Strakkere buik? Buikvet verbranden door minder stress

Een paar dagen geleden schreef ik in dit artikel al over de oorzaak van buikvet en wat je moet doen indien je dit wilt verbranden. Ik heb je uitgelegd dat hoeveel buikvet je hebt sterk is gerelateerd aan hoeveel van het stresshormoon cortisol je lichaam in de afgelopen weken, maanden en jaren heeft aangemaakt.

Heb je regelmatig, over een langere periode van tijd last van stress (gehad) dan werd het voor je lichaam steeds moeilijker om dit cortisol hormoon af te breken. Het gevolg? Het vet op je buik neemt toe. Nu je buikvet wilt gaan verminderen zul je twee dingen moeten gaan doen om het vet op je buik te gaan verbranden:
1) Werken aan je voeding
2) Je slaappatroon verbeteren.

Het zorgen voor een goede nachtrust is essentieel indien je buikvet wilt verbranden. Slaap je niet goed dan breng je jouw lichaam onvoldoende in de gelegenheid om het cortisol hormoon af te breken en raakt het balans tussen de aanmaak en afbraak van cortisol steeds verder zoek. Wil je meer lezen over het verbeteren van je slaap, lees dan dit artikel over de rol van stress en slaap in buikvet. In het artikel dat je nu leest ga ik dieper in op punt 1, de relatie tussen voeding en buikvet.

In andere artikelen schreef ik reeds over het belang van een lage en stabiele insuline productie gedurende de dag, met andere woorden: het is belangrijk dat insuline iedere dag en tijdens de volledige dag met mate (zonder pieken) wordt aangemaakt. Het lichaam maakt insuline aan wanneer je bloedsuikerspiegel stijgt (nadat je koolhydraat of suiker rijke producten hebt gegeten of gedronken). Insuline op zichzelf is een zeer krachtig hormoon. Het is het enige hormoon om de bloedsuikerspiegel te verlagen, terwijl er maarliefst 5 hormonen zijn die je bloedsuikerspiegel verhogen. Dit ene hormoon insuline heeft 5 ‘tegenhangers’ nodig, zo krachtig is het. Teveel insuline leidt niet alleen op lange termijn tot insuline resistentie (diabetes type 2), maar kan ook leiden tot een hoge bloeddruk, verslechterd cholesterol, verhoogd risico op hartklachten en overgewicht. Het is dus zeer belangrijk om bewust te zijn van hoeveel insuline jouw lichaam aanmaakt voor de voeding die je eet.

Eet je voornamelijk koolhydraten (brood, pasta, rijst, aardappelen) dan maakt het lichaam veel insuline aan. Eet je voornamelijk eiwitten en groenten dan blijft je insuline aanmaak laag en van vetten (gek genoeg, maar geloof mij!) komen jouw eilandjes van langerhals (die insuline produceren) niet eens een klein beetje in beweging!

Wat je eet bepaalt hoeveel insuline je lichaam aanmaakt. Hoeveel insuline je lichaam aanmaakt bepaalt op lange termijn je gezondheid, maar ook je lichaamsgewicht (vet opslag).

Hoge insuline pieken (na een zeer koolhydraatrijke maaltijd, of na het eten van zeer suiker rijke producten) staan in direct verband met de aanmaak van het stresshormoon cortisol (wat, ter herinnering, uiteindelijk zorgt voor vetopslag op je buik). Maakt je lichaam namelijk herhaaldelijk veel insuline aan vanwege de voeding die je eet? Dan gaat het lichaam meer cortisol en adrenaline aanmaken (de ‘afbrekende’ hormonen) om het constant stijgen van insuline (het ‘opbouwende effect’) tegen te gaan, in een poging om je lichaam in balans te houden.

Wat cortisol echter op zijn plaats doet is het breekt spiermassa af en zorgt er voor dat je rustmetabolisme (hoeveel energie je in rust verbrandt) verder verlaagt.

En erger nog: teveel adrenaline leidt op termijn weer tot meer insuline, omdat insuline uiteindelijk weer de nadelige effecten van adrenaline tegen gaat! Deze destructieve interactie tussen insuline en cortisol/adernaline vormt de basis van een lichaam dat hormonaal constant uit balans is (wat vaak gebeurt bij ‘jojo-dieten’, veel stress en veel koolhydraten/suikers) en dus van een lichaam dat van binnen ongezond is en van buiten veel vet opslaat.

Bedenk je dat wat je eet belangrijker is dan hoeveel je eet. Altijd! Bedenk je dat slechte voeding leidt tot stress in je lichaam en dat stress leidt tot toename van lichaamsvet. Het is belangrijk om je bewust te zijn van wat je eet. Wees daar dus bewust mee bezig!

