Ontgiften op natuurlijke manier

Dagelijks worden we blootgesteld aan allerlei soorten zware metalen, zonder het zelf te beseffen. Deze metalen worden opgeslagen in het lichaam, wat vaak jarenlang goed gaat. Echter, op den duur kun je zoveel zware metalen in je lichaam hebben dat je een chronische metaalvergiftiging krijgt, wat leidt tot allerlei ziektes en aandoeningen. Zoals je in het vorige hoofdstuk hebt kunnen lezen is het belangrijk om te weten met welke giftige zware metalen je het vaakst in aanraking komt en hoe je deze zoveel mogelijk kunt vermijden. Het is echter een illusie om te denken dat je blootstelling aan zware metalen in zijn geheel kunt voorkomen, want zware metalen zitten overal: in de lucht, in de grond en in onze voedselketen. Ook zul je, als je vanaf nu zware metalen zoveel mogelijk vermijdt, niet afkomen van alle metalen die zich in de loop van je leven in je lichaam hebben genesteld. Daarom zul je, als je het lichaam zo schoon en zuiver mogelijk wil houden, regelmatig moeten ontgiften.

Ontgiften in 4 eenvoudige stappen

1. Vermijd zware metalen zo veel mogelijk

In het vorige hoofdstuk hebben we uitgelegd welke zware metalen zich zoal in onze omgeving bevinden en hoe we die zo veel mogelijk kunnen vermijden. Het vermijden van zware metalen is een essentiële eerste stap als je het lichaam wil gaan zuiveren. Ontgiften is namelijk vrijwel zinloos als je jezelf blijft blootstellen aan zware metalen die je makkelijk had kunnen vermijden. Wil je alle uitgebreide informatie over de meest voorkomende zware metalen nog eens nalezen, blader dan terug naar het eerste hoofdstuk. Hierin staat ook vermeld wat goede alternatieven zijn voor producten die zware metalen bevatten.

2. Laat jezelf testen op zware metalen

Als je de zware metalen die zich gedurende lange tijd hebben opgehoopt in je lichaam wil verwijderen zul je uiteraard eerst willen weten welke metalen er precies in verhoogde concentraties in je lichaam zitten, want alleen dan kun je het lichaam effectief ontgiften. De beste manier om er achter te komen welke metalen er zich zoals in je lichaam bevinden is een test te laten doen waarbij behalve je bloed ook een monster van je haar en urine worden nagekeken. Als je jezelf wil laten testen, maak dan een afspraak met je dokter of bezoek een natuurgeneeskundige. Op basis van de testresultaten kun je vervolgens bepalen welke manier van ontgiften het beste aansluit bij jouw persoonlijke behoeftes.

3. Ontgift je lichaam

Je lichaam beschikt zelf over verschillende natuurlijke mechanismen om giftige stoffen te verwijderen. De meeste ongewenste en schadelijke stoffen worden door het lichaam uitgescheiden via de longen, de huid en het spijsverteringsstelsel. Echter, zware metalen en andere chemische stoffen worden voornamelijk door de nieren uitgestoten. De stoffen worden via de bloedbaan naar de nieren getransporteerd, waar ze uit het bloed gefilterd worden en dan via je urine het lichaam worden uitgewerkt. Dit natuurlijke reinigingssysteem werkt zeer ingenieus en effectief, maar je lichaam is niet opgewassen tegen de grote hoeveelheden zware metalen waaraan we vandaag de dag worden blootgesteld. Gelukkig zijn er verschillende methodes waarmee je je lichaam een handje kunt helpen.

ontgiften

Eenvoudig, goedkoop en natuurlijke ontgiften kan met behulp van een aantal gezonde voedingsstoffen die specifieke ontgiftende eigenschappen hebben zijn bijvoorbeeld:

 • Appelciderazijn of citroensap. De meest eenvoudige manier van ontgiften is een citroensapkuur: juicen met appelciderazijn of citroensap als de belangrijkste basis. Voeg daar verder verse rauwe groenten en fruit aan toe, en je hebt een ideaal ontgiftingsdrankje. Een ander heerlijk verfrissend en opschonend drankje is een glas bronwater met citroensap en een vleugje cayennepeper.
 • Koriander. Ook korianderblad en korianderzaad zijn krachtige natuurlijke ontgifters. Koriander wordt ook wel “chelatietherapie voor de armen” genoemd, omdat verse koriander en korianderzaad goedkoop zijn en overal verkrijgbaar. In een later hoofdstuk kun je alles lezen over dit natuurlijke en krachtige ontgiftingsmiddel, waarmee je ook nog eens de meest heerlijke gerechten, fruitsappen, pesto’s en groene smoothies kunt maken.
 • Peterselie. Dit kruid bevordert onder andere een effectieve werking van de nieren, remt nierstenen en nierzwellingen en helpt bij de genezing van urineweginfecties. Omdat de nieren zo’n belangrijke rol spelen bij de natuurlijke reiniging van je lichaam is peterselie een ideaal voedingsmiddel dat kan bijdragen aan de natuurlijke ontgifting van je lichaam. In een later hoofdstuk gaan we uitgebreid in op de krachtige ontgiftende werking van peterselie.

