Groene thee en vet verbranden

Afvallen is voor veel mensen een relevant onderwerp.

Onze hedendaagse hektische levensstijl heeft ertoe geleid dat velen van ons een iets grotere lijn hebben dan we eigenlik zouden willen; en overgewicht is ongezond. De US Centers for Disease Control schatten dat er vandaag de dag ruim 60 miljoen Amerikanen zijn (ongeveer 30% van de volwassen populatie) die kampen met overgewicht en ook in Nederland heeft ruim 46% van de bevolking overgewicht.

Overgewicht gerelateerde aandoeningen zullen uiteindelijk zeer snel de belangrijkste doodsoorzaak worden in ons land als we niet snel ingrijpen. Overgewicht leidt tot hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, Diabetes Type II, en het verhoogt het risico op kanker. Het risico stijgt mee met het gewicht.

Hoe pakken wij dit probleem aan? Velen van ons weten dat we minder moeten eten, en meer moeten bewegen. Door ongezonde, suiker- en koolhydraatrijke voeding te eten, vaak geproduceerd en/of bewerkt in een fabriek (in plaats van voeding uit de natuur), neemt ons gewicht toe. Door de consumptie van calorieën te verminderen en meer te bewegen, kunt u uw slanke lijn bevorderen. U kunt niet om deze basisprincipes van het afslanken heen.

Uit onderzoek is echter wel gebleken dat er bepaalde voedingsmiddelen zijn die u kunnen helpen bij het afslanken, terwijl andere voedingsmiddelen de kilo’s er nog sneller aan krijgen dan dat u ‘calorie’ kunt zeggen.

Ik heb het hier niet alleen maar over calorieën. Ik heb het over voedingsmiddelen die u kunnen helpen vet te verbranden of langer een verzadigd gevoel te hebben, tegenover voedingsmiddelen die het lichaam niet kan gebruiken als energiebron en de daarom meteen omgezet worden in vet.

De afgelopen tijd stond groene thee vaak in de aandacht vanwege het feit dat het lijkt te helpen bij het bestrijden en voorkomen van verschillende ziekten. Groene thee lijkt te helpen in het voorkomen van hart- en vaatziekten, kanker, Alzheimer en zelfs Diabetes type II.

Inmiddels hebben we ook ontdekt dat groene thee een belangrijke rol kan spelen bij het afslanken. Dit is specifiek gebleken in een onderzoek waarbij werd gekeken naar Japanse mannen.

Al deze mannen volgende twee weken lang hetzelfde gezonde voedingspatroon voordat het onderzoek daadwerkelijk van start ging. Daarna is er een onderzoeksperiode van 12 weken ingegaan, waarin een aantal van deze mannen elke dag een flesje thee dronken waar 690mg thee catechinen (bestandsdelen uit groene thee) inzaten.

De andere mannen kregen dagelijks een flesje thee met slechts 22mg catechinen. Alle mannen bleven hetzelfde gezonde voedingspatroon volgen.

Aan het einde van dit onderzoek bleek dat bij de mannen die dagelijks 690mg thee catechinen binnenkregen, hun BMI, lichaamsgewicht, buikomvang en lichaamsvetpercentage significant lager waren in vergelijking tot de mannen die minder catechinen binnenkregen.

Het onderzoek concludeerde dat de catechinen in groene thee kunnen helpen lichaamsvet te verminderen wanneer dit hoort bij een gezond voedingspatroon.

We weten dat we, om af te vallen, gezond moeten eten en regelmatig moeten bewegen, maar nu weten we dus ook dat er bepaalde voedingsmiddelen zijn die ons kunnen helpen dit doel te bereiken. Dus, voeg groene thee toe aan uw gezonde voedingspatroon en kijk toe hoe uw lichaam verandert.

Kracht van groene thee
De voordelen van groene thee

Universiteiten en onderzoekslaboratoria doen onderzoek naar de effecten van groene thee op de gezondheid. Zij zijn tot enkele interessante resultaten gekomen. Groene thee bevat grote hoeveelheden anti-oxidanten.

Wat zijn antioxidanten?

Anti-oxidanten zijn moleculen die de oxidatie van andere chemische of organische stoffen tegengaan. Er zijn verschillende anti-oxidanten aanwezig in het menselijk lichaam. Vitamine C en Vitamine E zijn vitale producenten van antioxidanten. Oxidatie reacties kunnen door verschillende factoren veroorzaakt worden, zoals UV-straling, milieuvervuiling, sigarettenrook, hoge concentraties cholesterol in het lichaam, een te hoge bloedsuikerspiegel, etc.