Natuurlijke Supplementen die plaatselijk vet verbrandenKlik op deze link voor meer informatie

Share:

12 comments

  1. Hey Jesse,

    Hier kan ik me helemaal in vinden ,gister toevallig een dagcurve gehouden (ik ben geen diabeet maar heb wel de spullen van mn overleden vader die het wel was )
    Moet zeggen dat mn bloedsuiker erg laag was na de 3 hoofdmaaltijden ,4.4mmol 4.6 mmol en 4.4 mmol!
    Vond het wel verbazend!!!

    Groetjes Helma

  2. Ik kan me er ook goed in vinden. Voldoende slapen ( en ook nog eens op de juiste tijden) helpt enorm. Je bent wat je eet zei mijn moeder altijd.

    Ook de inname van veel kleurstoffen, kunstmatige smaakversterkers, en nog meer van dat spul, lijd ook tot een verslechtering. Je organen moeten dit alles maar zien te verwerken.

  3. het gezond eten is ok, maar slapen doe ik ongeveer max 5 uur of minder.

  4. Hoi Jesse, een verhaal die wel duidelijk is.
    het leuke is dat iedereen wel weer een andere uitleg geeft of de werking van insuline etc.

    ben beniuewd waar jij de info verdaan haalt!

    Groetjes marco

  5. Hey Jesse,
    Het klinkt aannemelijk. Ik vraag me alleen af hoe het zit met de koolhydraten na de krachttraining. Ik train nogal fanatiek en let ook erg op mijn voeding. Ik wil spieren opbouwen dus eet veel eiwitten en weinig koolhydraten (alleen de goede). Nu lees je wel overal dat je na de training eiwitten (proteineshake) moet nemen en snelle koolhydraten. Dit gaat in tegen jouw verhaal. Of is het een uitzondering na de krachttraining? Bedankt weer voor je tip!
    Groetjes Ellen

  6. Hoi Ellen,

    Goede vraag! Als je spiermassa wilt opbouwen heb je inderdaad koolhydraten nodig. Volg 1 van deze regels:

    a) Wil je maximaal spiermassa opbouwen en is je vetpercentage niet van belang, eet dan 2x per dag koolhydraten (tot misschien 3x per dag, afhankelijk van je huidige vetpercentage en of je wel/niet tolerant bent voor koolhydraten)

    OF

    b) Wil je spiermassa opbouwen maar zo weinig mogelijk stijgen in je vetpercentage, of zelfs je vetpercentage tegelijkertijd naar beneden brengen, eet dan uitsluitend koolhydraten DIRECT na je training. Drink na je training je eiwitshake en eet koolhydraten naar behoefte.

    Succes 🙂

  7. voor mij duidelijke taal , hier heb ik tenminste wat aan, gr Kjell

  8. Hoi Jesse,

    Weer een heel duidelijk verhaal.Ga zo door.
    Wij varen er wel bij!

    Groetjes,
    Jeanette

  9. Hallo Jesse,

    Je hebt het eens over gehad over visolie ( omega 3 enzo).

    Ik heb hier fish oil concentrate 1000 mg, van het merk SOLGAR

    per softgel

    visolie concentrate 1000 mg
    bevat:

    EPA- 180 mg
    DHA- 120 mg

    Wat is nou de beste hoeveelheid perdag in te nemen dan??

    Zelf neem ik 1 per dag (s’ochends) in.. maar las net in je mail dat je wel 30 capsules in moest nemen perdag..

    Hoe goed is mn potje SOLGAR 60 softgels.. rond de 22 euro.

    Mvg Dominique

  10. Beste Jesse,

    Is i.p.v. phosphatedyl SERINE, phosphatedyl CHOLINE ook goed en net zo effectief? En hoeveel zou je daar dan dagelijks van moeten nemen?

    Groet, M

  11. Dag Jesse,
    Was info aan het lezen en zag in de rechterkolom een gratis te downloaden recepten pdf staan, ik klik erop, voeg mijn email toe en krijg dan een bericht waarop staat, dat ik net een kettlebell heb besteld.
    Dat is dus een fout in het systeem, ik heb helemaal geen kettlebell besteld maar recepten waar bijstond dat je die gratis kon downloaden.

    Ik wilde dit even melden zodat hier geen misverstanden over bestaan.

    hartelijke groet, Anneke

  12. Ik ben slank maar het echt een bolle buik. Ik heb diabetes type 1 en ben daarmee 10 jaar slank gebleven maar heb de laatste 5 jaar een (zwangerschapsachtige) buik.
    Ik ben 45 jaar, sport zeer regelmatig (hardlopen en sportschool, Insanity etc. Ik let goed op mijn voeding (weet eraardig wat van). Heb wel e.e.a meegemaakt, lees stress, de laatste jaren. Ik wil dolgraag van dat buikvet af, maara alle tips gaan altijd over gezonde mensen of mensen met type 2 diabetes. Jesse heb je geen adviezen voor diabetes type 1 om dat buikvet kwijt te raken? Dank, dank.

Geef een reactie