Naast ontgiften op een natuurlijke manier bestaan er ook nog andere methodes om je lichaam te reinigen van zware metalen, zoals een klysma en chelatietherapie. Voordat je ervoor kiest om op deze manier je lichaam op te schonen is het altijd raadzaam om eerst met je arts of natuurgeneeskundige te overleggen.

4. Vul je lichaam aan met gezonde mineralen

In het vorige hoofdstuk heb je al kunnen lezen dat je lichaam een tekort aan mineralen altijd zelf zal proberen aan te vullen en dat je lichaam eerder geneigd zal zijn giftige zware metalen op te slaan als je niet voldoende gezonde mineralen binnenkrijgt. Een gezond voedingspatroon is daarom onontbeerlijk als je het lichaam effectief wil ontgiften, want bij een tekort aan gezonde mineralen is je lichaam als het ware een magneet voor zware metalen, waardoor de effecten van ontgiften minimaal zullen zijn. Een gezond voedingspatroon bestaat voornamelijk uit natuurlijke, onbewerkte, biologische, lokaal geteelde voeding. Probeer wat meer groenten rauw te eten, bij voorkeur een derde van je dagelijkse portie. Ook gefermenteerde producten, zoals bijvoorbeeld tempé en zuurkool, zijn rijk aan gezonde mineralen. Zorg daarnaast dat je altijd genoeg gezonde vetten binnen krijgt, met name omega-3 vetzuren.

Als je jouw lichaam regelmatig ontgift zul je al gauw merken dat het talloze effecten op je gezondheid heeft. Niet alleen voel je je een stuk beter en wordt je algemene weerstand ermee verhoogd, het kan ook een positieve invloed hebben op bijvoorbeeld je hart- en longcapaciteit, omdat je hart en longen verschoond zijn van zware metalen en dus veel minder hard hoeven te werken.

Dit is een samenvatting van het artikel “Ontgiften op een natuurlijke manier” op de ledenwebsite, waarin je leest wanneer je toe bent aan ontgiften en hoe je dit in 4 eenvoudige stappen kunt doen.

Wil je wijzigingen maken in je voedingspatroon, in de komende weken een duidelijk strakkere buik ontwikkelen en vooral blijvend veel beter in je vel zitten? Klik hier voor meer informatie.

Share:

21 comments

 1. Wat ook zeer goed is om te ontgiften en ook om meteen veel voedingsstoffen binnen te krijgen is het drinken van de sap van de Aloe vera plant.Lees mijn blog www:aloevera-informatie.nl voor meer info over Aloe vera drinken.

  gr Tiny

 2. Chlorella is ook een heel goede ontgifter. Het is een algje waarvan het membraam, als dit gebroken is, zware metalen aan zich kan binden. Verder bevat het ook nog eens verschillende vitaminen en mineralen. Het is verkrijgbaar bij reformwinkels en de meeste drogisten. Op internet is hier genoeg informatie over te vinden.

  Vriendelijke groeten, Alie.

 3. is bronwater dan niet goed?

 4. Hi Jesse ,

  Wat wij en mijn schoonouders al jaren gebruiken in verse zelfgemaakte kombucha daarmee haal je ook heel veel zware metalen uit je lichaam en kwik is heel makkelijk met knoflook (verse) uit je systeem te krijgen.

  Erg goed stuk over zware metalen en wat dacht je van hormonen in drinkwater en medicijnresten? daarom ioniseer ik het water het liefst.

  Boodschap van water is een boek wat de moeite waard is om te lezen.

  Succes met je Blog

  Groet

  Peter Langelaar

 5. Razend interessant artikeltje over ontgiften. De verwijzingen naar latere hoofdstukken over peterselie en koriander heb ik gezien, maar komen die latere hoofdstukken misschien nog (kan ze niet vinden)???

  Los daarvan: weet iemand hoe je peterselie en koriander het beste kunt gebruiken als reinigings-/ontgiftingsmiddel???