Oxidatie van chemicaliën kan resulteren in het produceren van vrije radicalen. Oxidatie resulteert in het wegtrekken van electronen uit de molecuul. Dit resulteert in de vorming van een vrije radicaal. Deze vrije radicalen kunnen grote chemische reacties in het lichaam veroorzaken, die schadelijk zijn voor het lichaam. Oxidatie kan verschillende vormen van kanker en hart- en vaatziekten veroorzaken. Deze antioxidanten zijn over het algemeen reductoren zoals fenolen, aldols, etc.

Groene thee wordt gemaakt van ongefermenteerde thee bladeren. Het bevat hoge concentraties fenolen, en deze fungeren als antioxidanten. Een aantal medicinale eigenschappen van groene thee zijn:

* Reguleert bloedglucosespiegel
Bewezen is dat groene thee diabetes type I voorkomt. Diabetes type I wordt veroorzaakt door een verminderde productie van een hormoon genaamd insuline. Insuline reguleert de bloedsuikerspiegel in het lichaam. Een te hoge bloedsuikerspiegel is slecht voor het immuunsysteem en leidt tot gewichtstoename.
* Voorkomt levercirrose
Levercirrose komt vooral voor bij mensen die teveel alcohol nuttigen. Het is bewezen dat groene thee helpt bij het voorkomen van levercirrose.
* Vermindert overgewicht
Obesitas is een van de meest voorkomende aandoeningen van vandaag en hetkomt voor in epidemische properties. Groene thee kan het metabolisme van het lichaam verhogen, wat resulteert in een verhoogde vetverbranding.
* De cholesterolspiegel in het lichaam verlagen
De Hoge Densiteit Lipiden (HDL) concentratie in het lichaam dient naar verhouding hoger te zijn (ten opzichte van het slechte, LDL cholesterol) en de totale cholesterolspiegel behoort laag te zijn. De darmen absorberen het cholesterol in het lichaam. Groene thee vermindert de opname van overtollig cholesterol door de darmen. Dit reguleert op z’n beurt weer de totale cholesterolspiegel in het lichaam.
* Voorkomt verstopping van de kransslagader
* Voorkomt verschillende vormen van kanker
* Heeft een positieve uitwerking op de conditie van de huid
* Voorkomt rheumatoïde arthritis
* Helpt het immuunsysteem te versterken

China, Japan, Ceylon, Vietnam en plaatsen in India zoals Darjeeling en Assam leveren grote hoeveelheden groene thee. De Chinese groene thee “Xi Hu Longjing”, wat geproduceerd wordt in het Zhejiang gebied, is een van de meest bekende soorten groene thee ter wereld.

Het valt echter wel te benoemen dat naast al deze voordelen, groene thee nog steeds caffeine bevat wat bij hoge doseringen schadelijk kan zijn voor het lichaam, hoewel de concentratie wel lager is dan in koffie.

Klik hier voor meer info over afvallen met groene thee

Share:

7 comments

 1. Heb het gelezen en heb even een vraagje. Aangezien de groene thee goed is tijdens het afslank proces wilde ik weten of je de groene thee nadat je het gemaakt heb ook KOUD mag opdrinken want ben absoluut GEEN thee of koffieliefhebber. Of kan ik het dan ook nadat het koud is mengen met mijn dagelijkse 3 liter water ? Wil het ook drinken namelijk maar liefst zo KOUD mogelijk kan dit of heeft het dan niet dezelfde werking op je vetverbranding…

 2. Kan prima! Zowel mengen met water als koud drinken, no problem!

 3. Dat wordt dan MENGEN voor mij Jesse dankjewel…

  En de kleur van het balk hierboven was toch eerst blauw en nu groen dus mogen we de volgende keer zelf een kleur uitkiezen ? Ik weet het, ik weet het… Daar ga jij over…

 4. Welk onderzoek is dit geweest? Naam, Publicatieplaats?

 5. Hallo Jesse,
  Geef ons a.u.b. de onderzoeken ook te lezen, want ik lees ook het tegengeluid dat er nog meer onderzoeken gedaan moeten worden of groene thee echt werkt bij gewichtverlies of gewichtsbehoud.
  M.vr.gr

Geef een reactie