Vaak moe na het eten? Tips om een energiedip te voorkomen

Velen zal het bekend voorkomen: een half uur na de lunch zit je weer aan je bureau of in een vergadering, maar het lukt je bijna niet meer om je ogen open te houden. Of: na de avondmaaltijd plof je volkomen uitgeblust op de bank en betrap je jezelf erop dat je in slaap valt terwijl je favoriete televisieprogramma nog moet beginnen. Hoe komt het dat je moe bent na het eten? En hoe kun je zo’n energiedip voorkomen?

Waarom word je moe na het eten?

Er zijn een aantal redenen waarom je na het eten vaak moe wordt. De eerste reden is je biologische klok, die ervoor zorgt dat je lichaamstemperatuur ergens tussen 14 en 16u standaard een tandje lager wordt gezet. Het gevolg daarvan is dat je lichaam melatonine gaat produceren, en daarvan wordt je een beetje slaperig. Die dip is dus volkomen natuurlijk, en er zijn zelfs culturen die goed luisteren naar die interne lichamelijke klok. De Spanjaarden bijvoorbeeld nemen na de lunch een paar uurtjes vrij om van hun siësta te genieten. Toch speelt je biologische klok relatief maar een kleine rol in de dip, want ook na de avondmaaltijd hebben veel mensen geen puf meer over om ook nog maar iets te doen. Dit komt door je voedingspatroon, de tweede en grootste boosdoener van energiedips.

Welke voedingsstoffen zijn verantwoordelijk voor een energiedip?

Je lichaam heeft elke dag een grote variatie aan eiwitten, vetten, complexe koolhydraten, vitamines en mineralen nodig om onder andere energie uit te halen, maar als je lichaam die niet krijgt kan het niet goed functioneren. Je kunt het vergelijken met een auto, als je daar niet de juiste brandstof in stopt houdt hij vroeg of laat op met rijden. Wat je eet bepaalt dus in grote mate hoeveel energie je hebt om de dag door te komen. Een ongezond voedingspatroon geeft je lichaam niet alleen minder energie, het kost je lichaam ook meer energie, en een direct gevolg daarvan is dat je jezelf futloos en moe voelt.

Er zijn een aantal voedingsstoffen die voor een flinke energiedip kunnen zorgen, ook al lijkt het in eerste instantie dat ze juist heel veel energie geven (voor een toelichting zie het volledige artikel op de Superverbrandermethode ledensite, dit is een samenvatting):

 • Suikers
 • Koolhydraten
 • Transvetten

Tips voor een gezonde energierijke maaltijd

Vooral koolhydraten en suikers kunnen ervoor zorgen dat je een flinke dip krijgt. Toch is het helemaal niet zo moeilijk om ervoor te zorgen dat je bloedsuikerspiegel stabieler blijft. Met een paar slimme tips en trucs voorkom je sterke pieken en diepe dalen in je bloedsuikerspiegel, en zo maak je het lichaam ook meteen gevoeliger voor insuline:

 • Vermijd suikers en snelle koolhydraten zoveel mogelijk. In plaats van brood, ontbijtgranen en gewone pasta kun je beter kiezen voor zilvervliesrijst, bruine rijst, zoete aardappel, chiazaadjes, amaranth, quinoa, havermout, boekweit, gierst, teff, rijstwafels en speciale glutenvrije pasta’s en meelsoorten.
 • Voeg altijd goede eiwitten en gezonde vetten toe, want deze zorgen ervoor dat voeding trager wordt opgenomen in je lichaam, waardoor je langer een verzadigd gevoel hebt en langer kunt putten uit je energievoorraad.
 • Neem eventueel wat superfoods om je insulinegevoeligheid te vergroten, zoals: magnesiumolie, omega-3 visolie of krill olie, alfa-liponzuur, chroom en resveratrol. Klik hier voor meer informatie over superfoods die insulinegevoeligheid kunnen vergroten.
 • Er zijn nog een flink aantal andere tips die je helpen je energieker te voelen maar die niet in deze lijst voorkomen. Ze worden genoemd in het volledige artikel (dit is een samenvatting), zie onderaan voor verwijzing.

Voorbeelden van maaltijden die je langdurig energie geven

Het ontbijt, de lunch en de avondmaaltijd zijn niet bedoeld om je maag simpelweg vol te stouwen, maar om lekker van te genieten en je lichaam te voorzien van alle stoffen die het nodig heeft om bijvoorbeeld te kunnen werken, te sporten of met je kinderen op pad te gaan. Het is dus belangrijk om te beseffen wat je eet, zodat je lijf optimaal van de energie uit je voeding gebruik kan maken. Hier volgen wat voorbeelden van heerlijke maaltijden die je lichaam veel energie geven:

 • Verse vis met gestoomde groenten en een salade besprenkeld met wat zaden
 • Zoete aardappel met gestoomde groentes met kiemen en een notenpasta als saus erover
 • Havermoutpap in kokosmelk met groene appel, kaneel en stukjes walnoot

Mocht je wat meer aandacht willen besteden aan je voedingspatroon en je insulinegevoeligheid willen bevorderen dan kun je het beste het voedingsprogramma Gezonde Gewoontes volgen.