  Alexander

 6. Goeie post!!
  En voor Alexander voor mij werken juicen het best!

 7. Kruiden zoals,

  Tijm, rozemarijn, oregano en olijfbladeren zijn heel effectief om ons lichaam te ontgiften.
  Gewoon je eigen thee van maken en 3x keer per dag ,ieder keer een glaasje.
  Gekookt water is ook en wondermiddel en een heel goedkoop manier om je lichaam te ontgiften.

  Suc6

 8. Vast heel interessant, maar wat een kleine letters. Ook niet te vergroten op de tablet. Dus jammer. Wilde ik even laten weten Jesse

 9. Dag allen,

  Ik heb zelf zeer intens heel veel deo gebruikt met alluminium, bussen spoot ik weg, heb last van een hoge bloeddruk en besloot naar een hoop lezen alles over boord te gooien. Weg met al die giftige stoffen!

  Ik gebruik sinds 1.5 week (2 in 1) Chlorella en Spirulina van LucoVitaal. Ik heb sinds die tijd dooie vingers. En behoorlijke tintelingen in armen en voeten. Vooral als ik slaap lijkt het alsof er geen bloed meer door komt. Ik heb op internet gelezen dat dit tekenen kunnen zijn van MS, of B12 tekort. Maar zoals jullie zullen begrijpen houdt dit mij erg bezig! Naast Clorella neem ik iedere ochtend een shake met citroen, koriander, peterselie, banaan en yoghurt.

  Kunnen het ontgiftingsverschijnselen zijn? Hoelang en wat voor ontgiftingsverschijnselen hebben jullie gehad?

  Wat adviseren jullie, nog even 1.5 week afwachten of direct stoppen?

  Alvast bedankt voor jullie reactie!

  Groet,

  Allie

 10. Dag Jesse ,met veel genoegen lees ik je artikelen op het web over candida en zware metalen, wat ik beide heb. 4 groentesappen per dag ,chlorella, pau dárco thee,knoflook, citroenen met gember , quinoa en avocado’s zijn mijn dagelijkse voeding op moment. Ik heb een rijk en arm verleden met voeding ,genezing en gezondheid . Van macrobiotiek en veganisme met soja waar ik heel erg ziek van werd naar een bloedgroep A dieet van dr d ‘Adamo. Ik ben zeer bekend met het werk van Hulda Clark en haar zienswijze op ziekte en heb naast het bloedgroep voedingsverhaal hier 25 jaar lang mee gewerkt. Nu dus zit ik in de lappenmand met de candida en de zware metalen en nu wil jou graag iets voorleggen. Het Himalaya zout wat te verkrijgen is in de natuurvoedingswinkel komt uit Pakistan. Op het internet heb ik ruim een week geleden artikelen gelezen die menen dat in dit zout ,wat uit een zoutmijn in Pakistan afkomstig is, 100 km vanaf het begin van de berg , te hoge doses zitten van toxische sporen elementen en radio actieve bestanddelen. Ben je hiermee bekend? Je hebt Himalayazout en je hebt crystal quartz Himalaya zout wat het echte zout uit de bergen is, Dat andere heb ik ruim tien jaar gebruikt en ben daar nu ruim een week mee gestopt. Ik voel me anders maar heb geen bewijs. Graag je inzicht in deze ,mocht je die hebben, met vriendelijke groet Erik.

 11. Peterselie bevordert onder andere een effectieve werking van de nieren.
  Maak lekkere salade van.
  Peterselie met tonijn uit blikje of vers en mais en rode bonen.

 12. Ook help dit :
  Bitterzout, magnesiumsulfaat, orale epsomzout – what’s in a name?

  De chemische naam voor bitterzout is magnesiumsulfaat. Meestal wordt echter de benaming bitterzout gebruikt, maar je kunt hetzelfde product ook tegenkomen onder de namen orale epsomzout of Engels zout. Wij houden het lekker op bitterzout (omdat het bitter smaakt).

  Wat doet bitterzout?

  Bitterzout stimuleert de stoelgang (want magnesiumsulfaat bindt veel water aan zich…en met al dat water schoont u mooi uw maag-darmkanaal op!). Het wordt veelvuldig gebruikt, zoals bij een detoxkuur maar ook bij behandelingen in het ziekenhuis wordt het toegepast. Detox gaat makkelijker wanneer uw darmen zijn opgeruimd. Hoe kunt u dit bereiken? Gebruik bitterzout in aanvulling op een klysma, om naast de dikke darm ook de dunne darm te ondersteunen bij de reinigende werking. Bitterzout helpt ook bij de reinigende werking van de lever, de galblaas (opent de galwegen) en pancreas (zie bijvoorbeeld de leverreiniging van Andreas Moritz). Bitterzout is goede zelfzorg.

