn ware superfoods omdat ze heel effectief zware metalen aantrekken in het lichaam en zo het lichaam reinigen. Gebruik deze zeker vaker in je smoothies of bij het koken.

Voedzame smoothie voor een gezonde schildklier

Jodium is een belangrijke voedingstof voor het lichaam en we krijgen het uit onze voeding maar weinig binnen. Veel Nederlanders (maar liefst 6 miljoen) eten te weinig jodium. Irish moss en kelp zijn zeer rijk aan voedingsstoffen waaronder jodium. Dit zijn volwaardige voedingsmiddelen en daarom hoef je ook niet snel bang te zijn dat je te veel jodium binnenkrijgt, iets wat met jodium suppletie eerder zou kunnen gebeuren (als je je niet aan de dosering op de verpakking houdt). Kelp is vrij sterk van smaak, maar de smaak hoeft echt niet overheersend te zijn, zeker niet in een smoothie zoals ik die in bovenstaande video maak. Je hebt er bovendien maar heel weinig van nodig, een puntje van een theelepel is voldoende per dag. Met een zakje kelppoeder doe je dus maanden. Varieer in je groene smoothies met bladgroenten, dus niet alleen spinazie, maar zeker ook peterselie, koriander of boerenkool, postelein, paksoi, munt en allerlei kruiden. Een smoothie zoals in deze video is een heerlijk frisse voedzame maaltijd aan het begin van je dag of als tussendoortje.

Bekijk in deze vorige video hoe je, heel gemakkelijk, een geur- en smaakloze gel maakt van Irish moss en waarom jodium zo belangrijk is voor ons lichaam.

Meer recepten?

Klik hier voor om gratis de eerste hoofdstukken van mijn nieuwste boek, "De Snelle Superfoodchef" te downloaden, of om het boek te bestellen.

Liever bestellen op Bol.com?
Klik hier om het boek te bestellen op bol.com

Share:

5 comments

 1. Rauwe spinazi is een vd groentes die de opname v jodium belemmert. Dit geldt tevens voor radijsjes, knolgroentes, bloemkool, macapoeder, pinda’s, amandelen, soja, etc. Klopt dat Jesse?

 2. Is dit recept ook goed, als je medicijnen slikt om je schildklierhormoon aan te vullen? Bv zoals bij een te laag werkende schildklier?

 3. Telkens ik op controle moet omdat ik een schildklieroperatie (de ene helft is verwijdert wegens nodi, andere helft heeft een residieve nodi)gekregen heb zegt de professor dat ik geen jodium mag bijnemen bij de verplichte chemische aanvulling met thyroxine. Aangezien ik supplementen gebruik, ook Chlorella ben ik voorzichtig met het toepassen van jodiumhoudende voedingsmiddelen maar dat is wel een verarming van je gehele voedingspatroon.Wat is ok en wat niet in dit geval,
  wie weet het zeker? Er zijn veel zaken in de geneeskunde die nog niet goed onderzocht kunnen worden wat stofwisseling betreft ,gerichte aanpak bij mensen is wellicht voor de toekomst. Zo kan tot nog toe niemand verklaren hoe nodi ontstaan(wellicht door genetische oorzaken en stress)of de nodi uit weefsel bestaan of het klontering is of een andere verharding .Dokters willen telkens operaties en verwijderingen omdat ze kwaadaardigheid willen voorkomen ,de vervangende hormonen zijn kunstmatig en op dezelfde of variabele dosissen bij elke patiënt ingesteld.Een supplement dat wenselijk is geeft geen enkele dokter. Opgepast met teveel jodium,ook dat heeft nevenwerkingen.

 4. hoe zit het met keltisch zeezout,
  ik gebruik dat elke dag en dat bevat ook allerlei mineralen, als ik goed ben in gelicht zelfs in de verhoudingen die in ons bloedplasma aan wezig horen te zijn.
  vriendelijke groeten van Ina

Geef een reactie