Dit is een samenvatting van het artikel “Moe na het eten? Tips om een energiedip te voorkomen” op de Superverbrandermethode ledensite, waarin je leert waarom je jezelf vaak moe kunt voelen na het eten en hoe je dit kunt voorkomen. Ook staat het artikel boordevol tips voor energierijke maaltijden en hoe je jezelf de hele dag veel energieker kunt voelen.

Share:

22 comments

 1. Hallo Jesse,ik kan niet sporten door een fietsongeluk en ben altijd erg nerveus.
  Wat kan ik doen ik ben echt veel te dik op mijn buik. teille omvang is 1.10m en ik weeg bijne 90 kg, ik ben 1.71 lang. Ik ben er mee aan maar ik doe ook dingen fout en ook heel veel goed met chia seeds en smoothies enzo. gr. Sylvia

 2. Hallo Jesse, ook ik ben vaak erg moe en lusteloos. Drink sinds 4 weken. 3xper dag een groene smoothie, gebruik gezonde producten en eet veel minder brood,aardappels.Ook gebruik ik veel minder kaas en melk maar voel mij echt nog niet beter!
  Ik heb vérschilende vragen: kan ik brood vervangen door rijstewafels met Bio Paté of/en Hüttenkäse? Kan je wel brood bakken met speltmeel ein andere producten van
  Speltmeel gebruiken? Is Rooibosthee goed of is groene thee beter? Groetjes Elena

 3. @elana, Rooibosthee is een goede theesoort evenals groene thee.
  Er kunnen ook andere oorzaken zijn van moeheid….
  misschien andere voedselallergie of intoleranties…

 4. Ook ik had regelmatig last van een dip na het eten,tegenwoordig laat ik al het varkensvlees staan en smeer ik i.p.v magarine ,nu roomboter of advocado. Gr Monique

 5. Ook hier staan dingen vermeld die niet waar zijn. Jesse ook jij weet nog niet helemaal de waarheid over dun worden. Homeotase-theorie is onzin. Ook artsen krijgen dikke mensen niet blijvend dun. Ra ra hoe kan dit?

 6. Dag Jesse,

  ‘s Morgens begin ik met het koken van havemout, ik heb de gewone melk hiervoor weggelaten en gebruik nu speltmelk (speltdrink van lima) omdat ik kokosmelk niet lekker vindt.
  In de winkel hebben ze allerlei soorten melk zoals amandeldrink enz.
  Kun jij mij een advies geven welke melk/drink soort ik het beste kan gebruiken om de havermout in te koken buiten kokosmelk, of is de speltdrink het beste alternatief?
  Alvast bedankt voor je vele tips.

  Vriendelijke groet,
  Wilma

 7. Ik lees ook hier weer een advies om geen brood te eten. Echter, ik heb altijd geleerd om juist brood te eten omdat daar jodium in zit.

  Kun je hier iets over zeggen? Alvast bedankt!

 8. Nee natuurlijk krijgen artsen mensen niet dun, is dat de bedoeling dan?! Overgewicht is geen ziekte hoor, Ing. M.H.J. van Tilborg. Het is het gevolg van een slecht voedings- en bewegingspatroon. Jesse doet zijn best om mensen te helpen die daar last van hebben en dat verdient enkel respect.

 9. Sinds ik geen gluten en dus brood meer eet, heb ik geen last van een after-lunch dip, het is echt een heel groot verschil. Na de lunch op mijn kantoor is iedereen moe en hoor ik hun darmen rommelen, maar ik voel me prima en ga met frisse zin weer werken. Sinds ik gestopt ben met het eten van brood/gluten, zijn al mijn darmklachten verdwenen.

  @Wilma ik zou geen speltmelk nemen, omdat dit gluten bevat. Ik vind zelf havermout het lekkerst met rijstmelk of amandelmelk. Amandelmelk is het gezondste. En dan nog een beetje kaneel erbij, lekker en goed voor je!

  @Elena heb je geprobeerd op helemáál geen gluten en zuivel (en suiker) te eten? Want ik denk dat als je het maar half doet, het niet werkt.

 10. Hoi Jesse.

  Volgens mij zit er in zoete aardappel meer enkelvoudige kooldydraten dan in gewone aardappel. Ja toch?