  Waarom zou ik de darmwerking stimuleren?

  Bitterzout helpt bij een onregelmatige stoelgang en geeft ondersteuning bij het opschonen van het lichaam. En opschonen betekent eigenlijk altijd dat je je lekkerder voelt – zeg nou zelf, na een lekker bad, een saunabezoek, of een beauty behandeling voelt u zich toch ook beter? Uw lichaam van binnen lekker reinigen geeft ook een goed gevoel. In de vele lussen en plooien van uw darmen zitten vaak voedingsresten vast en daar gaan schadelijke bacteriën zich aan hechten. Een schone darm kan ook gemakkelijker voedingsstoffen opnemen. U zult merken dat u zich beter gaat voelen!

  Let op met….

  We willen u graag goed informeren. Het is daarom belangrijk dat u weet dat het stimuleren van de darmwerking een effect heeft op de opname van medicatie, supplementen en natuurlijke voedingsstoffen. Wacht na inname van bitterzout minstens een uur met medicatie. Let ook op met het gebruik van magnesiumsulfaat als u nierproblemen heeft. Overleg desnoods met een arts. Ook willen we u graag meegeven dat bitterzout nooit een oplossing is voor structurele problemen . Voor een structurele verandering is het wellicht nodig uw voeding en levensstijl aan te passen.

  En niet schrikken als…

  U in eerste instantie een beetje last krijgt van neveneffecten als misselijkheid en hoofdpijn. Dit kan gebeuren, omdat er afvalstoffen in beweging worden gebracht in uw lichaam. Uw anus kan een beetje geïrriteerd raken door deze afvalstoffen, hierbij kan kokosvet wat helpen. Maakt u zich verder geen zorgen, uw lichaam is lekker bezig met een grote schoonmaak!

  En hoe gebruik ik bitterzout dan?

  Voor een milde stimulering van de darmwerking is 10 gram bitterzout nodig per glas water. Bij een sterke stimulering van de darmwerking wordt een grotere hoeveelheid, meestal 20 – 30 gram, ineens ingenomen, verdund met water, limonadesiroop, citroensap of appelsap (we zeiden het al, bitterzout smaakt bitter…) 1 eetlepel is ongeveer 10 gram.

  Mocht de inname van bitterzout problematisch zijn, overweeg dan eens capsules te maken. Voor 10 g heeft u 11 capsules nodig. Capsules en een handcapsulemachine zijn verkrijgbaar in de webshop.

 13. Hallo! Ik heb grijs-zwarte kringen rond mijn ogen. Heb ook last van niersteentjes. Ik heb een nierreinigingskuur gedaan van 6 weken met de metode Dr Clark. Daarvan heb ik wel goede rezultaten gemerkt, maar die kringen zijn niet veel verbeterd. Weet je raad?

 14. Goede adviezen zijn ook te vinden in het boek medical medium pas uitgebracht in het nederlands. Veel ziektes worden veroorzaakt door het epstein barr virus.

 15. Ik ben momenteel bezig met een darmreiniging met bitterzout. Het doel is naast opruimen, ook ontzuren. Er kwam heel wat los, maar ik was niet schoon. Ik gooi er vandaag dus nog maar een schepje doorheen. Daarnaast drink ik vandaag heel veel warme siep en water. Mijn clostridium en E-Coli zijn beiden verhoogd en ik heb een oh waarde van 7,5.

 16. Met dank aan de autoCorrectie

  Oh=ph waarde😂

 17. Zijn er mensen die tipshebben om sneller te ontzuren?

  Hoe vaak mag ik detoxen met bitterzout?

 18. Hoi is er een recept goedkoop en gezond voor een week detoxer staat zooo veel op internet zie het niet meer
  Groetjes

 19. Zware metalen gaan niet op korte termijn uit je lichaam. Jaarlijks 10% is maximaal. Althans bij mij.

 20. hallo Jesse,

  Ik was net aan het googlen over tintelende vingers bij chlorella detox en ik kwam dit hier tegen, maar helaas zie ik het antwoord niet….

  IK ben nu al een maand of twee begonnen met cholerella in te nemen ( en andere planten, mariadistel etc detox) en ik heb de laatste 3 weken redelijk veel last van titelende vingers… Ik had cystjes op mijn handen, en ik dacht dat dit daarvan kwam , maar nu heb ik plots iets opgevangen over tintelende vingers en cholerella en zware metalen…. Alleen heb ik het fijne ervan niet gehoord… Dus nu vraag ik me af, zou dat een van de detox symptomen kunnen zijn dat ‘s ochtends mijn vingers tintelen ? Alvast bedankt !

Geef een reactie