Oefening: Leef je vanuit ‘ik moet’ of ‘ik wil’

Ken je dat gevoel van ‘moeten’? Ik zie veel mensen in mijn omgeving zeker wel enigszins blij en gelukkig zijn, maar niet ten volle in hun kracht staan. Niet ten volle de vreugde van het leven ervaren. Geen innerlijke rust hebben of innerlijk vertrouwen voelen. Als we leven vanuit de modus ‘ik wil’ in plaats van ‘ik moet’, wordt het leven leuker en gemakkelijker. Maar hoe doe je dat? Doe de oefening in deze video en zie vanuit welke modus jij eigenlijk leeft. Ook al gaat dit onbewust, het maakt een groot verschil als je dit in je leven verandert!

In deze video ontdek je:

 • Hoe je leven gemakkelijker, simpeler en vreugdevoller wordt
 • Minuut 3.23 – Een vraag die je jezelf iedere ochtend zou moeten stellen!
 • Op welke gebieden in je leven jij je nog niet helemaal vrij voelt (en hoe je dat kunt veranderen)
 • Minuut 6.30 – Hoe je meer vanuit je intuïtie kunt gaan leven
 • Hoe er ogenschijnlijk niets in je leven zal veranderen, je hebt misschien dezelfde partner en baan, maar hoe tegelijk alles kan veranderen doordat jij er anders naar kijkt.
 • Of jij vooral leeft vanuit de modus ‘ik moet’ of vanuit de modus ‘ik wil’
 • Hoe je een burn-out kunt voorkomen

Opdracht: stel jezelf deze vragen

Hieronder de vragen die in deze video worden gesteld en die zijn bedoeld om je bewust te maken, om iets in beweging te brengen en om iets te kunnen veranderen in je leven. Je hoeft er dus niet meteen een pasklaar antwoord op te hebben. Maar laat de vragen na het bekijken van de video eens op je inwerken en kijk wat voor inzichten je daardoor krijgt. Observeer zonder oordeel, er is geen goed of fout, het gaat erom je bewust te worden van hoe het ook anders kan.

 • Is er iets wat je mist in je leven?
 • Vraag je jezelf wel eens af wie je bent of wat je nou echt wilt?
 • Denk er eens over na: leef jij je leven vanuit de modus ‘ik moet’ of ‘ik wil’?
 • Wat zou het verschil zijn als je meer zou gaan leven vanuit de modus ‘ik wil’?
 • Wat houd je tegen om dat meer te doen?
 • Is er onbewust iets in je dat je drijft waardoor je het gevoel hebt dat je veel dingen ‘moet’ doen of zijn?
 • Herken je bijvoorbeeld: ik moet een goede vader, moeder, zoon, dochter, partner, medewerker, werkgever zijn
 • Ik moet controle houden?
 • Ik moet [vul zelf in] doen of ik moet [vul zelf in] zijn?
 • Waar zit dat gevoel van ‘moeten’ in jouw leven?
 • En stel jezelf eens de vraag waar dat vandaan komt.
 • Waar in je leven ervaar je niet de vrijheid die je graag zou willen ervaren in je leven?
 • Waar voel je je misschien wel gevangen of opgesloten?
 • Waarin durf jij je niet uit te spreken?
 • Waarin heb jij het gevoel dat je je niet helemaal vrij kunt bewegen?
 • Waar in je lichaam voel je emoties? Zenuwen in je maag of een brok in je keel?
 • Herken je het dat je een onderbuikgevoel had waar je niet naar luisterde en waarvan je achteraf spijt had er niet naar geluisterd te hebben?
 • Wanneer heb je dat gehad in je leven?

Door je te verbinden met je hart en intuïtie wordt het gemakkelijker om te leren wat jouw waarheid is, wat je droom is, wat je echte waarden zijn en wat je echt blij maakt. Dat is per definitie een reis om te maken in het leven en niet iets wat je in één keer kunt veranderen.

Burn-out voorkomen

Hiermee kunnen we zelfs burn-out voorkomen. Maar liefst 15% van de Nederlanders zit al in een burn-out, en in de leeftijdscategorie 25-35 is dit percentage zelfs nog hoger. Ze zijn uitgeput van het ‘moeten’ en van het ‘rennen’. Een keerpunt om te gaan leven vanuit de modus: ‘ik wil’. Vanuit dat wat je echt blij maakt. Durven kiezen voor jezelf. Er zijn zoveel mensen die voor alles en iedereen zorgen, behalve uiteindelijk echt voor zichzelf. Ze vinden het misschien spannend om nee te zeggen tegen een ander of spannend om voor zichzelf te kiezen. Ze leven vanuit ‘ik moet’ die goede vriend, vriendin, dochter, zoon, moeder, vader zijn en ik moet die ander helpen.

Mijn eigen ervaring en een nieuw boek

Jarenlang heb ik zelf ook geleefd vanuit dat patroon van ‘ik moet’. Ik moet succesvol zijn, ik moet andere mensen helpen. Daarom was ik ook heel gedreven om mijn bedrijf op te bouwen, boeken te schrijven en heel veel te DOEN. Maar ik vergat ook te voelen waar mijn eigen hart nou eigenlijk echt blij van werd, wat mijn waarheid is en wat ik wilde doen omdat ik het hartstikke leuk vind om te doen. En dat is die modus van ‘ik wil’. Het verhaal in deze video is eigenlijk een hele korte samenvatting van een proces dat ik zelf twee jaar lang ben doorgegaan nadat ik dit allemaal ontdekte. Hierover heb ik een boek geschreven: Spirituele Detox. Als je het leuk vindt kun je deze in de voorverkoop bestellen via deze link.

Ik hoor heel graag je reactie als je deze video hebt bekeken. Wat heb je geleerd? Wat is je inzicht? Wat herken je uit je eigen leven? En wat kan er nu misschien positief veranderen? Misschien wil je dit in een reactie achterlaten zodat ik erop kan reageren of zodat anderen weer iets hebben aan jouw inzicht. Zo inspireren we elkaar!
Graag tot de volgende blog of video.

Share:

2 comments

 1. ik heb de video gezien. Jesse, je herhaalt wel vaak hetzelfde in deze video. Maar verder denk ik dat het wel een belangrijk onderwerp is en ik herken mezelf daar wel in. Moeten/willen.

 2. Ik zit zelf in in moet ik moet ik moet
  Ik besef wel waar het vandaan komt
  Mijn man heeft 9 jaar geleden zelfmoord gepleegd en ik bleef achter met 2 kinderen in examenklas.
  Ben daarom na 2 weken ook gelijk weer aan het werk gegaan en altijd doorgezet
  Ik moet werken
  Ik moet zorgen
  Ik moet mijn huis behouden ik moet de tuin doen.
  Ik zit er nu behoorlijk doorhern masr hoe schakel ik nasr ik wil

Geef een reactie