  Groet,
  🙂

 11. Drink voor je maaltijd geen alcohol, dit stimuleert en maskeert het effect van je gezonde voeding.

 12. Hoi Jesse,

  Heel herkenbaar inderdaad. Na de lunch op het werk stort ik altijd volledig in, waardoor ik me maar stort op de espressokoffie, waar ik dan weer misselijk van word. In een land als Nederland zijn wij toch gewend aan ons broodje tussen de middag. Nu ben ik absoluut een liefhebber van rijst en zoete aardappel, zoals jij noemt, maar ik ben niet in de gelegenheid om dit op het werk warm te maken. Heb je tips en ideeen voor een soortgelijke lunch als broodvervanger welke vooraf te bereiden is?
  Bedankt

 13. Met de juiste voeding en beweging kun je slank worden. Mijn moeder van 56 is het bewijs. Ze is op late leeftijd enorm afgevallen door een knop blijvend om te zetten. Puur natuur eten en bewegen. Ze zat wel op een club van het ziekenhuis, maar waar anderen het niet voor elkaar kregen, zij wel, omdat ze ook puur natuur alles at en daar zat een extra geheim. Al die transvetten, geraffineerde poducten, light en slechte producten en te weinig goede vetten. Het is echt te doen, want mijn moeder heeft echt aanleg om dik te zijn en was jaren veel te zwaar, met alle pijntjes en ongemakken van dien. Nu kan ik met haar weer een stevige wandeling maken en zelfs hardlopen. Voorheen was ze na een kwartier wandelen al moe. Dus het kan echt en wat Jesse verkondigt is misschien niet allemaal waar, want welk mens heeft de hele waarheid in pact, maar er zitten vele waarheden bij! Dicht bij de natuur blijven, matigheid en bewegen en je kan wonderen bereiken. En wees niet bang voor gezonde vetten!! Groetjes Sharon.

  PS Mijn moeder is na 5 jaar nog steeds op een gezond gewicht, dus haar nieuwe leef en eetstijl is gewoon blijvend. Geen enkel dieet werkt, behalve je eetstijl blijvend omgooien en bewegen. Ik heb het zelf ook op een andere manier ervaren. Ik was niet dik, maar door gezond te eten en te bewegen, werd ik prachtig slank. Ondanks dat mn menu veel vetten bevatte, maar dan wel de goede 😉

 14. Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe het komt dat ik na een ontbijt van zelfgemaakte tomatensoep waar ik 1 volkorenbroodje in dip me na een half uur alsnog dood moe voel?

  Ik denk zo goed bezig te zijn met zelf gemaakte soep (van de dag ervoor) Er zit immers een hoop groente in. Ik eet wel brood maar kies er voor om maar 1 broodje te eten en deze dan in de soep te dippen ipv ongezond beleg erop te smeren. Ook is de grote van me portie normaal en passend bij een ontbijt.

  Maar dan alsnog heb ik last van een after dinner dip.

 15. Brood pasta en rijst zijn gewoon snelle koolhydraten. Ook de zogenaamde volkoren varianten. Er zit in verhouding met peulvruchten, noten en fruit veel minder voedingsstoffen in. Laat ze dus gewoon staan. In plaats daarvan eet je veel meer gezonde vetten. Die een mooie suikerspiegel geven.
  Sowieso is de regel…als je rond elke maaltijd vezels vet en zuur toevoegt wordt de boel ook langzamer verteerd. Drink bv een glaasje water met een el appelazijn een half uur voor de maaltijd –zuur. Eet een appel met schil na de maaltijd–vezels. Eet genoeg vet in de maaltijd. Voeg olijfolie kokosolie of koolzaadolie toe. Of eet vette vis of avocado.
  Broodje bij de soep evt vervangen door rijstwafel of lijnzaadcracker. Een broodje bevat veel te veel koolhydraten. Olijfolie of ongezoete slagroom of zure room toevoegen aan de soep. Als je brood eet doe er dan vooral wel vette kaas en roomboter op. Het vet heft de ongezonde snelle koolhydraten uit het broodje een beetje op.

 16. Het is niet standaard hoeveel jodium er in brood zit. Misschien wel en misschien geen toegevoegde jodium is dus geen reden om maar brood te eten.
  Genoeg vis en zeevruchten eten is er goede. Wil of kun je dat niet neem dan een kelp tabletje elke dag. Niet echt duur ofzo en wel degelijk Super belangrijk voor een goede werking van schilklier/hormonen.
  Al mijn kennis heb ik uit het boek vd voedselzandloper. Ik blijf er zelf moeiteloos en zonder honger slank mee.

 17. Idc about this bullshit, but it DOESNT FREAKING WORK,
  Jesse..
  SCREW YOU!

  Thanks Baii: FAKER!!!!

 18. De Spanjaarden nemen na de lunch niet en paar uur vrij door de dip, maar omdat het begin van de middag veel te het is om te werken.

 19. @Sharon. Wat een mooi en positief bericht. Mooi wat je vooral over je moeder (de aanleg om dik te worden en vooral de leeftijd) en je zelf verteld. Geloof ik ook in. Ik sta dus helemaal achter je en het motiveert me door te gaan met gezond eten😃

 20. Hoi Jesse, wat een kwakzalver ben jij zeg, allemaal voor een beetje commissie op de producten waar je naar toe linkt? Ga je schamen

Geef een reactie